Je levensdoel ontdekken

Je levensdoel ontdekken: Negeer deze populaire adviezen

Ik kwam laatst een notitieboekje tegen met daarin aantekeningen die ik tijdens een online cursus heb gemaakt. Deze cursus ging over je ‘levensdoel’ ontdekken. Samen met de coach probeerde ik te achterhalen wat mij nou echt gelukkig maakt. Hoe kan ik bijdragen aan een mooiere wereld en mensen helpen? En hoe kan ik hier geld mee verdienen? Indien jij ook met dit soort vragen zit, lees dan verder.

Een tijdje terug hield ik me nog veel bezig met het ontdekken van mijn levensdoel. Ik geloofde dat als ik eenmaal ontdekt had wat mijn doel in het leven was, ik echt gelukkig zou worden. En dus kocht ik cursussen en boeken die mij hiermee zouden helpen. Soms leerde ik iets, soms was het een verspilling van mijn geld. Dat is jammer voor mijn bankrekening, maar zorgt wel voor interessante content, dus graag gedaan. Ik deel hieronder twee van de veelvoorkomende adviezen die ik gehoord heb, waarvan ik eigenlijk denk dat de meeste mensen ze kunnen negeren.

Advies 1: ‘Denk groot en help zoveel mogelijk mensen’

Iets wat vaak gepusht wordt is “groot denken”. Hoe kan jij het leven van zoveel mogelijk mensen positief beïnvloeden? Hoe krijg je veel volgers op Instagram die je gaat inspireren? Op welke manier ga jij *het* verschil maken? Ik vond dit altijd een beetje een rare gedachte. Ik ken immers genoeg mensen die helemaal geen volgers op social media hebben, een kantoorbaan hebben en gelukkig zijn. Waarom moet het per se zo groot?

De reden – volgens verschillende life purpose coaches – is dat wij allemaal op aarde zijn om een verschil te maken. En hoe sneller je ontdekt wat jouw missie is, hoe eerder jij dat verschil kunt gaan maken. Het zal je niet verbazen, maar veel van de vrouwen die deze cursussen met mij deden wilden uiteindelijk ook coach worden en cursussen maken. Iets met mensen inspireren en veel geld verdienen. Ik heb er ook over nagedacht: zou ik ook coach kunnen worden? Misschien ben ik ook wel één van die vrouwen die een groot bereik kan krijgen en heel veel mensen gaat helpen. Uiteindelijk besloot ik dat coach worden niet bij mij past en begon ik wat minder groots te denken.

Er is namelijk helemaal niets mis met een “middelmatig” leven, zelfs als dat leven soms een beetje saai is. Je hoeft geen groot publiek aan te spreken, bekend te worden of de hele wereld willen redden. Je kunt ook op kleine schaal een verschil maken en mensen helpen. Zoals thuis en in je omgeving, door je aandacht aan dierbaren te schenken. Een verschil in het leven van anderen maken hoeft dus echt niet altijd heel groots aangepakt te worden.

Je levensdoel ontdekken: Negeer deze adviezen

Advies 2: ‘Wat is je passie? Maak daar je werk van’

Werk moet natuurlijk altijd leuk, uitdagend en motiverend zijn. Daarom is het eigenlijk heel simpel: wat is je passie? Houd je van schrijven? Schrijf dan een boek! Zing je graag? Meld je aan voor de volgende talentenshow! Houd je van cijfers en financiën? Maak dan een cursus over beleggen! Maak van je passie je werk en je werk zal nooit als werk aanvoelen. Aldus de zoveelste “Finding your life’s purpose” cursus.

Op zich ben ik van mening dat als je iets leuk vindt om te doen – of nog beter als iets echt je passie is – je daar best je werk van kunt proberen te maken. Zo maak ik sinds mijn twaalfde websites en schrijf ik al jaren blogartikelen en is dit inmiddels mijn werk geworden. Maar je passie mag ook een hobby of interesse zijn, iets waar je niet per se geld mee hoeft te verdienen.

Volg je hart, maar weet dat je passie niet je werk hoeft te zijn. Je werk kan op andere manieren leuk zijn en voor sociale contacten, routine en een inkomen zorgen. En onthoud dat geen enkele baan altijd leuk en motiverend is. Iedereen heeft weleens slechte dagen, minder leuke werkzaamheden of vervelende collega’s. Dat hoort erbij!

Hoe kom je er dan wel achter wat jouw levensdoel is?

Inmiddels geloof ik niet meer dat iedereen één groot levensdoel heeft. Ik denk dat de gebeurtenissen in ons leven – alle gevoelens, hoogtepunten, verliezen, lessen, relaties – allemaal onderdeel van ons grotere levensdoel zijn. Groeien en leren van deze lessen kan een levensdoel zijn. Gelukkig zijn met wat je hebt ook. Aan je gezondheid werken, relaties opbouwen met anderen, een hobby hebben waar je je creativiteit in kwijt kan: allemaal onderdeel van je levensdoel. En je leert door te doen, dus probeer die nieuwe hobby uit, spreek met nieuwe mensen af en stap af en toe uit je comfortzone. Zo kom je vanzelf iets tegen waar je geïnteresseerd in raakt en wat voor een nieuw avontuur kan zorgen (of wat voor jou als onderdeel van je levensdoel voelt). Ik weet zeker dat wanneer je op oudere leeftijd terugkijkt op jouw leven, je zult zien dat alles een reden had en zo had moeten lopen. Kort gezegd: ik geloof dat het doel van ons leven is om te leven.

En ja: voor sommige mensen houdt dit in dat ze een succesvol bedrijf opzetten, beroemd worden of veel geld verdienen. Maar weet dat je voor dit soort doelen vaak veel op moet geven en hard moet werken. Dat is simpelweg niet voor iedereen weggelegd. Niet voor mij in ieder geval en daarom ben ik tevreden met mijn freelance werk, mijn nieuwsbrief en mijn blog waar ik mijn mening en ideeën op kwijt kan. Ik hoef niet bekend te worden of een grote indruk op mensen te maken. Ik wil gewoon leven op een manier die bij mij past.

Nu ik me minder bezighoud met het ontdekken van mijn levensdoel, ben ik me een stuk gelukkiger gaan voelen en leef ik meer. Zo simpel kan het zijn…

Bron afbeeldingen: Evie S. via Unsplash

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

3 Reacties

 • Door Judith

  Helemaal eens, soms wordt het zo doorgeslagen allemaal. Ik denk dat veel mensen ook de culturele context uit het oog verliezen. Grootse individuele doelen en werk als passie zijn echt iets van deze tijd en van welvarende maatschappijen, als je een beetje uitzoomt naar andere tijden of plekken dan zie je al dat dit helemaal niet iets universeels is.

  • Door Kaatje

   Wat een fijn artikel om te lezen. Ik ben het met jullie (Sophie en Judith) eens. In andere tijden en andere plekken is er niet de luxe om van je passie je werk te maken. Gewoon redelijk leuk werk, n redelijk inkomen en hobby’s daarbuiten zijn ook goed. Op sommige plekken op de wereld is dat al n luxe. Ik ben opgegroeid zonder internet en dat vind ik een zegen. Begrijp me niet verkeerd het heeft veel goeds gebracht maar we zijn ook de basis wat uit t oog verloren.
   Groet,

 • Door Susan

  Mooi stuk. Ik ben het met je eens. Vind het heel erg fijn en verfrissend om zoiets eens te leven ipv “heb je een 9 tot 5 baan, kom in actie en vervul je echte soul mission!”.

  99 procent van de mensen leeft een “middelmatig” leven, bij definitie haha. Maar dat hoeft niet negatief te zijn. Genoeg “succesvolle” mensen die niet gelukkig zijn. Beide in aanhalingstekens want ik vind succesvol niet direct veel geld verdienen en middelmatig leven, wat is dat nou? Zoals je al zegt, je hoeft niet een hele grote groep te inspireren om succesvol te zijn.

  Hele mooie blogpost.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *