Hoe ik verleid werd door de online coaching industrie

Hoe ik verleid werd door de online coaching industrie & wat ik geleerd heb

Je kunt er niet meer omheen: online coaches. Business-coaches. Vruchtbaarheids-coaches. Mindset-coaches. Slaap-coaches. Minimalisme-coaches. Instagram-coaches. MLM-coaches. Waarom wil iedereen opeens coach worden en wat heb je eraan om met een coach samen te werken? Vandaag deel 1 van mijn avontuur in de online coaching industrie, waarin ik uitleg waarom ik hieraan begon en hoeveel geld ik heb uitgegeven aan online coaching programma’s om ook zelf coach te worden.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik tot vorig jaar behoorlijk onder de coaching spell zat. In 2019 heb ik namelijk meer dan €3500 geïnvesteerd in coaching programma’s rondom life coaching. Waarom? Omdat ik ervan overtuigd was dat ook ik coach zou kunnen worden. Ik zag het als een logische vervolgstap in mijn online carrière. Na jarenlang over een duurzame en bewuste lifestyle geblogd te hebben en hiermee honderden vrouwen via de mail, DM’s en soms een koffiedate geholpen te hebben, was het tijd om dit professioneler aan te pakken en er geld voor te vragen. De coaches die ik sprak vonden dit ook allemaal een goed idee. En zo begon mijn coaching avontuur…

Het pad naar coach worden: online cursussen

Ik heb in totaal drie coaching cursussen gevolgd. Waarom drie, vraag je je misschien af? Omdat ik na de eerste (en goedkoopste cursus, zo’n €250) niet het idee had dat ik nu anderen kon helpen. Ik wilde graag vrouwen helpen om bewuster te leven, maar niet alleen vanuit mijn eigen ervaring, waar deze cursus op hamerde. Want daar geloof ik niet zo in als het gaat om life coaching. Iedereen is immers anders, leert op een andere manier en heeft andere overtuigingen over zijn of haar leven. Daarom ging ik op zoek naar een betere cursus die me meer tools zou geven. In de online coaching wereld worden cursussen trouwens vaak “opleidingen” genoemd, maar ik vind ze niet vergelijkbaar met een echte opleiding en gebruik daarom het woord cursus of programma.

Ik kwam uit bij een coach waarvan ik eerder een online programma gevolgd had. Zij focust zich naast life coaching ook op bepaalde spirituele principes, zoals de Law of Attraction, waar ik ook wel in geloof. Ik betaalde zo’n €1000 voor haar life coaching cursus met certificaat. Ook al heb ik bewondering voor wat zij online neerzet, de cursus was het geld echt niet waard. Zo’n 80% van de cursus ging over personal branding en social media. Hoe haal je klanten binnen? Wat voor imago creëer je van jezelf? Hoe zorg je ervoor dat anderen jou als geloofwaardig en betrouwbaar zien? Nadat ik de cursus had afgerond, had ik nog steeds niet het idee dat ik vrouwen kon helpen. Ze gaf dan wel wat tips over hoe zij haar online coaching trajecten opzet en hoe ze klanten binnenhaalt, maar echte coaching-tools had ik nog steeds niet. Ik begon aan mezelf en dit wereldje te twijfelen: bestaan er dan geen tools waarmee je mensen kunt helpen? Coaching is toch meer dan enkel een “perfect” imago online creëren en vervolgens vanuit je eigen ervaring mensen helpen?

Hoe ik verleid werd door de online coaching industrie - Dit zijn mijn lessen

En nog een online coaching programma…

Een paar maanden later werd ik op een ander online programma geattendeerd. Ditmaal van een bekende coach en auteur, wiens boeken ik bijna allemaal gelezen heb. Zij en fans van dit programma prezen het de hemel in: this is the real deal. Met deze “officiële” cursus word je niet alleen een succesvol coach, maar ook een spirituele leider, entrepreneur en heb je alle tools om online en in persoon mensen te helpen met hun leven. Het klonk veelbelovend en dus besloot ik me aan te melden voor het luttele bedrag van €2000 (auw!).

Deze cursus was een stuk completer dan de eerdere twee die ik gevolgd heb. Het zag er visueel mooi uit, er werden wekelijks verschillende interessante video’s en bestanden upgeload en ik zat in een actieve Facebook groep. Ik heb de cursus een jaar geleden afgerond en wat me het meest bij is gebleven zijn de motiverende woorden van de coach en een stukje extra zelfvertrouwen over mijn skills. Maar om nu te zeggen dat ik een succesvol coach en entrepreneur ben geworden na het afronden… Nee. Wat me daarnaast een beetje tegenviel was dat ook dit programma, zoals zoveel online, een vervolg had. Een next level. Dit is heel vaak zo bij online cursussen, waarbij je aan het einde te horen krijgt dat je eigenlijk nog niet klaar bent en nóg een programma aan moet schaffen.

En zo kom je als (aspirant) coach op een pad terecht dat nooit eindigt. Er is altijd weer een nieuwe cursus, een “Mastermind”, een besloten Facebook groep, een live training, een motivatiedag of wat dan ook om aan je skills te blijven werken. Het is heel makkelijk om hier maandelijks honderden of duizenden euro’s aan uit te geven. De succesvolle coaches beloven je de wereld, dus met elke cursus of extra aankoop krijg je het idee dat dit het verschil gaat maken. Je gelooft dat je hiermee echt een succesvol coach gaat worden.

De coaching Mastermind en Facebook groepen

Naast deze cursussen zat ik inmiddels in aardig wat Facebook groepen met overige (aspirant) coaches, volgde ik veel gratis en goedkope seminars (altijd met een upsell) en zat ik in een zogenaamde “Mastermind” voor coaches en vrouwelijke entrepreneurs. Hier las ik dat veel coaches het eigenlijk maar lastig vonden om aan klanten te komen. Onderling werden tips uitgewisseld. Hoe vaak ik wel niet het volgende las:

“Je moet aan je imago werken! Plan een professionele fotoshoot in en leen een dure tas of auto zodat je succes uitstraalt!”

“Geloof je wel genoeg in jezelf? Gebruik je al de Law of Attraction? Wanneer je in jezelf gelooft komen de klanten vanzelf!”

“Hey girl! Voor maar €47 mail ik je mijn scripts om mensen over te halen om jouw coaching aan te schaffen, succes gegarandeerd!”

“Heb je er al eens over nagedacht om in plaats van life coaching, coaches te coachen? Dat is op dit moment financieel een stuk aantrekkelijker… DM me voor meer info, ik ben hier toevallig net een cursus over aan het maken!”

Wat ook grappig was: ik begon bepaalde gezichten en namen te herkennen in deze besloten Facebook groepen. Dit waren vaak dezelfde namen die reviews achterlieten bij andere coaches en hun programma’s. In die reviews waren ze lovend over de coaches en hun eigen succes, maar in de Facebook groepen gaven ze eerlijk toe dat ze geen klanten hadden en inmiddels een bijbaantje als barista hadden aangenomen. Wat ik minder grappig vond: hoe normaal het in de coaching wereld is om geld te lenen om een cursus of training aan te schaffen. Telkens wanneer iemand twijfelde of ze iets wel kon betalen, werd ze toch overgehaald om het te doen. Want voor iets dat mogelijk je leven kan veranderen is even rood staan toch niet zo erg? Het zou zonde zijn als je je door iets zoals geld lenen laat tegenhouden om niet aan jezelf te werken!

De NLP cursus

De NLP coaching cursus

Ik was bijna klaar om mijn droom als coach op te geven. Ik had inmiddels genoeg echte ervaringen gelezen van coaches die financieel niet rondkwamen en de manieren hoe veel coaches aan klanten komen (door te liegen en een nep imago te creëren). Toen kwam NLP op mijn pad. NLP staat voor Neuro-linguistic programming en wordt door veel coaches gebruikt, ook in Nederland. De coaches die ik sprak die NLP gecertificeerd waren, waren er allemaal over te spreken. Het leek veelbelovend, aangezien NLP je verschillende tools geeft om mensen echt te helpen. Ook EFT tapping was onderdeel van de NLP-cursussen die ik tegenkwam, een tool die mij erg geholpen heeft.

Maar een NLP-cursus uitzoeken is nog een hele opgave, want er bestaan duizenden. Alleen al in Nederland vind je in elke stad verschillende trainingen en NLP-opleidingen. Ook bestaan er online cursussen die je een NLP-certificaat geven na het succesvol afronden van de cursus. Ik besloot onderzoek te doen naar deze online cursussen en vroeg informatie aan bij drie bekende cursussen, waarvan twee me werden aangeraden door coaches die ik kende.

Ik stond na mijn onderzoek bijna op het punt om de aanbetaling over te maken (van een totaalbedrag van, schrik niet, zo’n €5000), maar iets in me zei dat ik het niet moest doen. Het klonk veelbelovend, maar ik had ook mijn twijfels. Over de opdrachten bijvoorbeeld en hoe deze beoordeeld werden. Om NLP-coach te worden moet je mensen tijdens de cursus coachen en zo worden je skills beoordeeld. Maar bij de online cursussen was het voldoende om dit met je vriend, moeder of beste vriendin te doen. Je kon dit dus eigenlijk een beetje faken en zo tijdens de gehele cursus niemand echt coachen. Bij andere cursussen was één praktijkdag nodig om het certificaat te bemachtigen. Tijdens deze praktijkdag kon je de opdrachten samen met andere coaches uitvoeren. Ik twijfelde of dit wel voldoende was. Zou ik hiermee ook vreemden kunnen helpen? En was dit een investering van €5000 waard, geld dat ik eigenlijk niet had?

Iedereen kan zichzelf coach noemen

Op aanraden van iemand in een besloten Facebook groep besloot ik om eerst het NLP-materiaal aan te schaffen, zonder complete cursus en certificaat. Dit kan al vanaf €10 en hiervoor krijg je zo’n 30 uur aan videomateriaal en een e-book met alle NLP-modules en theorie. Aan de hand hiervan besloot ik uiteindelijk om niet door te gaan met de NLP-cursus. Ik vond de methodes op de één of andere manier een beetje manipulerend overkomen. Er ligt een grote focus op het overtuigen van mensen en hun gedrag aan te passen met de manier hoe je spreekt, om zo hun onbewuste brein te overtuigen van nieuwe geloofsovertuigingen. Ik geloof er ergens wel in, maar om dit zelf te gebruiken in sessies voelde een beetje apart. Het paste gewoon niet bij mij. Ook herkende ik opeens verschillende NLP-methoden terug bij andere coaches in hun video’s en teksten op social media. Het werd me opeens heel duidelijk waarom sommige coaches zo overtuigend waren…

Daarnaast had ik al het materiaal al in mijn bezit vond ik het niet waard om €5000 te betalen voor een certificaat en toegang tot nog een Facebook groep. Want inmiddels had ik iets ontdekt: iedereen mag zichzelf coach noemen. Ik zou nu groot op mijn website kunnen zetten dat ik een succesvolle life coach ben die NLP-tools gebruikt om ook jou super succesvol te maken. Niemand die daar iets tegen kan doen, want het woord coach is niet beschermd en certificaten of opleidingen zijn niet verplicht. En als iemand het vraagt, kan ik eerlijk zeggen dat ik drie coaching “opleidingen” heb gedaan en een zelfstudie NLP van meer dan 30 uur. Ik zou al die lezers die ik gratis geholpen heb via de mail en koffiedates kunnen benoemen als “klanten” die ik geholpen heb. Technisch gezien zou ik dan niet eens liegen… Maar zo voelt het natuurlijk wel.

Hoe ik verleid werd door de coaching industrie

Wat ik geleerd heb

We zijn bijna aan het einde gekomen van dit eerste deel (ja, er komt een tweede deel want ik ben nog lang niet uitgeschreven over dit onderwerp), maar ik wil nog een aantal lessen met je delen die ik geleerd heb.

Nothing is as it seems. Coaches die zich online als heel succesvol en gelukkig presenteren zijn achter de schermen vaak ongelukkig en verdienen bijna geen geld.

– Veel coaching-cursussen zijn bullshit. Met zelfverzonnen certificaten, nep reviews en beloftes die niet nagekomen worden. Doe echt heel goed onderzoek, voordat je geld investeert in een coaching-cursus.

– Veel coaches zijn niet in staat om jouw problemen op te lossen, want ze hebben hier niet voor gestudeerd en gebruiken vooral hun eigen ervaring om jou te helpen. Heb je echt mentale problemen of wil je een trauma verwerken, ga dan naar je huisarts en laat je doorverwijzen naar een specialist.

– Geloof geen coaches die jou benaderen op social media. Hoe vaak ik wel niet DM’s krijg van coaches die aan mij zien dat ik een “geboren coach” ben. En dat ik met hun hulp mijn talenten ga ontwikkelen om zo ook heel veel mensen te kunnen helpen. Dit is onderdeel van hun marketingtechniek en dit zullen ze dagelijks tegen honderden mensen zeggen.

– De (online) coaching industrie is booming en er wordt niet alleen geld verdiend met het coachen van mensen, maar ook steeds meer met het coachen en trainen van (aspirant) coaches. Dat is ook een reden waarom er zoveel NLP-trainingen en cursussen zijn. Hier valt namelijk meer geld mee te verdienen dan met het 1-op-1 coachen van “gewone” mensen.

– Je kunt veel leren door boeken te lezen over coaching-methoden en via goedkope cursussen als je dat wilt. Ik heb meer dan €3500 uitgegeven, maar had dit ook allemaal voor minder dan €100 kunnen leren met één goedkope NLP-cursus en door twee of drie boeken te lezen.

– De coaching wereld begint steeds meer op een MLM (multi level marketing) te lijken: het recruiten van nieuwe coaches, het verkopen van programma’s (ook van anderen via affiliate links), de volgende levels… Ik vind het steeds shadier worden.

Wil ik nog coach worden?

Ik heb hier vaak en lang over nagedacht. Mijn intentie om coach te worden was goed: ik wilde vrouwen helpen om gelukkiger te worden. Om zichzelf te vinden en meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Ik dacht dat als ik een paar coaching-cursussen zou doen ik in staat zou zijn om anderen te helpen. Maar hoeveel ik ook investeerde in cursussen en trainingen, ik heb me nooit als een echte coach gevoeld. Op een gegeven moment heb ik mezelf dan ook de vraag gesteld of ik wel echt coach wilde worden. Was dit een wens die diep in mij zat, of was ik verleid door de industrie en de vele motiverende berichten die ik ontving van andere coaches (die altijd iets te verkopen hadden)? Ik realiseerde dat ik vrouwen ook op andere manieren kon helpen. Op de manier hoe ik het al jaren doe: door herkenbare verhalen te schrijven en overige online content te maken.

Ik heb daarom voor nu besloten om niets met de cursussen en tools die ik heb te doen. Althans, niet als coach. Ik deel soms dingen die ik geleerd heb in blogartikelen en wellicht dat ik ooit een kleine online cursus maak. Maar dan wel rondom een onderwerp waar ik veel van af weet en ook echt vragen van lezers over krijg. En dat zal absoluut geen coaching cursus worden 😉

Lees ook:

Werken met een (online) coach: is dat het waard?

Cultish – Waarom ook jij kunt vallen voor een cult

PS Ik werk helaas niet meer mee aan interviews over dit artikel en de online coaching industrie.

Bron afbeeldingen: Seja Disruptivo & Death to Stock

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

46 Reacties

 • Door Linda

  Wat een mooi en oprecht artikel! Ik zie inderdaad ook dat het een opkomende trend is om coach te worden en ze worden dan ook aan de lopende band doorverkocht. Ik vind het ook heel gek dat de naam coach niet beschermd is en je ook niet weet of je met een professional werkt. Voor jou vind ik het wel jammer dat het hele avontuur (voorlopig) zo eindigt. Want als iemand iets te vertellen heeft, veel energie in andere en onderwijs steekt, dan ben jij het wel! Hopelijk vind je iets wat goed bij je past, waarbij je deze ervaring mee kunt nemen.

  • Door Sophie

   Ah dat is lief, dankjewel 🙂 En mee eens, iedereen kan coach worden en het lijkt ook zo makkelijk, althans zo wordt het verkocht via social media :’)

 • Door Lenneke

  Heel fijn stuk! Jammer voor jou (ha, dat klinkt altijd zo cynisch, maar zo bedoel ik het) dat het jou heel veel geld gekost heeft, maar wel heel tof dat je anderen hiervoor wil behoeden. Ben gek op jouw puurheid! 🙂

 • Door Kayleigh

  Wat een goed stuk! Ik ben het echt ZO met je eens dat het allemaal shadier wordt. Iedere keer als ik dan op insta zoiets voorbij zie komen denk ik, hoe moet ik dit vertrouwen?
  Bij deze wil ik je meteen laten weten dat je mij met je artikelen al geholpen hebt. Ik volg je al voor Naoki en door jou ben ik dierproefvrije producten gaan gebruiken, wat weer geleid heeft tot geen vlees eten en duurzamer leven. Daar ben ik je nog steeds enorm dankbaar voor en daar hoef je geen coach voor te zijn.

  • Door Sophie

   Ah heel fijn om te horen, dankjewel Kayleigh 🙂 En inderdaad, zo zie ik het nu ook. Je kunt op veel verschillende manieren een verschil maken en zo ook qua informatie verspreiden en mensen iets leren.

 • Door Marjolijn

  Goed dat je zo kritisch was, Sophie! Dat vind ik altijd zo fijn aan jouw artikelen; je schrijft zo vaak over dingen die we elke dag op social media voorbij zien komen (en wat ik persoonlijk dan al bijna ‘normaal’ vind) en dan schrijf jij er een ‘Ik heb onderzoek gedaan en pas op!’ – artikel over om ons allemaal even weer wakker te schudden =) Dank je wel!

  • Door Sophie

   Dankje Marjolijn! En tja, iemand moet het doen, want als we deze coaches moeten geloven dan zijn we allemaal één stap verwijderd van een mooi en succesvol leven. Je hoeft alleen maar eenmalig €997 over te maken :’)

 • Door Cynthia

  Heel interessant kijkje in de wereld van coaching! Jammer dat de weg die je hebt bewandeld niks voor jou bleek te zijn, maar wel zo eerlijk naar jezelf en anderen toe om daar niet mee door te gaan. Persoonlijk heb ik altijd veel gehad aan jouw artikelen (ook uit de tijd van Naoki). Eerlijke content, degelijke research en inhoud waarover eerst is nagedacht. Ben nu al benieuwd naar het tweede deel!

 • Door Carina

  Zo herkenbaar! Zelf ook de ambitie om anderen te helpen, en dus wilde ik coach worden. Maar ben niet goed met mensen en kreeg de kriebels van de NLP cursus reclame die ik continu voorbij zag komen.
  Dus nu richt ik me op mijn andere hobby: werken met honden, vooral herplaatsers en ben ik lid geworden van de bibliotheek om nog heel veel boeken meer over hondengedrag te kunnen lezen. (Ben het beu om alles zelf aan te schaffen en dan maar in de kast te hebben staan..) ga daar wel een praktijkcursus nog voor volgen maar heb goede hoop dat dat wél nuttig gaat zijn.

  • Door Sophie

   ‘Maar ben niet goed met mensen’ – dit speelde bij mij ook een beetje mee haha. Ik dacht later ook: wil ik wel steeds verschillende mensen helpen? Ga ik daar echt gelukkig van worden? 😉

   En klinkt heel tof, werken met honden! 🙂

 • Door Maria

  Mijn oud-studiegenoot heeft eerder dit jaar een leuk artikel hierover geschreven in de Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/maak-het-jezelf-eens-lekker-moeilijk-met-een-lifecoach~bc1d85837/. Heel herkenbaar jouw verhaal, vooral over NLP. Gelukkig heb ik ervoor gekozen om er niets mee te doen (cursus), want vond het vooral heel prijzig. Jammer dat je zoveel tijd en geld hebt gestoken in die coachingstrajecten, maar vooral dank dat je ons lezers hiervoor waarschuwt.

  • Door Sophie

   Ik kan het artikel helaas niet lezen (alleen voor abonnees), maar ik merk dat ik gelukkig niet de enige ben die hier ervaring mee heeft en zich ergert aan de huidige coaching industrie 😉

 • Door Lauri

  Wat een ontzettend goed en sterk artikel Sophie. Heel pijnlijk ook hoe de hele coachingwereld werkt. Ik geloof er echt in dat een-op-een coaching met een daadwerkelijk goede coach kan helpen, maar de enorme wildgroei aan coaches op dit moment is bizar. Iedereen is ineens expert in dit en dat, noemt zichzelf coach en gaat jou helpen om al je problemen op te lossen. Want met dit programma val je zoveel kilo af, met dat programma wordt je eindelijk gelukkig, dit programma gaat je helpen rijk te worden en dat programma gaat er voor zorgen dat je beter kunt slapen. Uiteindelijk zijn we aan het eind van zo’n traject alleen maar heel veel geld en illusies armer en zijn we niet daadwerkelijk geholpen. Ik raad iedereen die echt hulp nodig heeft op zoek te gaan naar een professional, want die zijn er echt. Ze zijn soms alleen wat lastiger te vinden door alle ruis op de lijn. 😉

  • Door Sophie

   I feel you! Ik werd laatst benaderd door iemand die voorheen duurzame lifestyle coach was (of iets in die trant) en nu slaapcoach is. Volgend jaar is ze vast wel weer iets anders wat dan geld oplevert…

   En helemaal mee eens: heb je echt hulp nodig, ga naar een professional. Met mentale problemen via de huisarts (bespaart je ook nog eens veel geld) en bij andere professionals zou ik echt goed onderzoek doen of ze echt ervaring hebben en weten waar ze het over hebben. En misschien bij voorbaat geen 22-jarige coach via Instagram inhuren, hoe aantrekkelijk zijn of haar aanbod ook klinkt 😉

 • Door Audrey

  Wat een goed stuk! Echt onwijs interessant, dit inkijkje. Ik word vooral echt enorm kriegelig van al die coaches die ik voorbij zag komen. Een oud-collega van mij was heel enthousiast over haar NLP-cursus, en toen raadde mijn oud-werkgever me ook aan om er eens naar te kijken, maar echt: nope. Als ik jouw stuk dan lees, weet ik zeker dat ik de goede keuze heb gemaakt toen.

  • Door Sophie

   Haha ja herkenbaar. Ik zie continu ads van coaches op Instagram, ze beloven de wereld maar ik mis bewijs en echte recensies… En op je gevoel afgaan is altijd goed denk ik, NLP is niet voor iedereen 😉

 • Door Lin

  Super goed stuk Sophie! Ik heb zelf tijdens mijn vorige werk veel coaching gehad, maar dan van iemand met heel veel ervaring en een achtergrond in de Psychologie. Ik denk dat zij verafschuwt wat je nu online ziet: de coaches die er op uit zijn om zoveel mogelijk te verkopen via online cursussen in plaats van via waardevol 1-1 contact.

  Benieuwd naar je tweede artikel!

  • Door Sophie

   Dankje Lin! Ik zie dat er gelukkig meerdere coaches bestaan met een achtergrond in psychologie en juich dat alleen maar toe 🙂 En kan me dan ook weer voorstellen dat het voor hun vervelend is als ze klanten mislopen door online coaches zonder relevante achtergrond…

 • Door Merel | De Mamagids

  Wat een supergoed stuk!
  Dit is idd het gevoel dat ik vaak overhoud als ik mensen zie coachen. Een echte solide opleiding ontbreekt, er wordt een hoop geleurd en gedaan of je hulp nodig hebt.. Zie het ook bij Instagramcoaches trouwens. Elke keer een duurdere cursus waarin het échte geheim wordt verteld. Dus kortom, wat je hier zegt is een enorme bevestiging. Benieuwd naar het tweede deel!

  • Door Sophie

   Oh de Instagram-coaches & wereld is een heel ander artikel waard. Het geheim is namelijk: jong en knap zijn. Dan krijg je vanzelf meer volgers haha, maar helaas kunnen we dat niet allemaal meer zijn 😉

 • Door Bartjan

  Dank voor dit mooie stuk. Vraag/tip: Zou het niet wat zijn om gewoon met proefcliënten te beginnen voor een beginners-tarief, en dan te kijken hoe je het doet en hoe goed je helpt? Ik vermoed dat voordat je dit blog begon ook niet al een ‘officiële schrijver’ was met allerlei certificaten. Learning by doing. En als mensen heftige problemen hebben die bij een specialist horen verwijs je ze door. En met een tarief dat wel je tijd vergoed maar dat ook erkent dat je nog ‘in opleiding/onderzoek’ bent kunnen mensen ook niet echt de mist in gaan door je in te huren. Win/win!

  En ik wil je wel coachen tijdens dit zelfontplooingstraject.
  (grapje)

  Maar de eerste paragraaf meen ik echt!

  Warme groet, Bartjan

  • Door Sophie

   Dankjewel voor je reactie Bartjan. Ik heb erover nagedacht, maar als ik eerlijk ben zie ik mijzelf, in ieder geval op dit moment, niet als coach. Ik werk aan twee toffe freelance opdrachten en mijn blog en heb het daar al aardig druk mee, dus wil alleen tijd vrijmaken voor dingen die ik heel graag doe. Coaching staat op dit moment niet heel hoog op dat lijstje. Wie weet in de toekomst 🙂

 • Door Marlous

  Wat een goed stuk Sophie! Fijn dat je hier zo openhartig over durft te schrijven. Ik verbaas me er al zolang over, op Instagram word je doodgegooid met advertenties van ‘coaches’. Hebben die dat zelf niet door denk ik dan? Ik heb in het verleden wel eens een coach gehad waar ik echt wat aan heb gehad. Maar dit was wel gewoon een psycholoog met BIG-registratie en iemand met jaren ervaring – niet wat Insta-cursusjes. Ik geloof dus wel dat coaching nuttig kan zijn, maar ik heb het idee dat de focus tegenwoordig heel erg ligt op hoe je zo succesvol mogelijk kan worden (a.k.a. zoveel mogelijk geld kan verdienen door zo min mogelijk te werken) en dat is toch niet het belangrijkste in het leven?

  • Door Sophie

   Helemaal mee eens! Ik denk dat die coaches op Instagram het wel doorhebben, maar ze volgen allemaal dezelfde cursussen en zitten in dezelfde Facebook groepen waar dit soort promotie wordt aangeraden. Want als het voor één werkt, dan zal het vast ook voor honderd anderen werken :’)

 • Door Lente

  Super dat je helderheid geeft over de coachingwereld.

 • Door Anne

  Wauw, wat een fijn stuk! Heel benieuwd naar het tweede deel! Dat ‘shady’ gevoel had ik er al bij, maar toch is het schokkend om te lezen, ook dat je DM’s krijgt over dat je ‘een geboren coach zou zijn’, gewoon als marketingtruc… Walgelijk!

  Ik werk zelf als – niet lachen – ‘Vocal Coach’. Of nouja. Zangdocent dus. Heb een afgeronde conservatoriumopleiding, maar merk dat ik ook echt graag ‘met mensen werk’, dus overwoog eerder ook om te zoeken naar goede coachingsopleidingen. Ik denk dat jouw blog me een hoop geld bespaart!

  Ben overigens heel benieuwd welke NLP-info jij voor €10,- hebt bestudeerd, zou je dat nog kunnen laten weten? Herken trouwens heel erg dat manipulatieve bij NLP, heb ooit een dagcursus gedaan en was daar ook de hele tijd op mijn hoede omdat ik bang was dat ze me zouden hypnotiseren ofzo.

  Ingewikkeld he? Als je alles met de goede intenties toepast kan het allemaal zo waardevol zijn, maar er bijkt toch maar weer veel misbruik van te worden gemaakt…

  Nogmaals dank voor je stuk!

 • Door Adger

  Hi Sophie,
  Mooi open en oprecht artikel. Ik durf je uitdaging wel aan voor je 2e artikel. Over welke vraag zou je een coach gesprek willen voeren?

  • Door Sophie

   Dankjewel Adger. Het tweede artikel is inmiddels al geschreven 🙂 Maar wie weet komt er ooit nog een vervolg waar ik hulp van een coach nodig heb.

 • Door Paula

  Jammer dat je geen NLP bent gaan doen. Daar heb ik zo veel aan gehad! Niet om coach te worden trouwens, niks voor mij 😂. Wel om mezelf en hoe ik me “gedraag” een stuk beter te leren kennen. Ben er nog dagelijks blij mee.

 • Door Nina

  Hoi Sophie, heel fijn dat je zo eerlijk bent! Ook over het stuk van hoe veel geld je er wel niet in kan steken en dat dat je niet per se veel oplevert. Ik vind dat wel heel risky en shady, dat het gaat om het verkopen van zogenaamde opleidingen die je zouden helpen om succesvol en dus rijk te worden… Maar als je integer bent, zoals jij, werkt dat niet zo simpel. 😛
  Ik ben nog zoekende in wat ik wil doen als werk en er zijn talloze cursussen en opleidingen en programma’s die me zouden kunnen helpen… Maar ik ben gewoon een beetje zoekende met een imposter syndrome, dat mag ik accepteren en er mee spelen, en hóef ik niet te fixen door nog meer geld uit te geven. 🙂

 • Door Johanna

  Erg goed bericht. Ook ik ben me aan het orienteren, en heb min of meer de goedkoopste thuiscursus genomen, voor het zertifikaat. Maar coaching past bij mijn huidige werk. En over NLP ben ik erg kritisch. Veel van zulke trends worden trademarks met lidmaadschappen en gaan voor mij naar een soort sekte-structuur. Je blog is interessant, en heb ik bij toeval via Lonneke ontdekt. Succes.

 • Door Bea de JOng

  Hoi Sophie
  Het is zo jammer dat het zo gaat omdat de titel coach niet beschermd is. Dit geeft schade aan het beroep want er zijn ook veel goede coaches. Een van de dingen waarop je kunt screenen is of de coach is aangesloten bij een beroepsvereniging. Daar moet je door een procedure heen en wordt de kwaliteit van ons beroep en de hulpverlening aan de cliënten veel meer gewaarborgd!
  Maar het is ook eerlijk dat je mensen hierop attent maakt… denk goed na voordat je kiest en laat je niet meeslepen door mooie verhalen. En volg je intuïtie, die spreekt vaak boekdelen.
  Ik hoop dat je door gaat met je zoektocht om het verlangen van je hart te volgen zodat je vrouwen nog meer tot zegen te kunnen zijn…
  Hartelijke groet en waardering
  Bea de Jong

 • Door Amy

  Hi Sophie, jammer dat dit je ervaring met ‘coaching’ zo heeft beinvloed.

  Mag ik vragen waarom je voor een coachopleiding niet direct bent gaan kijken bij de ‘officiele’ organisaties als bijvoorbeeld de NOBCO?

  De trainingen/cursussen die online aangeboden worden zijn er vooral om jou, als consument, te helpen met het probleem waar je tegenaan loopt. En meestal niet om je op te leiden tot geaccrediteerd coach.

  Ik heb 2 jaar geleden een zeer intensieve opleiding gevolgd van ruim een jaar om loopbaan- en lifecoach te worden, bij een HBO+ instelling en ik kan je vertellen dat dit een inhoudelijk zeer sterk en volledig ‘offline’ traject was, incl. vele proefclienten & persoonlijke 1-op-1 begeleiding.

  Ik ben dan ook van mening dat als jij graag coach had willen worden, er voldoende waardevolle opleidingen te vinden zijn.

  Echter, nog even een kanttekening, ik heb voor mijn opleiding ruim 6 duizend euro betaald.

  Als je over een tijdje tóch besluit om coach te worden – en ik geloof met heel mijn hart dat het raadplegen van een coach, wanneer je ergens tegenaan loopt, ontzettend waardevol kan zijn – dan help ik je heel graag in je zoektoch naar een goede opleiding!

  Gr. Amy

  • Door Sophie

   Hi Amy, dankjewel voor je reactie. De verschillende cursussen die ik heb gevolgd werden geadverteerd als een manier om zelf ook coach te worden. Twee daarvan inclusief accreditatie, alhoewel die volgens mij niet zoveel zeggen. Ik begrijp nu wel dat er een verschil zit tussen de accreditaties en mocht ik in de toekomst toch coach willen worden, dan doe ik uiteraard beter onderzoek.

   Ik wilde met dit artikel aantonen hoe makkelijk het is om verleid te worden door de verkeerde personen en hoe je makkelijk geld kunt weggooien aan gebakken lucht… Want dat is, naast de goede coaches en opleidingen, helaas ook onderdeel van de industrie en daar wil ik mensen voor behoeden.

 • Door Susan

  Geweldig artikel. Heel interessant om eens deze wereld van een kritische blik te zien. Ik heb ook wel eens rondgesnuffeld in die wereld en had precies hetzelfde idee als wat jij allemaal zegt, dat het deels een wassen neus is.

  Heel leuk hoe je hier zo open en eerlijk over schrijft, en ik kijk uit naar deel 2.

 • Door Adeviya

  Blij om zo een ontnuchterend stuk te lezen..gisteren zag ik op youtube iemand spiritueel exact zelfde dingen vertellen die ik al weet..maar op zo een zelfzekere manier..blijkt ze ook cursussen te geven tot wel 8000 euro …is dit wel zelfs legaal vraag ik mij af..de kwetsbaarheid van anderen gebruiken voor je eigen gewin ? Dus hier voel ik bevestigd dat er echt wel een Mlm systeem overgewaaid is waarin schaamteloos geld verdiend wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *