Missie geslaagd: Ik heb een jaar lang geen kleding gekocht

Missie geslaagd: ik heb een jaar lang geen kleding gekocht

Vorig jaar besloot ik om een jaar lang geen kleding te kopen. Nu het jaar voorbij is zal ik met jullie delen hoe ik het afgelopen jaar ervaren heb.

Waarom ik besloot een jaar lang geen kleding te kopen

Er waren 3 redenen waarom ik deze uitdaging aanging:

1: Ik wilde mijn creditcardschulden aflossen. Elke maand nieuwe kleding kopen leek me daarom niet zo slim. Wat me wel slim leek was een extra €100 in de maand naar een openstaande rekening over te maken.

2: Ik probeer duurzamer te leven en de meeste kleding is totaal niet duurzaam te noemen. Het wordt in slechte omstandigheden gemaakt, schaadt het milieu en hangt vaak maar ongedragen in mijn kledingkast. Dat kon beter!

3: Ik wilde mezelf uitdagen en erachter komen wat mijn stijl is. Door een jaar lang dezelfde kleding te dragen kom je er snel genoeg achter wat je graag draagt. Zo doe ik hopelijk minder miskopen in de toekomst.

Hoe het jaar voorbij ging

De eerste paar maanden gingen me makkelijk af. Ik had genoeg kleding om te dragen en maakte elke maand extra geld over naar mijn creditcardrekening. De eerste creditcard was in april afbetaald en dat voelde zo fijn! Rond juni was er een moment waar ik het wat moeilijker vond om geen kleding te kopen. Het werd warmer en ik kwam erachter dat ik eigenlijk niet zoveel opties had voor de zomer. Ik mocht een cadeau uitzoeken van mijn vriend toen we 6 jaar samen waren en besloot in plaats van een ketting of oorbellen een jurkje uit te zoeken. Ik heb hier heel lang over getwijfeld: eigenlijk wilde ik geen nieuwe kleding aanschaffen en ook niet krijgen als cadeau. Achteraf gezien ben ik blij met het jurkje, want ik heb hem vaak gedragen afgelopen zomer. Het was dus een goede toevoeging aan mijn collectie en ik ben dankbaar voor dit cadeau.

In juli betaalde ik mijn tweede creditcard af en in augustus met een beetje hulp van mijn vriend de derde en laatste creditcard. Nu ik iets meer financiële ruimte had, was het verleidelijk om toch te gaan shoppen. Ik heb dan ook vaker items in mijn winkelmandje gestopt bij mijn favoriete webshops. Vooral tijdens de sale was dit erg verleidelijk… Duurzame mode is wat duurder dan we gewend zijn, dus als je die items met 50% korting kunt kopen valt het wel mee. Ik heb het onlangs de verleiding volgehouden, tot aan de laatste dag van het jaar.

Wat heb ik wel gekocht in 2016?

Mijn shopverbod hield in dat ik geen kleding zou kopen, accessoires en schoenen waren toegestaan. Ik wist van tevoren dus niet of ik misschien al mijn geld aan tassen en schoenen zou uitgeven. Het aantal aankopen in deze categorieën viel erg mee. Ik heb 3 paar schoenen in 2016 gekocht: instapschoenen voor de zomer en 1 paar laarzen met hak en 1 paar zonder hak voor de herfst en winter. De grootste reden waarom ik 3 paar schoenen nodig had is omdat mijn oude schoenen, 1 paar van al 4 jaar oud en ander paar 3 jaar oud, echt aan vervanging toe waren. Ik heb tot mijn grote verbazing geen tassen gekocht in het afgelopen jaar, maar heb afgewisseld tussen mijn 2 favoriete tassen. Hierdoor kwam ik erachter dat ik dus maar 2 tassen nodig heb: een kleinere schoudertas en een grotere tas. Daarnaast heb ik ook wat lingerie en sokken gekocht wanneer deze items aan vervanging toe waren en 1 outfit om in te sporten.

Waar ik achter kwam in het afgelopen jaar

Ik maakte in het afgelopen jaar een aantal realisaties:

1: Ik heb minder kleding nodig dan ik denk. Mijn capsule wardrobe hield goed stand, ook al verdwenen er een paar items uit de collectie. Eigenlijk kwam ik heel goed uit met alle items in mijn kast en draag ik zeker zo’n 70% nu nog met plezier.

2: Wat heb ik vroeger veel geld verspild aan kleding! Voorheen kocht ik elke maand nieuwe kledingstukken. Veel van die kledingstukken heb ik inmiddels niet meer, omdat de kwaliteit niet goed was of omdat het eigenlijk niet mijn stijl was. Ik vind dit heel zonde – voor zowel mijn portemonnee, de grondstoffen als de makers van deze kleding.

3: De mening van anderen maakt me niet meer zoveel uit. “Draag je nu alweer zwart?”, “Je houdt wel van neutrale kleuren he?”, “Mag ik je een tip geven? Draag eens wat vaker kleur.” Allemaal prima hoor die meningen, maar door een jaar lang wat minder keuzevrijheid te hebben, weet ik beter wat voor kleding ik wil dragen en waar ik me goed in voel. Ik krijg ook op Naoki regelmatig tips om wat meer kleur te dragen en minder zwart. Maar ik voel me juist sterk, mooi en comfortabel in zwarte kleding. Dit jaar besefte ik dit meer dan ooit en ben ik soort van immuun geworden voor de kritiek en mening van anderen hierover.

4: Wat heb ik opeens veel tijd over… Voorheen spendeerde ik elke zaterdag in kledingwinkels. ’s Avonds doordeweeks bezocht ik mijn favoriete webshops. Als je besluit om een jaar geen kleding te kopen, dan heb je niets te zoeken in die winkels en bezoek je ze dus ook niet. Ik had opeens meer tijd over, die ik heb besteed aan andere hobby’s. Heerlijk!

5: Ik ben veel minder gevoelig geworden voor trends en marketingcampagnes. Trends komen en vergaan. Ik wil geen kleding meer kopen die een bepaald seizoen “in” is en daarna niet meer gedragen kan worden. Het maakt me niet meer uit wat andere vrouwen dragen op tv, social media en in tijdschriften. Die items staan hun goed en ik vind ze vaak ook mooi. Maar dat betekent niet dat ik ze ook moet dragen. Vaak waren dit soort trendy items mijn grootste miskopen, omdat ze niet altijd bij mij pasten. Deze realisatie neem ik zeker mee in de toekomst.

Mijn plannen voor 2017

Nu ik eindelijk weer kleding mag kopen, ga ik dit ook zeker doen. Een paar items in mijn garderobe zijn echt aan vervanging toe en ik heb gewoon de behoefte om een paar nieuwe items te kopen. Ik zal nooit meer losgaan in een sale, mijn mandje volstoppen met 10 kledingstukken of spullen kopen omdat het trendy is. Ik wil wel blijven werken aan mijn eigen stijl en mijn capsule garderobe up to date houden.

Ik ga dit jaar proberen voor duurzame mode items te kiezen. Hier zal ik nog een apart artikel over schrijven. Ik weet niet of dit 100% haalbaar is, maar 75% moet vast wel lukken. Ik heb nagedacht of ik me misschien aan een aantal regels wil houden. Zoals 1 kledingstuk per maand, of maximaal 3 per seizoen. Ik denk dat ik mezelf wat meer vrijheid wil geven, omdat ik inmiddels een stuk verantwoordelijker omga met mijn geld. Daarom ga ik geen regels opstellen, maar probeer ik wel zo bewust en duurzaam mogelijk te shoppen.

Ik ben blij dat ik deze uitdaging aangegaan ben. Ik heb er geld door bespaard, heb dingen geleerd en ga in de toekomst bewuster met het aanschaffen van kleding om. Ik ben ook dankbaar voor de kledingitems geworden die ik heb en voor de makers van de kleding. Ik vond het een mooie uitdaging die ik wie weet nog weleens ga herhalen!

bron afbeelding: Reformation Soho

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

66 Reacties

 • Door Silke

  Zo goed gedaan, je mag echt wel heel trots zijn op jezelf 🙂 Liefs!

 • Door Mariëlle

  Zo Zo Zo leuk!! Ik wil ook echt minder kleding kopen en meer fair fashion gaan. Ik heb nu een mooie kast denk ik en probeer het daar bij te houden. Dit jaar staat in het teken van uit huis gaan, maar wellicht in 2018 mijn kast verduurzamen!

 • Door Denise

  Wat knap dat je dit hebt volgehouden. Ik heb zelf ook aantal maanden geen nieuwe kleding gekocht. Nu ik een nieuwe baan heb, met kleine kinderen, heb ik mijzelf wat nieuwe kleding gegunt. Veel van mijn kleding had namelijk een wat diepere hals, heel mooi, maar wel kleuters die aan je kleding trekken absoluut geen goed idee. Ik merkte dat ik veel bewuster bezig was en dat ik oprecht heel blij ben met mij kleding. Waar ik bijvoorbeeld een jaar geleden na het shoppen niet eens meer wist wat er in mijn tasje zat, weet ik nu alles wat in mijn kast ligt en geniet ik er van.
  xx

  • Door Sophie

   Haha nee ik snap dat dat niet zo\’n goed idee is. En herkenbaar van de tassen. Ik had voor deze challenge zelfs kleding in mijn kast hangen met de labels er nog aan – ooit gekocht, nooit gedragen 🙁

 • Door Esther

  Interessant om te lezen en fijn om te horen dat het afgelopen jaar zo goed is gegaan 🙂

 • Door Kim

  Wauw, wat heb jij een grote transformatie doorgaan. Als je alleen al naar je mindset kijkt.. knap hoor! Gek als je beseft dat je gewoon elke zaterdag aan het winkelen was. Wat een zeeen aan tijd had je dan ineens over. Merk je dat je daardoor ook een andere hobby meer hebt opgepakt? Zoals bijv. het bloggen?

  • Door Sophie

   Vooral lezen en mezelf uitdagen om beter in het bloggen en online marketing werkzaamheden te worden. Daar had ik eerst nooit zoveel tijd voor, nu opeens genoeg 🙂

 • Door Eva

  Heel knap dat je dit hebt volgehouden! En helemaal knap dat je nu van je schulden af bent. Dat zal veel rust geven!

  • Door Sophie

   Ja dat doet het zeker! Ik hoef er eindelijk niet meer elke maand over na te denken en extra aflossingen te doen, heerlijk!

 • Door jeapiebel

  De meeste kleding is zeker niet echt duurzaam, het helpt om stimuleren om niet te kopen of minder te kopen. Creditcardschulden aflossen eerst is echt een slimme stap. Kleding dragen waarin je je goed in voelt zo hoort het, laat mening van anderen maar koud. Wat komt veel goeds uit deze beslissing zeg als ik het lees.

 • Door Suzanne

  Wat goed!! Gefeliciteerd met het behalen van je doel.
  Ik ben geïnspireerd en door jouw blog ga ik er ook mee beginnen. Alleen in een kleiner stapje, ik begin met 2 maanden.
  Wel moet ik voor mijn 2 kleine kindjes die enorm groeien met regelmaat kleding kopen. Ik koop hier vaak 2ehands kleding voor maar ook nog heel vaak nieuw. Rompers ofzo, vind ik toch niet zo fijn 2e hands.
  Maar elke intentie is er 1! 🙂

  • Door Sophie

   Snap ik! Beginnen met 2 maanden is ook al heel goed, en wie weet kan je het later dit jaar iets langer volhouden of koop je tegen die tijd al veel minder 🙂

 • Door Angela

  Dat heb je goed volgehouden zeg! 🙂 Gefeliciteerd! Ik zelf koop vrij regelmatig nieuwe kleding, maar dat komt omdat ik in de afgelopen jaren héél veel ben afgevallen. Ik ben van een maat 48 naar een maar 36 gegaan. Ik ga nu helemaal wild met kleding, merk ik. Misschien dat ik ga proberen dat ik een regel voor mijzelf in stel en maar om de maand kleding mag kopen. Je bent in iedergeval een inspiratie! 🙂 <3

  • Door Sophie

   Wow wat ben je veel afgevallen! 🙂 Ik snap dat je nu nieuwe kleding aanschaft – om de maand is ook al heel goed voor je portemonnee en het milieu!

 • Door Rohini

  Wat een inspirerende post! Heel knap dat je dit hebt volgehouden! Het is eigenlijk ook wel raar dat we maar kleding blijven kopen terwijl we het niet echt nodig hebben.

  • Door Sophie

   Is het ook, we zijn echt verwend hier en de standaard is toch kleding blijven kopen terwijl we het helemaal niet nodig hebben…

 • Door Vicky

  Wow, goed gedaan! Ik zal het in mijn achterhoofd houden ????

 • Door KouweKleren

  Heel tof dat je het hebt volgehouden, zelfs de laatste zware uitverkooploodjes. Gelukkig houdt de sale nog even aan en heb je misschien nét iets langer kunnen nadenken over waar je echt graag van wilt profiteren qua duurzame stukken. Bijzonder hoe je instelling helemaal kan veranderen in een relatief korte tijd he? Geniet van je nieuwe vrijheden, je hebt er hard voor gewerkt.

  • Door Sophie

   Ja inderdaad, ik heb al een aantal items opgeslagen waarvan er nu een paar in de sale zijn 😀 Goede timing dus!

 • Door Dimphy

  Hey! Ik heb net dankzij jou de deal gesloten om tot mijn vriend zn verjaardag ook geen kleding meer aan te schaffen. (20 juli). En ook geen schoenen of sieraden… want die dingen heb ik ook genoeg! Met uitzondering van werkkleding of noodsituaties. Zoals alle schoenen gaan ineens kapot :\”). Dankjewel! Ik voel me dankzij jou zeer gemotiveerd!

  Ik vind het bijzonder knap van je dat je het zolang en goed hebt volgehouden! En ook een wijze les om verantwoordelijk met creditcards om te gaan!

  • Door Sophie

   Wat goed, het gaat je zeker lukken! 🙂 En ook een goede timing met de zomersale straks in juli/augustus 😉

 • Door Sara

  Wauw echt onwijs goed gedaan! Ik vind dit heel knap. Zelf koop ik ook niet zoveel kleding, waarschijnlijk omdat ik niet graag shop in de grote ketens. In Antwerpen hebben ze mijn favo winkel, waarvan denk 99% gemaakt wordt in Italië. Daar ben ik helemaal gek op! Dan doe ik grote aankopen, anders niet echt.

 • Door Krissie

  Erg leuk om jouw ervaringen te lezen. Ik ben zelf in sept 2016 dezelfde challenge aangegaan en het gaat tot nu toe goed. Fijn om te zien dat het een haalbare challenge kan zijn :-).

  • Door Sophie

   Wat goed, al 4 maanden op weg dus! Het is zeker haalbaar als je gefocust blijft en geen verleiding opzoekt 😉 Succes!

 • Door Jos, Goodfibrations

  Gefeliciteerd. Heel goed dat je doel is geslaagd! Join the Fashion Revolutionairies! Benieuwd wat je mindset verder nog oplevert in het nieuwe haar; je gaat je geld vast anders besteden en daar ook weer een statement mee maken, maar ook, enjoy!

 • Door Hailey

  Leuk om te lezen hoe het je is bevallen! Heel knap dat je het hebt volgehouden zeg! Ik ben benieuwd naar de ervaringen die je het komende jaar zult hebben met betrekking tot duurzame mode!

  • Door Sophie

   Dankje – ik wist van te voren echt niet of ik het vol kon houden haha, ik ben zo blij dat het me gelukt is!

 • Door Melinda

  Bedankt voor je mooie artikel. Ik ben, mede dankzij jou openheid in je blogs etc ook op 1 januari gestart met het doel om 1 jaar geen kleding aan te schaffen. Ik probeer ook accessoires links te laten liggen, heb zoveel sjaals en sieraden draag ik nauwelijks (op oorbellen en 1 ring na). Ik ben heel benieuwd hoe het mij zal bevallen, om mij heen krijg ik positieve reacties. Ik ben benieuwd wat de eerste artikelen zijn die jij aanschaft en ook wel duurzaam merk/label het is.

 • Door Claire

  Wat interessant om te lezen en wat gaaf dat je hierin zo open bent. Ik ben deze maand begonnen met mijn eigen challenge, om geen fastfashion kleding meer te kopen. Een halfjaar lang wil ik alleen duurzame kleding of tweedehands kleding kopen. Om precies dezelfde redenen als jij. Ik heb al geoefend door met de feestdagen niets te kopen en dat ging goed. Ik ben nog wel heel bang dat ik in de verleiding kom om even snel wat te kopen bij de H&M of Primark. Ik ben echt gewend om even snel wat te kopen. Ik hoop dat ik hierdoor kleding meer waardeer, zuiniger met mijn kleding omga en ontdek wat precies mijn stijl is. Hoe heb jij jouw stijl gevonden? 🙂 Wil je daar misschien een artikel aanwijden?!

  • Door Sophie

   Wat een goede challenge! Over de verleiding: gewoon niet meer de H&M of Primark instappen. Blijf gefocust en onthoud dat een vlugge aankoop bij de Primark je waarschijnlijk niet blij gaat maken, maar een duurzame aankoop wel! Ik ga er zeker nog meer artikelen aan wijden dit jaar. Succes met jouw voornemen! 🙂

 • Door Sara

  Damn, girl!!! 🙂 Wat mag jij trots zijn op jezelf (ik ben zelfs een klein beetje jaloers op je instelling, wat zou ik graag ooit zo sterk willen zijn)! Wat knap dat je het hebt volgehouden, helemaal tot het eind! En wat mooi om te lezen dat je door je challenge dichter bij jezelf bent gekomen, qua stijl en immuniteit voor kritiek van anderen. Lekker dragen waar jij je goed in voelt, inderdaad! Ik ben benieuwd naar de aankopen die je vanaf nu gaat doen (capsulegarderobe bestendig, neem ik aan? ;)), wat voor items dat zijn en hoe je daartoe bent gekomen. En wat grappig om te lezen dat je nu heel veel tijd bespaart, haha! Heel veel succes met je verdere zoektocht, als je tips nodig hebt of ze juist wil delen, ik hou me aanbevolen! Liefs, Sara

  • Door Sophie

   Haha ja ik ben ook aardig trots! 🙂 Ik ga inderdaad werken aan mijn capsule garderobe om deze te verbeteren. Ik ga je nog een keer een berichtje sturen, misschien kunnen we samen een keer in Amsterdam langs alle duurzame winkels gaan – jij kent vast een aantal hele goede adresjes! 🙂

 • Door Sofie

  Goed gedaan zeg! Ik koop zelf niet heel vaak kleding, en wat ik heb hangt meestal jaaaaaaaren in m\’n kast (ik ontdekte net dat ik mijn winterjas al 10 jaar heb (wow). Maar een jaar niets kopen, dat is wel heel knap.
  Je hebt gelijk dat je je niets aantrekt van trends of meningen van anderen, zolang jij er maar blij mee bent!

  • Door Sophie

   Precies! Ik weet dat de kritiek waarschijnlijk goed bedoeld is, maar ik moet ook nog blij zijn als ik in de spiegel kijk 🙂 Wat goed trouwens dat je zo lang met een jas kunt doen, wow!

 • Door Fija Kers

  Heel goed gedaan. Stimuleert mij om hier ook over na te gaan denken. Of ik een hele periode stop, of een limiet met mezelf ga afspreken weet ik nog niet. Daar ga ik komende tijd op broeden!

  • Door Sophie

   Je kunt altijd beginnen met een maand of een seizoen – een jaar is misschien niet voor iedereen weggelegd haha. Ik was redelijk goed voorbereid. Wat ik vaak lees is de tip om 1 item in de maand te kopen – zo kan je wel kleding vervangen die aan vervanging toe is en af en toe iets nieuws kopen, maar denk je er wel goed over na omdat een impulsaankoop met zo\’n regel zonde zou zijn!

 • Door Becky

  Wat knap gedaan, Sophie!
  De inzichten die je deelt zijn heel inspirerend.
  Ik ben zo blij voor jou dat je hierdoor die creditcardschulden hebt kunnen aflossen én dat je sterker in je schoenen staat en kritiek/meningen van anderen je niet van je stuk kunnen brengen.
  Fijn dat je capsule wardrobe zo goed werkt voor jou. Goede reminder ook: we hebben inderdaad minder kleding nodig dan we vaak denken.

  • Door Sophie

   Ik ook – ik had niet verwacht dat ik binnen een jaar klaar zou zijn met mijn creditcardschulden en dat ik er nog bewuster van ga shoppen ook. Ben er erg trots op!

 • Door Brigitte

  Wat goed! Ik koop zelf mijn meeste kleding via Marktplaats. Ik zoek op mijn favoriete (duurzane) merken en bewaar ook zoekopdrachten. Heel handig!

  • Door Sophie

   Wat een goed idee! Er is vast een hoop ongedragen of nog goede duurzame kleding te vinden op Marktplaats en Designer Vintage etc. Ik ga ook eens kijken 🙂

 • Door Tineke

  Knap gedaan hoor. En wat fijn dat nu je creditcard schulden zijn afgelost. 🙂

 • Door Ande

  Echt een hele mooie prestatie!! Vind het een jaar niet kopen van nieuwe kleding en een capsule wardrobe echt zulke goede concepten. Je mag zoals vele zeggen zeker trots zijn op dat je er zelf in geslaagd bent dit te doen maar natuurlijk ook op het feit hoeveel andere je hier mee inspireert zulke stappen ook te nemen.

  Al koop ik niet heel veel kleding meer in een jaar (zoals ik helaas toen ik jonger was wel deed) vind ik het idee om te zeggen dat ik helemaal niets koop voor een jaar best heel moeilijk!

  Ik denk dat ik daarom mijzelf een \”beperking\” ga opleggen dit jaar voor 1x per seizoen wat kopen, waarbij ik echt eerst heel goed na denk wat ik mis en echt graag zou willen hebben. En dan max 2 kleding items. Sowieso koop ik eigenlijk niet bij de fast fashion ketens maar ik ga ook nog beter mijn best doen echt fair fashion te kopen. Dat samen met nog meer kleding uitzoeken en mijn basis items vinden kan er misschien aan bijdragen dat ik voor 2018 wel kan zeggen dat ik een jaar lang niets koop 🙂

 • Door Linda

  Ik heb je site pas ontdekt en vooral het capsule wardrobe gedeelte trekt me heel erg aan. Ik wil al langer een capsule wardrobe en ben er al een beetje mee begonnen deze winter. Wat super dat het je gelukt is om een jaar geen kleding te kopen, echt heel knap en super fijn dat je je creditcard schulden hebt afgelost.
  Ik heb met mezelf afgesproken om 3 maanden geen kleding te kopen, muv ondergoed. Daarna ga ik mijn lente/zomer kleding bekijken en als dat aangevuld is, ik weet dat dat echt nodig is, dan wil ik weer een periode geen kleding kopen en dan kijken of het langer dan 3 maanden lukt. Bedankt voor alle goede tips en adviezen op je site.

 • Door Eva

  Wat een motiverend verhaal! Ik heb wel een paar keer een no-buy maand gedaan en dat gaat me toch altijd wel erg gemakkelijk af. De enige reden waarom een heel jaar niet zozeer voor mij zou werken (denk ik) is dat ik het vrij lastig vind kleding te vinden waar ik me écht goed in voel, dus als dat zo is, dan kan ik het maar beter wel meenemen. Klinkt wat raar, maar ik doe bijvoorbeeld al 6 jaar met dezelfde winterjas, die ik nog niet heb hoeven vervangen omdat hij nog steeds goed voelt. Die insteek bespaart me ook altijd veel geld, plus dat ik winkelen echt niet leuk vind 😉
  Zou nog wel heel graag een keer aan een capsule wardrobe willen werken, ga snel die blog even doorpluizen!

 • Door Linda

  Ik vind dit zo onwijs knap én inspirerend! Ik ben dan ook heel benieuwd welke items je als eerste aan wilt gaan schaffen om jouw kast te verrijken. Zelf ga ik ook zuiniger om met mijn kleding, winkel ik bewuster en wil ik in het nieuwe jaar ook meer investeren in duurzame kleding. Het is inderdaad iets duurder, maar het voelt simpelweg zoveel beter.

 • Door Sara | MevrouwMiauw

  Wat ontzettend goed om dit te lezen. Wauw. Ik daag mezelf uit om dit jaar alleen maar fair fashion aan te schaffen. Of ik echt één jaar lang geen kleding zou kunnen kopen dat weet ik niet. Misschien wordt dat de volgende challenge? 🙂 Haha. Maar ik hoop wel een aantal dingen te ervaren die jij nu ook hebt ervaren. Rust, meer geld overhouden en misschien ook wel toewerken naar een kleinere garderobe. Of het echt een capsule wardrobe wordt dat weet ik niet, maar ik wil in ieder geval eens een keer goed op gaan ruimen binnenkort. Ik ben heel benieuwd naar de items die je, nu je weer mag shoppen, aan zal schaffen. Houd je ons op de hoogte via naoki.nl? 🙂

 • Door Iris

  Je bent een topper, super goed van je!

 • Door Judith

  Wat een interessant en inspirerend verhaal! Gefeliciteerd met deze overwinning 🙂 Ik vind het een heel leuk onderwerp, en zou het leuk vinden om erover te blijven lezen, ook wanneer je niet met een challenge bezig bent!

 • Door Wendy

  Hee Sophie,

  Super knap hoor!
  Ik ben sinds ik je blog volg wel bewuster kleding gaan kopen. Mijn broeken waren helemaal versleten heb nu 2 mooie spijkerbroeken en 2 mooie zwarte broeken van goede kwaliteit aangeschaft en die gaan nu alweer een tijdje mee.

  Ik draag zelf ook heel veel zwart! Ik kreeg eerst ook vaak de reactie “draag eens wat meer kleur”. ” maar gelukkig zijn er ook veel mensen die zeggen dat zwart goed staat. het belangrijkste ik voel mij er zelf lekker.

  Schoenen vind ik lastiger om niet te kopen. Onder mijn basics items houd ik er van om ze af te wisselen. Wel loop ik ze eerst helemaal op voor ik nieuwe mag kopen.

  Super goed gedaan en heel leuk om over te lezen!

  Liefs

 • Door Asmae

  Wat goed van je Sophie!! Ik ben blij dat je er nu achter bent gekomen dat je eigenlijk veel minder nodig hebt en van duurzaam leven wordt je heel dankbaar en gelukkig. Je komt erachter dat als je investeert in een kledingstuk, je het jaren lang kunt dragen! Vroeger kocht zo enorm veel tijdens de sale etc. Nu koop ik iets als ik het nodig heb. Soms moet ik kijken bij de uitverkoop maar ik koop ook dan alleen iets wat ik echt wil hebben en niet iets om maar te hebben voor het geval dat haha! Ik draag zelf ook vaak zwart, ik vind het een krachtige kleur. Ik ben bleek van mezelf en zwart zorgt voor meer leven bij mij. Mensen kunnen we zeggen draag meer vele kleuren maar als je je daar niet prettig in voelt dan moet je het niet dragen. Ik zou geen rode of groene broek elke dag willen dragen, omdat het mijn stijl niet is. Ik voel me fijner in donkere kleuren. Ik ben echt heel trots op je dat je het hebt volgehouden!!

 • Door Marit

  Wat goed van je! Je mag zeker trots zijn op jezelf!

  Heel goed dat je ook immuun bent geworden voor wat anderen op te merken hebben over je kleding. Eigenlijk toch gek dat men je van \’ongevraagd advies\’ voorziet. Als je er nou om zou vragen… Fijn dat jij je goed voelt in wat je draagt. Dat moet iedereen ook lekker voor zichzelf weten en wie het niet zint, kijkt maar een andere kant op!

 • Door Marieke | Bluebell Forest

  Wat heeft dit je veel moois gebracht zeg! Ik herken het overigens helemaal, ik heb onlangs drie maanden geen kleding gekocht en het is zo fijn! Het is echt een opluchting dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken! Het scheelt tijd en stress, geld en als je goed over je garderobe hebt nagedacht weet je ook zeker dat het gewoon allemaal bij elkaar past. Leve de capsule wardrobe 😉

 • Door Evita

  Goed bezig! En mocht je nu in het vervolg op zoek zijn naar fair fashion kijk dan eens op onze site! We zouden het heel tof vinden als je onze winkel eens zou willen noemen in je blog. We kunnen in dit segment wel een beetje hulp gebruiken, zodat de liefhebbers van een hip en leuk maar ook eerlijk en bewust leven weten waar ze moeten zijn in de categorie \’kleding\’. Thanxxx Evita & Gelske

 • Door Iris

  Hihi ja zelf koop ik enkel nieuwe kledij als m’n vorige versleten zijn. Ik verschiet zoooo hard hoeveel spullen andere mensen wel niet kopen! En zo goed gedaan! Ken jij merken die lang mee gaan? Bij mij verslijt alles zo verschrikkelijk snel!

  • Door Sophie

   Ik let goed op de stoffen, ik koop bijvoorbeeld niets dat te dun aanvoelt of waarvan ik verwacht dat het na een paar keer wassen uit elkaar valt. Zo heb ik kleding van de H&M die al 5 jaar mee gaat, maar ik merk wel dat de wat duurdere items in het algemeen langer meegaan. People Tree vind ik goede kwaliteit, maar ik heb ook een aantal items van Selected (niet perse duurzaam qua productie, maar wel goede kwaliteit) die ik al jaren draag en niet verslijten. Ik denk dus dat je het overal kunt vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *