Vorig jaar besloot ik om een jaar lang geen kleding te kopen. Nu het jaar voorbij is zal ik met jullie delen hoe ik het afgelopen jaar ervaren heb.
Waarom ik besloot een jaar lang geen kleding te kopen
Er waren 3 redenen waarom ik deze uitdaging aanging:
1: Ik wilde mijn creditcardschulden aflossen. Elke maand nieuwe kleding kopen leek me daarom niet zo slim. Wat me wel slim leek was een extra €100 in de maand naar een openstaande rekening over te maken.
2: Ik probeer duurzamer te leven en de meeste kleding is totaal niet duurzaam te noemen. Het wordt in slechte omstandigheden gemaakt, schaadt het milieu en hangt vaak maar ongedragen in mijn kledingkast. Dat kon beter!
3: Ik wilde mezelf uitdagen en erachter komen wat mijn stijl is. Door een jaar lang dezelfde kleding te dragen kom je er snel genoeg achter wat je graag draagt. Zo doe ik hopelijk minder miskopen in de toekomst.
Hoe het jaar voorbij ging
De eerste paar maanden gingen me makkelijk af. Ik had genoeg kleding om te dragen en maakte elke maand extra geld over naar mijn creditcardrekening. De eerste creditcard was in april afbetaald en dat voelde zo fijn! Rond juni was er een moment waar ik het wat moeilijker vond om geen kleding te kopen. Het werd warmer en ik kwam erachter dat ik eigenlijk niet zoveel opties had voor de zomer. Ik mocht een cadeau uitzoeken van mijn vriend toen we 6 jaar samen waren en besloot in plaats van een ketting of oorbellen een jurkje uit te zoeken. Ik heb hier heel lang over getwijfeld: eigenlijk wilde ik geen nieuwe kleding aanschaffen en ook niet krijgen als cadeau. Achteraf gezien ben ik blij met het jurkje, want ik heb hem vaak gedragen afgelopen zomer. Het was dus een goede toevoeging aan mijn collectie en ik ben dankbaar voor dit cadeau.
In juli betaalde ik mijn tweede creditcard af en in augustus met een beetje hulp van mijn vriend de derde en laatste creditcard. Nu ik iets meer financiële ruimte had, was het verleidelijk om toch te gaan shoppen. Ik heb dan ook vaker items in mijn winkelmandje gestopt bij mijn favoriete webshops. Vooral tijdens de sale was dit erg verleidelijk… Duurzame mode is wat duurder dan we gewend zijn, dus als je die items met 50% korting kunt kopen valt het wel mee. Ik heb het onlangs de verleiding volgehouden, tot aan de laatste dag van het jaar.
Wat heb ik wel gekocht in 2016?
Mijn shopverbod hield in dat ik geen kleding zou kopen, accessoires en schoenen waren toegestaan. Ik wist van tevoren dus niet of ik misschien al mijn geld aan tassen en schoenen zou uitgeven. Het aantal aankopen in deze categorieën viel erg mee. Ik heb 3 paar schoenen in 2016 gekocht: instapschoenen voor de zomer en 1 paar laarzen met hak en 1 paar zonder hak voor de herfst en winter. De grootste reden waarom ik 3 paar schoenen nodig had is omdat mijn oude schoenen, 1 paar van al 4 jaar oud en ander paar 3 jaar oud, echt aan vervanging toe waren. Ik heb tot mijn grote verbazing geen tassen gekocht in het afgelopen jaar, maar heb afgewisseld tussen mijn 2 favoriete tassen. Hierdoor kwam ik erachter dat ik dus maar 2 tassen nodig heb: een kleinere schoudertas en een grotere tas. Daarnaast heb ik ook wat lingerie en sokken gekocht wanneer deze items aan vervanging toe waren en 1 outfit om in te sporten.
Waar ik achter kwam in het afgelopen jaar
Ik maakte in het afgelopen jaar een aantal realisaties:
1: Ik heb minder kleding nodig dan ik denk. Mijn capsule wardrobe hield goed stand, ook al verdwenen er een paar items uit de collectie. Eigenlijk kwam ik heel goed uit met alle items in mijn kast en draag ik zeker zo’n 70% nu nog met plezier.
2: Wat heb ik vroeger veel geld verspild aan kleding! Voorheen kocht ik elke maand nieuwe kledingstukken. Veel van die kledingstukken heb ik inmiddels niet meer, omdat de kwaliteit niet goed was of omdat het eigenlijk niet mijn stijl was. Ik vind dit heel zonde – voor zowel mijn portemonnee, de grondstoffen als de makers van deze kleding.
3: De mening van anderen maakt me niet meer zoveel uit. “Draag je nu alweer zwart?”, “Je houdt wel van neutrale kleuren he?”, “Mag ik je een tip geven? Draag eens wat vaker kleur.” Allemaal prima hoor die meningen, maar door een jaar lang wat minder keuzevrijheid te hebben, weet ik beter wat voor kleding ik wil dragen en waar ik me goed in voel. Ik krijg ook op Naoki regelmatig tips om wat meer kleur te dragen en minder zwart. Maar ik voel me juist sterk, mooi en comfortabel in zwarte kleding. Dit jaar besefte ik dit meer dan ooit en ben ik soort van immuun geworden voor de kritiek en mening van anderen hierover.
4: Wat heb ik opeens veel tijd over… Voorheen spendeerde ik elke zaterdag in kledingwinkels. ’s Avonds doordeweeks bezocht ik mijn favoriete webshops. Als je besluit om een jaar geen kleding te kopen, dan heb je niets te zoeken in die winkels en bezoek je ze dus ook niet. Ik had opeens meer tijd over, die ik heb besteed aan andere hobby’s. Heerlijk!
5: Ik ben veel minder gevoelig geworden voor trends en marketingcampagnes. Trends komen en vergaan. Ik wil geen kleding meer kopen die een bepaald seizoen “in” is en daarna niet meer gedragen kan worden. Het maakt me niet meer uit wat andere vrouwen dragen op tv, social media en in tijdschriften. Die items staan hun goed en ik vind ze vaak ook mooi. Maar dat betekent niet dat ik ze ook moet dragen. Vaak waren dit soort trendy items mijn grootste miskopen, omdat ze niet altijd bij mij pasten. Deze realisatie neem ik zeker mee in de toekomst.
Mijn plannen voor 2017
Nu ik eindelijk weer kleding mag kopen, ga ik dit ook zeker doen. Een paar items in mijn garderobe zijn echt aan vervanging toe en ik heb gewoon de behoefte om een paar nieuwe items te kopen. Ik zal nooit meer losgaan in een sale, mijn mandje volstoppen met 10 kledingstukken of spullen kopen omdat het trendy is. Ik wil wel blijven werken aan mijn eigen stijl en mijn capsule garderobe up to date houden.
Ik ga dit jaar proberen voor duurzame mode items te kiezen. Hier zal ik nog een apart artikel over schrijven. Ik weet niet of dit 100% haalbaar is, maar 75% moet vast wel lukken. Ik heb nagedacht of ik me misschien aan een aantal regels wil houden. Zoals 1 kledingstuk per maand, of maximaal 3 per seizoen. Ik denk dat ik mezelf wat meer vrijheid wil geven, omdat ik inmiddels een stuk verantwoordelijker omga met mijn geld. Daarom ga ik geen regels opstellen, maar probeer ik wel zo bewust en duurzaam mogelijk te shoppen.
Ik ben blij dat ik deze uitdaging aangegaan ben. Ik heb er geld door bespaard, heb dingen geleerd en ga in de toekomst bewuster met het aanschaffen van kleding om. Ik ben ook dankbaar voor de kledingitems geworden die ik heb en voor de makers van de kleding. Ik vond het een mooie uitdaging die ik wie weet nog weleens ga herhalen!
bron afbeelding: Reformation Soho