Je bent niemand iets verschuldigd (behalve jezelf)

Je bent niemand iets verschuldigd (behalve jezelf)

Als er iets is dat ik in de afgelopen maanden geleerd heb, is dat ik niemand iets verschuldigd ben. Niet jou, niet mijn familie, niet mijn vrienden en al zeker niet mensen die ik helemaal niet ken. Toch heb ik altijd gedacht dat ik mezelf maar beter kan uitleggen, discussies aan moet gaan en mensen mijn tijd moet geven. Maar dat is de laatste tijd wat veranderd.

Het helpt dat ik al vrij individualistisch ben (waar naar mijn mening niets mis mee is) en dat dit iets is waar ik vaak over nadenk. Het is namelijk niet zo dat ik mensen wil beledigen, buiten wil sluiten of negeren. Wanneer ik tijd heb help ik anderen graag. Maar ik word wel steeds selectiever met die tijd en kan jou aanraden om dat ook te doen. Een aantal scenario’s waarbij ik merk dat ik aan het veranderen ben:

Ik ga discussies uit de weg

Tenzij iemand mij of iemand dichtbij mij persoonlijk aanvalt, ga ik geen discussies meer aan. En soms zelfs niet als ik degene ben die beledigd word. Ik duid hier voornamelijk op online discussies, want zoals de meesten van ons heb ik in ‘real life’ hier amper mee te maken. Kritiek kon ik mij vroeger erg aantrekken. Begrijpt deze persoon mij dan niet? Waarom wordt deze persoon die mij aanvalt zo getriggerd door iets dat ik zeg? Ik dacht dat als ik wat meer context of uitleg zou geven, die persoon het beter zou begrijpen. Helaas werkt dat niet zo. De meeste mensen die online kritiek leveren willen namelijk helemaal niet van mening veranderd worden. Wat volgt is een eindeloze discussie die voor beide partijen vermoeiend is. Ik begin er dus niet meer aan.

Een praktisch voorbeeld: de mails en reacties die ik ontvang op mijn blog en social media. De meeste reacties zijn positief of neutraal en als zo’n reactie een vraag bevat, beantwoord ik hem gewoon. Maar wanneer zo’n reactie een negatieve lading heeft, beantwoord ik hem niet meer. Denk aan een reactie die begint met “jammer hoor, waarom doe je dit?” of “wat is er nou weer mis met…”. Meestal komen dit soort reacties en mailtjes van personen die wel vaker “kritische” reacties achterlaten en met wie ik eerder een discussie aangegaan ben. Ik heb deze personen mijn aandacht al eens eerder gegeven en dat leidde tot helemaal niets, dus maak ik de volgende keer hier geen tijd meer voor.

Ik geef minder uitleg over mijn leven

Tot voor kort vond ik het vrij belangrijk dat mensen mijn keuzes begrepen. Dat ze wisten waar ik voor stond en waarom ik mijn leven op een bepaalde manier indeel. Ook daar ben ik een beetje klaar mee. Waarom moet ik mijn keuzes steeds verantwoorden tegenover anderen? Wat belangrijk is, is dat ik achter mijn keuzes sta. De mening van anderen doet er niet zo toe.

Zo doe ik veel op gevoel – voelt iets “goed” voor mij, dan ga ik er mee door. Voelt iets “slecht” voor mij, dan doe ik dat minder of niet meer. Van mijn vega(n) dieet tot de keuzes die ik maak qua kleding en cosmetica en hoe ik in het leven sta. Een aantal van die keuzes kan ik makkelijk uitleggen, anderen wat moeilijker omdat het deels een gevoelsding is. Dan kan ik dat zo uitgebreid mogelijk proberen uit te leggen, maar als de ander het niet voelt, dan komt mijn bericht toch niet goed over. Let’s agree to disagree, of laten we van onderwerp veranderen. Van een discussie over wat “goed” of “slecht” is, wordt niemand blij.

Relaties veranderen of gaan voorbij

Dit is voor velen denk ik wel een moeilijke en zo voor mij ook. Denk aan ouders die hun kinderen niet kunnen loslaten en waarbij de kinderen zich schuldig voelen. Oude vriendschappen die verwateren en die met enige tegenzin in stand worden gehouden. Een partner waar je gevoelens voor veranderd zijn, maar waar je toch bij blijft uit schuldgevoel…

Maar je bent niemands bezit. Je ouders bezitten je niet. Je partner bezit je niet. Net zoals jij je kinderen of partner niet bezit. Je bent altijd vrij om je eigen keuzes te maken, ook als dit betekent dat je een relatie verbreekt of naar de andere kant van de wereld verhuist. “Maar deze persoon heeft zoveel voor mij gedaan, die relatie kan ik niet zomaar verbreken“. Je hoeft de relatie ook niet te verbreken, zolang je je wel vrij voelt om je eigen keuzes te maken. Zoals deze persoon minder vaak zien als het voor conflicten zorgt of als je dingen tegen je zin in doet. Relaties veranderen of beëindigen, we hebben het allemaal weleens meegemaakt. Voel je nooit schuldig en doe geen dingen tegen je zin in, dat werkt alleen maar averechts. Plus: als deze persoon echt zoveel om je geeft, dan zal hij of zij je de vrijheid geven om je eigen keuzes te maken.

Ik merk dat ik dit jaar op zoveel vlakken aan het veranderen ben. Dingen die voorheen als “normaal” of “goed” voelden, laat ik nu gaan. Het leven is te kort om je steeds aan te passen, jezelf te verantwoorden of om mensen je kostbare tijd te geven terwijl je liever iets anders doet. Denk wat vaker aan jezelf en geef jezelf extra aandacht in plaats je aandacht altijd maar aan anderen te geven. Ik wil graag afsluiten met deze fijne quote van Elbert Hubbard:

“Never explain – your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway.”

bron afbeelding: Graham Hunt via unsplash

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

17 Reacties

 • Door Lisa

  Prachtig geschreven, dank voor deze wijze woorden. Een andere quote die mij laatst ook is bijgebleven: iedereen heeft recht op het maken van z’n eigen fouten.

 • Door Ingeborg

  Heel mooi geschreven en ook helemaal waar. En nu ik toch reageer, wil ik je even laten weten dat ik sinds een paar maanden je site heb ontdekt en er echt super blij mee ben. Ik ben na 12 jaar vegetarisch te hebben geleefd overgestapt naar vegan en ik heb super veel van je opgestoken. Dank je wel hiervoor!

 • Door Vicky

  Ik ben het helemaal met je eens! En ik zou het niet beter kunnen verwoorden.

 • Door Ingeborg

  Amen to that, sistah!

 • Door Laura S.

  Heel goed artikel Sophie! Dit is ook mijn filosofie die ik soms vergeet. Dank voor de reminder! 🙂

 • Door Grady

  “toevallig” een soortgelijk bericht net gelezen bij licht flits op fb , het kwartje is gevallen nu nog de praktijk
  Je bent goed bezig meis .

 • Door Mariëlle

  Wat super goed geschreven zeg! Ik ben ook veel selectiever aan het worden, denk dat dat goed is voor iedereen!

 • Door Eline

  Wat een toffe artikeken schrijf je de laatste tijd Sophie! (Niet dat het hiervoor niet goed was!! Ik geniet ook zeker van je oude artikelen & herlees veel.) Het zijn wat meer diepere ‘levens’ artikelen om het zo maar te noemen. Ben je je daar ook bewust van? Ben je hier zelf bewust meer mee bezig?
  Veel liefs

  • Door Sophie

   Ja, absoluut 🙂 Ik wil me langzaam minder gaan focussen op dierproefvrij/vegan beauty en lifestyle (wel nog over schrijven, want ik blijf het belangrijk vinden) en meer over persoonlijke ontwikkeling schrijven. Daar houd ik me sinds een paar jaar mee bezig en ik zie dat ik daardoor echt in een positieve zin aan het veranderen ben en die inzichten en ervaringen wil ik graag delen! 🙂

 • Door Jantine

  Dankjewel voor je wijze woorden. Me minder van oordelen van anderen aantrekken is een soort rode draad voor me geweest de afgelopen paar jaar, en dat zal het nog wel even blijven 🙂

 • Door Judith

  Mooi geschreven, en mooi dat je zo groeit:) Ik vind het zelf wel belangrijk om open te staan voor andere manieren van denken om geen tunnelvisie te krijgen, maar goed om inderdaad bewust te zijn van hoeveel tijd je hieraan besteedt, en inderdaad als het niet constructief verwoord is dan heeft het waarschijnlijk weinig zin om op in te gaan. Wat mij betreft heb je leuke inhoudelijke discussies en zinloze. Ik merk bij mezelf nog wel de neiging bij sommige mensen om me te verantwoorden, maar dat wordt steeds minder.

 • Door Ivon

  Wauw wat een pakkende quote aan het einde. Ik heb hem 5 keer gelezen zo mooi vind ik hem. En het klinkt alsof je een bepaalde fase doorgaat die je weer tot een meer volwassen, zelfbewuste vrouw maakt. Lijkt me mooi om dat bij jezelf te zien gebeuren. Ik ben het eens met wat je zegt, we hebben weinig tijd voor alles wat we “moeten”, laten we beter onze tijd besteden aan de mensen die het waard zijn.

 • Door Sandra

  Goed geschreven Sophie!! Ik ben het helemaal met je eens. Je kunt inderdaad beter je energie besteden aan leuke(positieve) dan aan negatieve dingen/mensen. Want dat laatste kost je alleen maar energie. En aandacht besteden aan het positieve geeft je energie!

 • Door Nina

  Wat een fijne post! Ik ervaar hetzelfde, namelijk dat ook ik me minder druk maak om mijn keuzes uitleggen aan anderen. Het maakt mijn leven zo veel makkelijker! 🙂 (Ik denk dat niet iedereen om me heen dit begrijpt overigens. Maar ik denk ook dat ik met mijn écht eigen keuzes een goed voorbeeld ben voor de mensen om me heen, juist voor de mensen die het nog niet helemaal begrijpen.)

 • Door michelle

  Goed Artikel heel interessant om te lezen , Dit is iets waar mezelf in herken,ik wil dat mezelf ook aan leren want dat is beter voor jezelf en je zult gelukkiger zijn,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *