Word je eigen rolmodel

Word je eigen rolmodel

Als jij net zoals ik je veel met persoonlijke ontwikkeling bezig houdt, dan is het altijd fijn om rolmodellen te hebben. Mensen van wie je kunt leren, die bepaalde doelen al bereikt hebben en die hun wijsheden, tips en ervaringen delen. Deze vind je bijvoorbeeld in hun boeken, podcasts, op social media, etc. Maar wat als je moeite hebt met een goed rolmodel vinden? Dan word je er zelf één 🙂

Ik nam laatst dit besluit toen ik merkte dat ik moeite had met het opvolgen van advies van iemand. De persoon in kwestie had weliswaar al bepaalde dingen bereikt die ik ook wil bereiken, maar in haar persoonlijke leven heeft ze heel andere prioriteiten dan ik. Ik begon te twijfelen of dit wel iemand is van wie ik advies moet aannemen, als onze waarden eigenlijk totaal verschillen.

Succes & spiritualiteit

Neem bijvoorbeeld het onderwerp ‘succes’. Hier zijn natuurlijk al duizenden boeken over geschreven en podcasts over gemaakt. Maar vaak staat succes synoniem met luxe leren designer handtassen en overige dure (vaak niet duurzame of diervriendelijke) spullen kopen. Er komen foto’s en vlogs voorbij in privé vliegtuigen, grote villa’s en er wordt rijkelijk met champagne gestrooid. Voor de één is dit een aantrekkelijke lifestyle, voor de ander hoeft dit niet zo. Nu zijn er natuurlijk ook succesvolle mensen die niet zo leven, maar die vind je dan weer meestal niet op Instagram of YouTube voor inspiratie.

Nog een onderwerp dat mij bezig houdt is spiritualiteit. Spiritualiteit en succes/geld verdienen gaan niet altijd samen. Hoe vaak ik wel niet quotes voorbij zie komen op social media in de trant van “de wereld heeft geen succesvolle mensen nodig, maar bewuste mensen”. Ik snap deze gedachtegang wel, maar ik wil beide. Ik wil spiritueel leven en tegelijkertijd op mijn eigen manier succesvol zijn. Op een manier dat ik de aarde zo min mogelijk belast, waar ik zoveel mogelijk mensen kan helpen en ik gelukkig ben. Ik wil dat succes af en toe mogen vieren met een vegan handtas, een cocktail na een yogasessie en een overnachting in een 5-sterren hotel. Succes, spiritualiteit en geluk op mijn eigen manier.

Hoe ik van mensen leer

Toch wil ik ook van mensen blijven leren. Ook als deze mensen anders leven dan ik. Iedereen heeft wel een verhaal, een succes of een les die ze kunnen delen. Ik wil daarom niet mensen gaan uitsluiten omdat ze niet zoals ik leven. Maar ik wil ook niet blindelings iemands advies volgen die ik eigenlijk helemaal niet ken. Met de soms perfect gecureerde persoonlijkheden online, is het lastig te achterhalen wie iemand echt is. Daarom zie ik het nu als volgt:

– Er zijn een aantal mannen en vrouwen die ik volg die online succesvol zijn, waar ik zeker wat van kan leren. Wat is bijvoorbeeld hun mindset rondom geld? Wat zijn de stappen die zij genomen hebben om een succesvol bedrijf neer te zetten? Deze stappen en mindset probeer ik de achterhalen en van te leren.

– Ik volg ook een aantal ‘spirituele’ mensen die al verder in hun spirituele reis zijn dan ik. Ik ben met name geïnteresseerd in hun dagelijkse rituelen, welke boeken ze lezen en hoe ze tegen het leven aankijken. Dit probeer ik te achterhalen en probeer ik daarna zelf uit.

– En dan zijn er nog een aantal vrouwen die ik volg voor hun stijl. Hoe zij verder leven of wat ze doen maakt me niet zoveel uit, maar ik raak geïnspireerd door hun outfits of interieur, foto’s of video’s en probeer hierdoor zelf af en toe iets nieuws uit.

Samen vormen deze drie groepen een bron van inspiratie en educatie voor mij. Ik leer van ze, raak geïnspireerd en probeer nieuwe dingen uit. Ik hoef het niet geheel met ze eens te zijn en ik focus op de waarde die ze toevoegen aan mijn leven.

Mijzelf als rolmodel

Daarnaast heb ik besloten om maar mijn eigen rolmodel te worden. Wat houdt dit in? Dat ik doelen heb opgesteld en een visie heb van wie de toekomstige Sophie is. De toekomstige Sophie is de vrouw die ik wil worden. Zij leeft bewust, is succesvol, heeft nog steeds een capsule garderobe (maar dan met een aantal Stella McCartney items – #goals!), koopt duurzame en ethische producten en boodschappen en leeft spiritueel. Zij is een mix van alles dat ik al jaren zoek in andere vrouwen, maar dat ik niet echt kan vinden. Zij is het bewijs dat je duurzaam en bewust kunt leven, maar ook geld mag verdienen. Ze is wellicht geen miljonair, maar kan wel goed voor zichzelf en haar gezin zorgen. Ze komt niets tekort en is boven alles gelukkig.

Deze toekomstige versie van mezelf zie ik af en toe als ik mediteer of visualiseer. Ik probeer soms te denken alsof ik haar al ben. Hoe zou zij reageren op een bepaalde situatie? Hoe zou zij haar geld uitgeven? Ik probeer die energie naar boven te halen en doe alsof ik deze versie van mezelf al ben. Hierdoor kom ik steeds een stapje dichterbij deze ‘nieuwe’ versie van mezelf. Uiteindelijk zit zij natuurlijk al in mij en bezit ik al deze kwaliteiten. Het kost alleen wat werk om dit ook echt zo te gaan zien en om in mezelf te geloven.

Omdat ik mijn toekomstige zelf als rolmodel zie, heb ik niet meer het idee dat ik een pad moet belopen dat niet voor mij is bestemd. Hoe dan ook eindig ik toch op het juiste pad en word ik de toekomstige versie van mezelf. Falen is dus niet mogelijk 😉 Herken jij iets in bovenstaande? Schrijf dan eens op wie jij wilt worden. Niet wie je denkt of hoort te zijn, maar gewoon jezelf die al meer bereikt heeft. Besluit om deze persoon te omarmen en hiernaar te streven. Word je eigen rolmodel, laat al datgene dat niet goed voelt gaan en bewijs dat jij het kunt. Ik weet zeker dat dit ook jou een goed gevoel gaat geven!

bron afbeelding: caique silva via unsplash

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

13 Reacties

 • Door Mariëlle

  Wat mooi geschreven weer en een goede bewuste keuze als je het mij vraagt 🙂 Ik ben nog een beetje zoekende na een lastig jaar vorig jaar, but getting there! In plaats van een social media beeld na te streven, probeer ik dichtbij mezelf te blijven en vanuit daar na te gaan wat IK wil!

  • Door Sophie

   Klinkt als een goede beslissing! En je bent nog zo jong, je hebt nog heel wat jaren om uit te vogelen wat je precies wilt dus neem gerust je tijd 😉

 • Door Lisa

  Mooi geschreven. Toeval of niet: net het boek ‘Omarm jezelf’ uitgelezen, en nu kom jij met dit artikel. Heel inspirerend allemaal. Dank je wel.

 • Door Ashley

  Toevallig heb ik net zo’n “oefening” gedaan, maar dan door middel van een tekening. Dan teken je jezelf (ik kan niet fantastisch tekenen, dus het is eh, vrij abstract geworden, zullen we maar zeggen) en vervolgens zet je daar allemaal trefwoorden omheen met hoe jij je toekomstige “ik” ziet. Best interessant, omdat het ook veel zegt over hoe je jezelf nu ziet en je zo heel duidelijk je prioriteiten op een rijtje kunt krijgen. Ik denk dat ik het nu nog eens verder ga uitwerken. Bedankt voor de inspiratie! 🙂

  • Door Sophie

   Ah dat lijkt me een goede oefening! Trefwoorden heb ik nog niet bij mijn rolmodel bedacht, maar dat lijkt me een goed idee om nog toe te gaan voegen 🙂

  • Door Silke

   Oh dat is ook een gave manier zeg! Nu kan ik ook niet fantastisch tekenen haha, maar dat maakt natuurlijk niet uit.

 • Door Judith

  Wat een leuk artikel:) Zijn het dan vooral mensen die ‘het een of het ander’ hebben die je volgt, of heb je ook mensen gevonden die bijv. zowel succesvol, spiritueel en stijlvol zijn (volgens jouw voorkeuren bedoel ik dan)?
  Ik merk dat ik zelf op heel veel vlakken altijd ‘losse’ insiratie vindt, maar niet echt de integratie. Maar laatst las ik een artikel van iemand die zowel heel bewust/spiritueel wilde leven en succesvol wilde zijn in een studie, en dat vond ik heel inspirerend. Want de uitdaging zit hem voor mij juist in de combinatie, om bijv. een leuke drukke baan te combineren met veel bewustwording en reflectie. Die voorbeelden heb ik nog niet gevonden. Maar die kan ik dan inderdaad zelf worden:)

  • Door Sophie

   Ja precies – een aantal vrouwen volg ik omdat ze spiritueel leven en succesvol zijn, maar dan haak ik soms toch weer af vanwege bepaalde dingen zoals een obsessie met Louis Vuitton of Chanel tassen haha. Daar is niets mis mee, maar ik zou zo graag meer vrouwen willen zien die succesvol zijn, bewust/spiritueel leven en daarnaast ook bijvoorbeeld vegan eten en duurzame items kopen. Maar die zijn lastig te vinden. Nog meer motivatie dus om zelf maar die vrouw te worden 😉

 • Door Andrea

  Mooie oefeningen. Deze ga ik snel uitproberen! Want ik weet dat ik in een proces zit met allemaal veranderingen die goed voor me zijn, maar ik heb nooit gedacht over een visualisatie van mijn toekomstige ik.

 • Door Silke

  Heel mooi artikel! Ik herken mezelf wel in wat je schrijft omdat ik ook nog nooit echt een rolmodel heb gevonden. Ik zie ook allerlei aspecten die me inspireren bij verschillende mensen, ik denk dat dat juist heel mooi is. Het lijkt me heel leuk om eens met die oefening bezig te gaan, misschien wel zoals Ashley het hierboven beschrijft 🙂

 • Door Maudy

  Wauw Sophie, wat een inspirerend artikel! Ik krijg er direct een flinke dosis positieve vibes van. Vooral dat inbeelden dat je al zo reageert zoals je toekomstige jij, is iets wat ik zelf ook heel erg toe probeer je passen.
  Oh, ik heb trouwens je ebook gedownload! Ik ben er nog niet in begonnen – tentamens vorige week, oeps – maar meteen toen m\’n no buy challenge was afgelopen heb ik ‘m aangeschaft. Heel veel zin om ‘m te lezen!

  • Door Sophie

   Yay dankjewel voor het bestellen! Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt, laat het me vooral weten <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *