Ik had niet verwacht dat mijn vorige artikel over de online coaching industrie zo goed ontvangen zou worden, zo leuk om te zien! Het artikel is inmiddels al zo’n 7.000 keer gelezen en eerder deze week zelfs doorgeplaatst op Joop.nl. Ik vond het vooral fijn om reacties van lezers te krijgen die hier ook geld aan hebben uitgegeven en voor wie mijn verhaal herkenbaar was. Iedereen die het artikel gedeeld heeft, een reactie of like achterliet: dank! Vandaag het beloofde deel twee: vind ik het waard om met een coach te werken?
Dit artikel gaat over mijn ervaring met online coaches. Ik kan me voorstellen dat sommigen van jullie je afvragen waarom ik niet persoonlijk met een coach heb gewerkt. Dit had ik zeker kunnen doen, maar ik vond online coaching destijds aantrekkelijker. Ten eerste bestaat er online een groter aanbod aan coaches. Hierdoor kon ik iemand uitzoeken die ik op de één of andere manier bewonderde en met wie ik graag wilde samenwerken. Dankzij social media had ik ook al een goed beeld van hoe hij of zij sprak en waar de coach voor stond. En heel eerlijk: toen ik coaches bij mij in de buurt opzocht, kwam ik vooral typische NLP-coaches en coaches op leeftijd tegen en dat sprak me minder aan. Achteraf gezien was het misschien beter geweest om met iemand te werken die al wat ouder was, maar destijds wilde ik vooral met iemand samenwerken die mij persoonlijk aansprak.
Mijn ervaring met online life coaches
Ik heb in een periode van een jaar met drie vrouwelijke coaches samengewerkt. De jongste was 23 en de oudste 34. Deze coaches zijn allemaal online life & businesscoaches die voornamelijk vrouwen helpen. De eerste coachingssessie was onderdeel van een online programma van acht weken, waarin ik en een aantal anderen wekelijks via een live sessie op Facebook gecoacht werden. Bij het programma hoorden ook werkboeken en er werden wekelijks video’s gedeeld met materiaal over het onderwerp. Het onderwerp was manifesteren/The Law of Attraction, iets dat bij zo veel coaches terugkomt dat ik er bijna niet meer over durf te schrijven haha. Maar ik vond dit destijds interessant genoeg om er geld in te investeren.
De werkboeken en opdrachten die bij dit programma hoorden waren prima, maar niets bijzonders. Omdat ik op dat moment verschillende cursussen en trainingen volgde, begon me op te vallen dat veel van het materiaal op elkaar lijkt. Het begint bijna altijd met de vraag: wat wil je bereiken? Vervolgens werk je aan je blokkades (“waarom saboteer je jezelf?”), schrijf je nieuwe positieve affirmaties op en visualiseer je je ideale toekomst. Dat was ook zo in dit programma. Uit de coachingssessies met haar heb ik minder gehaald dan ik van tevoren dacht. Deze coach was heel goed in het delen van haar eigen (succes)verhalen en praatte dan ook voornamelijk over haarzelf. Als ik een vraag stelde, dan begon haar antwoord vaak met “Ik zou dit doen…”. Maar ik ben een heel ander persoon, met andere overtuigingen en manieren, dus ik kon haar antwoord niet altijd toepassen op mijn situatie.
“Uplevel your life”
Ondanks dat ik niet laaiend enthousiast over het programma en coaching was, vond ik het wel fijn om in de groep te zitten. Ik vond de coach destijds erg inspirerend: jong en succesvol, gekleed in de mooiste kleding en haar huis in Malibu was stijlvol ingericht. Destijds wist ik nog niet dat dit allemaal onderdeel van haar marketing en online imago was dat ze creëerde. En dat dit niet altijd op de waarheid gebaseerd is. Maar goed, ik vond het interessant om van coaches te leren en ging na het afronden op zoek naar een nieuwe coach.
Kort daarna kwam ik een nieuw online programma tegen, van de jongste coach met wie ik heb gewerkt. Dit programma had als onderwerp “Uplevel your life”. Ik moet een beetje lachen nu ik dit zo opschrijf haha, maar destijds nam ik het heel serieus. Ook dit programma bevatte online coachingssessies en digitale werkboeken. Twee keer in de week ging deze coach in een kleine groep live op Facebook en werden we door haar gecoacht. Ik merkte helaas al snel dat zij voor mij weinig kon betekenen. In haar social media posts kwam ze altijd heel zelfverzekerd over. Maar in onze live sessies kwam ze onzeker over en had ze niet altijd antwoord op onze vragen. Haar standaard antwoord was dan ook vaak “Geloof je wel genoeg in jezelf? Wil je dit wel echt? Ga daar maar eens over nadenken”. Ik heb het programma afgerond, maar besloot om niet met haar verder gaan (naar het volgende “niveau” – er is altijd een upsell). Was dit geldverspilling? Ja. Maar dat weerhield me niet om een paar maanden later met een nieuwe online coach te gaan werken.
Coaching in een “Mastermind”
Dit keer deed ik iets beter onderzoek. De derde coach was al wat langer werkzaam als coach. Een andere coach/influencer die ik volgde was erg enthousiast over haar. Omdat ik zag dat zij gegroeid was in de maanden dat ze met haar samenwerkte, besloot ik te kijken wat ze te bieden had. Toevallig was ze net een “Mastermind” aan het opstarten waarbij je wekelijks door haar gecoacht zou worden. Ook kreeg je toegang tot al haar online cursussen. De kosten? Zo’n €175 in de maand, met een minimumtermijn van zes maanden. Ik besloot haar een berichtje op Instagram te sturen met de vraag of dit programma geschikt voor mij zou zijn.
Natuurlijk was het programma geschikt voor mij, maar dat antwoord had ik kunnen verwachten. Ze wist zeker dat deze Mastermind en coaching mij zou helpen in mijn carrière. Als aspirant coach is dit natuurlijk wat je wilt horen, dus ik besloot me aan te melden. Deze coach was gelukkig een stuk professioneler en had duidelijk meer ervaring dan de eerste twee coaches. Ik merkte dat ze goed voorbereid was en dat ze echt interesse in ons toonde. In de groep zaten trouwens zo’n 25 (aspirant) coaches en online ondernemers. Bij de livesessies waren soms maar een paar van ons aanwezig, waardoor er ruimte was om 1-op-1 gecoacht te worden.
Deze coach heeft me in de zes maanden dat ik lid was op weg geholpen met het maken van een aantal beslissingen rondom mijn carrière. Ze was erg enthousiast over mijn plannen en gaf tips waar ik wat aan had. Eigenlijk was dit een prima ervaring. Ik voelde me gesteund door haar en ze had antwoord op mijn vragen. Toch heb ik mijn lidmaatschap na zes maanden opgezegd. De prijs van de Mastermind zou namelijk omhoog gaan en we zouden niet meer wekelijks door haar gecoacht worden, maar ook door andere coaches en “experts”. Omdat ik tevens in die tijd besloten had dat ik geen coach meer wilde worden, vond ik het geen slimme investering meer.
Jullie ervaringen
Ik was heel benieuwd of ik volgers had die ook ervaringen met coaches en online programma’s hebben. Nou, dat bleek zo te zijn! Ik kreeg zo’n 20 reacties op een oproepje op Instagram, waarvan ik een aantal deel.
Zo is Romy (van de blog Vaker Vrolijk) erg tevreden over haar businesscoach. “Ik was zelf heel huiverig en dacht altijd dat zoiets maar geldklopperij was. Maar ik moet zeggen dat een goede businesscoach als ondernemer echt goud waard is. Mijn coach kijkt naar wat mijn persoonlijke doelen zijn en past daar haar hele traject op aan. Ik bel haar geregeld als ik bijvoorbeeld een offerte moet opstellen en me afvraag of ik het wel handig aanpak. Ik heb wel bewust voor een “wat oudere” coach gekozen. Klinkt misschien gek, maar ik geloof dat je heel wat levens- en werkervaring nodig hebt om iemand te kunnen coachen. Ik kan me moeilijk voorstellen dat iemand van mijn leeftijd (27) alle kennis en ervaring heeft om iemand anders bij die stappen te begeleiden.”
Merel Louise (@merel.louise op Instagram) wordt regelmatig benaderd door coaches op Instagram. “Ik heb al vaker vage berichten ontvangen van zogenaamde female entrepreneurs met een “6 figure business” die een mooie deal voor me hebben. Ook ontvang ik voorstellen om me aan te sluiten bij zo’n multi level marketing netwerk. Dat zeggen ze in eerste instantie niet, maar dat blijkt het wel te zijn. Ik denk dat het beter is om zelf op zoek te gaan naar een coach i.p.v. coaches naar jou. Zo heb ik meegedaan aan verschillende programma’s, waar ook coaching in wordt gegeven in groepen, die veel meerwaarde voor mij hebben gehad.”
Ik ontving gemengde reacties, maar wat vaak terugkwam is dat coaches met jarenlange praktijkervaring meer gewaardeerd worden dan nieuwe, en vaak jonge, online coaches. Ook verbaasden meerdere van jullie je over “gratis” online trainingen, waar altijd aan het einde gevraagd wordt om een investering (“in jezelf”) te maken. Dat is inderdaad een trucje dat veel coaches toepassen. Eerst gratis informatie weggeven, wat succesverhalen delen en dan met een aanbod komen voor één of ander programma om succesvol en gelukkig te worden.
De mening van opgeleide coaches over online coaches
Ik ontving ook verschillende berichten van opgeleide coaches, die zich vaak ergeren aan nieuwe online coaches. Zoals Shera, coach in het onderwijs: “Ik verbaas me over de coaching industrie. Wat voor bedragen er in rondgaan en dat iedereen zich zomaar op elk vlak coach kan noemen. Ik ben specifiek opgeleid voor het coachen van docenten en studenten. Ik ben zelf ook docent, dus neem mijn ervaring mee. Deze vorm van coaching is heel specifiek en doelgericht. Zodra ik merk dat er belemmeringen of obstakels zijn die meer te maken hebben persoonlijkheid of trauma’s uit het verleden, stuur ik mensen door naar professionals.”
Ook een volger die werkzaam is als gezinsbehandelaar in de psychiatrie ziet de gevaren: “Ik behandel jongeren met een psychische stoornis. Soms wordt mijn behandeling gedwarsboomd door een online coach die niets af weet van een bepaalde problematiek. Jongeren nemen zo’n online coach soms serieuzer, omdat die ze beter begrijpen. Ik ben wel van mening dat als een coach instaat is om samen te werken er mooie dingen kunnen ontstaan. Maar dan is samenwerken en de cliënt centraal zetten van groot belang.”
Wanneer ik nog met een coach zou samenwerken
Ik heb goede, slechte en matige ervaringen met coaches en hun programma’s. Ik zou niet meer zo snel geld uitgeven aan een coach die ik niet ken en waar ik online amper informatie over kan vinden. Ook ben ik klaar met online programma’s die beloven je leven te “transformeren” of die “succesformules” bevatten voor een gelukkig en succesvol leven. Zoals je in mijn vorige artikel kon lezen wordt er veel gelogen in de coaching industrie. Veel coaches creëren een imago van zichzelf als succesvol en gelukkig, terwijl ze dit niet altijd zijn. Toch zou ik in de toekomst best overwegen om weer samen te werken met een coach.
Als ik weer met een lifecoach werk, dan het liefst iemand die jarenlange ervaring heeft en als het even kan met een achtergrond in psychologie of iets vergelijkbaars. Als ik iemand mijn persoonlijke verhalen en angsten toevertrouw, dan wil ik 100% zeker weten dat diegene hier professioneel mee om kan gaan. En alhoewel ik nog steeds in The Law of Attraction geloof, heb ik geen behoefte meer aan programma’s of coachingssessies met dit als hulpmiddel. Ik leer liever iets nieuws of ontvang advies uit een totaal andere hoek.
Ook zie ik dat steeds meer experts in hun vakgebied hun ervaring delen door middel van coachingssessies. Sommigen noemen zichzelf bewust geen coach, omdat ze zich bewust zijn van de negatieve connotaties. Zo biedt tekstschrijver Lenneke Manschot “copy koffie” sessies aan, waar ze teksten bekijkt en feedback geeft, inclusief een adviesrapport. Zo helpt ze klanten om hun teksten te verbeteren. Er zijn veel van dit soort voorbeelden te vinden: experts die al jaren succesvol aan het werk zijn in hun vakgebied en deze kennis via coaching delen. Een prima verdienmodel als je het mij vraagt. Dit zou ik zeker overwegen als ik een keer met een expert wil sparren of behoefte heb aan advies.
Waar moet je op letten als je met een coach wilt werken?
Heb je een coach gevonden met wie je misschien wilt werken? Doen dan onderzoek naar de volgende dingen:
– Heeft deze coach een opleiding afgerond (let op: opleiding, dus geen online cursus) rondom het onderwerp waar hij of zij zich in specialiseert?
– Heeft de coach werkervaring opgedaan en aantoonbare resultaten online staan? (Tip: check zijn of haar LinkedIn profiel)
– Wat kan je online vinden over deze coach? Klantverhalen? Reviews? Of enkel aanbevelingen van andere coaches inclusief affiliate links? (Indien dat laatste: niet doen)
– Staat de coach open om vragen te beantwoorden, zonder dat je meteen een programma of coachingssessie aan moet schaffen?
– Kan je iemand vinden die met deze coach heeft samengewerkt? Vraag aan hem of haar hoe de samenwerking beviel. Het liefst stel je deze vraag aan meerdere personen.
– En als laatste: wat voor resultaten belooft deze coach je? Klinkt het te goed om waar te zijn? Dan is het dat waarschijnlijk ook.
Ik denk dat er heel wat goede coaches bestaan, maar ook heel veel coaches die doen alsof ze goed zijn. Die laatste zullen zichzelf heel bewust op social media als succesvol, rijk en gelukkig presenteren. Met als doel dat jij dit ziet, ook zo wilt leven en daarom investeert in hun programma’s en coaching. Een slimme manier van klanten binnenhalen, waar ook ik voor viel.
Als ik terugkijk op het afgelopen jaar, dan besef ik dat ik me teveel heb laten leiden door het imago en de verhalen van bepaalde coaches. Ik keek op naar vrouwelijke coaches die online succesvol leken te zijn. Door hun motiverende berichten geloofde ik dat ik dat met hun hulp ook kon worden. Ik had waarschijnlijk beter met een coach kunnen werken die al jaren in het vak zit en die echt naar mij had gekeken als persoon. Veel online coaches werken vanuit hun eigen ervaring en kijken niet altijd naar hoe de cliënt in het leven staat. Ik heb mijn les inmiddels geleerd. Ik hoop dat ik met deze twee artikelen een aantal van jullie kan behoeden om ook duizenden euro’s aan online coaches en programma’s uit te geven.
Heb jij ervaring met coaches? Deel ze vooral in de comments!
PS Ik werk helaas niet meer mee aan interviews over dit artikel en de online coaching industrie.