Wat is doomscrollen en hoe stop je ermee?

Wat is doomscrollen en hoe stop je ermee?

Afgelopen woensdag zat ik urenlang aan mijn scherm gekluisterd – ik wilde per se op de hoogte zijn van wat zich op dat moment in Washington afspeelde. Ik vernieuwde nos.nl en cnn.com om de tien minuten, had #capitol op Twitter open en keek af en toe op het scherm van mijn vriend, die een liveverslag aan het kijken was. Ik was weer eens ongegeneerd aan het doomscrollen.

Doomscrollen: het oneindig consumeren van slecht nieuws

Wat is doomscrollen, vraag je je misschien af? Simpel uitgelegd: het oneindig consumeren van slecht nieuws online. Vooral Twitter maakt het doomscrollen verleidelijk, met hun hashtags en trending topics, evenals de live updates op nieuwswebsites. Wanneer je net door de updates en tweets heen bent, staan er al weer nieuwe posts voor je klaar.

Dit is niet de eerste keer dat ik aan het doomscrollen was. Zo hield ik vorig jaar met enige regelmaat veel updates in de gaten over de coronacrisis. Het zal ongetwijfeld ook niet de laatste keer zijn dat ik de neiging krijg om dit te doen, terwijl ik weet dat het me niet gelukkig maakt. Waar ik normaal vrij rustig ben, voel ik me op dat soort momenten alles behalve rustig. Ik voel me nerveus, misschien een beetje bang en krijg opeens allemaal nare ideeën in mijn hoofd. Door te doomscrollen heb ik het idee dat ik een beetje de controle houd over wat er gaande is. Als ik een overzicht heb van wat er zich afspeelt, dan kan ik niet verrast worden. Maar ik heb natuurlijk geen controle over wat anderen doen. Het doomscrollen verergert de negatieve gevoelens alleen maar, in plaats van dat het me weer rustig maakt.

Ik zat zelfs te doomscrollen tijdens mijn social media break

Ik was zo goed op weg en hield het goed vol, mijn recente social media break. De eerste vijf dagen heb ik geen enkel social media platform bezocht en zat ik lekker in mijn vel. En toen brak het nieuws uit Washington: het Capitool werd bestormd. Ik begon op nos.nl, maar al snel schakelde ik over naar cnn.com. Ik was van plan om het hierbij te laten, maar beide websites toonden verschillende tweets van experts. Ik klikte één keer door en zat vervolgens uren op Twitter. Zonder in te loggen weliswaar, dus mijn eigen feed heb ik niet gezien, maar ik was door de populaire hashtags wel op de hoogte van wat er zich afspeelde.

Ik was me er van bewust dat ik eigenlijk niet op social media mocht, maar maakte toch een uitzondering. Want wat als ik een belangrijke update zou missen? Op Twitter vind ik verschillende perspectieven die ik soms op nieuwswebsites mis. En dus maakte ik even een uitzondering. Een break van mijn social media break. De volgende ochtend las ik dat de orde weer was teruggekeerd in Washington. Ik vroeg me af of het doomscrollen het waard was. Gaf het me echt de controle die ik op dat moment nodig had? Heb ik nou echt iets geleerd van al die verschillende meningen op Twitter? Of had het reguliere nieuws misschien ook volstaan?

Hoe ik de volgende keer het doomscrollen (hopelijk) vermijd

Als ik wat objectiever naar mijn gedrag kijk, dan zie ik dat het doomscrollen mij niets positiefs oplevert. Er is niets mis met op de hoogte willen zijn, maar het zware werk – alle updates in de gaten houden – laat ik in de toekomst graag aan journalisten en verslaggevers over. Mocht er weer eens iets in de wereld gebeuren dat me onrustig maakt, dan lees ik de updates op één website. Voel ik toch de neiging om meer mediaplatformen te consumeren? Dan sluit ik mijn laptop en ga ik een half uurtje sporten. Door te bewegen maak ik mijn hoofd leeg en neem ik afstand van wat er speelt in de wereld.

Iets dat ook helpt, en wat ik woensdagnacht in bed toepaste, is om mijn gedachten over de gebeurtenis te veranderen. Hier komt mijn ~spirituele~ tip: geef de gebeurtenis en betrokken mensen liefde. Wanneer ik focus op liefde, licht en vergeving word ik binnen no time weer rustig. Of in ieder geval rustiger, zodat ik wat objectiever naar de situatie kijk. En wat positieve vibes aan mensen sturen die het nodig hebben, kan geen kwaad.

Ik ben inmiddels gestopt met mijn social media break en heb vanochtend meteen wat accounts ontvolgd. Zo ben ik nog sneller door mijn feed heen – mits ik niet op hashtags klik – en kan ik me focussen op wat er echt toe doet in mijn leven. En misschien zet ik voor de zekerheid dit artikel tussen mijn favorieten. Als een reminder voor de volgende keer, wanneer ik weer eens aan het doomscrollen begin.

Afbeelding Cottonbro via Pexels

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *