Dit is wat ik geleerd heb na 2,5 jaar minimalistisch(er) leven

Dit is wat ik geleerd heb na 2,5 jaar minimalistisch(er) leven

Het is nu zo’n 2,5 jaar geleden dat ik besloot om minimalistischer te gaan leven. De reden was simpel: ik had teveel spullen in huis en er bleven maar spullen bijkomen. Het hielp ook niet dat ik een blog had, waarvoor bedrijven me constant producten opstuurden en er tientallen ongebruikte producten in mijn kast lagen. Ik besloot dat er iets moest veranderen!

Sinds begin 2015 leef ik een stuk bewuster en houd ik me actief bezig met het minimalisme. Ik vind het erg inspirerend om de verhalen en ervaringen van anderen te horen, want het zet me aan het denken en geeft me nieuwe inzichten. Wat ik inmiddels heb geleerd is dat iedereen het minimalisme anders aanpakt: de een verkoopt bijna al haar spullen en gaat de wereld rondreizen, de ander minimaliseert enkel bepaalde spullen in huis en is daar tevreden mee.

Verschillende stappen naar minimalisme

Ik begon in 2015 met mijn cosmetica, daarna volgde mijn kleding en dit jaar hebben mijn vriend en ik het huis aangepakt. De afgelopen maanden hebben we zo’n 30% van al onze spullen gedoneerd, verkocht of weggegooid (waar mogelijk gerecycled). We hebben nog steeds genoeg spullen en als het aan mij lag kan nog bijna de helft weg, maar mijn vriend neemt hier wat kleinere stappen in. Dat is soms een beetje lastig voor mij haha, maar ik respecteer zijn gevoel hierin en dus doen we het rustig aan.

Het minimaliseren van mijn spullen zet me regelmatig aan het denken. Ik kan eigenlijk alleen maar concluderen dat ik oprecht gelukkiger ben geworden door te gaan minimaliseren – iets dat ik niet verwacht had. Sinds ik me met een minimalistisch leven bezig houd voel ik me gelukkiger en heb ik een aantal dingen geleerd.

Ik ben minder gevoelig voor marketing en reclame

Een paar jaar geleden was ik nog vrij gevoelig voor trends en kocht ik daarom items die op dat moment zogenaamde “musthaves” waren. Nu lees ik bijna geen tijdschriften en websites meer die me vertellen welke items ik “moet” bezitten en wanneer ik het wel lees, doe ik er niets meer mee. Hetzelfde geldt voor limited edition items, zoals make-up paletten van mijn favoriete cosmeticamerken. Ik vind deze items vaak nog steeds mooi, maar ik hoef ze niet meer te kopen. Ik koop nu alleen nog maar kleding en make-up wanneer ik iets nodig heb of wanneer ik iets echt heel graag wil hebben. Wat me tot het tweede inzicht brengt.

Minimalistisch leven maakt me gelukkig met minder

Dit is wat ik geleerd heb na 2,5 jaar minimalistisch(er) leven

In mijn kledingkast hangt nu een capsule wardrobe met minder dan 50 items, die ik het hele jaar draag. Ik doe hier nu een maand mee en merk dat dit echt genoeg is. Ik ervaar minder keuzestress (“wat moet ik nu weer aantrekken”), ik pak gewoon iets uit mijn kast en aangezien mijn kast uit allemaal items bestaat die ik graag draag, ben ik altijd tevreden met wat ik pak.

Hetzelfde geldt voor make-up en overige verzorgingsproducten. Door hier minder van te kopen, heb ik minder keuze, minder producten en ben ik sneller klaar. Ik draag sinds een jaar ongeveer ook minder make-up, want ik wil mezelf zijn en niet continu al mijn “oneffenheden” verbergen. Op sommige dagen draag ik helemaal geen make-up meer en dat is prima. Andere dagen spendeer ik weer wat extra tijd aan mijn make-up, draag ik zelfbruiner en stijl ik mijn haar – ook prima. Ik doe gewoon wat ik wil en een kleinere make-up collectie is echt geen ramp.

Mijn blog leeft nog

Iets waar ik bang voor was, maar gelukkig niet gebeurt is, is dat het minimalisme mijn blog negatief zou beïnvloeden. Naoki begon immers als beautyblog* en ik reviewde meerdere keren in de week verschillende producten. Nu komen er nog maar zo’n 3-4 reviews per maand voorbij op Naoki. Dat is een behoorlijk verschil, maar een logische stap. Het voelt namelijk raar om continu producten aan te nemen of te kopen en vervolgens aan te prijzen op Naoki, terwijl ik tegelijkertijd probeer te minimaliseren. Ik zeg dus vaak ‘nee’ tegen producten die me aangeboden worden, tenzij ik ergens enthousiast van word. In plaats van productreviews, deel ik nu vaker persoonlijke artikelen en schrijf ik over andere dingen die me bezig houden. Mijn bezoekersaantallen blijven stijgen, dus volgens mij vinden de meeste lezers deze balans prima – gelukkig maar! 🙂

* Naoki was mijn blog waar ik tot 2019 aan heb gewerkt. Daarna ben ik gaan bloggen op SophieCarleen.nl en heb ik een aantal artikelen, zoals deze, meegenomen.

Ik heb meer vrije tijd

Ik besefte vroeger niet hoeveel tijd ik kwijt was aan shoppen en producten vergelijken. Elk weekend de stad in, meerdere avonden in de week langs webshops en dagelijks allerlei blogs bezoeken die me producten aanprezen. Nu ik dat veel minder doe heb ik opeens tijd over voor andere dingen. Zoals boeken lezen, wandelingen maken, af en toe uitslapen (omdat ik weet dat ik eventueel ’s avonds kan doorwerken). Ik spendeer meer tijd met mijn vriend en heb meer tijd om mezelf te blijven ontwikkelen. Er zijn nu soms weekenden waar ik even niet weet wat ik moet doen, omdat ik geen drang meer voel om iets te “moeten” doen. Een heerlijk gevoel, het niets moeten doen en vooral geen geld uit te moeten geven.

Ik weet dat het minimalisme de afgelopen 2 jaren een beetje een “trend” was, maar ik geloof dat ik me hier de rest van mijn leven mee bezig zal houden. Zal ik ooit al mijn bezittingen verkopen en met 1 koffer de wereld gaan rondreizen? Waarschijnlijk niet, maar ik blijf wel stappen zetten. Het gaat me niet om een bepaald aantal items of een status (want ja, ook in dit wereldje zijn er mensen die zich vooral daar mee bezig houden…). Voor mij is het een weg naar geluk. Minimalistischer leven heeft me al veel gebracht en ik ben benieuwd naar hoe ik me hierin blijf ontwikkelen!

Lees ook:

Minimalisme op je eigen manier
Digitaal minimalisme
Van materialist naar minimalist & de gulden middenweg

bron afbeeldingen: Kaboompics via Pexel

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

13 Reacties

 • Door Marianne

  Mooi om te lezen wat het minimalisme jou brengt! Ik herken dat ook, bijna al jouw voordelen kan ik beamen (alleen dat van de blog niet, want die bestaat nog niet zo lang). En het motiveert me weer om wat spullen weg te doen, dank je wel!

  • Door Sophie

   Leuk om te horen dat jij ook bezig bent met minimalisme! Succes met de volgende spullen wegdoen 🙂

 • Door Manon

  Wat ik me afvraag: kost minimalistisch leven niet ontzettend veel tijd en aandacht? Een capsule wardrobe is geweldig als je het eenmaal hebt, maar is het niet ontzettend moeilijk om tijdens het winkelen om te weten welke items wel en niet bij je set passen? Het lijkt me heel moeilijk om te beginnen met minimaliseren. Hoe heb jij dat ervaren? (Misschien is het wel een kwestie van een partijtje marie kondo\’en, geen idee!)

  • Door Sophie

   Ik ervaar het niet zo, maar het kan zijn dat iemand die heel veel spullen heeft het natuurlijk anders ervaart. Voor mij voelde het heel logisch en natuurlijk om deze stap te maken en ik doe het met plezier. De eerste keer dat je door al je spullen gaat kost natuurlijk wel wat tijd, maar daarna hoef je nooit meer door zoveel spullen heen te gaan 🙂

   En mijn capsule garderobe is niet bewust samengesteld, het zijn simpelweg zo\’n 40 items in totaal die over zijn gebleven na een aantal keren kritisch naar mijn garderobe gekeken te hebben. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk of “perfect” – koop gewoon minder en bewuster en doe spullen weg die je niet nodig hebt 🙂

 • Door Linda

  Ik word er heel erg blij van als ik lees dat jij een manier van leven hebt gevonden die goed bij je past. Sommige mensen zeggen dat de appel niet ver van de boom valt en je net zo zal gaan leven door alles wat je met je opvoeding mee hebt gekregen. Ik ben het hier zo niet mee eens. En jij bent daar ook een goed voorbeeld van, dat iedereen zijn of haar eigen keuzes mag en kan maken, op zoveel verschillende gebieden. En dat werkt erg inspirerend! Fijn ook dat jouw vriend, op zijn tempo, meedoet. Dat zijn nog eens couple goals! haha

  Ik merk zelf dat ik de laatste 2 á 3 jaar veel makkelijker dingen los kan laten, en mijn kasten, het appartement en dozen hierdoor veel leger worden. Dit voelt zo enorm bevrijdend. Ook ik merk dat ik minder vatbaar ben voor reclames en dat vind ik denk ik ook het meest positieve van alles. Het voelt vrij, en dat gun ik iedereen!

  • Door Sophie

   Dankjewel Linda! En helemaal mee eens – je kunt op ieder moment veranderen. Maar dat verlangen moet wel vanuit jezelf komen, niet je omgeving 🙂 Iedereen moet gewoon doen wat goed voelt voor hem of haar. Het loslaten voelt bij mij ook erg bevrijdend, had ik dit maar eerder geweten haha.

 • Door Poui

  Hoi Sophie,

  Ik vind het altijd weer zo fijn om dit soort dingen op je blog te lezen! Geeft toch altijd weer een steuntje in de rug 🙂
  Ik werk namelijk bij een dure kledingwinkel en daardoor ben je de hele dag omringd door mooie kleding (met korting, help!) en mensen die mooie tassen hebben of mooie schoenen dragen en daardoor word ik altijd zo ontzettend hebberig. Dan denk ik dat ik ook echt een statement tas moet bezitten of die ene mooie schoenen die ik nog niet heb. Heel frustrerend want als ik een week niet op m\’n werk ben dan boeit het me allemaal niet eens. Heb jij misschien nog tips hoe je jezelf daar tegen in bescherming kunt nemen??

  • Door Sophie

   Ik wou dat ik “het” antwoord hier op had maar helaas 😉 Ik denk dat dit verlangen steeds minder wordt hoe ouder je wordt, aangezien je jezelf beter leert kennen en op een gegeven moment geen extra spullen meer nodig hebt om je goed te voelen 🙂 Dit is zoals ik het heb ervaren in ieder geval… Ik houd nog steeds van mooie spullen, maar ik kan nu makkelijk iets bekijken, vasthouden en dan weer terugleggen omdat ik weet dat ik het niet nodig heb. Pas als ik iets heel graag wil hebben (en dan denk ik er waarschijnlijk al weken/maanden over na) zou ik veel geld neerleggen voor een luxe handtas of paar schoenen.

   Succes haha, ik snap helemaal wat je bedoelt want een paar jaar geleden had ik waarschijnlijk de helft van mijn salaris daar aan mooie kleding en accessoires uitgegeven 😉

 • Door Sara | MevrouwMiauw

  Wat een fijn artikel is dit! Hoewel ik mezelf echt geen minimalist kan en mag noemen, merk ik wel dat ik steeds minimalistischer word. Onlangs heb ik vrijwel al mijn make-up weggedaan. Ik koop nu alleen nog producten die ik echt nodig heb. Toch bestaat daardoor bij mij ook wel een beetje de angst dat ik mijn blog daardoor minder goed gevuld zal krijgen. Reviews waren en zijn (wel in veel mindere mate dan eerst) een onderdeel van mijn blog. Maar misschien dat ik door minimalistischer te leven juist weer hele andere frisse inspiratie krijg. 🙂

  Wat kleding betreft vind ik het nog altijd lastig. Dat komt denk ik doordat ik echt veel kledingstukken in mijn kast heb liggen die ik eigenlijk erg leuk vind maar waar ik me toch niet helemaal lekker in voel. Dat is echt een kwestie van ontdekken. Jouw capsule wardrobe is echt een voorbeeld voor mij.

 • Door Judith

  Leuk om te lezen! Ik herken het minder gevoelig worden voor marketing, ik vond dat wel grappig om bij mezelf te merken, ik zie/hoor reclame (bijna) alleen nog maar als ‘ kopen kopen kopen!’ en niet meer als ‘ geluk! schoonheid!’ of wat ze dan ook proberen neer te zetten.
  Wat goed dat jij in de weekenden van dat gevoel van iets moeten doen af bent, daar ben ik vooral nog aanaan het werken! Ik kan echt onrustig worden als ik geen lijst aan het afwerken ben, en dat probeer ik los te laten. Zou je over dat deel nog meer kunnen vertellen?

  • Door Sophie

   Proberen los te laten haha 😉 Het lukt mij nu een paar uur, daarna moet ik wel weer “iets” doen. Alleen dat “iets” kan nu ook een boek lezen zijn, een wandeling maken of iets uitsorteren. In ieder geval niet meer shoppen of eindeloos webshops afgaan en kijken naar sales 🙂

 • Door Mariëlle

  Heel leuk om te lezen! Ik doe het zelf nu ongeveer een jaartje en het was zo handig toen ik uit huis ging en nu net op vakantie. Geen stress om spullen, love it <3

 • Door Wendy

  Wat een herkenbaar verhaal! Als je eenmaal minimalistisch bent gaan leven, dan wil je niet anders meer. Terug naar waar het echt om gaat in het leven. Liefde en tijd voor de mensen om je heen. Zo simpel kan het zijn. Ik vond het ook ontzettend fijn om er over te lezen, omdat me dat nog meer bewust maakte van hoe het ook anders kan. Misschien dat de boeken die ik las ook voor jouw lezers interessant zijn. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *