Wat ik geleerd heb van een tweede kat in huis nemen

Dexter en Frankie

Sinds we onze eerste kat Dexter aan ons gezin hebben toegevoegd wilde ik er al graag een tweede bij. Een kat in huis is namelijk zo gezellig! Er is altijd iemand bij je in de buurt voor een knuffel of om tegenaan te praten en ze zijn zo heerlijk eigenwijs. Inmiddels hebben we zo’n tweeënhalve maand onze tweede kater Frankie in huis die ons gezin compleet maakt. Ondanks dat ik niet meer anders zou willen, is een tweede kat erbij is toch anders dan ik verwacht had. Ik zal een aantal voor- en nadelen opnoemen in dit artikel, mocht jij er ook aan denken om een tweede kat in huis te nemen.

Het is veel meer werk dan ik dacht

Wat ik heb geleerd van een tweede kat in huis nemen

Vriendinnen met meerdere katten in huis zeiden vaak dat een tweede kat echt niet zoveel meer werk is. De katten kunnen elkaar immers vermaken, zodat je er misschien zelfs minder werk aan hebt. In onze situatie ligt dat toch heel anders! Onze tweede kat Frankie eist namelijk veel meer aandacht op dan onze eerste kat Dexter. De eerste paar weken waren erg slopend, omdat we zo zoveel mogelijk apart hielden om ze goed aan elkaar te introduceren. Slapeloze nachten, de ene frustratie na de andere… Dit was niet helemaal wat ik er van verwacht had.

Nu ligt dat natuurlijk ook heel erg aan wat voor kat(ten) je in huis hebt. Dexter is een hele rustige kat die veel slaapt en graag bij je in de buurt ligt te spinnen. Frankie daarentegen is super speels, rent urenlang het huis door, komt speeltjes brengen, kan geen minuut stilzitten en zodra hij denkt dat hij eten krijgt miauwt hij heel wat af. Een paar uur rustig doorwerken overdag zit er niet meer in. Frankie komt om het half uur op schoot, gaat weer van schoot, gaat vervolgens voor mijn computerscherm zitten, dan zit hij op mijn keyboard, hij komt speeltjes brengen, rent tien rondjes om me heen… Aan de ene kant heel grappig, aan de andere kant ook soms een beetje vermoeiend. Gelukkig slaapt hij de meeste nachten nu redelijk door. Daarnaast weet ik ook dat hij op dit moment als jonge kater nog veel energie heeft en dat naarmate hij ouder wordt dit zal afnemen. Aan de ene kant lijkt het me fijn wanneer hij iets rustiger wordt, aan de andere kant weet ik zeker dat ik de drukke en speelse Frankie straks vast ga missen haha.

Katten aan elkaar laten wennen is echt een must

Dexter en Frankie

Er zijn online genoeg tips te vinden over het introduceren van twee katten. Wij hebben het zo gedaan: de eerste paar dagen zagen ze elkaar maar een paar minuten per dag. Dat hebben we langzaam opgebouwd en na drie weken mocht Frankie voor het eerst ook ’s nachts uit zijn kamer. Dat was onze studeerkamer, die we zo ingericht hadden dat hij hier de eerste weken kon verblijven. Katten accepteren elkaar niet altijd, maar wanneer je ze rustig aan elkaar introduceert heb je een betere kans van slagen. Het laatste wat wij wilden was dat één van de twee zich zou terugtrekken of dat de katten niet tegelijkertijd in dezelfde kamer zouden kunnen zitten. Gelukkig gaat het goed! Ik ben blij dat we de tijd genomen hebben om het voor zowel Dexter als Frankie zo goed mogelijk te laten verlopen.

Ze zijn nog geen beste vriendjes, ze stoeien nog regelmatig met elkaar (voornamelijk speels, zonder elkaar te bezeren wat normaal is) en af en toe krijgt de één een tik van de ander. Tegelijkertijd zitten ze ook regelmatig naast elkaar op de vensterbank naar buiten te staren. We hebben een kattenmeubel gekocht waar ze samen in slapen en ook ’s nachts komen ze beiden op bed. Een paar dagen geleden hebben ze elkaar zelfs heel eventjes schoongemaakt – Dexter een halve minuut Frankie’s rug en Frankie zo’n 10 seconden Dexters kopje. Dexter is nog geen groot fan, maar loopt inmiddels niet meer meteen weg. We zien elke week progressie en zijn daar erg blij mee!

Elke kat is anders

Wat ik heb geleerd van een tweede kat in huis nemen

Dexter en Frankie zijn rood-wit van kleur en het zijn beide katers, maar dat is zo ongeveer het enige wat ze gemeenschappelijk hebben. Dat is juist erg leuk, want zo hebben beide katten een andere rol in ons huis. Dexter is de rustige, mooie en trotse kater die weet hoe alles werkt. Hij springt ’s nachts bij ons op bed, maakt me wakker en eist dat ik hem even aai om vervolgens tegen me aan in slaap te vallen. Als ik een bad neem, dan komt Dexter bij me op de rand zitten om me gezelschap te houden. Hij is heel selectief met aan wie hij aandacht geeft en laat zich niet altijd zien als we bezoek hebben. Er zijn maar drie mensen die hij echt mag: ik, mijn vriend en mijn moeder. Zij komt altijd bij ons in huis oppassen als we op vakantie gaan. Ik weet precies wat ik aan Dexter heb en hij omgekeerd aan mij. Zo weet ik wanneer ik hem even met rust moet laten en wanneer hij wat extra aandacht nodig heeft. We zijn echte maatjes geworden en er verschijnt elke keer dat ik hem zie een glimlach op mijn gezicht 🙂

Frankie is de speelse kat die het allerliefst achter balletjes aanrent. Hij apporteert, wat super fijn is want zo kunnen we ook vanaf bed of de bank met hem spelen. De de balletjes komt hij netjes terugbrengen. Hij komt dagelijks op schoot zitten in de raarste posities, zoals lang uitgestrekt op zijn rug of over zowel mij als mijn vriend heen op de bank. ’s nachts komt hij vaak bij ons op bed en slaapt hij het liefst onder de dekens. Hij vindt iedereen leuk, is goed van vertrouwen en vindt het heerlijk om geaaid te worden. Geef Frankie aandacht en een balletje en hij wordt je beste vriend!

Een tweede kat erbij was de allerbeste beslissing ooit

Wat ik heb geleerd van een tweede kat in huis nemen

We ondervinden zowel voor- als nadelen aan een tweede kat erbij nemen. Het kost zeker extra tijd, extra geld en vooral de eerste paar weken heel veel geduld. Maar natuurlijk verdwijnen al die nadelen als sneeuw voor de zon wanneer de katten spinnend naast je komen liggen. Of wanneer er weer een mijlpaal bereikt wordt of wanneer ze je lief aankijken. Ik denk ook dat het voor Dexter uiteindelijk een goede beslissing was om Frankie erbij te nemen. Dexter is nog steeds wel een rustige kat, maar rent nu bijvoorbeeld ook met Frankie door het huis. Als ze speels met elkaar stoeien dan zie ik dat ze het (oké, meestal…) naar hun zin hebben, want dat is een vorm van spelen dat alleen katten onder elkaar kunnen doen. Ik zie ze met elkaar communiceren door te knipperen met hun ogen, hun staart omhoog te doen en heel af en toe elkaar een kopje te geven. Ze wachten ons op wanneer we thuiskomen en wanneer we ’s avonds met z’n vieren op de bank zitten, voelen we ons echt als een gezin. Ik zou het dus zo weer doen en weet inmiddels dat ik echt een ‘catmom for life‘ ben geworden 😉

Heb jij ook meerdere katten in huis of denk je eraan om een kat te adopteren? Doen!

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

14 Reacties

 • Door Ingeborg

  Wat geweldig dat ze nu ook met elkaar spelen! En ooohh wat leuk dat hij apporteert! Wij hebben 3 katten en geen een van hen doet dat helaas. Verder zijn ze natuurlijk wel de allerleukste, knapste en liefste. 😉 Ik voel me ook echt een catmom, maar ook een dogmom. Met z’n viertjes maken ze elke dag weer goed. 🙂

  • Door Sophie

   Haha ik geloof best dat die van jou ook de allerleukste, knapste en liefste zijn 😉 Wie weet word ik ook op een dag een dogmom, dat is ook nog een droom van mij!

 • Door Nathalie | Want for Wellness

  Wat fijn dat het wennen goed is gegaan, al had ik eigenlijk niet anders verwacht! ps: Wat heeft Dexter een lekker pluizig koppie 🙂

 • Door Carina

  Ik wil heel graag twee kittens om mijn hond gezelschap te houden, maar dat moet nog even wachten tot ik een iets groter huis heb. Heb nu een klein appartement en dan kan ik de katten niet de ruimte en verhoogde plekjes geven die ze nodig hebben.

  • Door Sophie

   Goed dat je dan nog even wacht, ik hoop dat je volgende appartement die ruimte wel heeft zodat je twee lieve kittens erbij kunt nemen! 🙂

 • Door michelle

  Wij zijn met onze derde generatie katten begonnen en voor het eerst twee, broertjes, tegelijk. Ze hadden veel steun aan elkaar toen ze het nest verlieten en zijn dikke vriendjes. Onze vorige kat was zijn laatste jaren alleen. Hij had een nierdieet en ik was in de veronderstelling dat er geen andere bij kon. Maar dat was niet rustiger of minder werk. Hij had heel veel aandacht en verzorging nodig. Mijn huidige katten hebben ook veel aandacht en verzorging nodig maar dat is mij alles waard. Je krijgt er zoveel voor terug. Voor ons zijn het ook onze kinderen. Ik hen ook twee rode katers: Chouffe en Tripel.

  • Door Sophie

   Ja inderdaad, het is het helemaal waard! Dexter en Frankie zijn echt onze kindjes, al verklaren anderen ons natuurlijk voor gek haha. Zo leuk ook twee rode katers! <3

 • Door Janne

  Wij hebben ook twee katten (Hector en Nero). Eerst hadden we Hector en een klein jaartje daarna hebben we Nero geadopteerd. Dit was ook de beste beslissing ooit. Ik zou nooit nog een kat alleen nemen. Ze hebben echt veel aan elkaar. Ze knuffelen samen, wassen elkaar en kunnen heerlijk samen slapen. Toch hebben ze ook een heel ander karakter en hebben ze elk hun eigen maniertjes maar dat maakt het juist zo fijn 😁 Ook ons zoontje is dol op de poesjes (en omgekeerd meestal ook 😅). Hector is ook echt beschermend naar ons zoontje toe. Hij komt altijd even checken als Lukas aan het huilen is. Ik ben dus naast een mum ook een echte catmum 💙

  • Door Sophie

   Aww wat lief dat Hector zo beschermend naar je zoontje is! <3 <3 En inderdaad, er zijn vast katten die beter alleen kunnen zijn maar de meeste katten vinden een maatje toch wel fijn denk ik 😉

 • Door Bernice

  Wat leuk om te lezen zeg. Fijn dat het zo goed gaat. Eén van mijn 2 katten apporteert ook, zo ontzettend leuk. Ze kan letterlijk uren bezig blijven. Mijn 2 zwarte dames hebben een haat-liefde verhouding. Ze kunnen ook samen in de vensterbank zitten vogels kijken, maar kunnen ook echt vervelend doen naar elkaar. Zolang het nog niet steeds 1 is die wordt gepest is dat ook prima. Ze slapen niet naast elkaar maar vinden het niet erg om de krabpaal te delen bijvoorbeeld. Ik ben heel blij met onze 2 katten en vind 2 zeker een stuk leuker dan 1 kat. Maar het is zeker ook meer werk.
  Ze gaan wel heel leuk om met onze pleegkittens gelukkig.

 • Door Daphne

  Hoi Sophie!! Wat een ontzettend leuk stuk over jullie kanjers! Wij hebben drie poezenbeesten, oudste 18 jongste 2 en middelste 6.
  Alle drie bijzonder op hun manier maar aanvulling op alles!!!! Die krappaal die is super!!! Zelf gemaakte of????
  Warm weekend 😙

 • Door Anja - Minimalist Dutchie

  Wij hebben er ook twee. Ze zijn een beetje uitgehuwelijkt, want de poes was van mij en de kater van mijn vriend en toen wij samen gingen wonen, moesten zij dat ook. Het is niet altijd pais en vree, maar gelukkig meestal wel. Ik vind het zo bijzonder dat het ze zulke verschillende karakters hebben! Mooi stukje heb je geschreven, krijg er een lach van op m’n gezicht. Heerlijke beesten zijn het!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *