Sinds we onze eerste kat Dexter aan ons gezin hebben toegevoegd wilde ik er al graag een tweede bij. Een kat in huis is namelijk zo gezellig! Er is altijd iemand bij je in de buurt voor een knuffel of om tegenaan te praten en ze zijn zo heerlijk eigenwijs. Inmiddels hebben we zo’n tweeënhalve maand onze tweede kater Frankie in huis die ons gezin compleet maakt. Ondanks dat ik niet meer anders zou willen, is een tweede kat erbij is toch anders dan ik verwacht had. Ik zal een aantal voor- en nadelen opnoemen in dit artikel, mocht jij er ook aan denken om een tweede kat in huis te nemen.
Het is veel meer werk dan ik dacht
Vriendinnen met meerdere katten in huis zeiden vaak dat een tweede kat echt niet zoveel meer werk is. De katten kunnen elkaar immers vermaken, zodat je er misschien zelfs minder werk aan hebt. In onze situatie ligt dat toch heel anders! Onze tweede kat Frankie eist namelijk veel meer aandacht op dan onze eerste kat Dexter. De eerste paar weken waren erg slopend, omdat we zo zoveel mogelijk apart hielden om ze goed aan elkaar te introduceren. Slapeloze nachten, de ene frustratie na de andere… Dit was niet helemaal wat ik er van verwacht had.
Nu ligt dat natuurlijk ook heel erg aan wat voor kat(ten) je in huis hebt. Dexter is een hele rustige kat die veel slaapt en graag bij je in de buurt ligt te spinnen. Frankie daarentegen is super speels, rent urenlang het huis door, komt speeltjes brengen, kan geen minuut stilzitten en zodra hij denkt dat hij eten krijgt miauwt hij heel wat af. Een paar uur rustig doorwerken overdag zit er niet meer in. Frankie komt om het half uur op schoot, gaat weer van schoot, gaat vervolgens voor mijn computerscherm zitten, dan zit hij op mijn keyboard, hij komt speeltjes brengen, rent tien rondjes om me heen… Aan de ene kant heel grappig, aan de andere kant ook soms een beetje vermoeiend. Gelukkig slaapt hij de meeste nachten nu redelijk door. Daarnaast weet ik ook dat hij op dit moment als jonge kater nog veel energie heeft en dat naarmate hij ouder wordt dit zal afnemen. Aan de ene kant lijkt het me fijn wanneer hij iets rustiger wordt, aan de andere kant weet ik zeker dat ik de drukke en speelse Frankie straks vast ga missen haha.
Katten aan elkaar laten wennen is echt een must
Er zijn online genoeg tips te vinden over het introduceren van twee katten. Wij hebben het zo gedaan: de eerste paar dagen zagen ze elkaar maar een paar minuten per dag. Dat hebben we langzaam opgebouwd en na drie weken mocht Frankie voor het eerst ook ’s nachts uit zijn kamer. Dat was onze studeerkamer, die we zo ingericht hadden dat hij hier de eerste weken kon verblijven. Katten accepteren elkaar niet altijd, maar wanneer je ze rustig aan elkaar introduceert heb je een betere kans van slagen. Het laatste wat wij wilden was dat één van de twee zich zou terugtrekken of dat de katten niet tegelijkertijd in dezelfde kamer zouden kunnen zitten. Gelukkig gaat het goed! Ik ben blij dat we de tijd genomen hebben om het voor zowel Dexter als Frankie zo goed mogelijk te laten verlopen.
Ze zijn nog geen beste vriendjes, ze stoeien nog regelmatig met elkaar (voornamelijk speels, zonder elkaar te bezeren wat normaal is) en af en toe krijgt de één een tik van de ander. Tegelijkertijd zitten ze ook regelmatig naast elkaar op de vensterbank naar buiten te staren. We hebben een kattenmeubel gekocht waar ze samen in slapen en ook ’s nachts komen ze beiden op bed. Een paar dagen geleden hebben ze elkaar zelfs heel eventjes schoongemaakt – Dexter een halve minuut Frankie’s rug en Frankie zo’n 10 seconden Dexters kopje. Dexter is nog geen groot fan, maar loopt inmiddels niet meer meteen weg. We zien elke week progressie en zijn daar erg blij mee!
Elke kat is anders
Dexter en Frankie zijn rood-wit van kleur en het zijn beide katers, maar dat is zo ongeveer het enige wat ze gemeenschappelijk hebben. Dat is juist erg leuk, want zo hebben beide katten een andere rol in ons huis. Dexter is de rustige, mooie en trotse kater die weet hoe alles werkt. Hij springt ’s nachts bij ons op bed, maakt me wakker en eist dat ik hem even aai om vervolgens tegen me aan in slaap te vallen. Als ik een bad neem, dan komt Dexter bij me op de rand zitten om me gezelschap te houden. Hij is heel selectief met aan wie hij aandacht geeft en laat zich niet altijd zien als we bezoek hebben. Er zijn maar drie mensen die hij echt mag: ik, mijn vriend en mijn moeder. Zij komt altijd bij ons in huis oppassen als we op vakantie gaan. Ik weet precies wat ik aan Dexter heb en hij omgekeerd aan mij. Zo weet ik wanneer ik hem even met rust moet laten en wanneer hij wat extra aandacht nodig heeft. We zijn echte maatjes geworden en er verschijnt elke keer dat ik hem zie een glimlach op mijn gezicht 🙂
Frankie is de speelse kat die het allerliefst achter balletjes aanrent. Hij apporteert, wat super fijn is want zo kunnen we ook vanaf bed of de bank met hem spelen. De balletjes komt hij netjes terugbrengen. Hij komt dagelijks op schoot zitten in de raarste posities, zoals lang uitgestrekt op zijn rug of over zowel mij als mijn vriend heen op de bank. ’s nachts komt hij vaak bij ons op bed en slaapt hij het liefst onder de dekens. Hij vindt iedereen leuk, is goed van vertrouwen en vindt het heerlijk om geaaid te worden. Geef Frankie aandacht en een balletje en hij wordt je beste vriend!
Een tweede kat erbij was de allerbeste beslissing ooit
We ondervinden zowel voor- als nadelen aan een tweede kat erbij nemen. Het kost zeker extra tijd, extra geld en vooral de eerste paar weken heel veel geduld. Maar natuurlijk verdwijnen al die nadelen als sneeuw voor de zon wanneer de katten spinnend naast je komen liggen. Of wanneer er weer een mijlpaal bereikt wordt of wanneer ze je lief aankijken. Ik denk ook dat het voor Dexter uiteindelijk een goede beslissing was om Frankie erbij te nemen. Dexter is nog steeds wel een rustige kat, maar rent nu bijvoorbeeld ook met Frankie door het huis. Als ze speels met elkaar stoeien dan zie ik dat ze het (oké, meestal…) naar hun zin hebben, want dat is een vorm van spelen dat alleen katten onder elkaar kunnen doen. Ik zie ze met elkaar communiceren door te knipperen met hun ogen, hun staart omhoog te doen en heel af en toe elkaar een kopje te geven. Ze wachten ons op wanneer we thuiskomen en wanneer we ’s avonds met z’n vieren op de bank zitten, voelen we ons echt als een gezin. Ik zou het dus zo weer doen en weet inmiddels dat ik echt een ‘catmom for life‘ ben geworden 😉
Heb jij ook meerdere katten in huis of denk je eraan om een kat te adopteren? Doen!