Persoonlijke ontwikkelingWanneer je teveel zelfhulpboeken leest…

Wanneer je teveel zelfhulpboeken leest…

Wanneer je teveel zelfhulpboeken leest...

Ik geef toe: ik ben een behoorlijke “self help junkie”. Ik houd van boeken over spiritualiteit, persoonlijke ontwikkeling, gezondheid en self-care. Ik heb duizenden euro’s uitgegeven aan online cursussen en Masterclasses om skills te leren, inspiratie op te doen en gelijkstemden te ontmoeten. Maar af en toe is het slim om daar even afstand van te doen…

In de afgelopen weken heb ik verschillende boeken en heel wat artikelen over persoonlijke ontwikkeling en carrière gelezen. Ook volgde ik wat lessen uit een online marketing cursus. Ik deed dit, omdat ik op zoek was naar antwoorden en inspiratie voor mijn ‘volgende stap’. Maar de antwoorden kwamen maar niet. Ik raakte een beetje gefrustreerd – normaal haal ik veel energie uit deze boeken en doe ik inspiratie op. Nu leek ik op de een of andere manier geblokkeerd en schoot ik er weinig mee op. Nog een boek lezen of een andere cursus aanschaffen leek aantrekkelijk, maar was volgens mij niet de oplossing. Maar wat dan wel?

Heb je het ene boek uit, dan liggen er al weer drie andere boeken klaar…

De continue stroom van ideeën, to-do’s en inzichten die je uit zelfhulpboeken haalt kan nogal vermoeiend zijn. Je bent namelijk nooit klaar met jezelf verbeteren. Er is altijd een optimalisatieronde om nog wat slimmer, creatiever of spiritueler te worden. Heb je het ene boek uit, dan liggen er al weer drie andere boeken klaar. En elke cursus die je doet, heeft weer een vervolg om nog dieper in de materie te gaan.

Ik merk dat wanneer ik er te diep in zit, ik soms juist het gevoel krijg dat ik vast zit. Of ik krijg het idee dat ik niet goed genoeg mijn best doe. En dat ik daarom nog een boek moet lezen en meer moet nadenken over wat beter kan. En heel eerlijk: af en toe gebruik ik het consumeren van boeken en cursussen ook als afleiding. Afleiding van het ‘echte’ werk. Het werk dat gebeurt nadat je een boek uit hebt en je alle nieuwe inzichten en skills echt gaat toepassen. Toen ik afgelopen weekend naar mijn nachtkastje keek, twee stapels met in totaal acht boeken erop, wist ik dat het misschien weer eens tijd is voor een break.

Neem afstand om je eigen creativiteit te voelen

Even niet beter willen worden is namelijk ook oké. Even afstand doen van al die nieuwe ideeën en inzichten is goed om je eigen ideeën en creativiteit te ervaren. Daarmee bedoel ik de gevoelens, verlangens en ideeën die diep in jou zitten. De ideeën die soms wat op de achtergrond blijven, omdat een auteur of leraar je vertelt dat je je ergens anders op moet focussen. Laat hun ervaringen en ideeën jou daarom niet teveel afleiden van jouw unieke pad.

De antwoorden die je zoekt zitten vaak al in je. In je hart en in je gedachten als je de tijd neemt om daar naar te luisteren. Inspiratie opdoen in boeken, groepen en cursussen is een goed idee. Maar afstand doen van wat anderen zeggen en naar jezelf luisteren is vaak een beter idee. Ik denk dat het slim is om een middenweg vinden: investeer tijd in informatie en inspiratie opdoen bij anderen, maar neem vervolgens ook regelmatig afstand en luister naar wat jij wilt. Naar wie jij bent en wilt zijn.

Wat probeert je intuïtie je te vertellen?

Het duurde een paar dagen om de rust in mijn hoofd weer te vinden en om tot een nieuw idee te komen. Zo’n idee waarvan je meteen voelt dat je er iets mee moet doen. Een totaal ander idee dan ik zocht en waar de cursus en een paar boeken die op mijn nachtkastje liggen me ook niet bij gaan helpen. Dit idee kwam namelijk vanuit mijn hart, niet vanuit de ervaring of inzichten van anderen. Had ik dit idee eerder kunnen bedenken als ik me in de afgelopen tijd niet zoveel op het lezen van boeken had gefocust? Misschien, maar misschien ook niet. Dankzij de boeken die ik lees en de cursussen die ik volg weet ik meteen hoe ik dit idee kan uitwerken. Omdat ik zie dat anderen naar hun hart luisteren, hun eigen pad belopen en succes behalen weet ik dat ik dat ook kan.

Ik ben dus heel dankbaar dat we in een tijdperk leven waar we inzichten en tools kunnen halen uit boeken, cursussen en gratis content online. Zolang ik maar af en toe even afstand neem, al deze informatie kan verwerken en vervolgens weer naar mijn eigen intuïtie luister. Lang leve zelfhulpboeken – maar lees ze met mate 😉

Bron afbeelding: Thought Catalog via Unsplash

Meer van dit soort artikelen lezen? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief! Je ontvangt om de week een mailtje vol gecureerde artikelen en video’s over bewuster leven, feminisme, carrière en spiritualiteit. Meld je hier aan!

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière. Over deze onderwerpen heb ik ook een nieuwsbrief: The Rebelle.

1 Comment

  • Judith

    Heel herkenbaar. Ik lees ook heel veel van dit soort boeken, en haal daar ontzettend veel uit. En soms merk ik dat het teveel wordt, en inderdaad dat het ook een afleiding kan zijn om maar niet stil te zijn en te kijken wat er omhoog komt zonder nieuwe input.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *