Waarom een kat in huis nemen een heel goed idee is

Waarom een kat in huis nemen een heel goed idee is

Nu ik zo’n twee jaar een trotse cat mom ben (ja zo noem ik mezelf haha), ben ik ervan overtuigd: een kat in huis nemen is een van de beste beslissingen die we ooit hebben genomen. Vandaag leg ik uit waarom en gebruik ik dit artikel meteen als excuus om een paar foto’s van Dexter te plaatsen.

Reden nummer 1: Je krijgt er een nieuwe vriend bij

Het allerleukste aan het nemen van een kat vind ik dat ik er echt een vriendje bij heb gekregen. Onze kat Dexter volgt me door het hele huis en komt vaak tegen me aan liggen. Hij wil altijd spelen, soms knuffelen en spint heel wat af. Als ik hem roep dan komt hij meestal naar me toe. ’s Ochtends maakt hij me vaak wakker door naast me te liggen en te spinnen. Ik kan me geen fijnere manier bedenken om wakker te worden! Mijn favoriete moment in de week is dan ook de zaterdag- en zondagochtend. Dan slapen mijn vriend en ik uit en komt Dexter er gezellig bij liggen. Dat is pas geluk 🙂

Waarom een kat in huis nemen een heel goed idee is

Reden nummer 2: Het zorgen voor een kat geeft een voldaan gevoel

Ik realiseerde me laatst dat het zorgen voor een kat me een voldaan gevoel geeft. Ik voel me namelijk verantwoordelijk voor zijn welzijn, leef met hem mee als hij zich niet zo lekker voelt, ben blij voor hem als hij blij is en ben ook vaak trots op hem. Ik ben trots op de kleinste dingen: dat hij zo netjes is (echt waar, hij is de allerschoonste en beleefdste kat ooit), dat hij zo lief is, luistert naar zijn naam en dat hij mij en mijn vriend vertrouwt. Oh en omdat hij er zo mooi uitziet natuurlijk en dat hoort hij dan ook dagelijks haha. Het is echt mijn (katten)kindje en de verantwoording hiervoor nemen laat me volwassen en voldaan voelen.

Waarom een kat in huis nemen een heel goed idee is

Reden nummer 3: Weg ongedierte

Voordat we Dexter in huis namen hadden we weleens een muis in huis, zagen we dagelijks zilvervisjes en in de zomer grote spinnen. Dat is allemaal verleden tijd, want een van Dexter’s favoriete bezigheden is kleine beestjes opeten. Ja, dat klinkt een beetje zielig. Maar als je al jaren een zilvervisjesplaag bestrijdt, dan weet je hoe vervelend die beestjes kunnen zijn. Sinds we Dexter in huis hebben zie ik ze misschien nog maar 1 keer in de week. Muizen en spinnen heb ik al 2 jaar niet meer gezien dankzij ons lieve katertje. Ik ben hem daar stiekem heel dankbaar voor.

Waarom een kat in huis nemen een heel goed idee is

Reden nummer 4: De vrijheid

Voordat we Dexter kregen twijfelde ik heel erg tussen het nemen van een kat of hond (oké en een beetje tussen een baby). Ik ben tot nu toe erg blij dat we voor een kat hebben gekozen, want het past bij onze levensstijl. Ik houd van uitslapen, spontaan uit eten gaan en op vakantie gaan. Daarnaast werk ik voornamelijk vanuit huis en vind ik het belangrijk dat ik ongestoord mijn werk kan uitvoeren. Dexter slaapt veel overdag en daarom kan ik tot een uur of 16:00 aan een stuk door werken. Als we langer dan een dag weg zijn, dan komt mijn moeder bij ons in huis om op Dexter te passen. Alle andere momenten dat we weg zijn hoeven we ons geen zorgen te maken. Dexter kan prima alleen zijn en wij kunnen van onze vrijheid genieten. Bij het nemen van een hond of baby was dat heel anders geweest… Ik weet zeker dat we ons ook dan hadden aangepast, maar voor nu geniet ik volop van alle vrijheid die ik nog ervaar.

Waarom een kat in huis nemen een heel goed idee is

Reden nummer 5: Omdat je van je kat gaat houden

Er zijn ook minder leuke kanten aan het hebben van een kat, alhoewel de leuke kanten de minder leuke kanten overtreffen. Zo heb ik inmiddels geaccepteerd dat mijn kleding altijd onder de kattenharen zit, hoe vaak ik ze ook schoonmaak. Ik kan mezelf van top tot teen ‘afstoffen’ met een kleefroller, maar het moment dat ik buiten sta zie ik toch weer witte haren op mijn zwarte jeans. Na 16:00 is Dexter wakker en verwacht hij dat ik hem aandacht geef. Iets dat hij demonstreert door mijn toetsenbord weg te schuiven en zo te liggen dat ik niet meer kan werken, haha (zie foto hierboven voor bewijs). Soms heeft Dexter een rare bui en miauwt hij hard terwijl hij door het huis rent, terwijl je net in bad stapt of in alle rust een boek aan het lezen bent. En soms is hij een beetje brutaal en duwt hij zijn waterbakje door de hele huiskamer en ligt er overal water, zucht…

Maar het maakt allemaal niet uit, want je gaat van je kat houden. Wat je kat ook doet, je neemt de verantwoording en gaat van hem of haar houden, onvoorwaardelijk. En dus moet ik af en toe heel hard om hem lachen, terwijl ik eigenlijk boos moet zijn. Ik vergeef hem alles, want na een rare bui komt hij toch altijd weer bij me zitten en begint hij te spinnen. En zijn oogjes… Hij kan me zo lief aankijken met halfopen oogjes terwijl hij spint en dan weet ik dat hij van me houdt. Op zijn eigen manier dan, zoals katten dat doen.

Ja, het nemen van een kat in huis was echt een heel goed idee!

PS Lees ook deze update: Wat ik geleerd heb van een tweede kat in huis nemen

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

34 Reacties

 • Door Romy

  Ik herken elk woord van je artikel. Het is zo heerlijk om een kat te hebben, ondanks de streken en het gedoe af en toe. Ik zou ook niet meer zonder onze twee poezenbeesten kunnen.

  • Door Sophie

   Ja helemaal waar! Het liefst neem ik er nog 1 of 2 bij en blijf ik voor het rest van mijn leven voor katten zorgen hihi.

 • Door Ingrid

  Ik herken ook echt bijna alles wat jij zegt! Ik heb nu bijna 6 jaar twee katten in huis en ze maken me altijd blij als ik thuis kom. Ik zou ze echter niet beleefd of welgemanierd durven noemen 😉

  • Door Sophie

   Dexter wacht me altijd op als ik thuis kom, hoe leuk is dat? Hij is dan super aanhankelijk en echt blij me weer te zien (en wederzijds) 🙂

 • Door Mariëlle

  Ik ben zelf echt een hondenmens, die hebben we thuis ook een. Maar als ik op mezelf ga, ga ik geen hond nemen. In verband met kosten neem ik ook nog maar geen kat haha, maar ik ben ze wel meer gaan waarderen door de katten van mijn tante te verzorgen!

  • Door Sophie

   Ik ben ook opgegroeid met honden en vind honden dan ook geweldig! Ik denk dat ik in de toekomst ook nog een hond erbij wil. Huisdieren brengen zoveel geluk 🙂

 • Door Anne

  Heel herkenbaar! (ook van het waterbakje door de kamer duwen. Dit van mij heeft het laatst gepresteerd om het waterbakje zelfs van de trap te duwen… Katten hebben er boven ook 1 staan.) Alleen op vakantie gaan vind ik ongelofelijk moeilijk. We huren een oppas in die ze 1x per dag verzorgd maar ik blijf het heel erg eng en moeilijk vinden om ze alleen te laten. Niet de katten er zelf last van hebben 😉

  • Door Sophie

   Haha oh nee, dan is het bij ons ook afwachten totdat het bakje van de trap af geduwd wordt haha. Ik mis Dexter ontzettend als we op vakantie gaan, al helemaal toen we een oppas huurden. Sinds mijn moeder in ons huis zit weet ik dat het goed gaat en dat hij genoeg aandacht krijgt en gaat het beter!

 • Door Marieke | Bluebell Forest

  Wat mis ik het om een kat in huis te hebben, van mijn zesde tot zestiende had ik mijn vertrouwde viervoeter. Toen is hij helaas weg gelopen en nooit meer terug gekomen 🙁 Het is zo fijn dat je altijd wat gezelschap om je heen hebt!

  • Door Sophie

   Ik ben ook bang dat Dexter ooit weg zou kunnen lopen en dat er dan iets gebeurt – we laten hem dan ook niet naar buiten. Ik zie zoveel posters in de buurt van vermiste katten, dat kan ik echt niet aan. Ik hoop voor je dat je in de toekomst weer een lieve kat in huis kunt nemen! 🙂

 • Door Ande

  Jouw lieve Dexter doet mij denken aan 1 van de poezen waar ik thuis mee opgegroeid. Haar naam was Pourtous en ze was half pers, wat is Dexter voor kat? Echt fijn dat je zo geniet en zo veel positiefs haalt uit het zorgen voor Dexter!

  Ik heb 6 jaar geleden 2 poezen in huis gehaald en noem zonder ironie of schaamte mijzelf hun mama. Ik zie het ook zo als dat het mijn verantwoordelijkheid is om voor ze te zorgen en ze het beste leven te geven dat kan. Daar in het huis waar wij gaan zitten daar zijn zij ook en dan altijd op en tegen ons aan zodat we heerlijk met ze kunnen knuffelen. Als we naar bed gaan gaan ze altijd mee en komen ze vaak eerst nog even knuffelen voor ze gaan slapen.

  Ze luisteren 100% naar hun namen (Zazu en Nala) en komen altijd als ik ze roep, zelf als ze even buiten mochten spelen. Bijna elke dag ga ik een stukje met ze lopen en ze blijven dan altijd bij mij en ze vinden het ook echt heel leuk. Continue komen ze kopjes geven en zachtjes tegen mij miauwen.

  En wat ik heel leuk vind is dat ze 6 jaar oud zijn maar nog steeds vol overgave kunnen spelen, met elkaar maar ook met een touwtje of een kartonnen doos. Dit speelgedrag stimuleer ik ook heel erg omdat ik geloof dat net zoals bij mensen dit actieve en vrolijke gedrag ze jong en gezond houdt 🙂

  Ze hebben allebei zo ontzettend hun eigen persoonlijkheid en er gaat geen dag voorbij dat ik niet nadenk over hoeveel geluk en liefde ik heb voor en door hun.

  Maar ik ga maar stoppen want als een echte moeder kan ik ongevraagd oneindig over mijn meisjes door praten! En wat mij betreft heb je voor foto’s van Dexter plaatsen geen reden nodig 😉

  • Door Sophie

   Wat leuk om te lezen! Dexter is een Britse Korthaar kater. Ik kan ook oneindig doorpraten over hoe geweldig Dexter is en hoeveel liefde hij ons geeft haha, dus erg herkenbaar. Mooie namen ook, Zazu & Nala! 🙂

 • Door Bernice

  Heel leuk en herkenbaar artikel. Mijn kat Coco is super druk en actief ’s ochtends tot ongeveer 11 uur en vanaf een uur of 4 ’s middags. Ze komt niet buiten behalve aan een tuigje, wat we regelmatig moeten doen omdat ze echt heel veel energie heeft. Ik was nog benieuwd, heb je Dexter uit het asiel?

  • Door Sophie

   Nee, Dexter komt niet uit het asiel. Ik wilde heel graag een Britse Korthaar en kwam uit bij Dexter’s moeder die werd aangeboden als herplaatser. Op het moment dat ik mailde was ze net overgenomen, maar de cattery had wel nog 1 al wat oudere kitten over. Hij was al bijna 5 maanden oud en ‘afgeprijsd’ omdat niemand hem wilde. Nou ja, wij wisten het meteen haha. Als we een tweede kat erbij nemen dan gaan we wel naar het asiel kijken 🙂

 • Door Jessica J.

  Wat ligt Dexter ongelooflijk schattig bij je op die vierde foto. ♥ Mijn kat is helaas bij m’n ouders moeten blijven wonen toen m’n vriend en ik gingen samenwonen. :'( Ik wil dolgraag (terug) een kat, maar m’n vriend is allergisch én heeft het niet zo met katten. Ik wil niet dat hij medicatie moet nemen en zich ongemakkelijk moet voelen omdat ik een kat wil, maar ik mis het – en in het bijzonder mijn lieve Mimi – wel enorm.

  • Door Sophie

   Oh nee wat jammer! Misschien kunnen jullie wel een ander huisdier overwegen? Ik snap helemaal dat je het gezelschap van een kat mist!

 • Door Anouk

  Zo leuk om over Dexter te lezen en bijbehorende schattige foto’s te bekijken 🙂 Ik ben echt gek op katten en om alle deze redenen zou ik graag een kat willen!

 • Door roze wolkje

  Ahh..hoewel ik altijd geniet van lieve kattenfoto’s en kattenverhalen op blogs, word ik er op het moment ook een beetje sip van.
  Sinds nu bijna 7 weken hebben we een poes uit het asiel. Vanaf het moment dat we haar in huis namen was ze totaal niet bang en leek meteen heel goed op haar plek te zijn. Helaas bleek ook dat ze aai-agressie vertoont; ze haalt uit/grijpt je arm, zonder dat ze daar eerst aanleiding toe geeft, zoals het zwiepen met de staart.
  Vanochtend heeft ze voor het eerst naar mijn been gegrepen, toen ze niet snel genoeg eten kreeg in de ochtend..heb er een diepe schram van opgelopen op mijn enkel.
  Ik ben altijd een grote kattenfanaat geweest en houd van ieder beest, maar stiekem had ik wel gewild dat ons katje uit het asiel net zo lief zou zijn als jullie Dexter.
  Wellicht trekt het ooit nog bij met veel tijd en geduld. Desalniettemin vind ik het heel leuk voor je dat je zo’n lieve kater hebt en is een fotosessie van Dexter altijd prachtig :D.

  • Door Sophie

   Oh wat jammer om te horen. Heb je nog contact met het asiel? Meestal kunnen ze je daar wel goed adviseren wat het beste is om te doen in dit geval. Wie weet wat ze allemaal al heeft meegemaakt 🙁

   Op YouTube kan je ook een tv serie kijken over het verzorgen van moeilijke katten, het heet ‘My cat from hell’. De man die het programma maakt gaat op bezoek bij mensen thuis die een kat hebben die problemen heeft en kan vaak goed inschatten waar het aan ligt en hoe je het kunt oplossen. Misschien vind je daar een vergelijkbaar verhaal en kan je de tips toepassen op jullie kat.

   Ik weet zeker dat er een hele lieve poes in haar verschuilt zit, ze heeft alleen wat meer geduld en werk vanuit jullie kant nodig. Veel succes! <3

   • Door roze wolkje

    Ja het is inderdaad een goede tip om nog eens contact op te nemen met het asiel.
    Ik ben ook heel benieuwd wat ze allemaal heeft meegemaakt. Ze is namelijk gevonden en nooit opgehaald. Ze is wel gesteriliseerd en is niet bang van mensen, maar heeft duidelijk een stap gemist in het socialicatie proces.
    Op het youtube kanaal ga ik morgen zeker eens een kijkje nemen, wie weet helpt deze kattenfluisteraar mij verder.

    Hopelijk zie ik over een jaartje een duidelijk ‘voor en na’ 🙂

 • Door Claire

  Wat een super schattig artikel! Ik herken elk punt haha. Mijn kat is precies hetzelfde. Soms heeft ie zijn ‘gekke uurtje’ en dan hobbelt ie als een paard het huis door en speelt ie met alles dat ie kan vinden haha. Zo raar. Verder slaapt hij vooral en of knuffelt hij heel veel! Zo lief 😍Mijn kat is ook echt mijn kindje hahah.

 • Door Martine

  Ik herken alles wat je zegt!
  Echter, ik hield zoveel van mijn kat, die ik 16 heb gehad, dat ik het niet meer aankan om nog een keer afscheid te moeten nemen.

  • Door Sophie

   Oh nee, daar wil ik dan ook nog niet aan denken want dat wordt een verschrikkelijke dag 🙁 Ik kan me goed voorstellen dat dat je weerhoudt om opnieuw een kat te nemen!

 • Door Henrieke

  Mee eens, katten zijn geweldig. 🙂

 • Door Alice

  Hier ook een katten liefhebber. Wat ik me wel altijd afvraag is hoe doen jullie het met de combinatie kleding en kat? Mijn kat bleef altijd met zijn nageltjes in mijn kleding haken. Op een gegeven moment deed ik thuis alleen nog oude kleren aan, omdat ik het zonde vond dat mijn kleding beschadigd raakte. Vond dit los van de haren soms wel lastig. Ben benieuwd hoe jij daarmee omgaat Sophie.

  Groetjes!
  Alice

  • Door Sophie

   Hoi Alice, hier heb ik gelukkig geen last van, al zijn onze dekbedden inmiddels wel voorzien van losse lusjes en gaten dankzij zijn nagels. Als hij daar weer eens in blijft haken dan weten we dat het tijd is om zijn nagels te knippen, dit doen we elke 6 weken ongeveer. Het zal er ook vast mee te maken hebben dat Dexter geen echte schootkat is en daarom niet met zijn nagels op mij of mijn vriend zit! 🙂

   • Door Alice

    Ik heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat dat kon de nageltjes knippen. Nu ging die van mij ook naar buiten en had ze waarschijnlijk ook nodig bij een evt. confrontatie met een andere kat. Maar wel iets om te overwegen mocht ik ooit weer een nieuw huisgenootje nemen. Mijn kat zat letterlijk aan me vastgeplakt, hij was een ontzettende knuffel. Ontzettend lief. Maar hij zat altijd vast met zijn nageltjes in mijn kleding. Daar moest ik hem dan weer mee helpen. Anders ging hij zelf uit alle macht zitten trekken. Het zijn prachtige beestjes, jouw
    Dexter is een prachtige kat en heel fotogeniek;)
    Dankjewel voor je reactie en een heel fijn weekend!

 • Door Fenna

  Wat een leuk artikel! Het lijkt mij zo gezellig een kat🐱 En door jouw verhaal helemaal! Dexter is een schat😍
  Helaas ben ik vrij allergisch en Ik ben bang dat dat ook geldt voor katten😏

 • Door Sara | MevrouwMiauw

  Dit artikel zou zo geschreven kunnen zijn door mij. Inclusief de karaktertrekjes van Dexter, maar dan voor Vlinder. Vlinder is ook een britje en ze is zó netjes. Ze is zo braaf, beleefd en lief. Ze is echt totaal niet lastig. Echt de meest gemakkelijke kat ever. Het enige minpuntje is dat ze soms vindt dat wij ’s morgens uit bed moeten komen en dan begint ze hard te miauwen. Maar dat komt maar af en toe voor. Grappig om te lezen dat Dexter ook zo beleefd is. Dexter en Vlinder zouden een match made in heaven zijn. <3

  • Door Sophie

   Aww, ik denk dat dat typisch Brits is 🙂 De Britten die ik ken zijn allemaal heel zachtaardig van karakter en makkelijk in omgang. Of we hebben allemaal gewoon geluk natuurlijk, dat kan ook 🙂

 • Door Lisa

  Nu wil ik ook een kat! Het lijkt me heerlijk om zo’n beetje in huis te hebben. Helaas ben ik mega-allergisch voor katten (sinds een jaar ineens, daarvoor nooit! Zo flauw! En onnodig!) dus ik ben bang dat dit nooit zal gebeuren …

 • Door Kiki Wals

  Ik kan bevestigen dat je van je kat gaat houden ondanks de minder leuke kanten aan het hebben van een kat! Ik heb een poesje gekocht, en ik hou van het hoewel mijn kleding altijd onder de kattenharen zit! Nu ben ik op zoek naar een kattenhotel omdat ik naar een andere stad voor een paar dagen moet, en ik ben er zeker van dat ik mijn schatje zal missen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *