De laatste tijd merk ik dat het onderwerp “geld” steeds meer bespreekbaar wordt gemaakt onder duurzame bloggers, mede dankzij een campagne van MOCHNI genaamd “Pay Ethical Bloggers”. Ik strijd hier al jaren voor – voornamelijk achter de schermen, al schreef ik in 2013 al een aantal artikelen over geld verdienen met je blog. Vandaag een bijdrage vanuit mijn kant als ervaren blogger die inmiddels wel geld verdient met haar werkzaamheden.
Dit artikel is gebaseerd op mijn mening en ervaring en ik wil niemand hiermee persoonlijk aanvallen. Ik begrijp dat niet iedereen mijn mening deelt en dat is prima. Maar ik heb hier wel wat over te zeggen en hoop dat een aantal bloggers of bedrijven hierdoor misschien iets anders gaan denken over geld verdienen als duurzame blogger en uitgeven als bedrijf.
Wat is het probleem bij duurzame bedrijven?
Er zijn naar mijn mening verschillende problemen bij duurzame bedrijven en hun voorwaarden rondom marketing en reclame. Dit zijn drie problemen waar ik in de afgelopen jaren vaak mee te maken heb gehad:
– Duurzame bedrijven en webshops hebben vaak geen of weinig budget en geven dit liever niet uit aan (online) marketing.
– Wanneer je als blogger of influencer om geld vraagt voor je werk, krijg je vaak als commentaar te horen: “maar het is toch ook jouw passie? Onze missies sluiten goed op elkaar aan, kan je daarom toch gratis aandacht schenken aan ons product?”
– Om de een of andere reden zijn er nog steeds veel mensen en bedrijven die het niet oké vinden dat mensen geld willen verdienen in de duurzame/ethische sector. Want geld is “slecht” en wanneer je geld vraagt dan ben je “te commercieel” bezig en pas je niet bij de visie van het bedrijf.
Allemaal onzin en inmiddels ga ik dan ook geen discussies meer aan met bedrijven (en soms bezoekers) die met bovenstaande argumenten komen. We leven in 2019: het is heel normaal om geld te willen verdienen met jouw werk, ook als dat werk ethisch en duurzaam is.
Het probleem van duurzame bloggers
Het probleem ligt echter niet enkel bij de bedrijven. Wij bloggers zitten onszelf namelijk ook aardig in de weg:
– Veel duurzame bloggers die ik ken durven niet om geld te vragen of gaan ervan uit dat er geen geld is en dus leveren ze maar gratis werk.
– We verliezen onszelf in onze “missies” om de wereld beter te maken en maken daarom te vaak uitzonderingen en schrijven dus toch maar een artikel in ruil voor een product of kortingscode. We leven teveel mee met de missies van anderen en gunnen de bedrijven daarom gratis reclame, ook al weten we dat het niet helemaal eerlijk is.
Er is niets mis met af en toe gratis werk leveren als een bedrijf aansluit bij jouw missie en je blij van de opdracht wordt, ook zonder vergoeding. Ik heb inmiddels honderden duurzame bedrijven gesproken in de afgelopen jaren en weet dat er soms gewoon echt geen budget is. Ik heb daarom ook weleens uitzonderingen gemaakt, soms wil ik een bedrijf oprecht helpen ook al krijg ik er weinig voor terug. Maar het probleem is dat wanneer je dit te vaak doet, het steeds lastiger wordt om wel om geld te vragen.
Want weet goed: jouw werk is geld waard. Een artikel schrijven kost tijd en energie. Foto’s maken en producten uitproberen ook. Tevens is jouw bereik (de lezers van je blog en volgers op social media) geld waard, net zoals elk ander mediaplatform. Tenzij je blog je hobby is en je een vast inkomen hebt, zal je dus af en toe wel om geld moeten vragen. Door geld te verdienen met je blog of via social media kan je meer tijd creëren voor extra content, kan je investeren in een betere camera of laptop en wie weet betaalt het op en dag wel de huur en boodschappen en kan jij je 100% inzitten voor jouw missie.
Hoe je wel geld verdient met je blog
Ik blog nu al langer dan 7 jaar en heb in die jaren veel ervaring opgedaan. Ik heb een goede reputatie opgebouwd en met meerdere webshops en bedrijven langdurige (betaalde, uiteraard) samenwerkingen opgezet. Mijn geld verdien ik op de volgende manieren:
– Gesponsorde artikelen: blogposts en soms social media posts waar ik voor betaald krijg (zoals eerder deze week een winactie en vorige week het artikel over de Guppyfriend).
– Affiliate sales: een percentage van het aankoopbedrag wanneer ik een bezoeker doorverwijs naar een webshop en diegene een bestelling plaatst.
– E-book: met mijn eigen producten zoals mijn e-book verdien ik uiteraard ook geld en dit is iets wat ik in de toekomst wil uitbreiden, zodat ik minder afhankelijk ben van bedrijven.
– Advies: ik geef zo nu en dan advies aan duurzame bedrijven, hoe ze bijvoorbeeld hun online marketing kunnen invullen of ik lever teksten aan die ze kunnen gebruiken op hun website en social media.
Ook al word ik helaas niet rijk van mijn werk op Naoki, mijn inkomsten betalen in ieder geval mijn vaste lasten. Waarom ik wel geld verdien en anderen niet: ik ben heel duidelijk over mijn voorwaarden en wat ik verwacht van samenwerkingen. Op mijn contactpagina staat aangegeven dat ik focus op betaalde opdrachten en sindsdien krijg ik veel minder mail over onbetaalde opdrachten. Wanneer een bedrijf mij benadert, stuur ik een vriendelijke mail terug met mijn mediakit, waar mijn tarieven in vermeld staan. Ik ben vanaf het begin duidelijk dat ik een financiële vergoeding vraag voor mijn werk. Wanneer een bedrijf in hun eerste mail al aangeeft op zoek te zijn naar “enthousiaste bloggers die onze missie delen en daarom in ruil voor een product een blog willen schrijven”, bedank ik vriendelijk.
Op deze manier word ik ook weleens betaald voor mijn werk van bedrijven die eigenlijk “geen budget” hebben. Ik word serieus genomen en hoef weinig te onderhandelen. Dit is iets dat ik geleerd heb in de afgelopen jaren. In het begin vond ik het een beetje ongemakkelijk om om geld te vragen, maar nu vind ik het heel normaal geworden. Ik kan mijn huur nu eenmaal niet betalen met vegan shampoos of een duurzame jeans…
Ethische bedrijven betalen iedereen voor hun werk
Heb ik jou nog niet overtuigd over het vragen van geld voor jouw werk? Bedenk dan het volgende: hoe ethisch zijn bedrijven nu echt als ze claimen iedereen eerlijk te betalen voor hun werk, behalve diegenen die hun producten promoten? Veel duurzame bedrijven hebben een missie om de wereld beter te maken, komen op voor vrouwenrechten en claimen geheel “fair” te werken. Daarom vind ik het altijd jammer om te horen wanneer bloggers en influencers geen onderdeel uitmaken van deze missie. Ik verwacht dat echt ethische en duurzame bedrijven ook budget vrijmaken voor marketing en communicatie en dus iedereen betalen voor hun werk.
Uiteindelijk is het helemaal aan jou als blogger of je gratis werk wilt leveren en aan bedrijven of ze geld willen vrijmaken voor reclame of niet. Ik hoop dan ook dat niemand zich aangevallen voelt door dit artikel. Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen en producten te promoten. Alleen ik geloof wel dat als wij bloggers voor onszelf opkomen en durven vragen om geld, er pas wat gaat veranderen. Er zullen altijd bedrijven bestaan die geen geld willen uitgeven aan marketing en dat is hun eigen keuze. Daarentegen zullen er ook bedrijven zijn die wel willen investeren in groei en deze zullen dan ook sneller groter worden.
En dan nog 1 ding over geld, mocht je het nog een beetje ongemakkelijk vinden: het is alleen maar goed als duurzame en ethische bloggers en influencers geld verdienen. En hopelijk steeds meer geld gaan verdienen. Geld in de handen van goede mensen is altijd goed: wij geven dit geld weer uit aan duurzame producten en bedrijven en zo groeien wij allemaal. Durf dus om geld te vragen en neem jezelf en je werk serieus, want je bent het helemaal waard.
Check ook de hashtag #payethicalbloggers op Instagram en dit recente artikel van Ethical Unicorn.
bron afbeelding: tyler nix via unsplash