Van materialist naar minimalist & de gulden middenweg

Van materialist naar minimalist & de gulden middenweg

Ik ben altijd eerlijk geweest over mijn verleden, zoals de tijd dat ik behoorlijk shopverslaafd was. Dit was een van de redenen waarom ik minimalistischer ben gaan leven. Ik zat in de schulden en was omringd door allemaal spullen die me niet meer gelukkig maakten. Er volgden een aantal jaren van weinig kopen waar ik veel van geleerd heb, waaronder dat ik geen “echte” minimalist wil zijn. Wat ik hiermee bedoel en hoe ik er nu tegenaan kijk deel ik in dit artikel.

Materialist

Er was een tijd dat ik echt van shoppen hield. Ik kocht elk weekend wel iets: een nieuw parfum, een nieuwe handtas of het zoveelste paar schoenen. Was het tweede paar schoenen voor de halve prijs? Dan maakte ik graag gebruik van die aanbieding. Mijn favoriet waren de aanbiedingen in de drogisterijen, zoals 2+2 gratis. Dan kocht ik het liefst meteen 8 producten, want de helft was toch “gratis”. Dat ik geen 8 producten nodig had deed er niet toe.

Deze hobby zorgde ervoor dat ik elk jaar dieper in de schulden raakte. Mijn creditcardlimieten werden jaarlijks verhoogd en ik opende winkelkredieten. Onder het mom van “dat betaal ik later wel af”, gaf ik gerust het hele krediet uit aan spullen. Dure jurkjes, een designer handtas en veel luxe make-up en gezichtsverzorging: ik kon er geen genoeg van krijgen. Ik was een echte materialist, ik hield van spullen en het gevoel dat deze spullen me gaven.

Maar op een gegeven moment hield dit op. Alhoewel ik mijn maandelijkse rekeningen altijd netjes betaalde en hierdoor gelukkig niet in de problemen kwam, had ik steeds minder geld om uit te geven. De rente op de schulden werd steeds verhoogd en opeens realiseerde ik me dat als ik niet zou stoppen, ik de rest van mijn leven schulden zou hebben. Waren al die spullen dat wel waard?

Minimalist

Ik begon langzaam in te zien dat ik minder moest kopen. Niet alleen zodat ik niet dieper de schulden in zou raken, maar ook omdat ik echt genoeg had. Ik had een hele kast vol kleding, een ladekast en een kledingrek en nog had ik ruimte tekort. Ik had iets van 20 jurkjes in mijn kast hangen, terwijl ik bijna nooit jurkjes draag. Mijn favoriet waren schoenen, vooral mooie met hoge hakken, terwijl ik hoge hakken amper draag. Ze stonden mooi in mijn kast, maar ik deed er verder niets mee. Opeens “klikte” er iets en besloot ik te veranderen.

Dit deed ik stapsgewijs, met vallen en weer opstaan. De ene maand lukte het me om niet meer dan €100 uit te geven, de maand erna gaf ik toch weer €500 uit en had ik mijn creditcard twee keer gebruikt. Ik wist dat het niet in 1 keer zou lukken, dus ik gaf mezelf de tijd om te veranderen. Langzaam lukte dit, waaronder mijn hoogtepunt in 2016 waar ik het hele jaar geen kleding heb gekocht (en 2 creditcards kon aflossen!). Ook in huis werd het steeds minimalistischer. Waar eerst elke tafel, hoek en vensterbanken volstonden met spullen, zijn deze nu grotendeels leeg. Al mijn bezittingen hebben een plek en ik heb in elke kast ruimte over. Dit is echt een heerlijk gevoel!

Mijn shopkredieten en creditcards heb ik langzaam af kunnen lossen en ik gaf elke maand minder geld uit. Er gingen steeds meer spullen de deur uit en ik laste regelmatig no-buy periodes in om mezelf uit te blijven dagen. Ik zag de minimalistische lifestyle wel zitten en begon er regelmatig artikelen over te schrijven. Toch veranderde er vorig jaar iets, waardoor ik mezelf geen minimalist meer noem.

De gulden middenweg

Alhoewel ik van rust houd en het heerlijk vind dat het opruimen van ons appartement me hoogstens 5 minuten per dag kost, begon ik toch iets te missen. Een beetje gezelligheid, een beetje meer kleur. Onze meubels zijn grotendeels beige en zwart en wanneer je de spullen uit een kamer haalt, haal je ook de sfeer weg. Er kwamen daarom langzaam toch weer wat spullen in huis: planten, edelstenen en wat fotolijstjes. Af en toe koop ik bloemen en sinds we katten hebben ligt er ook hier en daar wat speelgoed op de grond. En juist dat geeft me nu een fijn gevoel: het gevoel dat er hier in huis geleefd wordt.

Mijn kledingcollectie is sinds 2016 klein gebleven, ergens tussen de 40 en 50 items in totaal. Er komen af en toe wat items bij, maar er gaat ook altijd weer wat weg. Mijn make-up collectie bestaat op dit moment uit nog maar 19 items. Mijn verzorgingsroutine is simpeler geworden. Boeken koop ik nu vooral digitaal, wat geen plek in beslag neemt in huis. Daarentegen geven de planten wat kleur en sfeer aan ons huis, liggen er wat extra kleurrijke kussens op de bank en hangen er wat meer kunstwerken aan de muur. Een mooie middenweg van rust + sfeer. Een echte minimalist zal ik daarom nooit worden. Ik wil vrij zijn om te kopen wat ik wil, maar wel op een zo bewust mogelijke manier.

Vandaag begint mijn no-buy challenge waarbij ik 3 maanden lang geen kleding en cosmetica koop. Ik merkte dat ik iets te makkelijk kleding begon te kopen en niet altijd even bewust. Een no-buy helpt om weer wat balans te vinden en de spullen die ik heb te waarderen. Een aantal van jullie doen mee en dat vind ik zo leuk! Ik hoop dat jullie in deze periode rust vinden en tijd kunnen maken voor dingen die belangrijk voor jullie zijn. Dat is mijn doel de komende maanden: wat meer rust, mijn tijd anders spenderen en wat vaker creatief bezig zijn. Heel veel succes! 🙂

bron afbeelding: marcus loke via unsplash

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

18 Reacties

 • Door Mariëlle

  Ik was vroeger ook echt zo’n ‘aaah 1+1 gratis op alle make-up’ persoon, maar nu koop ik enkel de basic make-up opnieuw als het op is. Al ben ik ook geen mega strenge minimalist, ook ik heb muurdecoratie en dergelijke 😉 Maar ik denk dat de invulling van minimalisme voor iedereen ook anders is!

  • Door Sophie

   Ja dat is waar, wat minimalisme inhoudt is voor iedereen anders. Misschien ben ik toch stiekem wel een minimalist 😉

 • Door Maudy

  Ik snap wat je bedoelt, maar voor mij ben je dan als nog een minimalist. Minimalisme is voor mij niet jezelf met zo min mogelijk omringen, maar juist alleen met dingen waar je écht blij van wordt. En als ik het goed begrijp, staan er bij jou in huis geen dingen die je eigenlijk maar mwah vindt, maar toch laat staan puur omdat het er toch al staat. Toch? 🙂 desalniettemin leuk om te lezen, vooral de eerlijkheid is fijn!

  • Door Sophie

   Ja daar heb je idd een punt. Omdat ik de laatste tijd een paar miskopen heb gedaan qua kleding (dat ik iets te makkelijk kocht) voelde ik me niet bepaald een minimalist meer 😉 Maar als ik zo rondkijk in mijn huis, dan staan er alleen maar spullen in waar ik van houd en die een functie hebben 🙂

 • Door Kelsey

  Mooie eigen aanvulling. Voor mij is minimalisme me omringen met de spullen die ik écht nodig heb en/of die waarde hebben. Ik heb weinig decoratie in huis, maar wat ik heb vind ik mooi en gaat ook al jaren mee. Als ik kijk naar mijn schoonmoeder; die koopt ieder seizoen de Action leeg. Ik weet wel waar mijn voorkeur naar uit gaat! Ik vind het dan ook helemaal niet erg om te investeren in een mooie kandelaar bijvoorbeeld en qua kleding heb ik niet meer dan ik nodig heb. Ik moet dan wel écht op tijd een was draaien, anders wordt het wel erg spannend 😉

  • Door Sophie

   Haha ik heb dat op dit moment met sokken – ik heb zo\’n 8 paar en als ik die vergeet te wassen (soms doen we maar 1 keer in de week een was) dan heb ik opeens geen sokken meer om te dragen. En jouw visie op minimalisme spreekt mij ook wel aan 🙂

 • Door Hermien - KouweKleren

  Ik blijf het bijzonder vinden om te lezen over de veranderingen in jouw leven op dit gebied. Ook ik zie minimalisme vooral als een manier van leven met ‘genoeg’ in plaats van ‘weinig’, dus in die zin zie ik jou zeker als minimalist. Mooi ook hoe jij jezelf scherp houdt door regelmatig na te gaan of je nog op het pad zit dat je wilt en dat je wat gaat bijsturen als je dat nodig vindt. Een mooie, bewuste levenshouding, heel inspirerend.

  • Door Sophie

   Oke, na deze comments gelezen te hebben moet ik mijn mening misschien iets bijsturen en mezelf toch maar weer een beetje als minimalist zien haha 😉 Het maken van een paar miskopen of iets teveel uitgeven mag natuurlijk, al helemaal als je ervan leert. Dankjewel voor je mooie comment Hermien 🙂

 • Door Ingeborg

  Het eerste wat ik vanochtend deed, was in mijn agenda zetten dag 1 van de 3 maanden no buy challenge. Ik heb er zin in! 🙂

 • Door Judith

  Ik sluit me aan bij bovenstaande comments, het klinkt ook alsof je heel ver bent gekomen. Ik ben zelf ook een heel eind maar in 5 min het huis opruimen wordt hem nog niet. Ik blijf wel regelmatig spullen uitzoeken. Mooi artikel.

 • Door Sanne

  Ik wil zelf ook een beetje tussen deze twee extremen in zitten. Ik ben nooit extreem shopverslaafd geweest en heb hier nooit schulden mee gemaakt, maar toch mocht het allemaal wel een tikkeltje minder. Zoals hier in de comments al werd genoemd, is het ook een beetje een kwestie van je definitie van “minimalisme”, en misschien is dat ook wel iets persoonijks.

 • Door Marieke

  Was vroeger ook heel gevoelig voor 1+1 of 2+2…..
  Nu maak ik daar alleen nog gebruik van het echt de producten zijn die ik gebruik.. heb bv al jaren de zelfde mascara en gezich crème..
  Ben geen dief van me eigen portemonnee ????

  Maar klakkeloos nieuwe producten kopen.. nooit meer.

 • Door Inge

  Dat is wat ik ook vind! In huis moet geleefd worden! Al ben ik wel de strijd aangegaan met de rommel in ons huis. En heb ik nog wel een weg af te leggen, ik weet sowieso al dat ik nooit een minimalist kan zijn. Daarvoor hou ik teveel van mijn kaarsjes, kussens op de bank, foto’s en spullen die ik gezellig vind. Maar die no-buy challenge zou ik wel willen doen. Tel je daar dan geen verjaardagen bij? Want wij hebben er deze maand zeker 5…
  Dankjewel voor weer een hele leuke blog post, ik blijf ze graag lezen!! Liefs, Inge

 • Door Sara | MevrouwMiauw

  Wat een mooi en inspirerend artikel om te lezen. Ook ik sluit me aan bij bovenstaande comments en zou graag willen dat ik iets meer minimalist word. Ik merk dat ik nog te vaak dingen koop die me uiteindelijk niet echt gelukkig maken. Over het algemeen wel duurzaam (vrijwel alleen tweedehands kleding) maar toch.. Ik heb bij mij ook het idee dat het te maken heeft met nieuwe situaties. Ik heb sinds een half jaar een andere baan waar ik me ook naar wil kleden. Maar de kleding die ik in mijn vrije tijd draag is soms anders. In dat opzicht merk ik echt dat ik twee kledingstijlen heb en ook echt zoekende ben. Daarnaast is het hier echt een plantenbedoeling in huis. Maar daar wil ik stiekem ook niet in minimaliseren. Ik hou echt van alle planten en stekjes om me heen en de groei die ik zie bij mijn groene vrienden. Kortom: ik zou graag een middenweg vinden. En jouw manier van leven vind ik erg motiverend.

 • Door Marina

  Genoeg, dat is voor een ieder een andere definitie denk ik. Zelf heb ik 9 rokken, maar ik draag ze allemaal. Vandaag 2 stuks naar de stomerij gebracht, kost wat maar ik ben ook zuinig op mijn kleding.Afgelopen week al mijn voorraad cosmetica verkocht. Ik ga meedoen met de challenge. Geen kleding, geen cosmetica. Kattenspeeltjes zijn geen onderdeel van de challenge hoop ik????.

 • Door Danielle

  Ik heb al aardig wat stukjes gelezen en veel nuttige tips gezien. Als vegan kom ik via google steeds weer op jouw site, je schrijft super leuk 🙂 Ik lees dat je je boeken digitaal wil kopen. Ik zelf ben al jaren lid van de bibliotheek, als je lid bent kun je bij hen ook digitaal lenen. Ik heb het duurste abonnement waarmee ik boete vrij leen en dat kost nog geen €60 per jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *