Tips voor de beginnende minimalist

Tips voor de beginnende minimalist

Heb jij een uitpuilende kast in huis waarvan de deuren bijna niet meer dichtgaan? Een make-up collectie zo groot dat je de meeste items nooit gebruikt? Of een kledingkast waarmee je een winkel kunt vullen? Misschien is het dan tijd om te gaan minimaliseren. Ook als je geen intenties hebt om een “minimalist” te worden, zal het (deels) minimaliseren van je spullen je veel rust geven.

Waarom minimalistisch(er) leven?

De reden waarom ik een paar jaar geleden minimalistischer ging leven was simpel. Ik had teveel spullen en ging steeds dieper de schulden in om nog meer spullen te kopen. In mijn kast hingen kledingstukken met het prijskaartje er nog aan, ik had 30 lipsticks in veelal dezelfde kleur en was verslaafd aan tijdschriften en boeken kopen, die ik meestal niet eens uitlas. Ik besloot dat ik moest veranderen, want ik wilde absoluut geen ‘hoarder’ worden of mijn hele leven lang creditcardschulden moeten aflossen.

Voor mij was het vanaf dag 1 belangrijk dat ik het minimalisme op mijn eigen manier aanpakte. Dus geen onmogelijke doelen stellen, zoals elke dag 50 spullen weg doen of aan het einde van de rit maar 100 items overhouden. Dat andere minimalisten en mensen die minimalistisch(er) leven dit wel doen, is natuurlijk helemaal prima. Maar ik wilde het minimalisme aanpakken op mijn manier, zodat het bij mijn levensstijl past.

Wil jij ook proberen met minder te leven en geld besparen? Hieronder staan drie tips die mij de afgelopen jaren erg geholpen hebben en waar ik nu nog steeds veel aan heb.

Tip 1: Downsize wat je kan

Begin met een collectie in huis waarvan je weet dat je spullen weg kunt doen. Bijvoorbeeld je make-up collectie: hier zitten vast items tussen die al over datum zijn of die je nooit gebruikt. Weg ermee – er is geen reden om spullen te bewaren die je niet gebruikt. Kijk of er iets tussen zit dat je weg kunt geven of verkopen en zo niet, gooi het dan weg. Kleding is ook een goede collectie om mee te beginnen. Zo heb ik zelf alle kleding weggedaan die ik een jaar lang niet droeg. Dat doe ik nu nog steeds trouwens: aan het begin van de lente en herfst ga ik door al mijn kleding heen en haal ik eruit wat ik niet meer draag. Ik heb werkelijk nog nooit spijt gehad van het wegdoen van kleding of make-up. Ik kan me zelfs amper de stukken herinneren die ik de laatste keer weggaf, dus dat zegt genoeg.

Je hoeft niet alles in huis te downsizen. Pak eerst de spullen aan waar je niet erg aan gehecht bent. Als make-up bijvoorbeeld echt jouw ding is en een grote collectie make-up jou gelukkig maakt, dan reduceer je een andere collectie. Er bestaat geen “perfecte” minimalist. Ik geloof dat je ook minimalistisch kunt leven met spullen, zolang ze jou gelukkig maken en je ze daadwerkelijk gebruikt.

Tip 2: Denk eerst na over een aankoop

Vroeger kocht ik elke week wel iets nieuws bij mijn favoriete winkels en webshops. Nu koop ik nog maar 1 of 2 keer in de maand iets nieuws en vaak zijn dit items die op zijn of waar ik al maanden over droom en echt heel graag wil hebben. Voor mij betekent minimalistischer leven niet dat ik nooit meer mag shoppen. Ik doe dit alleen wel een stuk bewuster en denk na bij elke aankoop.

Als ik nu iets in een webshop zie dat ik graag wil hebben, dan zet ik de link onder mijn favorieten in een speciale “shopping” map. Eens in de zoveel tijd neem ik die map door en bekijk ik alle items. Meestal verwijder ik zo’n 80 tot 90% van al die items weer uit de map. Achteraf gezien is het item toch niet zo mooi, speciaal of belangrijk genoeg om te kopen. De items die overblijven laat ik in de map staan en mag ik kopen als ik dat wil en het geld ervoor heb. Dit heeft me al zoveel miskopen en geld bespaard! Impulsaankopen zijn meestal geen goede aankopen, dus ik probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Tip 3: Gebruik wat je hebt en wees blij met deze spullen

Dit vond ik in het begin moeilijk toe te passen. Ik wist wel dat ik mooie spullen had, maar ik wilde toch meer. Meer make-up, meer kleding, meer boeken, meer handtassen en het liefst ook een groter appartement om al deze spullen in te bewaren. Toen ik nadacht over waarom ik steeds meer wilde, kwam ik al snel tot de conclusie dat ik steeds verleid wordt om spullen te kopen.

Modellen op Instagram die de perfecte jeans dragen bijvoorbeeld – die jeans moest ik ook hebben. Beauty bloggers die zich perfect opmaakten met items die ik ook moest hebben. In de hoop dat ik er net zo mooi uit zou zien natuurlijk. Ik heb een paar jaar geleden daarom heel wat meiden ontvolgd op social media en ik bekijk nu minder blogs en video’s van dit soort meiden. De meiden die ik nog volg, zijn ook vaak bezig met duurzamer leven en raden producten aan waar ik ook echt wat aan heb. Zoals vegan verzorgingsproducten of kleding die duurzaam geproduceerd is. Maar ook dan ben ik nog vrij kritisch, want de items moeten wel bij mij passen.

Het heeft even geduurd, maar ik ben nu in staat om minder te kopen. En de spullen die ik nu in huis heb worden ook echt gebruikt en gaan soms zelfs helemaal op. Vroeger kon ik dat nooit, omdat ik simpelweg teveel spullen had. Ik kijk af en toe naar mijn kledingcollectie (op dit moment 41 items) en dan verbaas ik me erover dat ik vroeger het drievoudige hiervan had en alsnog meer kleding wilde kopen! In de afgelopen jaren ben ik echt veranderd en daar ben ik erg trots op.

Ik geloof daarom ook echt dat iedereen kan leven met minder. Minder spullen in huis betekent meer rust, minder schoonmaakwerk, meer geld op de bank en minder milieubelasting. Ik blijf nog wel even op dit pad, want ik ben veel gelukkiger met minder!

Meer lezen over minimaliseren? In de categorie ‘Minimalisme‘ vind je meer artikelen over dit onderwerp.

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

19 Reacties

 • Door Wendy (B)

  Beetje bij beetje probeer ik ook te minimaliseren.
  Je moet het inderdaad aanpakken zoal je het zelf wilt en waar je je dus goed bij voelt.
  Het is ook iets dat niet op 1 2 3 kan gebeuren.
  Bij mij zal het bij bepaalde groepen een meerjarenplan zijn.
  Sinds begin dit jaar ben ik met dit plan begonnen.
  De grote schoonmaak gebeurt tussendoor ook en dat is ook een goed idee om te declutteren/minimaliseren.
  Beetje bij beetje kom ik er wel maar ik heb geduld nodig.
  Nadenken over aankopen doe ik ook.
  Soms lukt het om nee te zeggen maar soms ook niet 🙂
  Ik doe echt mijn best!

  • Door Sophie

   Je hebt helemaal gelijk hoor, doe je best en doe wat je kan! Zo kom je er vanzelf, op een manier die voor jou werkt 🙂

 • Door Safia Amatulah

  Leuk artikel ik ben ook steeds bewuster aan het worden over het minimaliseren en het geeft zeker een rust in je leven omdat het er veel organiseerder uit ziet🖒

  • Door Sophie

   Ja absoluut! Ik word oprecht gelukkig als ik een kast open en alles netjes georganiseerd naast elkaar zie, in plaats van alles door elkaar en op elkaar haha. Het geeft veel rust 🙂

 • Door Mariëlle

  Goede tips 🙂 Ik ben er helemaal verslaafd aan sinds 2016 hihi. Ik vind het zo heerlijk en blijf maar door mijn spullen gaan om te kijken of ik écht alles gebruik. Helaas heb ik niet bij gehouden HOEVEEL vuilniszakken ik weg heb gedaan, maar ik denk toch minimaal 10!

  • Door Sophie

   Haha ja ik ben ook een beetje verslaafd en doe steeds meer weg. Super goed dat je al zoveel spullen weg hebt kunnen doen!

 • Door Joyce - LemonyLifeNL

  Fijne tips! Ik ga binnenkort eens kijken of ik hier wat mee kan!

 • Door Iris

  Ik had je video ook al gezien:)! Ik ben niet echt meer een beginner, want ik heb op veel verschillende vlakken al flink gedownsized, maar ik heb hier toch nog veel aan! Ik ben bijna bij een capsule garderobe, iets dat in het begin echt een onmogelijke opgave leek. Ik ben daarbij heel erg geïnspireerd geraakt door jouw posts over je minimalistische garderobe, dus dankjewel daarvoor! Ik ben nu bezig met de laatste dingen weggeven en verkopen. Ik denk dat ik over een maand ongeveer kan zeggen dat ik eindelijk echt een capsule garderobe heb! Liefs

  • Door Sophie

   Een capsule garderobe leek mij in het begin ook echt onmogelijk haha, het heeft dan ook even geduurd maar nu ben ik er. Succes met je laatste spullen en deel ook vooral jouw capsule garderobe op je blog en social media, lijkt me leuk om te zien! 🙂

 • Door Marianne

  Fijne tips! Ik begon met minimaliseren toen ik net verhuisd was en heel ongelukkig werd van de hoeveelheid verhuisdozen. Toen heb ik al meteen zo veel weggedaan! En daarna heb ik mijn huis een keer onder handen genomen met de Marie Kondo methode. Ook heel fijn! Dat is wel weer 2 jaar geleden, en het is alweer een stuk voller… (hoe dan?!) Het wordt hoog tijd dat ik weer eens een ronde maak 🙂

  • Door Sophie

   Marie Kondo haar boek heeft mij ook erg geholpen, ik haalde er veel inspiratie uit. Succes en veel plezier met je volgende ronde 🙂

 • Door Marlieke

  Leuk dat je het inspirerend houdt! Ik ben ook erg into minimalisme en ik heb dit op bijna alle vlakken van mijn leven wel toegepast, maar ik vind het ook vooral belangrijk dat kopen geen zonde wordt en dat je echt van spullen kunt houden. Ik vind deze manier toegankelijk voor een brede groep mensen. Je zult er vast weer wat mensjes mee inspireren!

  • Door Sophie

   Je hebt gelijk, ik heb dan ook niets tegen spullen kopen, mits ze aan mijn “voorwaarden” voldoen – het liefst duurzaam, vegan en draagbaar/bruikbaar. Zo kan ik nog steeds veel plezier uit shoppen halen, maar haal ik bijna niets meer in huis waar ik niet gelukkig van word. Ik ben dan ook heeeeel erg blij met mijn Matt & Nat tasje van Wolf and Storm! <3

 • Door Resaarcle

  Ik blijf graag lezen over minimaliseren, ookal ben ik er nog niet helemaal aan toe om echt te beginnen. Maar ik hoop zo toch eens de knop in mijn hoofd te kunnen omdraaien. Bedankt voor je tips!

  • Door Sophie

   Graag gedaan! Ik zou op een vrije middag gewoon een begin maken met 1 collectie, zoals je make-up of sieraden. Zo maak je een begin en kan je om de zoveel tijd een nieuwe collectie aanpakken 🙂

 • Door Marieke | Bluebell Forest

  Ik heb mijzelf toen ik uit huis ging voor de uitdaging gesteld om alleen de spullen mee te nemen die ik of echt nodig heb, of echt mooi vind en neer wil zetten, of waar een grote emotionele waarde aanzit. Nu heb ik een kamer van 12m2 met een kast en een paar plankjes en daar past alles in, inclusief kleren, badkamer spullen en keukenspullen. Daar ben ik stiekem best trots op haha én ik vind het heerlijk, het geeft zoveel rust en ruimte!

 • Door Natasja

  Inspirerend artikel! Het is iets wat echt leeft en ook een goede is voor je eigen consumptie-bewustwording. Ik ben er zelf ook mee bezig, en vind het niet moeilijk dingen weg te doen/geven als ze of stuk zijn of naar de kringloop kunnen, maar wel wanneer het nog goed is, ik het niet gebruik, maar een ander er ook niet echt wat mee kan (bijv. een pakket geopend fotoprintpapier). Dat vind ik dan weer verspilling, stom he. Tips?

  • Door Sophie

   Niet teveel over nadenken, gewoon wegdoen en niet opnieuw kopen 😉 Het is pas zonde als je dit soort items opnieuw blijft kopen en steeds wegdoet. In het geval van printpapier kan je ook naar een copyshop gaan of op werk uitprinten, dan hoef je het zelf niet meer in huis te halen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *