Heb jij een uitpuilende kast in huis waarvan de deuren bijna niet meer dichtgaan? Een make-up collectie zo groot dat je de meeste items nooit gebruikt? Of een kledingkast waarmee je een winkel kunt vullen? Misschien is het dan tijd om te gaan minimaliseren. Ook als je geen intenties hebt om een “minimalist” te worden, zal het (deels) minimaliseren van je spullen je veel rust geven.
Waarom minimalistisch(er) leven?
De reden waarom ik een paar jaar geleden minimalistischer ging leven was simpel. Ik had teveel spullen en ging steeds dieper de schulden in om nog meer spullen te kopen. In mijn kast hingen kledingstukken met het prijskaartje er nog aan, ik had 30 lipsticks in veelal dezelfde kleur en was verslaafd aan tijdschriften en boeken kopen, die ik meestal niet eens uitlas. Ik besloot dat ik moest veranderen, want ik wilde absoluut geen ‘hoarder’ worden of mijn hele leven lang creditcardschulden moeten aflossen.
Voor mij was het vanaf dag 1 belangrijk dat ik het minimalisme op mijn eigen manier aanpakte. Dus geen onmogelijke doelen stellen, zoals elke dag 50 spullen weg doen of aan het einde van de rit maar 100 items overhouden. Dat andere minimalisten en mensen die minimalistisch(er) leven dit wel doen, is natuurlijk helemaal prima. Maar ik wilde het minimalisme aanpakken op mijn manier, zodat het bij mijn levensstijl past.
Wil jij ook proberen met minder te leven en geld besparen? Hieronder staan drie tips die mij de afgelopen jaren erg geholpen hebben en waar ik nu nog steeds veel aan heb.
Tip 1: Downsize wat je kan
Begin met een collectie in huis waarvan je weet dat je spullen weg kunt doen. Bijvoorbeeld je make-up collectie: hier zitten vast items tussen die al over datum zijn of die je nooit gebruikt. Weg ermee – er is geen reden om spullen te bewaren die je niet gebruikt. Kijk of er iets tussen zit dat je weg kunt geven of verkopen en zo niet, gooi het dan weg. Kleding is ook een goede collectie om mee te beginnen. Zo heb ik zelf alle kleding weggedaan die ik een jaar lang niet droeg. Dat doe ik nu nog steeds trouwens: aan het begin van de lente en herfst ga ik door al mijn kleding heen en haal ik eruit wat ik niet meer draag. Ik heb werkelijk nog nooit spijt gehad van het wegdoen van kleding of make-up. Ik kan me zelfs amper de stukken herinneren die ik de laatste keer weggaf, dus dat zegt genoeg.
Je hoeft niet alles in huis te downsizen. Pak eerst de spullen aan waar je niet erg aan gehecht bent. Als make-up bijvoorbeeld echt jouw ding is en een grote collectie make-up jou gelukkig maakt, dan reduceer je een andere collectie. Er bestaat geen “perfecte” minimalist. Ik geloof dat je ook minimalistisch kunt leven met spullen, zolang ze jou gelukkig maken en je ze daadwerkelijk gebruikt.
Tip 2: Denk eerst na over een aankoop
Vroeger kocht ik elke week wel iets nieuws bij mijn favoriete winkels en webshops. Nu koop ik nog maar 1 of 2 keer in de maand iets nieuws en vaak zijn dit items die op zijn of waar ik al maanden over droom en echt heel graag wil hebben. Voor mij betekent minimalistischer leven niet dat ik nooit meer mag shoppen. Ik doe dit alleen wel een stuk bewuster en denk na bij elke aankoop.
Als ik nu iets in een webshop zie dat ik graag wil hebben, dan zet ik de link onder mijn favorieten in een speciale “shopping” map. Eens in de zoveel tijd neem ik die map door en bekijk ik alle items. Meestal verwijder ik zo’n 80 tot 90% van al die items weer uit de map. Achteraf gezien is het item toch niet zo mooi, speciaal of belangrijk genoeg om te kopen. De items die overblijven laat ik in de map staan en mag ik kopen als ik dat wil en het geld ervoor heb. Dit heeft me al zoveel miskopen en geld bespaard! Impulsaankopen zijn meestal geen goede aankopen, dus ik probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen.
Tip 3: Gebruik wat je hebt en wees blij met deze spullen
Dit vond ik in het begin moeilijk toe te passen. Ik wist wel dat ik mooie spullen had, maar ik wilde toch meer. Meer make-up, meer kleding, meer boeken, meer handtassen en het liefst ook een groter appartement om al deze spullen in te bewaren. Toen ik nadacht over waarom ik steeds meer wilde, kwam ik al snel tot de conclusie dat ik steeds verleid wordt om spullen te kopen.
Modellen op Instagram die de perfecte jeans dragen bijvoorbeeld – die jeans moest ik ook hebben. Beauty bloggers die zich perfect opmaakten met items die ik ook moest hebben. In de hoop dat ik er net zo mooi uit zou zien natuurlijk. Ik heb een paar jaar geleden daarom heel wat meiden ontvolgd op social media en ik bekijk nu minder blogs en video’s van dit soort meiden. De meiden die ik nog volg, zijn ook vaak bezig met duurzamer leven en raden producten aan waar ik ook echt wat aan heb. Zoals vegan verzorgingsproducten of kleding die duurzaam geproduceerd is. Maar ook dan ben ik nog vrij kritisch, want de items moeten wel bij mij passen.
Het heeft even geduurd, maar ik ben nu in staat om minder te kopen. En de spullen die ik nu in huis heb worden ook echt gebruikt en gaan soms zelfs helemaal op. Vroeger kon ik dat nooit, omdat ik simpelweg teveel spullen had. Ik kijk af en toe naar mijn kledingcollectie (op dit moment 41 items) en dan verbaas ik me erover dat ik vroeger het drievoudige hiervan had en alsnog meer kleding wilde kopen! In de afgelopen jaren ben ik echt veranderd en daar ben ik erg trots op.
Ik geloof daarom ook echt dat iedereen kan leven met minder. Minder spullen in huis betekent meer rust, minder schoonmaakwerk, meer geld op de bank en minder milieubelasting. Ik blijf nog wel even op dit pad, want ik ben veel gelukkiger met minder!
Meer lezen over minimaliseren? In de categorie ‘Minimalisme‘ vind je meer artikelen over dit onderwerp.