Tips om jouw ideale kandidaat te vinden om op te stemmen

Tips om jouw ideale kandidaat te vinden om op te stemmen

Volgende week mogen we weer naar de stembus. In mijn nieuwsbrief gaf ik al een aantal tips (lees hier de editie ‘Stemmen als een feminist’) en vandaag geef ik er nog een paar. Waarom? Omdat ik wil dat jij volgende week ook gaat stemmen op een kandidaat waar je achter staat.

Er zijn dit jaar meer partijen dan ooit om op te stemmen: maar liefst 37. Van de bekende grote partijen tot nieuwelingen vol hoop – er is echt voor elk wat wils. Ik snap dat het niet makkelijk is om tussen al die partijen, en daarmee nog meer kandidaten, de juiste kandidaat te vinden om op te stemmen. Ik hoop dat onderstaande tips je daarom op weg helpen.

Van links naar rechts: ik heb overal op gestemd

Ik heb, misschien net zoals jij, geen vaste partij waar ik op stem. Ik heb op rechtse, centrale en linkse partijen gestemd sinds ik op mijn achttiende voor het eerst mocht stemmen. Dat ik wilde stemmen wist ik toen al zeker. Ik ben me namelijk heel bewust van het feit dat vrouwen niet altijd hebben mogen stemmen. En dat terwijl onze stem zo belangrijk is! Over de jaren heen ben ik langzaam van rechts steeds vaker links gaan stemmen. Deze keer heb ik een beetje getwijfeld, maar de verschillende stemwijzers die ik invulde toonden toch dat ik aardig links zit met mijn waarden. Daarom stem ik dit keer weer op een linkse partij.

De andere stemwijzers

De standaard Stemwijzer ken je waarschijnlijk al. Maar wist je dat er ook hele andere stemwijzers bestaan? Dit zijn er drie die ik kan aanraden:

De Politieke Sekswijzer. Deze stemwijzer richt zich op stellingen over seks, seksualiteit en seksuele gezondheid. Onderwerpen die voor vrouwen en jongvolwassenen vaak belangrijk zijn, maar die niet altijd duidelijk terugkomen in de standpunten van de gevestigde partijen.

De Ongemakkelijke Kieswijzer. Deze stemwijzer richt zich, zoals de naam al doet vermoeden, op ongemakkelijke kwesties die je aan het denken zetten. Stellingen die voorbij komen gaan bijvoorbeeld over je eigen dood, abortus, liefde en onderwijs. Belangrijke onderwerpen om over na te denken en om jouw mening te vergelijken met die van de partijen.

De Technologie Kieswijzer. Deze stemwijzer gaat over digitalisatie, online veiligheid en de macht van grote tech-bedrijven. Onderwerpen waar we allemaal mee te maken hebben en die in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Dit was trouwens de enige stemwijzer waarbij de uitslag voor mij meer centraal/conservatief was, terwijl bij bovenstaande stemwijzers mijn uitkomst duidelijk links was.

Dit zijn trouwens niet de enige alternatieve stemwijzers. Via Google kom je er vast meer tegen. Tip: vul ook de reguliere Stemwijzer in, zodat je een beter beeld krijgt van de verschillende raakvlakken die je met partijen hebt.

Op welke kandidaat stem je?

Hopelijk heb je na wat stemwijzers ingevuld te hebben, en eventueel de website(s) van je favoriete partijen doorgenomen te hebben, een idee op welke partij je gaat stemmen. Maar op welke kandidaat ga je straks stemmen? Je kunt – zoals de meeste mensen – op de lijststrekker stemmen, maar het kan ook slimmer. Bijvoorbeeld door bewust op een vrouw te stemmen, maar niet per se de eerste vrouw op de lijst. Bij de grotere partijen juist liever niet, waarom lees je hier. Ik stem altijd op een vrouw, omdat ik meer vrouwen in de politiek wil. Op dit moment is 31% van de Tweede Kamerleden vrouw en ik vind dat dat percentage omhoog mag.

Maar hoe vind je de ideale (vrouwelijke) kandidaat om op te stemmen? Op de websites van alle partijen vind je een kandidatenlijst. Mijn advies is om in de peilingen te kijken hoeveel zetels de partij verwacht te krijgen en daarbij een paar extra te tellen. Stel een partij verwacht in de huidige peiling 8 zetels te krijgen. Kijk dan naar de eerste 12 kandidaten op de lijst. Neem hun profielen door en kijk of je met iemand een klik voelt. Heeft een kandidaat bijvoorbeeld een vergelijkbare achtergrond als jij? Maakt ze zich zorgen om dezelfde issues als jij? Zo kan je een kandidaat vinden die bij jouw persoonlijke waarden past. Twijfel je nog tussen een aantal partijen? Op de website van Stem op een vrouw vind je een handig overzicht van alle vrouwelijke kandidaten en zie je meteen hoeveel zetels de partij verwacht.

Bij twijfel: stem toch!

Ben je er ondanks de stemwijzers en kandidatenlijsten nog niet uit? Ik adviseer je om toch te stemmen. Doe het voor de rechten van een ander, het klimaat of voor een betere toekomst. Jouw waarden hoeven niet 100% overeen te komen met een partij of kandidaat. Maar als je niet stemt, dan gaat jouw stem verloren en komen de meest gevestigde en populaire partijen sneller opnieuw aan de macht. In de huidige peilingen zijn dat de VVD, PVV en het CDA. Ik weet dat de linkse partijen waarschijnlijk ook de komende vier jaar niet gaan regeren en in de oppositie blijven, maar toch stem ik op ze. Ook vanuit de oppositie kunnen Kamerleden namelijk een verschil maken. Laat dat dus geen reden zijn om niet te stemmen.

Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad. Stem ze volgende week!

Bron afbeelding: Retha Ferguson

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *