Wat is Tapping (EFT) & Waarom ik overtuigd ben

Wat is Tapping (EFT) & waarom ik overtuigd ben

Ik heb in een aantal eerdere artikelen weleens aangehaald dat ik aan tapping doe en krijg hier altijd vragen over. Wat is tapping precies en hoe werkt het? Waarvoor kan je het gebruiken en hoe kan je beginnen? Ik zal in dit artikel een introductie schrijven en uitleggen waarom ik inmiddels fan ben van deze zelfhulpmethode.

Wat is tapping?

Tapping wordt officieel de Emotional Freedom Technique genoemd, ook wel EFT. Meestal wordt het woord ’tapping’ gebruikt, omdat je met je vingers klopt (tapt) op een aantal punten op je gezicht en lichaam. Deze punten zijn meridiaanpunten, gebaseerd op Chinese energiebanen die gebruikt worden bij acupunctuur. Voor tapping heb je gelukkig geen naalden nodig, waardoor deze methode voor iedereen toegankelijk is. Ik weet dat dit allemaal waarschijnlijk een beetje vaag klinkt en toen ik hier voor het eerst over hoorde was ik niet meteen overtuigd. Maar na mijn eerste sessie wist ik het meteen: dit werkt.

Het idee is dat er door sterke emoties of trauma blokkades in je lichaam ontstaan, waardoor de energie niet meer vrij door het lichaam kan stromen. Door op de meridiaanpunten te kloppen los je deze blokkades langzaam op. Door tegelijkertijd affirmaties te zeggen en uit te spreken wat je dwarszit, los je de problemen ook mentaal op. Je kunt op werkelijk alle problemen tappen: angsten, verdriet, stress en alles dat je wilt loslaten. Bijvoorbeeld een negatief gevoel rondom een bepaalde situatie, stress rondom een project op werk of liefdesverdriet.

Een tappingsessie

Een tappingsessie kan een paar minuten duren, maar ook langer – het ligt eraan wat je nodig hebt en wat je dwarszit. Een sessie heeft altijd dezelfde vorm. Eerst bepaal je wat je dwarszit en zeg je dit hardop plus dat je jezelf en deze situatie accepteert, terwijl je op het karatepunt van je hand klopt. Bijvoorbeeld: “ondanks dat ik op dit moment stress op werk ervaar, houd ik van mezelf en accepteer ik mezelf“. Hiermee erken je het probleem zonder te oordelen en laat je jezelf weten dat het oké is. Dit herhaal je drie keer en vervolgens ga je 8 meridiaanpunten langs, waarbij je de gevoelens erkent en het daarna loslaat. De 8 punten die je gebruikt zijn als volgt: begin wenkbrauw, zijkant oog, onder oog, onder neus, onder de mond, onder sleutelbeen, onder de oksel en op het hoofd. Dit is 1 ronde, je kunt er zoveel doen als je wilt.

Onderstaande video legt het in 4 minuten duidelijk uit:

Simpel, toch? Ik tap inmiddels zo’n twee jaar en ben op dit moment een cursus aan het afronden over EFT. In Nederland zie ik tapping nog niet zo vaak voorbij komen, maar in veel (voornamelijk buitenlandse) cursussen die ik volg rondom persoonlijke ontwikkeling is tapping vaak een belangrijk onderdeel van het programma. Ik heb ook veel onderzoek gedaan naar het schrijven van effectieve tapping scripts, zodat ik ze zelf goed kan opstellen. Sinds ik dit doe ben ik helemaal overtuigd en merk ik dat ik veel vooruitgang boek.

Ik heb voor mijn e-book zelfs een heel hoofdstuk aan tapping gewijd. Ik heb tevens een uitgebreid script geschreven en opgenomen op video, zodat jullie na het lezen van het hoofdstuk met mij mee kunnen tappen (dat maakt de sessie nog effectiever dan in je eentje tappen).

Tapping op YouTube

Op YouTube kan je veel gratis tapping sessies vinden, al zijn de meeste wel in het Engels. Zoek hiervoor naar “tapping + probleem“. Ik heb nog geen Nederlandse tapping video’s gevonden waar ik een “klik” mee had. Je zult merken dat dit wel nodig is, want als je met iemand tapt waar je geen connectie mee voelt dan werkt het niet. Zoek dus naar iemand wiens stijl jou aanspreekt en met wie je een klik voelt. Een aantal van mijn favorieten: Brad Yates, Gabrielle Bernstein & Gala Darling (in haar wekelijkse High Vibe Honey video’s zit een tapping sessie).

Een aantal tips mocht je aan de slag willen gaan:

– Drink voldoende water, zowel voor als na de sessie. Je zult merken dat je lichaam dit nodig heeft.
– Gapen, boeren, hoesten of zelfs huilen tijdens een sessie is heel normaal. Dit is kennelijk een teken dat de energie je lichaam verlaat.
– Zorg ervoor dat je alleen bent, je wilt liever niet gestoord worden terwijl je aan een probleem werkt en misschien wel sterke emoties voelt.

Ben je sceptisch? Snap ik helemaal, maar de enige manier om erachter te komen of het werkt of niet is om het een keer te proberen. Er staan veel gratis video’s online en je kunt ook zelf in de materie verdiepen. Op deze manier kan je je eigen scripts schrijven of spontaan op iets gaan tappen. Ik tap meerdere keren in de week op problemen of twijfels die opkomen, maar ook voor meer energie of motivatie. Het heeft mij erg geholpen om het verleden los te laten, me zelfverzekerder te voelen en mezelf te accepteren. Ik ben in ieder geval helemaal overtuigd! Ik ben heel benieuwd of jullie al een keer getapd hebben of hier interesse in hebben?

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

15 Reacties

 • Door Lisa

  Geweldig dat je nu dit artikel geschreven hebt! Ik wachtte er al stiekem op. Ga het zeker uitproberen en ik ben ook héél benieuwd naar je boek. Succes met je video en met het schrijven van je ebook.

  • Door Sophie

   Dankjewel Lisa! De tekst van mijn e-book is al af, ik moet het nu nog in de layout zetten, foto’s toevoegen en de productpagina maken voor Naoki 🙂 Het einde is dus in zicht!

   Ik hoop dat tapping jou ook gaat helpen!

 • Door Sandra CH

  Ik ben benieuwd naar de videos die je hierover maakt! Ik ken het concept van Gala Darling, maar ik moet het nog een keertje zelf uit proberen 🙂

  • Door Sophie

   Ik heb het via haar in 2017 geleerd! Ze had een cursus over manifesteren en daar zaten twee tappingsessies bij. Ik vind het soms een beetje lastig om met haar meet te tappen, maar heb wel veel van haar geleerd. Tap gewoon een keer met haar mee, ze heeft veel gratis tapping video’s online staan over verschillende onderwerpen 🙂

 • Door Hailey

  Wat tof! Ik gebruik tapping ook in mijn coachingssessies!

 • Door Maudy

  Jaaaaa ik heb zo lang uitgekeken naar dit artikel! Zo leuk! Ik ben net weer gestart met tappen na heel lang niks ermee gedaan te hebben. Ben ook heel benieuwd naar je ebook. Spannend! 🙂

  • Door Sophie

   Ah dankjewel Maudy, ik ben zo benieuwd wat je van het e-book vindt! En tof dat jij ook weer begonnen bent met tappen! 🙂

 • Door Mariëlle

  Oh wauw, ik kende dit nog helemaal niet, maar heel tof om er meer over te lezen!

 • Door Maritte

  Wat een interessant artikel dit! Toen ik een paar jaar geleden door een moeilijke periode ging deed mijn therapeut dit bij mij. Ik was sceptisch want je praat toch alleen bij de therapeut, dacht ik. Maar het was achteraf een superfijne ervaring! Ik wist ook niet dat je dit bij jezelf kon doen? Ik ben in ieder geval al heel benieuwd naar je video, en ik ga me erin verdiepen hoe ik dit goed bij mezelf kan gaan doen.

  • Door Sophie

   Absoluut, het werkt wanneer je het samen met iemand doet (ook online) maar ook zeker als je het alleen doet. Wat fijn om te horen dat je al een goede ervaring hiermee hebt! 🙂

 • Door Natasja

  Super interessant artikel, ik wist helemaal niet van het bestaan af, maat ik ga je hier zeker met in verdiepen en kijk uit naar jouw video!

 • Door Irene

  Wat interessant! Ik had hier nog nooit van gehoord maar het lijkt me wel het uitproberen waard! Morgen eens een paar filmpjes opzoeken. Ben ook benieuwd naar je e-book en het filmpje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *