Studeren of werken? Over onafgemaakte studies en een carrière

Studeren of werken? Onafgemaakte studies en een carrière

Ik las laatst een interessant artikel op VERSUS A, waarin Suzanne uitlegt waarom ze na het vwo niet is gaan studeren. Ik liet ook een reactie achter, want ik wou dat ik op mijn achttiende het lef had om dezelfde beslissing te maken. Ik ben destijds wel gaan studeren, maar heb hier achteraf spijt van. Vandaag een artikel over mijn keuzes en hoe jij de juiste keuze maakt die bij jou past: ga je studeren of werken?

Lees ook mijn recente artikel: ‘Waarom ik niet geloof dat iedereen een diploma nodig heeft’

Op de middelbare werd ik uitgelachen vanwege mijn blog

Ik wist op de middelbare school nog niet wat ik later wilde doen. Uit suffe testen die we moesten nemen kwamen beroepen zoals “bibliotheek medewerker” naar voren, omdat ik ongetwijfeld ergens aangaf van lezen te houden. Toen ik op de havo zat, was er nog niet zoveel online. Nog geen grote webshops, geen bloggers, veel bekende bedrijven hadden niet eens een website. Ik had destijds een soort blog, maar dat werd nog als iets raars gezien. Zo raar dat al mijn klasgenoten op een bewuste middag mijn blog opzochten in de bibliotheek om mij uit te lachen. Ach, who’s laughing now? Na de havo besloot ik – echt op het laatste moment – ‘Small Business en Retail Management’ te gaan studeren. Dit leek me handig voor als ik ooit met een webshop wilde starten.

De eerste switch

Tijdens die studie kwam ik er al snel achter dat er nog geen aandacht aan online ondernemen werd geschonken. Ik moest tientallen boeken uit de jaren ’90 en begin 2000 lezen met, voor mij, verouderde informatie. Mijn idee om een webshop voor vrouwen op te richten met enkel buitenlandse kledingmerken werd niet serieus genomen door de leraren. Ik had niet het idee dat ik ook maar iets nuttigs uit deze studie ging halen. Ik besloot een gesprek aan te gaan met een adviseur op school, die mij binnen een minuut categoriseerde als een typische “communicatie student”. Hij raadde mij daarnaast aan om een internationale studie te kiezen. Ik besloot er maar voor te gaan en schreef me het volgende schooljaar in als student voor ‘International Communications Management’.

Ik zat op mijn plek, maar…

De adviseur bleek gelijk te hebben: binnen een paar weken voelde ik me op mijn plek in de klas. Ik maakte snel vrienden met de andere studenten, die veelal ook niet goed wisten wat ze wilden doen. Ze waren net zoals ik enigszins creatief bezig of hadden plannen om ooit iets moois neer te zetten. Ik vond het erg fijn dat de klas uit een leuke mix van internationale studenten bestond. Zo werd ik goede vriendinnen met een meisje uit Curaçao (die nog steeds één van mijn beste vriendinnen is) en had ik vrienden uit o.a. Uruguay, Indonesië en Duitsland. Dit aspect vond ik heel leuk: eigenlijk iedereen in die klas heeft me weleens aan het denken gezet of heb ik iets van geleerd.

Maar de lesstof en de vaak verouderde manier van denken van de leraren, daar had ik ook hier weinig mee. Ik leerde wel wat over communicatie en marketing, maar ook hier was er weinig aandacht voor online. Kort gezegd: ik verveelde me. Toch bleef ik nog bijna twee jaar studeren, totdat er een moment kwam dat ik bijna nooit meer naar de lessen kwam. Ik had namelijk altijd wel één of twee kantoor- of winkelbaantjes, waar ik doordeweeks werkte en dus niet naar school kon. Van die bijbaantjes werd ik wél gelukkig. Ik had ik het gevoel dat ik iets leerde en dat ik mijn tijd niet verdeed.

Je studie niet afmaken is not done

Na drie jaar op de hogeschool gezeten te hebben, besloot ik weer van koers te veranderen en schreef ik me in aan de UvA, om daar ‘Engelse Taal en Cultuur’ te gaan studeren. Ik wist niet of dit iets voor mij was, maar dacht dat ik op deze manier in ieder geval mijn Engels kon verbeteren. De eerste dag op de UvA voelde ik al aan dat dit het niet zou worden. Er waren allemaal kliekjes in de klas en meiden die mij negeerden. Deze studie heb ik eigenlijk nooit een kans gegeven en al diezelfde week melde ik me bij een uitzendbureau dat ik weer een baan zocht.

Omdat ik de druk voelde om een studie af te maken en ik ook steeds een jaartje ouder werd, heb ik me het schooljaar daarna weer ingeschreven voor een Communicatie opleiding. Ik wilde eigenlijk gewoon werken, maar een onafgemaakte studie was volgens zo goed als iedereen in mijn omgeving not done. Ik hoefde eigenlijk nog maar anderhalf jaar te studeren, totdat ik de hbo studie zou kunnen afmaken, maar in mijn hart wist ik dat ik niet meer wilde studeren. Ik heb het uiteindelijk nog een half jaartje volgehouden, maar toen ik een kans kreeg bij een groot bedrijf in hun online communicatie team ben ik daar 100% voor gegaan.

Studeren of werken?

Carrière maken & Naoki*

Deze baan begon als een bijbaantje voor twee dagen in de week waar ik niet veel meer deed dan data entry. Gelukkig kreeg ik snel wat meer verantwoordelijkheden en werd het een fulltime baan. Ik ben eeuwig dankbaar voor deze baan, want hier heb ik niet alleen geleerd dat ik online werken hartstikke leuk vind, maar kwam ik ook mijn vriend tegen met wie ik inmiddels vijf jaar samen ben. Na anderhalf jaar kreeg ik een aanbod van een ander bedrijf dat me meer verantwoordelijkheden kon geven, plus een hoger salaris. Hier heb ik weer anderhalf jaar met plezier gewerkt en toen deze baan ophield door een reorganisatie, ben ik met Naoki begonnen.

* Naoki was mijn eerdere website waar ik fulltime aan gewerkt heb. De website heb ik inmiddels verkocht. Dit artikel heb ik meegenomen van Naoki en lees je nu op mijn persoonlijke blog.

Had ik maar naar mijn hart geluisterd

Inmiddels heb ik ook voor een online media bureau gewerkt, deed ik freelance opdrachten en schreef ik voor andere websites. Op dit moment werk ik naast Naoki bij een online bureau aan een tijdelijke klus voor de website van een groot merk. Ik kan eerlijk zeggen dat ik van mijn werk houd. Ik doe wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. Als ik naar mijn hart had geluisterd en mijn eigen pad was belopen, dan was ik waarschijnlijk al eerder met Naoki begonnen. En had ik inmiddels al tien jaar relevante werkervaring! Helaas heb ik nu een hoge studieschuld en durfde ik de stap naar fulltime werken destijds nog niet te nemen.

Mijn advies

Het verleden kan je helaas niet veranderen. Maar als ik de kans zou krijgen om de 18-jarige Sophie, of iemand anders die wellicht in een soortgelijke situatie zit, advies te geven, dan zou ik het volgende zeggen:

– Probeer één of twee studies uit, maar voel niet de druk om ze af te maken als je niet op je plek zit.

– Zorg ervoor dat je altijd een (bij)baan hebt zodat je aan je CV kunt werken en probeer verschillende functies en sectoren uit.

– Zelfontwikkeling is zo belangrijk. Dus lees veel boeken, luister naar podcasts en doe mee aan (gratis) online cursussen om je kennis uit te breiden.

– Ouders en vrienden kunnen advies geven, maar wat je met dit advies doet is aan jou. Voel je nooit verplicht om iets te doen omdat “het moet” of omdat anderen het doen.

– Als je iets wil bereiken en een doel hebt, dan kan je dit bereiken door er 100% voor te gaan. Ook zonder diploma!

Een diploma is niet altijd nodig

Wat ik nu merk is dat een diploma er in mijn vakgebied niet zo toe doet. Natuurlijk zijn er bedrijven met een harde diploma eis, waar ik dus niet binnenkom. Is het jouw droom om voor een grote multinational te werken die enkel afgestudeerden toelaat, maak dan netjes je studie af. Gelukkig zijn er ook genoeg bedrijven die iemand zoeken met een passie. Die liever iemand aannemen die ervaring heeft en kan aantonen dat hij of zij goed is in het werk. Dat ik al jaren een blog bijhoud, is in mijn geval een groot pluspunt. Zo zien potentiële werkgevers dat online werken iets is wat ik ook in mijn vrije tijd graag doe. Mocht ik ooit met mijn blog stoppen, dan heb ik inmiddels geleerd dat ik bij een (online) bedrijf ook gelukkig kan zijn.

Ga er gewoon voor

Ik heb natuurlijk het geluk dat ik veel online doe en dat deze sector alleen maar blijft groeien, waardoor ik veel mogelijkheden zie. Maar in andere sectoren zijn er ook mogelijkheden. Of misschien wil jij wel helemaal niet voor een baas werken, maar je eigen ding doen. Begin dan vandaag nog met het bedenken van een businessplan! Want als ik nog één advies mag geven: stel je dromen niet uit, maar ga ervoor. Vandaag nog. Het idee voor Naoki had ik namelijk in 2009 ook al, toen ik voor het eerst naar informatie zocht over dierproefvrije cosmetica. Ik heb ook andere ideeën opgeschreven, maar er nooit iets mee gedaan. Deze ideeën zijn nu door anderen uitgewerkt, die er wel voor besloten te gaan…

Dus wat je ook doet: volg je hart. Bedenk wat je zou doen als niemand je kritiek zou kunnen geven en als de meningen van anderen er niet zouden toe doen. Je bent nooit te jong of te oud om nu aan je dromen te werken. Stop met wachten en begin gewoon nu!

bron afbeeldingen: 1 / 2 via pexels

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

28 Reacties

 • Door Lauriëtte

  Mooi geschreven Sophie! Vind het knap dat je uiteindelijk gewoon je eigen keuze hebt gemaakt, dat zal vast niet makkelijk geweest zijn als je omgeving het er niet helemaal mee eens is. Hoewel ik erg blij ben met mijn diploma, merk ik inderdaad dat het voor bedrijven vaak niet zoveel uitmaakt. Zo solliciteerde ik een halfjaar geleden op een functie waar ik eigenlijk de aantoonbare ervaring niet voor had, maar inderdaad door mijn blog en andere activiteiten, kon ik laten zien dat ik het écht kon. Daar had ik geen diploma voor nodig! 😉

 • Door Saar

  Mooi verhaal Sophie! Enfin, hoe het afloopt tenminste 🙂 ik heb wel twee bachelors gehaald maar doe er niets mee in de richting die ik gestudeerd heb. Niet weten wat je wilt, is behoorlijk van alle leeftijden 😉

  • Door Sophie

   Haha ja dat is denk ik wel waar, maar gelukkig hebben wij ook de vrijheid om op elke leeftijd van gedachten te veranderen en weer iets anders te willen 🙂

 • Door Kim | Kimsbloglife

  Mooi artikel. Wat leuk dat je al zoveel ervaring hebt opgedaan en goed dat je voor je droom gegaan bent! Zelf ben ik nu bijna afgestudeerd als psychologe en begin ik nu soms ook wat te twijfelen… Ik vond mijn stage heel fijn en zou het werk wel graag doen, maar ik twijfel soms uit onzekerheid. Ga ik het wel kunnen? Helpt dat werk wel? Past het wel om daarbij ook persoonlijk te bloggen? Lastig allemaal! De laatste tijd komt het idee op om op zelfstandige basis een combinatie van verschillende jobs te doen: psychologe, styliste/personal shopper, fotografe en blogster. Lijkt met leuk. En ergens wil ik het wel proberen, maar anderzijds moet je volgens mij naast veel passie ook veel geluk hebben dat het lukt… Maar inderdaad, misschien moeten we ons niet te veel laten leiden door onze angsten en het gewoon proberen!

  • Door Sophie

   Dat klinkt ook onwijs leuk! Ik zou er sowieso voor gaan en in jezelf geloven, anders krijg je later spijt omdat je het niet geprobeerd hebt…

 • Door Kim

  Heel erg mooi artikel! Ik denk dat er vaak te veel druk wordt gelegd op het ‘je moet studeren!!!!’. Daardoor lijkt het soms wel alsof andere dingen niet goed zijn, terwijl je misschien wel veel beter op je plek komt wanneer je doet wat JIJ wilt!
  🙂

 • Door Hanne

  Ik heb precies het tegengestelde: ik heb al een bachelor- en een masterdiploma (en na dit jaar nog een extra diploma), en ik voel me eigenlijk heel erg verplicht om na de zomervakantie te gaan werken, maar ik zou ZO GRAAG nog de masteropleiding doen van de richting die ik nu doe, en daardoor ben ik heel erg aan het twijfelen.

  • Door Sophie

   Gewoon doen 🙂 Ik ken mensen die tot hun 28ste studeren omdat ze steeds willen blijven leren, dus waarom niet?

 • Door CatieMcCartney

  Goed geschreven! Ik heb in januari mijn studie (Communicatie & Multimedia Design) afgerond. Dit was mijn eerste HBO studie, dus ik heb geluk gehad met mijn keuze. Ik geloof echt dat het verschilt per persoon, maar dat ervaring op doen en naar je gevoel luisteren heel belangrijk zijn!

 • Door Shaz

  Alles verandert nu zo snel: een diploma geeft geen garantie voor een baan net zoals vroeger. Als ik het overnieuw kon doen, dan zou ik een andere studie hebben gekozen.

 • Door Michelle

  Heel inspirerend Sophie! Ik doe een ellenlange WO studie en ben het behoorlijk zat, maar ik moet nog even doorzetten. Ondanks dat ik nog niet weet wat ik er mee wil doen, wil ik het wel afmaken – ik ben al zo ver. Voor mij is dat denk ik ook zeker de beste keuze, maar lezen over jouw ‘loopbaan’ om het maar even zo te noemen is erg inspirerend en interessant!

 • Door Svenja

  Inspirerend om te lezen dat je uiteindelijk je eigen pad bent op opgegaan en helemaal goed terecht bent gekomen. Soms vind het schoolse systeem ook maar raar. Natuurlijk leer je er veel, maar de echte ervaring doe je op in de praktijk. Ik heb toevallig vandaag mijn afstudeerscriptie ingeleverd en hoop binnen nu en een maand af te studeren voor de opleiding HRM. Maar ik heb werkelijk waar geen idee wat ik nu precies wil gaan doen. Ik heb straks twee diploma’s op zak (MBO en HBO) maar of het mij echt gelukkig maakt? Stiekem vind ik de communicatie wereld op het moment veel interessanter, maar ik heb niet echt zin om een derde opleiding te volgen. Ik hoop in ieder geval dat ik in de toekomst, net als jou een baan kan vinden die mij gelukkig maakt en helemaal bij mij past!

  • Door Sophie

   Ja, absoluut. Ik heb bijna alles geleerd op werk en door gewoon te leven, de materie uit boeken op school ben ik alweer vergeten! Succes in de toekomst en ga op je gevoel af! 🙂

 • Door Beau

  Heel mooi geschreven en herkenbaar die angst om te doen wat je diep in je hart wilt! Zelf twijfel ik altijd heel erg en laat me daardoor erg beinvloeden door wat andere mensen zeggen. Goed advies om uit te vinden wat je zelf wilt en het ook echt te doen 🙂

 • Door Galina

  Dit artikel <3

  Erg goede tips geef je. Ik zou willen dat ik dit soort dingen onder ogen had gekregen toen ik mijn diploma van de middelbare school kreeg. In een sneltreinvaart ging ik studeren, mooie cijfers, goede uni en na het afstuderen direct een baan in mijn studierichting. Allemaal heel fijn dus; ik klink dan ook misschien heel ondankbaar, en begrijp me niet verkeerd, ik vind mijn baan leuk, maar als ik eraan denk dat ik dit nog 40 jaar zou moeten doen dan krijg ik het heel benauwd. Daarom ben ik zaken aan het veranderen.

  Wie weet, als ik was gaan reizen na het afronden van school of niet direct was gaan studeren, dan had ik misschien andere keuzes gemaakt. Gelukkig is het nooit te laat om te veranderen en zal ik in welke richting ik ook op ga altijd iets hebben aan mijn studie 🙂

  • Door Sophie

   Ik vind het zo stoer dat je naar andere dingen aan het kijken bent, zeker vanuit zo’n stabiele omgeving en salaris. Maar idd, je bent nooit te oud om van gedachten te veranderen en een andere weg in te slaan. Succes, ik weet zeker dat het je lukt! 🙂

 • Door Lisa Heleen

  Heel mooi artikel. Dit raakt mij echt een beetje. Ik zit nu in mijn examentijd van mijn MBO opleiding. Ik heb mij al ingeschreven voor een HBO studie, maar er wordt geloot dus ik weet nog niet precies hoe dit verder gaat. Het lijkt mij in principe een leuke studie, maar de mensen en opdrachten op de opendag en meeloopdag vielen me zwaar en dan ook zwaar tegen. Ik wil het graag proberen, maar weet niet of het wat gaat worden. De twijfel is er. Maar wat ga ik doen als het toch niks wordt…

  • Door Sophie

   Ik zou het sowieso altijd proberen, want dat is de enige manier om er zeker van te zijn of iets bij je past of niet. Misschien moet je er even inkomen en blijkt de studie juist heel goed bij je te passen. Je kunt altijd na een maand stoppen als het je echt te zwaar valt natuurlijk. Als het niets wordt, kan je altijd nog gaan werken en kijken of er een andere studie is die je beter bevalt. Succes met je keuzes! 🙂

 • Door Inge

  Mooi geschreven artikel! Ik ben ook een keer van opleiding gewisseld, heb mijn HBO afgemaakt en nu (hopelijk) ook bijna mijn Master binnen. Ik moet nu werk zoeken, dat is ook wat iedereen van mij verwacht maar eigenlijk vind ik het onwijs moeilijk. Wat als ik het helemaal niet aan kan? Wat als het niet leuk is? Wat als ik geen baan kan vinden? Het brengt eigenlijk alleen maar meer onzekerheid met zich mee.

 • Door Iris

  Wat een fijn en motiverend artikel! Ik heb uiteindelijk ook besloten om toch mijn fotografie-bedrijfje op te starten. Ik wilde het al heel lang en fotografeer al heel lang, maar heb nooit die stap naar kvk durven zetten. Dit jaar heb ik het eindelijk gedaan en ik ben er ontzettend blij mee. Daarnaast blog ik voor mijn plezier erbij en ik geniet er echt van.

 • Door maaike

  Klinkt goed zeg! Ik wist zelf heel goed wat ik wilde studeren, en ben toch een beetje huiverig als mensen niet gaan studeren. Ik wil mensen altijd adviseren om een studie te kiezen die ze leuk vinden, in plaats van een toekomstige baan die ze leuk lijkt. Zo heb je het TIJDENS je studie naar je zin en ontmoet je gelijk gestemde. Wat daarna komt, is een vraag voor minstens vier jaar later. Ondanks dat ik vrij weinig met mijn studie doe, ben ik zo blij met de studententijd die ik heb meegemaakt. Niet het feesten, maar echt het uit huis gaan, nieuwe mensen leren kennen, via uitwisselingsprogramma’s aan verschillende universiteiten over de wereld kunnen studeren, andere culturen meemaken, passie delen, mijn weinig geld rond kunnen komen. Deze momenten en lessen zijn wellicht veel waardevoller als degene die ik in collegezalen heb gekregen, ze zijn misschien wel mijn meest kostbare bezit…

 • Door Birgit Roobol

  Mooi verhaal, maar bovenal heel herkenbaar. Fijn om te weten dat ik niet de enige ben. Na twee mislukte studies (Media, Informatie en Communicatie en Nederlands) heb ik besloten om voor mezelf te kiezen. Na de havo was ik enthousiast en had ik heel veel zin in de studie MIC. Ik dacht dat ik lekker veel zou gaan schrijven en tegelijkertijd veel over media leerde. (Ik vond journalistiek minder leuk en MIC wat breder, vandaar dat ik daarvoor koos) Het viel me ontzettend tegen. Ik was een van de weinige uit mijn klas die daadwerkelijk kon schrijven (klinkt arrogant, maar sommigen presteerde het ‘ik wordt’ in een verslag te zetten) en ik leerde nauwelijks wat relevants. Daar stopte ik mee.

  Toen ben ik Nederlands gaan doen, dat vond ik heel erg leuk, maar het was een lerarenopleiding. Het lerarengedeelte vond ik echt verschrikkelijk. Als ik stage moest lopen werd ik zwetend wakker na de ene nachtmerrie na de andere. Ik vond het echt niets, maar durfde dit niet toe te geven omdat ik wel iets moest gaan afmaken, anders voelde ik me een mislukking. Heb je havo of vwo gedaan? Dan moet je automatisch daarna gaan studeren. Dat zit in onze samenleving zo ingebakken. Gelukkig heb ik ouders die me door dik en dun steunen en mij hebben gezegd dat als ik het echt niets vind ook mag stoppen. Na hard zoeken heb ik een baantje weten te bemachtigen bij de Nieuwe Revu. Hier ga ik vanaf 1 juli werken. Misschien ga ik ooit nog studeren, ik ben pas 20, dus ik zie het wel. Met studeren is niets mis mee, maar het moet je wel gelukkig maken. Ik vind naar school gaan en nieuwe dingen heerlijk. Ik kan ook goed leren, maar er zit gewoon niets voor mij tussen. Ik weet in ieder geval je ook/vooral heel veel kan bereiken zonder diploma. Als je maar hard werkt. Ik vind het geweldig om te zien hoe veel mensen (on- en offline) mij steunen. Ik hoop dat jij die steun toentertijd ook hebt gehad.

  Fijn om te lezen dat het jou gelukt is. Het is in ieder geval een hele opluchting nu ik eindelijk kan doen wat ik wil! Heel veel schrijven, aan mijn blog werken en al mijn dromen na jagen.

  • Door Sophie

   Wat leuk om te lezen! Ik las laatst een interview met iemand die een aantal jaar geleden ook een baantje bij de Nieuwe Revu wist te bemachtigen – zij is nu hoofdredacteur van de Glamour 🙂 Wie weet wat de baan je allemaal gaat brengen, succes!

 • Door Moniek van Bussel

  Interessant im te lezen! Ik heb mij ingeschreven voor Communicatie om in september mee te beginnen, ook gewoon omdat ik alleen een MBO diploma heb en nog veel bij wil leren, maar ik ben tot de conlusie gekomen dat het heel businessgericht is, en dit dus niks voor mij is. Op de open dag klonk het allemaal zo anders dat ik er een heel ander beeld bij had. Nu denk ik mijn droomopleiding gevonden te hebben, maar is het alweer zo laat dat ik misschien te laat ben om nog in september te starten. Je stukje inspireert mij wel om inderdaad mijn dromen achterna te gaan en mij misschien wat minder focussen op een opleiding waarvan ik niet eens zeker weet dat ik het wil.

 • Door Carolien

  Zo fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die met dit dilemma zit! Ik heb onlangs mijn propedeuse Rechten aan de universiteit behaald (deeltijd). Het studeren op zich vind ik echt leuk en de stof is ook interessant. Maar ik weet niet wat ik precies met de studie wil gaan doen (sterker nog: überhaupt iets ermee wil doen).
  Schrijven is altijd mijn vak geweest en na een tijdje wat ander werk gedaan te moeten hebben ivm het teruglopen van de opdrachten, heb ik sinds een jaar weer een nieuwe grote vaste klus en ben daar helemaal blij mee! Ondertussen studeer ik verder omdat het zonde is het niet af te maken, ik ben nu al zo ver. Ik worstel vooral met: enerzijds boeit de studie me nog steeds en vind ik het zonde, anderzijds wil ik niets met de studie gaan doen.
  Zou het natuurlijk kunnen combineren door bijv. juridische artikelen te gaan schrijven na mijn afstuderen. Maar dat is een optie die pas in me op komt als ik met mijn verstand erover nadenk. Het is niet iets wat spontaan uit de grond van mijn hart komt! Wat wel uit mijn hart komt, is een plan om naast mijn baan verder te gaan met schrijven op een heel ander gebied en daarmee een eigen bedrijfje op te zetten. In mijn vrije tijd schrijf ik daar al heel veel en heel lang over en die kennis wil ik graag op anderen overbrengen. Op dat gebied zijn cursussen te volgen die me zodanig aanspreken dat ik ze sowieso voor mezelf al wil volgen…
  Vaak wordt er omgekeerd gedacht: wat levert mij kansen op voor een goede baan ipv wat is nu echt mijn passie?? Je moet juist doen wat je leuk vindt, je hart volgen, iets met je passie doen.
  Alhoewel ik weet dat ik me niets van anderen moet aantrekken, zie ik toch op tegen de reacties van mijn omgeving als ik besluit te stoppen. Ondertussen ben ik ook nog bang de verkeerd keuze te maken: misschien krijg ik later alsnog spijt dat ik gestopt ben…

 • Door Maria

  Ik heb al sinds de middelbare school last van keuzestress en zit momenteel in een loopbaantraject, omdat ik wil uitzoeken welke baan wél bij me past en waar ik gelukkig van word. Ondanks dat ik ben afgestudeerd in communicatie, heb ik – op één klus na via mijn netwerk – niet veel gedaan in die richting omdat er zoveel concurrentie is wanneer je op een vacature reageert – en afwijzing na afwijzing werkt behoorlijk demotiverend. Ik heb daarom altijd voor veilige banen bij de (rijks)overheid gekozen, maar die hebben zelden de zekerheid gebracht waar ik op had gehoopt (elke keer tijdelijke contracten via de uitzendbureaus of via de instellingen waar ik werkte). Ik was niet gelukkig in sommige functies. Bij een van mijn laatste functies liep ik aan tegen een bore-out. Het is niet leuk om van collega’s te horen dat je lach opeens is verdwenen. Dat was voor mij de trigger om te kiezen voor mijzelf en een job te vinden die ik wél leuk vind. Op eigen kracht (via mijn netwerk) heb ik daarna twee superfijne opdrachten gedaan waar ik veel energie van kreeg. Ik geloof dat als je iets graag wilt, het ook zeker gaat lukken om het te krijgen. Daar ben ik heilig van overtuigd! Dank voor deze reminder, Sophie 💛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *