Spiritueel leven op jouw manier

Spiritueel leven op jouw manier

Het is soms nog best lastig: spiritueel leven in een steeds modernere wereld. Vooral in een land zoals Nederland, waar “gewoon normaal doen” en nuchterheid gewaardeerd worden. En als je eerlijk durft toe te geven dat je een beetje spiritueel bent, zal je door overige spirituele mensen ook weer ondervraagd worden. Want wat spiritualiteit nou eigenlijk inhoudt, is voor iedereen anders.

Zo heb ik al heel wat gehoord over mijn visie op spiritualiteit:

“Wat, je bent geen christen? Hoe kan je jezelf nou spiritueel noemen en niet in de ware God geloven?”

“Jij bent nog niet ontwaakt. Een spirituele ontwaking is heel heftig en duurt soms jaren, dat heb jij nog niet meegemaakt.”

“Ben je niet bang om naar de hel te gaan? Als je mijn religie volgt, ben je veilig.”

“Geloof je dat nou echt? Wat voor bewijs heb je? Hoe kan je dit aantonen?”

Hoe ik spiritualiteit zie

Mijn visie op spiritualiteit is het volgende: we zijn allemaal spirituele wezens in een tijdelijk menselijk lichaam. We zijn allemaal licht. De “ware” god is het licht of energie waar we allemaal vandaan komen en dat heeft geen naam nodig. We zijn hier gekomen om lessen te leren. Alle religies en manieren van spiritueel leven zijn prima, als je hierdoor liefde en verbondenheid voelt. Ik vind de ene religie of geloofsovertuiging niet beter dan de andere. Ik geloof niet in guru’s: als mensen zijn we allemaal gelijk. Het licht en de verbondenheid met ons ware zelf of “God” kan iedereen voelen. Het zit namelijk in ons. Wij zijn het licht.

Als laatste vind ik het heel belangrijk dat iedereen de vrijheid moet hebben om voor zichzelf te bepalen wat spiritualiteit voor hem of haar inhoudt. Daarom blijf ik ver weg van groepen en religies waar ik regels op moet volgen die voor mij niet goed voelen.

De spirituele leidraad

Waar ik nu in geloof en hoe ik dit toepas in mijn leven heeft jaren geduurd. Het is niet zo dat ik één boek heb gelezen en “het licht” zag. Ik heb tientallen boeken gelezen, jaren online onderzoek gedaan en met veel mensen over spiritualiteit gesproken. En net zo belangrijk: veel antwoorden vond ik tijdens meditaties of gesprekken met mijzelf. Waar ik in geloof komt in verschillende boeken en geloofsovertuigingen terug. Steeds in een iets andere vorm, met andere namen en rituelen, maar ik zie het als een leidraad waar andere spirituele mensen vast wel iets in herkennen. Ik geloof dat veel spirituele principes raakvlakken met elkaar hebben en daarom sta ik altijd open voor nieuwe ideeën.

Spiritueel leven op jouw manier

Wat betekent spiritualiteit voor jou?

Er zijn zoveel religies en geloofsovertuigingen, manieren van leven en mensen die je vertellen wat de “waarheid” is. Hoe kom je erachter wat spiritualiteit voor jou inhoudt en wat je er mee wilt doen? Een aantal tips:

– Lees veel boeken, blogs en bekijk video’s van zoveel mogelijk verschillende mensen. Ik raad af om je teveel op één persoon of geloofsovertuiging te focussen, want dan sta je straks misschien niet meer open voor andere ideeën die wellicht veel beter bij je passen. Sta altijd open voor nieuwe ideeën, goede gesprekken en tips van mensen die ook op dit pad zitten.

– Experimenteer met verschillende rituelen, tools zoals kaarten of edelstenen. Ervaar wat de energie van de maan met je doet. Duik in astrologie of begin met journalen. Op YouTube en Instagram vind je genoeg inspiratie om hiermee te beginnen. Niet alles zal bij je passen, maar je komt vast iets tegen dat wél bij je past en waar je je in kunt verdiepen.

– Probeer regelmatig te mediteren op een manier die bij jou past. Voel je vrij om verschillende meditaties uit te proberen, want ook hier geldt dat de ene vorm van meditatie voor de één werkt en voor de ander niet. Het gaat erom dat je stil genoeg bent en zo in contact met je ware zelf/god/het licht komt. Dit heeft soms even tijd nodig, maar geef niet op! Op een dag voel je iets of krijg je iets door. Vertrouw op deze berichten om antwoord op jouw vragen te krijgen.

– Vertrouw boven alles op je gevoel. Ik ben niet religieus, maar als jij tijdens het lezen van een religieus boek alleen maar liefdevolle gevoelens krijgt en een gevoel van “thuiskomen” voelt, wie ben ik om te zeggen dat dit niet jouw waarheid is? Er is geen one size fits all wat betreft spiritualiteit. Als je bij het lezen of horen van iets heel sterk aanvoelt dat dit klopt, dan zit je op het goede spoor.

Laat je niet ontmoedigen door wat anderen te zeggen hebben

In het begin van mijn spirituele ontdekkingstocht kwam ik regelmatig in contact met mensen die mij maar al te graag van advies wilden voorzien. Soms mensen die helemaal niets met spiritualiteit hebben en het allemaal maar onzin vinden. Maar meestal mensen die heel religieus zijn of met één boek kwamen dat al mijn vragen zou beantwoorden. Gaandeweg heb ik geleerd om minder naar hun te luisteren. Ik respecteer hun keuze voor een bepaalde religie of geloofsovertuiging, maar ik – als vrij en ruimdenkend persoon die veel vragen heeft – ben niet tevreden met één boek of één god die ik blindelings moet volgen. Dat past niet bij mij als persoon en dus ook niet bij mijn visie op spiritualiteit.

Want ondanks dat ze het vast goed bedoelen, voel ik ook een afkeuring vanuit hun kant. Omdat ik niet hun exacte regels volg, ben ik in hun ogen minder spiritueel, minder ontwaakt en minder waardevol. Deze manier van spiritueel leven staat eigenlijk lijnrecht tegenover hoe ik het zie: dat iedereen gelijk is en dat iedereen het licht in zich heeft, ongeacht waar ze in geloven. Als jij voor jezelf probeert te bepalen waar je in gelooft en wat de waarheid voor jou inhoudt, luister dan niet teveel naar anderen. Luister vooral naar jezelf en wat jouw intuïtie je probeert te vertellen.

En mocht je het nodig hebben, bij deze een friendly reminder: hoe jij leeft, spiritueel, een beetje spiritueel of (nog) niet – het is allemaal oké. Jij bent net zo waardevol als de wijzen onder ons, de spirituele “leiders” en de mensen waarvan je denkt dat ze alles uitgevogeld hebben. Uiteindelijk maakt het niet echt uit hoe spiritueel je bent in dit leven, maar kan je straks hopelijk terugkijken op een leven dat jij op je eigen manier hebt ingevuld. Met je eigen lessen, gevoelens en geloofsovertuigingen. En mag je daarna – als je daarin gelooft – weer door naar een nieuw leven vol nieuwe lessen, gevoelens en geloofsovertuigingen 😉

Bron afbeeldingen: Elia Pellegrini via Unsplash

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

2 Reacties

  • Door Monique

    Mooi artikel! Vertrouwen op je gevoel is denk ik het allerbelangrijkst.

  • Door Judith

    Mooi beschreven! Ik geloof ook dat er niet 1 geloofsovertuiging is die als enige “goed” is, en als een beweging dat wel beweert dan haak ik af. Dat is (in mijn ogen) zo niet waar het om gaat. En ik herken ook veel principes die in alle bewegingen terug lijken te komen, zoals verbinding met alles en iedereen (bijv. omdat iedereen god/licht/bewustzijn in zich heeft) en overgave.

    In Eat, Pray, Love staat een metafoor die ik wel mooi vind: dat iedereen eigen metaforen vindt die goed werken, die zijn als bootjes die je naar de andere kant brengen. Het maakt niet uit hoe die boot eruitziet. https://www.goodreads.com/quotes/175177-your-job-then-should-you-choose-to-accept-it-is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *