Omarm je introverte kant

Een gelukkige introvert

Ik altijd al een typische introvert geweest. Ik ben graag alleen, kan makkelijk in mijn gedachten verdwijnen en ik trek mezelf regelmatig even terug om “op te laden”. Vroeger vond ik dit geen goede eigenschap. Ik was namelijk ook best verlegen en voelde me maar een vreemde eend in een klas vol extraverte mensen… Gelukkig heb ik mijn introverte kant inmiddels volledig omarmd.

Introvert of extravert?

Eerst een paar verschillen tussen introverte en extraverte mensen, die ik zelf ervaar en zie bij mensen om me heen. Introverte mensen zijn vaak goed in het luisteren en observeren, denken veel na en trekken zich graag terug na een drukke dag. Zo laden ze weer op, zonder prikkels van buitenaf. Extraverte mensen praten graag, krijgen energie van andere mensen en delen hun gedachten met zowel bekenden als onbekenden. Extraverte mensen worden over het algemeen als socialer gezien, omdat ze zich graag omringen met andere mensen. Voor introverte mensen is dit soms wat lastiger, omdat het ze veel energie kost om omringd te zijn door andere mensen.

Als ik na een drukke werkdag uit eten ga met vrienden of een drankje doe met collega’s (weet je nog, voor corona? 😉), dan kom ik daarna uitgeput thuis. Mentaal, maar soms ook fysiek. Het liefst ben ik de dag erna vrij of werk ik thuis, zodat ik weer op kan laden. Ik vind het ook niet fijn om ergens lang aanwezig te moeten zijn, vooral in het weekend als ik “vrij” ben. Denk aan verjaardagen, bruiloften en grote evenementen. Over een dag vol activiteiten, georganiseerd door een ander, kan ik dan ook in de stress schieten. Hoe ga ik dat volhouden? Iemand die meer extravert is zou juist zin in zo’n dag hebben en blijft ook graag de hele avond nog bij een feestje hangen.

“Sophie, waarom ben je zo stil?”

Goed om te weten is dat we allemaal wel een beetje introvert en extravert zijn. Daarom kan ik, mits ik me op mijn gemak voel, ook extravert overkomen. En extraverte mensen hebben natuurlijk ook weleens rust nodig. Ik zie mezelf als 80% introvert en 20% extravert.

Het is ook niet zo dat ik niet van mensen houd: ik vind het heerlijk om een goed gesprek met iemand te hebben. Maar het liefst tijdens een koffie- of lunchdate, zodat ik me daarna weer even terug kan trekken. Als mensen me niet goed kennen en ik mijn weg ergens nog moet vinden, dan krijg ik weleens de opmerking: “Sophie, waarom ben je zo stil? Vind je het hier niet leuk?”. Waarop ik altijd zo overtuigend mogelijk probeer aan te geven dat ik het echt wel gezellig vind. Maar pas als ik een klik met iemand heb of het gespreksonderwerp over iets gaat waar ik interesse in heb, zal ik ook uitgebreid meepraten.

Als we allemaal extravert zouden zijn, zou de wereld daar beter van worden?

Maar goed, behalve wat opmerkingen hier en daar soms wat ongemakkelijke sociale situaties, ben ik gelukkig en ik heb ik mijn introversie omarmd. In plaats van me zorgen te maken over wat mensen van me denken, ben ik gewoon mezelf. Niet iedereen begrijpt waarom ik niet op elke verjaardag of bedrijfsuitje aanwezig ben. En dat is prima! Ik begrijp de keuzes van anderen soms ook niet. Omdat ik graag mensen observeer en hierdoor dingen zie die anderen niet zien, heb ik ook geleerd dat iedereen anders is en gewoon zijn of haar best doet. De één is wat socialer dan de ander, maar ik geloof dat deze balans nodig is. Als we allemaal extravert zouden zijn, zou de wereld daar beter van worden? Ik geloof dat we zowel extraverte als introverte mensen nodig hebben.

Introverte mensen geven zichzelf en anderen permissie om ook eens stil te zijn. Om je even terug te trekken, om niet mee te doen en wat vaker ‘nee’ te zeggen. Deze rust en stilte heeft iedereen nodig. Het creëert balans geeft nieuwe inzichten. Ik kan me haast niet voorstellen dat er geen extraverte mensen zijn die de afgelopen tijd niet ook van deze rust hebben kunnen genieten.

Omarm jezelf, precies zoals je bent

Ik noem mezelf al langer een gelukkige introvert, maar de coronapandemie heeft voor mij bevestigd dat introvert zijn ook echt voordelen heeft. Fulltime thuiswerken? Geen probleem, graag zelfs! Alle bedrijfs- en familie uitjes en borrels afgelast? Voor de één een gemis, maar ik voel voornamelijk opluchting. Voor het eerst in mijn leven ben ik echt tevreden over hoe mijn leven nu loopt qua werk en relaties. Ik twijfel minder en hoef minder vaak ‘nee’ te zeggen, want ik word toch amper ergens voor uitgenodigd. Ik krijg mijn werk op tijd af, want in tegenstelling tot op kantoor word ik thuis amper afgeleid. De sociale dingen die ik doe, doe ik nu met plezier omdat ik meer tijd heb. De frequentie van ontmoetingen is afgenomen en daarom heb ik meer energie om aan mensen te geven als ik ze wel zie. Ik hoop ook na corona dit vol te houden: minder verplichtingen, meer tijd voor mezelf en vaker thuiswerken.

Dankzij corona, ondanks alle ellende die het met zich meebrengt, ben ik mezelf nog beter gaan accepteren. Ik ben misschien niet het meest sociale familielid of collega, maar ik onthoud wel belangrijke details, kan goed analyseren en luisteren. Omdat ik introvert ben, blink ik uit in bepaalde werkzaamheden. En beoefen ik hobby’s waar ik maar al te graag tijd voor maak, zoals mijn blog, schrijven, creatief bezig zijn en lezen. Al deze dingen maken me gelukkig, geven me energie en laten mensen om mij heen zien wie ik echt ben. Ik heb mijn introverte kant volledig omarmd en hoop dat andere introverten dit ook doen!

Bron afbeelding: Daria Shevtsova via Pexels

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

4 Reacties

 • Door Laurine

  Heel mooi hoe je hierover schrijft. Ik zie mezelf ook als een introvert en ik me in veel dingen die je benoemt. Ik krijg de kriebels van grote groepen onbekenden waar mee moet socializen, zelfs met vrienden verkies ik het om één op één af te spreken dan met meerdere vrienden tegelijkertijd. En als dat dan toch eens moet, geniet ik des te meer van ’s avonds weer tot rust te komen met een boek.

 • Door Noor

  Die ”verplichte” teambuildings, borreluitjes,… of hoe je het ook wilt noemen zijn voor mij echt vervelend. Op vrijdagavond wil ik na het werk gewoon een lekkere maaltijd eten, Friends kijken en bellen met een goede vriendin. Helaas word je al gauw als de ”associale” van het bedrijf gezien. Ik dacht echt dat, wanneer je werkt in een bedrijf en met volwassenen werkt, de mentaliteit van roddelen enz niet meer bestond. Niet dus😂

 • Door Judith

  Mooi beschreven en leuk om jouw ervaring te lezen. En ik vind het ook echt een belangrijke boodschap, want introversie wordt nog te vaak als iets negatiefs beschreven, of als het zelfde als verlegen. Ik was vroeger verlegen en sociaal angstig maar nu niet meer, maar ik ben nog steeds introvert. Het gaat er puur om waar je van oplaadt.
  Ik hoop dat er in onze maatschappij meer waardering komt voor kwaliteiten die introverte mensen vaak hebben!
  Ik zie mezelf ook niet als minder sociaal, maar op een andere manier sociaal (meer diepgang, minder kwantiteit).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *