Netwerken als introvert: Zo doe je dat
Schiet je alleen al van de gedachte om naar een netwerkborrel te gaan in de stress? Of heb je standaard een aantal smoesjes klaar voor het volgende werkevenement, zodat je niet hoeft te gaan? Dan ben je net zoals ik wellicht een typische introvert die niet zoveel met netwerkborrels en small talk heeft. Desondanks heb ik een aardig netwerk opgebouwd in mijn blogniche, onderhoud ik relaties met oud-collega’s en ontmoet ik regelmatig nieuwe mensen. In dit artikel geef ik je tips hoe je dit het beste als introvert kunt aanpakken.
Tip 1: Wees selectief qua evenementen
Houd je niet van netwerkevenementen en borrels? En is het wellicht ook helemaal niet zo relevant voor jouw werk om hier heen te gaan? Stop dan met het accepteren van alle uitnodigingen voor dit soort gelegenheden. Niet iedereen is gebaat bij netwerken op evenementen. Als je je daarnaast ook nog eens ongemakkelijk voelt, is het misschien beter om wat selectiever te zijn.
In plaats van de standaard borrels en evenementen zijn er genoeg andere manieren om te netwerken. Denk aan online netwerken via social media en e-mail. Of ga enkel naar evenementen waarbij jij je wél op je gemak voelt. Bijvoorbeeld een netwerkborrel speciaal voor jonge vrouwen of een evenement met inspirerende sprekers en workshops. Wees selectief en forceer jezelf niet om naar iets te gaan waar je echt geen zin in hebt. De kans is namelijk klein dat je er dan iets voor jezelf uit zult halen.
Tip 2: LinkedIn is your best friend
Mijn favoriete manier om te netwerken is via LinkedIn. Ik moet toegeven dat ik in de tijd dat ik fulltime blogde niet zoveel met LinkedIn had. Via mijn blog kreeg ik al veel mails en verzoeken voor samenwerkingen, dus ik hoefde zelf niet zoveel te doen. Nu ik weer op zoek ben naar opdrachten ben ik dagelijks actief op LinkedIn. Niet alleen voor mezelf, maar ook om andere vrouwelijke ondernemers en freelancers te supporten. Het kost weinig moeite om de posts van anderen te liken of een reactie bij leuk nieuws achter te laten.
Daarnaast vind je op LinkedIn veel groepen in jouw niche waarbij je je kunt aansluiten. Zo blijf je op de hoogte van nieuws in jouw vakgebied en komen er relevante vacatures en evenementen voorbij. Ik heb mijn eigen netwerk op LinkedIn daarnaast in de afgelopen twee maanden uitgebreid met meer dan honderd experts in online communicatie en marketing. Zo zie ik nog meer relevante artikelen, nieuwtjes en opdrachten in mijn newsfeed voorbij komen.
Het kost niet veel tijd, misschien tien minuutjes per dag, maar op deze manier kan je op je eigen manier netwerken. Een simpele like of reactie geven zorgt ervoor dat iemand je naam en foto weer even ziet. Door op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes in jouw vakgebied heb je altijd iets om over te praten op werk of tijdens een (zorgvuldig geselecteerde) borrel. En wie weet kom je op deze manier wel je droombaan tegen of ontmoet je iemand om eens mee af te spreken.
Tip 3: Volg en engage met specialisten in jouw vakgebied
Een andere manier om te netwerken buiten borrels en LinkedIn om is om social media zoals Instagram en Twitter te gebruiken. Je hoeft hier zelf niet eens zo actief te zijn, alhoewel dat in online functies wel steeds belangrijker wordt. Zoek experts in jouw vakgebied of in de niche waar jij graag wilt werken. Volg deze mensen, like hun posts, laat af en toe een reactie achter of stel een vraag. Laat je stem horen en support de mensen die al bereikt hebben wat jij wilt bereiken. Hiermee bouw je langzaam relaties met anderen op in jouw vakgebied en creëer je misschien zelfs wel kansen voor jezelf.
Toen ik vorig jaar bijvoorbeeld een redacteur zocht voor mijn e-book plaatste ik een berichtje op Twitter en Facebook. Ik kreeg veel reacties, maar kon vrij snel een selectie maken. Veel reacties kwamen namelijk van mensen wiens naam ik nog niet eerder voorbij had zien komen. Mensen die nog nooit een reactie achter gelaten hadden op mijn blog en wiens naam ik ook niet herkende via de mail of social media. Deze reacties wees ik daarom meteen af. Ik huur liever iemand in waarvan ik weet dat ze mijn werk ook echt lezen en supporten. De keuze viel uiteindelijk op iemand die weleens een reactie achterliet (= positieve eerste indruk) en die ervaring had met het redigeren van online teksten (waardoor ik wist dat ze dit kon). Als ik deze persoon niet had herkend van eerdere reacties, was de keuze wellicht op iemand anders gevallen.
Vat het trouwens niet persoonlijk op als iemand niet reageert op jouw reactie of e-mail. Je weet niet hoe druk diegene het heeft en of ze misschien wel honderd mailtjes per dag ontvangen. Support anderen omdat ze iets moois maken, iets belangrijks doen of een voorbeeld voor anderen zijn, niet enkel om er zelf direct iets uit te halen.
Tip 4: Je gezicht laten zien is vaak ook goed genoeg
De (netwerk)evenementen die ik in de afgelopen jaren het allerleukst vond, waren de evenementen met gastsprekers en workshops. Hier kan ik als introvert een fijn plekje uitzoeken om te zitten en aandachtig te luisteren. Misschien schuif ik bij een klein groepje aan voor een opdracht, maar over het algemeen loop ik in mijn eentje rond. Ik luister naar sprekers en ga ik weer naar huis als ik klaar ben. Waarschijnlijk heb ik even kort gedag gezegd tegen wat bekenden of mensen die ik volg op social media, maar ik maak er geen groot ding van. In de afgelopen jaren heb ik namelijk geleerd dat je gezicht even laten zien vaak ook genoeg is.
Niet iedereen verwacht namelijk dat jij de hele dag of avond aanwezig bent. Of dat je actief meedoet aan alle workshops en discussies. Als je even je gezicht laat zien en gedag zegt vinden ze dat ook al prima. Op deze manier ben je toch even sociaal geweest en heb je misschien iets nieuws geleerd. Je hebt echter wel de controle gehouden over hoelang je ergens blijft en wat je precies doet.
Tip 5: Word je echt verwacht tijdens een borrel? Onthoud dan dit
Kan je echt niet onderuit een borrel of evenement komen? Houd dan zelf deels de controle door te bepalen wanneer je aanwezig bent en probeer een goede indruk achter te laten. Ik probeer altijd het volgende te doen:
– Ik bepaal zelf hoe laat ik wegga en houd me hieraan. Ik zeg vaak al van tevoren dat ik hierna nog plannen heb bijvoorbeeld, maar dat ik wel graag even langskom. De meeste mensen zullen het waarderen dat je toch de moeite doet om even langs te komen.
– Ik loop met een glimlach op mijn gezicht door de ruimte heen en zeg mensen vriendelijk gedag. Misschien heb ik het niet helemaal naar mijn zin, maar ik geef anderen hierdoor in ieder geval de indruk dat ik vriendelijk en geïnteresseerd ben.
– Ik luister aandachtig naar anderen (oké, soms doe ik alsof), glimlach en knik als ze iets zeggen wat ik begrijp of waar ik het mee eens ben.
– Soms “fake” ik het een beetje door met een glimlach rond te lopen, maar weet je wat? Af en toe heb ik het echt naar mijn zin. Dan maak ik plots een leuke connectie, kom ik iemand tegen waarmee ik een klik heb of luister ik naar een interessant verhaal. Soms ga ik ergens met een beetje tegenzin heen, maar verlaat ik het evenement met een goed gevoel.
Kort samengevat
Zeg wat vaker “nee” en word selectiever qua borrels en evenementen. Wees actief op LinkedIn, al is het alleen maar om regelmatig wat posts te liken en je aan te melden bij een relevante groep. Volg specialisten en mensen tegen wie je opkijkt in jouw vakgebied of niche en laat af en toe een reactie achter op hun posts. En als je toch naar een evenement gaat: even je gezicht laten zien is vaak al goed genoeg. Wees vriendelijk en luister naar wat anderen te zeggen hebben, maar weet ook wanneer het tijd is om te vertrekken.
Ik hoop dat iemand hier iets aan heeft! Als jij als introvert nog een tip hebt om te netwerken, laat het gerust weten in een reactie 🙂
Door Judith
Goede tips! Ik denk al snel dat ik heel actief moet bijdragen of er de hele tijd moet zijn.
Ik dacht ook nog aan wat juist voordelen zijn van introvert zijn in het netwerken: een goed doordachte mening of reactie geven (zeker als je al weet waar het over gaat), of inderdaad goed luisteren. Ik merk dat het nog vaak als iets wordt neergezet waarvoor je moet compenseren, ipv ook een kracht.