Minimalisme op je eigen manier

Minimalisme op je eigen manier

“Ik zou nooit een minimalist kunnen worden”. “Wat jij doet lukt mij niet hoor!”.

Reacties zoals dit krijg ik regelmatig te horen als het onderwerp minimalisme ter sprake komt. Ik leef nu namelijk al zo’n vijf jaar vrij minimalistisch. In deze vijf jaar heb ik veel geleerd, gediscussieerd, ben ik teruggekomen op eerdere beslissingen en vond ik uiteindelijk een fijne middenweg. Vooral dat laatste zorgt ervoor dat ik dit vol kan houden en dat ik er plezier aan beleef. Daarom deel ik vandaag een aantal tips, zodat jij het minimalisme ook op je eigen manier kan toepassen in je leven.

Vergeet alle “regels”

Ik geloof niet zo in allerlei “regels” en “voorbeelden” van hoe andere mensen minimaliseren. Je kunt hier natuurlijk inspiratie uithalen, maar uiteindelijk moet het vooral voor jou werken. Zo houd ik van mijn capsule garderobe (binnenkort zal ik mijn huidige winter capsule garderobe weer delen), maar ik weet dat niet iedereen met een garderobe zoals die van mij zou kunnen leven. Ik hecht bijvoorbeeld niet veel waarde aan de laatste trends, veel kleur of verschillende looks. Kleding moet mij goed staan, lekker zitten en comfortabel en netjes genoeg voor kantoor en thuis zijn. Daarom lukt het mij om met zo’n 40-50 kledingstukken in totaal het jaar door te komen. Voor iemand die een aparte garderobe nodig heeft voor haar werk zal dit wellicht niet werken. Evenmin voor iemand die houdt van experimenteren met kleur en trends. Dan zal een garderobe met veel basics en neutrale tinten snel gaan vervelen.

Ik kan me ook voorstellen dat er mensen zijn die wel interesse hebben in minimalistisch(er) leven, maar waarbij het onmogelijk lijkt wegens een hobby of verzameling. Maar ook dan kan je naar mijn mening minimalistisch leven. Je moet alleen kunnen accepteren dat het niet op dezelfde manier gaat lukken die bekende auteurs en influencers promoten.

Dit heb ik weggedaan…

Ik heb het minimalisme daarom toegepast op een manier die voor mij werkt. Een aantal voorbeelden van spullen die ik weggedaan heb en niet meer teruggekomen zijn:

– Prullaria in huis. Onze vensterbanken en tafels zijn grotendeels leeg gebleven en dat zorgt voor veel rust.

– Make-up en overige cosmetica. Hier had ik veel te veel van, waardoor ik nooit iets op kon maken. Zo zonde van het geld en productie van het product! Ik probeer nu enkel te kopen wat ik echt nodig heb en soms iets nieuws van een merk dat ik al graag gebruik.

– Tassen en accessoires. Vroeger had ik veel tassen in huis en kocht ik vaak een nieuw exemplaar. Inmiddels heb ik geïnvesteerd in drie mooie tassen in verschillende formaten en vind ik dit genoeg. Ik wissel tussen deze drie exemplaren en heb geen vierde tas nodig.

– Tijdschriften. Ik kocht vroeger heel veel tijdschriften, zowel Nederlandse als tijdschriften uit Engeland en Amerika. Ik kon hier gerust €40-50 in de maand aan uitgeven, want het bracht me veel plezier. Nu heb ik de Blendle app en heb ik voor veel minder geld digitaal toegang tot de meeste tijdschriften die ik graag lees. Fysieke tijdschriften komen daarom bijna niet meer in huis.

En dit koop ik nog steeds graag

Er zijn ook spullen die ik nog steeds graag koop. Ik probeer hier bewust mee om te gaan, maar vind het niet erg als ik hier af en toe wat extra geld aan uitgeef.

– (E)boeken. Ik lees en leer nu eenmaal graag en koop daarom regelmatig boeken. Ik koop inmiddels wel meer e-boeken dan reguliere boeken, waardoor er niet meer zoveel fysieke boeken in huis komen. Al vind ik het nog steeds heerlijk om een boekenwinkel in te stappen en spontaan een boek te kopen dat me interessant lijkt.

– Mooie spullen die mij meteen aanspreken en die iets toevoegen in mijn leven. Dit is iets dat ik heb moeten leren (want voorheen zou ik bijna alles dat mooi was hieronder categoriseren), maar het werkt. Deze spullen zijn heel divers, van de template van deze website (love at first sight – ik zag meteen de content van Be your own muse hier op staan) tot aan edelstenen die bij wijze van spreken mijn naam roepen. Als ik het niet zeker weet, dan denk ik er gerust een paar dagen of weken over na voordat ik iets koop. Om je een idee te geven van hoe vaak ik iets koop dat mij dit gevoel geeft: misschien één keer in de maand.

Ik geef je deze voorbeelden omdat bewuster en minimalistischer leven er voor iedereen anders uitziet. Ik houd daarom niet zo van de “regels” die sommige minimalisten verkopen. Zoals het ultieme doel van nog maar 100 items bezitten. Of om rond te komen met een capsule garderobe van 21 kledingstukken. Hetzelfde geldt voor alle “duurzame” regels die steeds vaker voorbij komen. Nu is het natuurlijk prima als jij meer duurzaam wilt kopen, maar als jij geen mooie duurzame kleding of meubels kan vinden, shop dan gewoon bij je favoriete winkels waar je wél slaagt en de kans op miskopen kleiner is.

Uiteindelijk gaat het erom dat jij gelukkig bent met de spullen om je heen. Hoeveel boeken of kleding jij in je kast hebt liggen doet er daarom niet toe. Als je al deze spullen gebruikt of er mooie herinneringen aan hebt waardoor je er gelukkig door voelt, is het prima.

Als je interesse hebt in een leven met minder spullen, stel jezelf dan de volgende vragen:

– Wat kan en wil ik downsizen en wat absoluut niet?
– Waar wil ik minder van kopen?
– Wat gebruik ik vaak en wat bijna nooit?
– Heb ik de spullen die ik amper of nooit gebruik echt nodig?
– Waar wil ik in investeren en waar wil ik minder aan uitgeven?

De antwoorden op deze vragen verschillen per persoon. Bekijk het daarom vanuit je eigen perspectief. Houd je eigen hobby’s, interesses en waarden in gedachten en ga er dan mee aan de slag. Zo kan ook jij minimalistisch(er) leven en maak je meer ruimte voor datgene dat echt belangrijk voor jou is.

Meer lezen? Check de ‘minimalisme‘ categorie met al mijn favoriete artikelen over minimaliseren die ik in de afgelopen jaren heb geschreven.

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *