Mijn stappenplan om je leven op orde te krijgen

Mijn stappenplan om je leven op orde te krijgen

In de afgelopen jaren heb ik veel groei meegemaakt. Ik ben van een onzeker en depressief meisje naar een zelfverzekerde en gelukkige vrouw veranderd. Toen ik begon aan dit proces had ik nog geen idee of het zou werken en hoe mijn leven eruit zou zien nadat ik aan mezelf gewerkt had. Nu, een paar jaar later, zie ik dat ik bepaalde stappen heb ondernomen die allemaal bijgedragen hebben aan deze verandering. Deze stappen deel ik vandaag met jou.

Stap 1: Verantwoording nemen

Het begint allemaal bij awareness – je besluit op een dag dat iets niet helemaal lekker loopt in je leven en dat je dit wilt veranderen. Misschien geef je al jaren anderen de schuld van jouw problemen, negeer je bepaalde situaties of ontdek je dat je jezelf tegenhoudt. Wanneer je dit beseft heb je de eerste stap genomen. Ik gaf jarenlang anderen de schuld van mijn problemen. Mijn ouders van problemen die ik op school had en mijn partners van problemen in onze relaties bijvoorbeeld. Totdat ik realiseerde dat ik in bepaalde gevallen al jaren rondliep met problemen en dat ik mezelf behoorlijk in de weg zat. Ik was inmiddels volwassen en anderen de schuld geven werkte niet meer. Ik stond in de weg van een oplossing. Waardoor ook ik verantwoording kon nemen over mijn leven. Dat besef schudde me wakker en daarmee begon mijn avontuur…

Stap 2: Vergeven

De eerste stap in het loslaten van het verleden, nare gebeurtenissen en oude patronen is vergeving. Vergeef iedereen – jezelf, je ouders, je (ex)partners, leraren, familie, vrienden: echt iedereen. En geef extra aandacht aan diegenen die je echt pijn hebben gedaan. Je laatste partner die vreemd is gegaan. De klasgenoten die jou gepest hebben op school. De mensen die jou onveilig liet voelen… Je hoeft deze personen niet te laten weten dat je ze vergeven hebt. De vergeving doe je in eerste instantie namelijk voor jezelf, zodat jij het los kunt laten. Dit gaat vooral om jou, niet meer zozeer om hun.

Vergeven kan op verschillende manieren. Ik visualiseer graag de personen voor me en “zie” het als een soort energie, die ik groter en intenser kan maken met allerlei gevoelens en dat ik vervolgens kan laten verdwijnen. Ik zeg of denk meestal iets zoals: “Ik vergeef je. Dankjewel voor deze les. Sorry voor mijn aandeel hierin. Ik laat je nu los”. Terwijl ik die laatste woorden uitspreek visualiseer ik de energie en deze persoon en dat ze verdwijnen uit mijn lichaam en energieveld. Als ik dit nog moeilijk vind, probeer ik ze liefde en licht mee te geven. Dit klinkt misschien wat zweverig, maar het werkt. Enkel de woorden uitspreken is voor mij niet genoeg, ik moet er echt iets bij zien en voelen. Doe wat goed voor jou voelt 🙂

Stap 3: Ontdekken wie jij echt bent

Wanneer je verantwoording hebt genomen en heel wat mensen en situaties hebt vergeven, zul je je een stuk lichter voelen. Je krijgt de controle over je leven weer een beetje terug. Ik begon me in deze tijd minder depressief te voelen en herinneringen van vroeger raakten me minder. Het was allemaal oké – het had zo moeten lopen. Vanuit hier begon ik na te denken over mijn leven en wat ik eigenlijk wilde. Inmiddels weet ik dat wie ik nu ben ik morgen niet meer hoef te zijn. Ik mag veranderen: van mening, van interesses, van baan en van vrienden. Weten wie je nu bent maakt je zelfverzekerder. Wetend dat je ergens voor staat en dat je ergens naartoe werkt geeft directie aan je leven.

Ik denk dat dit iets is waar niet veel mensen vaak bij stil staan, maar wat voor mij zo belangrijk is geworden: waar sta jij voor? Wat vind jij belangrijk? Waar wil jij je voor inzetten? Waar wil jij verandering inbrengen? Stel jezelf deze vragen en schrijf op papier wat naar boven komt. Probeer echt op je gevoel af te gaan en niet wat je “denkt” belangrijk te vinden. Ik ben hier vaak de mist in gegaan omdat ik dingen deed of vond die andere mensen belangrijk vonden. Uiteindelijk zal dat je niet gelukkig maken. Durf daarom eerlijk tegenover jezelf te zijn, schrijf dit op en bedenk dan wat je hiermee kunt gaan doen.

Mijn stappenplan om je leven op orde te krijgen

Stap 4: Bewuster leven

Wanneer je een beetje een idee hebt wie je bent en hoe je wilt gaan leven, helpt het als je wat bewuster gaat leven. Bewust leven houdt voor iedereen iets anders in. De één wordt vegetariër omdat ze het belangrijk vindt om een bijdrage aan een diervriendelijkere wereld te leveren. De ander plant elke ochtend 20 minuten tijd in om te mediteren, omdat hij wil werken aan zijn connectie met het universum/God. Andere bewuste manieren van leven of dingen uitvoeren: tapping (EFT), yoga, journaling, duurzamer shoppen, gezonder eten, etc… Er is voor iedereen wel iets.

Combineer dit stukje bewuster leven met wie jij bent en waar je naartoe wilt gaan. Zo houd ik me nu veel bezig met persoonlijke ontwikkeling, healing en zelfliefde. Tapping helpt hierbij, dus dit doe ik 2-3 keer in de week. Ik mediteer bijna dagelijks omdat dit veel healing met zich meebrengt en ik hierdoor extra liefde voel. Ik wil bijdragen aan een betere wereld, dus ik eet vegetarisch en koop voornamelijk duurzame en vegan producten. Dit hoeft niet perfect, zolang je maar iets doet. Ik beloof je dat door in ieder geval iets te doen, jij je beter over jezelf gaat voelen en hierdoor uiteindelijk steeds meer stappen kunt zetten.

Stap 5: Succesvol manifesteren

De laatste stap is bewust en succesvol manifesteren. Ik weet dat niet iedereen in de Law of Attraction gelooft, maar ik inmiddels wel. Ik geloof dat we zo ongeveer alles manifesteren in ons leven, al het goede maar ook al het “slechte”. Overal valt namelijk wel een les uit te leren, wat je dichterbij je ware ik brengt. Als je kunt geloven dat we in ieder geval deels ons leven zelf vorm kunnen geven, waarom zou je hier dan niet mee aan de slag gaan door wat jij wilt te gaan manifesteren?

Ik geloof dat manifesteren vanzelf gaat: waar jij aan denkt, wat jij voelt en wat jij doet vormt jouw toekomst en de wereld om jou heen. Maar er zijn een aantal trucjes om bewust en succesvol te manifesteren. Journaling, meditatie en mantra’s werken bij mij goed. Schrijf bijvoorbeeld dagelijks op waar jij dankbaar voor bent. Voel de dankbaarheid en schrijf vervolgens twee dingen op die je wilt manifesteren en voel hetzelfde gevoel hierbij van dankbaarheid. Wanneer je mediteert, visualiseer jezelf wanneer je een doel bereikt. Voel het geluk, de rust en het plezier dat je op dat moment voelt nu alvast. Houd dit gevoel vast en geloof dat jij je doelen kunt bereiken. Herinner jezelf aan positieve affirmaties die je een goed gevoel geven. Maak een screensaver voor je telefoon of desktop met je favoriete quote of kijk jezelf in de spiegel aan terwijl je een mantra een aantal keer herhaalt. Wedden dat jij je beter gaat voelen en dat jouw volgende doel daardoor sneller behaald wordt?

Blijf de stappen herhalen

Alhoewel ik nu veel gelukkiger ben dan voorheen, is dit geen werk wat je één keer uitvoert en daarna nooit meer. Ik vergeef continu, mediteer dagelijks en stel mezelf vragen over mijn leven en toekomst. Ik verander van mening, probeer bewust te leven en ik blijf verantwoording nemen. Sommige stappen zijn makkelijker dan andere. Maar ik geloof dat als je hier bewust tijd voor maakt, jij je leven absoluut kunt veranderen!

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

4 Reacties

 • Door Mariëlle

  Het is inderdaad écht niet iets dat je maar 1x doet en dan klaar, helemaal eens! Ik kan me echt vinden in je stappenplan, zo werkt het voor mij ook 🙂

 • Door Tine

  Dankjewel voor dit mooie stukje, ik heb het graag gelezen.
  Het is inderdaad zo dat groei een flinke portie doorzettingsvermogen vraagt. Dankbaarheid en positief denken, leer je meestal niet van de ene op de andere dag. Dat is het mooie maar tegelijkertijd ook het moeilijke. Genuanceerde stemmen zoals het stukje hierboven geven veel moed en inspiratie. Dankjewel!

 • Door Anouk

  Wat een mooi geschreven stuk!

 • Door Ilona Wielinga

  Wat een mooi artikel. Ik ben zelf een tijdje opgenomen geweest wegens mijn depressie, en heb ik deze periode een grote groei meegemaakt wat betreft de punten die je noemt. En je hebt helemaal gelijk, je kan er pas aan werken als je je er echt bewust van bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *