Mijn nieuwe maan ritueel

Mijn nieuwe maan ritueel

Vorige maand deelde ik een foto van mijn nieuwe maan ritueel op Instagram Stories. Daar kreeg ik meteen veel vragen over, dus vandaag een artikel waarin ik uitleg wat en waarom ik dit doe. Mijn ritueel is namelijk vrij simpel en door iedereen uit te voeren, ook door jou!

De nieuwe maan

Elke maancyclus begint met een nieuwe maan. Dat is het moment waarop de zon en de maan in dezelfde richting staan en we enkel de donkere kant van de maan zien. Een maancyclus duurt zo’n 29,5 dagen, waardoor we dus elke maand een nieuwe maan hebben (en soms zelfs twee). De nieuwe maan staat voor een nieuw begin, een periode waar je intenties kunt zetten en deze de komende weken gemanifesteerd kunnen worden. De maan ‘groeit’ de komende weken tot een volle maan en verdwijnt dan weer om plaats te maken voor een nieuwe maan.

De energie rondom de nieuwe maan brengt nieuwe ideeën, inzichten en motivatie met zich mee. Hierdoor worden we eraan herinnerd om nieuwe plannen te maken en aan onszelf te werken. Daarom zijn er verschillende nieuwe maan rituelen die je kunt uitvoeren om deze ideeën extra kracht mee te geven. Je hoeft hiervoor nergens in te geloven – zelfs als je niet in de energie van de maan gelooft kan dit werken – en de rituelen zijn door iedereen uit te voeren. Wat je eigenlijk doet is intentie(s) voor de komende maand zetten, zodat deze gemanifesteerd kunnen worden. Je kunt het dus ook zien als het zetten van een aantal doelen, die net ietsjes sterker zijn door de energie die de nieuwe maan ze meegeeft.

Mijn nieuwe maan ritueel

Mijn nieuwe maan ritueel

Er zijn online verschillende rituelen te vinden (zoek maar eens op YouTube op ‘new moon ritual’). Wat ik het fijnst vind is een combinatie van mediteren en journaling. Je hebt hier niet veel voor nodig, enkel een notitieboek en een moment voor jezelf. Je kunt het simpel en kort houden of juist uitgebreid door wat extra stappen toe te voegen, doe wat fijn voor jou voelt. Zo omring ik me altijd met wat edelstenen en gebruik ik essentiële oliën voor een extra boost.

Stap 1: Bereid je voor

Ik begin altijd door mijn slaapkamer op te ruimen, mijn bed op te maken en een aantal edelstenen op en rond mijn bed neer te leggen. Ik spray dan een roomspray met essentiële oliën in de kamer en zorg ervoor dat ik de komende 30 minuten niet gestoord kan worden. Overige hulpmiddelen die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld gedroogde salie om de ruimte mee te reinigen, kaarsen en wierook.

Stap 2: Meditatie

Vervolgens mediteer ik op bed, soms 5 minuten, soms 10 minuten, het verschilt een beetje. Ik probeer eerst rust in mijn hoofd en lichaam te krijgen en vervolgens denk ik aan wat ik wil bereiken komende maand. Meestal heb ik van tevoren even opgezocht in welk sterrenbeeld de nieuwe maan staat en wat voor energie dit meebrengt (op deze website wordt dat elke maand goed uitgelegd). Aan de hand hiervan visualiseer ik wat ik wil bereiken. Bijvoorbeeld meer balans in mijn leven of een opdracht voor Naoki binnenhalen. Wanneer ik dit duidelijk voor ogen heb en ik me gelukkig en rustig voel, ga ik door naar stap 3.

Stap 3: Intenties opschrijven

Ik pak nu mijn nieuwe maan notitieboek erbij (een notitieboek speciaal hiervoor, hoe het eruit ziet maakt niet uit) en begin op een nieuwe bladzijde. Ik schrijf nu 2-3 intenties op en begin ze allemaal met “ik ben dankbaar voor…” of “ik ben zo blij dat…”. Het is belangrijk om je wensen op te schrijven alsof ze al uitgekomen zijn. Bijvoorbeeld “ik ben zo blij dat ik me weer energiek en gezond voel” en niet “ik hoop dat ik me beter ga voelen”. Als je iets wilt manifesteren dan kan je niet zeggen dat je iets “hoopt” of dat je in de toekomst iets hoopt te veranderen, want dan blijft het altijd “in de toekomst” hangen. Schrijf het dus op alsof je intentie is gelukt en dat je er nu dankbaar voor bent.

Stap 4: Intenties afronden

Nadat je je intenties hebt opgeschreven kan je ze in het Universum sturen door een tekst toe te voegen, zo gebruik ik elke keer dit stukje tekst wat ik op dezelfde pagina schrijf:

“I give thanks to The Universe for all of these new moon intentions fully manifesting in divine time, and absolute perfect alignment with my highest good, and the highest good of those involved. So it is.”

Dit kan je natuurlijk ook naar het Nederlands vertalen, ik schrijf mijn intenties meestal op in het Engels, vandaar. Hierna lees ik al mijn intenties hardop, focus ik me de liefde en positiviteit die ik voel en leg ik mijn notitieboek en edelstenen weer weg.

Nieuwe maan op 7 december

De volgende nieuwe maan vindt plaats komende vrijdag, op 7 december. Deze nieuwe maan staat in het sterrenbeeld van boogschutter, wat betekent dat je je tijdens je ritueel kunt focussen op een nieuw begin. De energie die hierbij hoort is optimistisch, avontuurlijk en onafhankelijk – bedenk hoe je gebruik kunt maken van deze energie. Is er iets dat je eerder nog niet aandurfde, maar nu misschien wel? Wil je een grote verandering doorvoeren in je leven? Nu is het tijd – besluit dat je er voor wilt gaan en schrijf het op.

Ik houd van dit simpele ritueel: het zorgt ervoor dat ik maandelijks even stilsta bij wat ik wil verbeteren of welk doel ik wil bereiken. Ik lees mijn intenties weleens terug van de afgelopen maanden en zie dat de meeste hiervan inmiddels uitgekomen zijn. Tijdens de volle maan heb ik trouwens ook een ritueel, als jullie het interessant vinden kan ik deze binnenkort ook delen 🙂

Sta jij ook elke maand even stil bij de nieuwe of volle maan en zo ja, heb jij een bepaald ritueel?

PS in dit artikel deel ik drie volle maan rituelen.

bron afbeeldingen: nacho rochon & gabrielle cole, beiden via unsplash

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

16 Reacties

 • Door Mariëlle

  Wat tof dat je dit deelt! Ik ben hier namelijk ook steeds meer mee bezig, dus leuk om jouw ritueel te lezen 🙂

 • Door Eveline

  Leuk om te lezen Sophie, ik ben ook gefascineerd door de maan en maanrituelen.

 • Door Sandra

  En op welk moment doe je dit dan? ’s Avonds? Dus aankomende vrijdagavond?

  • Door Sophie

   Wanneer het mij uitkomt 🙂 In ieder geval nadat de nieuwe maan begonnen is, aanstaande vrijdag is dat bijvoorbeeld om 08:20 ’s ochtends onze tijd. Je hebt dan in principe de hele dag om een ritueel uit te voeren.

 • Door Lisa

  Wat prachtig om te lezen, ik had er zelf nog nooit van gehoord maar ga me er nu zeker meer in verdiepen! Bedankt dat je dit met ons deelt <3

 • Door Annelies

  Dit vind ik heel interessant om te lezen. Ik ga me er zeker in verdiepen. Bedankt!

 • Door Bo

  Heel interessant dit! Toevallig was ik mij pas aan het verdiepen hoe ik mijn edelstenen kan reinigen met de volle maan. Ondanks dat ik er nooit zo in geloofde heb ik toch het idee dat mijn edelstenen nu vol zijn doordat er veel is gebeurd de afgelopen tijd. En proberen kan geen kwaad lijkt mij. Maar dit wil ik ook wel gaan proberen. Omdat ik heel goed ben om dingen die ik graag wil doen voorruit te stellen omdat ik dan denk dat doe ik nog wel een keer. Liefs,

 • Door Shaila

  The Secret is hetzelfde idee, zonder nieuwe maan maar gewoon een leefstijl. Het idee bestaat al eeuwen. Succes!

  • Door Nelly

   Nou niet helemaal. The secret is de wet van de aantrekkingskracht. En ondanks dat het zetten van intenties daar ook bij hoort heeft het vrij weinig te maken met het leven volgens de maan cyclus. Leven volgens de maancyclus houdt in dat je jouw activiteiten plant op basis van de energie van de maan. Nieuwe maan is een moment waarop je intenties zet voor deze maancyclus en reflecteert op de vorige cyclus. Maar iedereen vult het op zijn manier in. Dat maakt het leuk om een ritueel van een ander te lezen!

 • Door Judith

  Interessant en leuk om te lezen wat je concreet doet. Ik denk dat ik het ook ga proberen, ik heb laatst ook al een new moon meditation met insight timer gedaan.

 • Door Milagros

  Super wai. Bedankt voor de informatie.

 • Door Sandy

  Heel interessant, en zo uitgebreid. Graag ook een artikel voor volle maan. Ik heb zo het idee dat het mijn mindset ook beïnvloed, maar hou het niet bij. Toch eens doen.

 • Door Lisa

  Heel boeiend. Ik merk sinds eergisteren dat ik flink depri ben, terwijl ik helemaal niet zo’n persoon ben. Heb het wel vaker af en toe, maar kon het niet duidelijk krijgen waardoor het kwam. Ik ga nu een maan dagboek bijhouden (er zijn heel mooie te koop) om na te gaan of dat er invloed op heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *