Mijn capsule wardrobe voor zomer 2020

Mijn capsule wardrobe voor zomer 2020

Een paar weken geleden deelde ik het al op Instagram: ik heb mijn garderobe weer eens onder handen genomen en een nieuwe capsule wardrobe gemaakt. In dit artikel deel ik alle items uit mijn zomer garderobe.

Ik ben in begin 2016 met een capsule wardrobe begonnen. Destijds besloot ik tevens om een heel jaar geen kleding te kopen, wat mijn koopgedrag langdurig positief beïnvloed heeft. Alhoewel ik nog steeds van kleding en winkelen houd, koop ik sindsdien veel minder. Mijn complete garderobe is in de afgelopen vijf jaar dan ook altijd rond of onder de 50 items gebleven.

Een paar keer in het jaar (soms twee keer in het jaar, soms vier) maak ik een tijdelijke kleinere capsule wardrobe. Zo ook vorige week, toen ik onderstaande 24 items voor de zomer uitzocht. Ik heb opnieuw alles in mijn garderobe gefotografeerd en deel hieronder mijn favoriete zomeritems van dit moment die ik de komende maanden ga dragen.

Mijn zomer capsule wardrobe 2020

Mijn capsule wardrobe voor zomer 2020

Zwart topje met print – Expresso (**) // Donkerblauwe top met v-hals – ArmedAngels (***) // Top met print – Selected
Zwarte wraptop – Komodo (***) // Grijs t-shirt – Etsy (**) // Gestreept t-shirt – & Other Stories
Gestreepte blouse – H&M // Beige blouse – Samsøe & Samsøe // Groen-beige top met print – Neo Noir

Mijn capsule wardrobe voor zomer 2020

Groene los vallende top – Warehouse // Khaki blouse – Samsøe & Samsøe // Zwarte strakke top – Zara
Zwarte wrapblouse – & Other Stories // Blouse met print – Cotton Club // Donkerblauwe wrapblouse – Selected (*)
Beige strakke top – ArmedAngels (***) // Groene longsleeve met print – Costes // Midi-rok met print – H&M

Mijn capsule wardrobe voor zomer 2020

Midi-rok met print – Selected (*) // Zomerjurk met print – Envii // Donkerblauwe maxi-jurk – Selected (*)
Grijs-blauwe jeans – H&M (*) // Zwarte skinny jeans – Abercrombie & Fitch // Groen bomberjack – Maison Scotch

* Gemaakt van duurzame(re) materialen, zoals biologisch katoen, tencel of gerecycled polyester
** Eerlijke/fair trade productie
*** Gemaakt van duurzame(re) materialen & eerlijke productie

Ik vermeld bewust geen links of prijzen, aangezien de meeste items al langer dan een seizoen in mijn garderobe zitten en niet meer te koop zijn. Ik vermeld zoals je hierboven ziet wel bij een aantal items wanneer ze duurzamer gemaakt zijn. Oh en mocht je afvragen waarom ik zo weinig broeken in mijn capsule wardrobe heb zitten: ik wissel niet zo vaak qua broeken/jeans. De twee die op de afbeeldingen staan draag ik meerdere keren in de week en wissel ik één of twee keer in de week af met een rok of jurkje. Zo goed als al mijn tops passen daarom ook bij deze twee broeken, want daar wissel ik wel graag mee.

Het duurzame kleding dilemma

Een tijdje terug had ik de ambitie om minimaal 75% van mijn kledingkast te verduurzamen. Een mooi voornemen, maar dat is zoals je ziet nog niet gelukt. In mijn huidige zomer garderobe zijn maar 9 van de 24 items duurza(mer) gemaakt: zo’n 37%.

Waarom het me nog niet gelukt is? Deels vanwege het gemak, deels vanwege mijn smaak en pasvormen. Voordat ik kleding koop wil ik de stof het liefst even voelen, het kledingstuk passen en alleen kopen als ik het 100% zeker weet. Dat gaat alleen in winkels en laat het aanbod qua duurzame kleding in winkels (vooral in Den Haag, waar ik woon) nog niet zo groot zijn. Om toch duurzame items toe te voegen aan mijn garderobe shop ik ook online. Soms past een duurzaam kledingstuk goed, maar soms ook niet. Dat weerhoudt me vaak om opnieuw iets van dat merk te bestellen.

Dat betekent niet dat ik niet mijn best blijf doen. Wanneer ik mijn herfst garderobe ga samenstellen en ik hier iets nieuws voor wil kopen, ga ik eerst bij de duurzame merken kijken. Pas als ik daar niet slaag, kijk ik bij mijn favoriete (minder duurzame) merken. Ook heb ik besloten dat ik ga proberen geen fast fashion meer te kopen. Onder fast fashion versta ik de goedkope merken met massaproductie die niet transparant zijn over waar ze produceren. Voor mij dus geen H&M, Zara en Warehouse meer. Gaat dit me lukken? Geen idee, maar ik ga het wel proberen!

Maar voor nu houd ik eerst een korte no-buy. Dit doe ik meestal nadat ik een tijdelijke capsule wardrobe heb samengesteld. Ik ga daarom proberen tot september niets nieuws te kopen. Zoals je leest heb ik het in dit artikel over ‘proberen’, want harde regels leg ik mezelf niet op. Sometimes life happens en maak ik een uitzondering 😉

Als jullie het leuk vinden zal ik vanaf nu weer een aantal keer in het jaar mijn capsule wardrobe delen. Ik zal jullie tevens op de hoogte houden van mijn verduurzamen van mijn kledingkast, want dit is iets waar ik nog in kan en wil groeien.

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *