Mijn Capsule Garderobe Voor 365 Dagen

Mijn Capsule Garderobe Voor 365 Dagen

Update: ik heb onlangs hier mijn capsule wardrobe voor zomer 2020 gedeeld!

Ik volg een aantal bewuste en duurzame bloggers die geregeld hun capsule garderobe delen op hun blog. Wat is een capsule garderobe precies, hoor ik je denken? Een capsule garderobe (ook wel op z’n Engels ‘capsule wardrobe’ genoemd) is een collectie kledingstukken die je met elkaar kunt combineren en voor een bepaalde periode draagt. Zo’n periode kan bijvoorbeeld 3 maanden zijn. Voor die periode selecteer je een aantal items: dat kan 25 zijn, of 35 – een aantal dat bij jou past. Ik doe niet aan capsule garderobes per seizoen, omdat dat met mijn garderobe niet meer nodig is. Vandaag laat ik jullie aan de hand van mijn complete garderobe zien waarom!

Het zit namelijk zo: ik bezit op dit moment 39 41 45 41 kledingstukken. Dat zijn alle topjes, t-shirts, truien, vesten, leggings, broeken, jassen en jurken bij elkaar opgeteld. Dat lijkt misschien een normaal getal, althans in mijn oren klinkt dat helemaal niet zo vreemd, totdat je de inhoud van mijn kast ziet:

Capsule garderobe

Wat is dit een verschil met zo’n 5 jaar geleden toen ik deze kast voor het eerst vulde met mijn kleding! Alle planken lagen helemaal vol en een deel van mijn kleding borg ik in de kast van mijn vriend op. Over de jaren heen ben ik steeds kritischer naar mijn kleding (en overige spullen) gaan kijken en op dit moment gaat er meer uit dan dat er in komt. Zo ben ik op het aantal van 39 kledingstukken gekomen. Omdat de meeste capsule garderobes over een periode van 3 maanden zo’n 30-35 kledingstukken bevatten, heeft het voor mij niet veel zin om hier aan mee te doen en 4 keer in het jaar mijn seizoensgarderobe te laten zien. Voor mij zou dat betekenen dat ik in de winter mijn zomer topjes en jurken eruit haal en in de zomer mijn truien en dikke vesten opberg. Maar er is genoeg ruimte in mijn kast voor al mijn kleding, dus ik hoef eigenlijk niets op te bergen. Daarom heb ik het liever over een ‘365 dagen capsule garderobe’.

Benieuwd naar wat er in mijn kast hangt? Ik heb afgelopen weekend al mijn kledingstukken op de foto gezet en hieronder bij elkaar gezet. Eronder vermeld ik ook van elk kledingstuk bij welke winkel/merk ik het vandaan heb.

Mijn huidige capsule garderobe

Laatste update: augustus 2019

Capsule warderobe

Zwarte tank top Selected // Grijze tank top Selected // Beige cropped tank top H&M
Donkerblauwe top ArmedAngels // Zwarte top met kant H&M // Top met print Selected
Beige top met print Selected // Top met print People Tree // Zwarte wraptop Komodo

Capsule warderobe

Lichtgrijs t-shirt Etsy // Gestreept t-shirt ArmedAngels // Donkergrijs t-shirt Berschka
Lichtblauwe blouse Abercrombie & Fitch // Zwarte bodysuit Résiste et Rêve // Gestreepte top ArmedAngels
Groene top H&M Conscious // Gestreepte trui Costes // Gestreepte trui People Tree

Capsule warderobe

Cropped blouse H&M // Groene blouse Samsøe & Samsøe // Luipaard print blouse Costes
Plaid blouse Abercrombie & Fitch // Donkergroene wraptop Komodo // Grijze trui H&M
Beige trui H&M // Groene trui H&M Conscious // Beige vest H&M

Capsule warderobe

Jurk met bloemenprint Envii // Donkerblauwe jurk Abercrombie & Fitch // Donkerblauwe jurk Selected
Jurkje met print Selected // Zwart jurkje met bloemenprint Selected // Rok met bloemenprint Abercrombie & Fitch
Zwarte skinny jeans Monki // Zwarte jeggings H&M // Grijze jeans H&M Conscious

Capsule warderobe

Faux suede jasje H&M // Taupe jasje ONLY // Groen bomberjack Scotch & Soda
Beige jas H&M // Donkergroene winterjas Abercrombie & Fitch

Zoals je ziet is nog lang niet alles in mijn garderobe duurzaam. Om precies te zijn: 18 van de 41 items zijn duurzaam geproduceerd, van biologische of hergebruikte materialen gemaakt of tweedehands gekocht. Dit getal wil ik absoluut omhoog krijgen, maar er is niets mis met de overige kledingstukken in mijn collectie. Ik wil deze niet weggeven of weggooien als ik ze nog met plezier draag (sommige items al zo’n 6-7 jaar!). Wat ik dus probeer te doen, is om een paar keer in het jaar een aantal duurzame kledingstukken aan mijn collectie toe te voegen die ik echt nodig heb of die een ander kledingstuk vervangen.

Naast deze kledingstukken heb ik nog een lade waarin de volgende items liggen: ondergoed, sokken, een sportoutfit, 2 bikini’s en een aantal oude shirts en leggings die ik als pyjama of loungekleding draag. En heel af en toe draag ik een comfy trui of sweatshirt van mijn vriend. Ik heb er op dit moment nog niet voor gekozen om ook al mijn schoenen, accessoires en sieraden op de foto te zetten, maar als jullie dit willen zien dan doe ik dit graag in een vervolgartikel.

Of mijn garderobe altijd uit zo’n 39 items zal bestaan, dat weet ik nog niet. Misschien zijn het er deze zomer wel 35, of wellicht nog minder – als ik naar dit overzicht kijk, dan zie ik meteen 5 items die ik al langer dan een jaar niet gedragen heb en die eigenlijk dus weg kunnen. Het lijkt me dan ook leuk om deze pagina te blijven updaten! Wellicht ter inspiratie voor een aantal lezers, maar ook handig voor mij om het overzicht te houden.

Kleine disclaimer: ik wil met dit artikel niet suggereren dat er een bepaald aantal kledingstukken in je collectie moeten zitten of dat iedereen minder (of juist meer) kleding moet bezitten. Met mijn stijl is het vrij makkelijk om met minder items rond te komen: ik draag weinig kleur en de kleding die ik heb, past dan ook goed bij elkaar waardoor ik veel combinaties kan maken. Dit overzicht is enkel bedoeld om te inspireren en informeren! Daarnaast ben ik me ervan bewust dat er genoeg vrouwen zijn die nog minder kledingstukken bezitten en die dus al een stap verder zijn – allemaal prima, het is geen wedstrijdje “wie is de beste minimalist”. 🙂

Lees ook:

De 5 basis items in mijn capsule garderobe
Ik heb een jaar lang geen kleding gekocht
De 30-wears regel

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

38 Reacties

 • Door Julie

  Tof artikel! Heb hier onlangs voor het eerst van gehoord en heb een nieuw streefdoel gevonden: minimaliseren en duurzamere kleding aanschaffen. Wordt best nog een opdracht maar ik begin nog maar natuurlijk 🙂

 • Door Stephanie

  Wat leuk om te zien! Ik zie vaker Posts over een capsule wardrobe voorbij komen en ben er best nieuwsgierig naar of het mij ook zal lukken ????

 • Door Laura - Redheadshavemorefun

  Leuk dat je een capsule wardrobe begonnen bent. Ik ben er de afgelopen maanden ook mee bezig geweest. Ik heb alles in 1 kast hangen, maar ik doe 2x per jaar een capsule: herfst/winter en lente/zomer. Dat komt omdat ik 2 verschillende basiskleuren heb voor die seizoenen. Momenteel heb ik voor herfst/winter totaal 31 stuks ( jassen en schoenen tel ik mee). Ik heb ook nog een deel retail erin hangen, ik vond het ook te gek om alles weg te doen als ik sommige stuks met veel plezier al jaren draag. Ik heb wel sinds de zomer begonnen om goed doordacht enkel nieuwe stuks te kopen (enkel als dit nodig was) en dan wel te kijken naar fairtrade en ecolgisch geproduceerde stuks. Nu heb ik een mix van o.a. Esprit tot Armed Angels. Ik droom van een volledige eco capsule maar dat zal nog even duren….

  • Door Sophie

   Wat goed! Zo probeer ik het ook te doen. En als het echt niet anders kan (qua stijl of budget), dan koop ik alsnog een item bij de H&M – zolang ik maar nooit meer terug ga naar de shopverslaafde Sophie van 5 jaar geleden!

 • Door Rowan

  Wat leuk om te zien zeg! En knap dat je zover bent gekomen: wat een ruimte in je kast! Ik probeer ook te minderen met spullen en kleding, maar vind kleding toch nog wel lastig hoor. Dan sta ik met een kledingstuk in mijn handen en denk: het is toch wel leuk. En hang ik het weer terug in de kast om het vervolgens weer een hele tijd niet aan te raken.

 • Door Desi

  Wat gaaf! Ik dacht altijd dat een capsule wardrobe heel moeilijk was, maar dat valt eigenlijk wel mee. Ik heb die van mij nu in twee delen en dat bevalt echt prima! Ik heb nu nog best veel kleren, maar dat probeer ik langzaam te verminderen. Inspirerend om te zien dat jij al op zo weinig zit.

 • Door Eva

  Goh, eigenlijk heel inspirerend! Ik dacht eerst 45, is dat nou veel of weinig of weinig. Maar eigenlijk als ik jouw kast zo bekijk is het weinig. Voor mij althans :-). Jeetje, ik denk dat het een heel lekker gevoel geeft om alleen de kleding te hebben die je fijn vindt en het meest draagt. Ik ga toch straks ook eens kijken wat weg kan…
  Liefs!

 • Door Mariëlle

  Ik kende het helemaal niet, dus ik vind het wel leuk om te lezen. Ik heb ook niet super veel kleding, maar wel meer dan jij nu. Ik vind het super knap dat je het hierbij houdt op dit moment!

 • Door Mariska

  Je hebt een mooie capsule gemaakt! Best wel gaaf idee dit, zou zelf ook wat vaker op duurzame kleding moeten letten.

 • Door Kirsten

  Wat een leuk artikel! Ik ben er ook al een tijdje mee bezig. Dit geeft mij nog meer inspiratie 🙂

 • Door Mijntje

  Ik vind capsule garderobes heel inspirerend, maar wil – gezien het wisselvallige Nederlandse weer – ook in de lente snel bij mijn wintertrui kunnen. Zo\’n 365-dagen capsule kan voor mij een uitkomst zijn! Momenteel past nog niet alles in mijn kast, maar je artikel inspireert me om verder te minimaliseren. Ik koop de laatste jaren ook alleen nog biokatoen (en bij de Kringloop).

 • Door Judith

  Wat een leuk artikel, jouw kast is hoe mijn doel eruit ziet, veel ruimte en weinig stapels. Updates over hoe de garderobe/het aantal veranderd en over de accessoires zijn zeer welkom! Ik vind dat je al een mooi aantal duurzame items hebt, ik heb helaas nog niks gevonden in mijn stijl. Maar ben ook van plan om gewoon te dragen wat ik heb en bij een nieuwe aankoop goed te zoeken.
  Mocht je het leuk vinden om over te schrijven dan zou ik ook wel willen horen hoe jij shopt /aankopen doet, hoe vaak en met welke voorbereiding (aangezien je neem ik aan geen impuls aankopen meer doet).

 • Door Inge

  Wat goed dat je zo ver bent met je capsule garderobe! Ik ben bijna een jaar geleden begonnen met minimaliseren van mijn garderobe en merk dat er nog steeds veel meer uit gaat dan er mijn kast in komt.
  Ik vind het heel leuk om hier over te lezen!

 • Door Becky

  Wat een leuk artikel, heel inspirerend! Zelf heb ik een herfst/winter en lente/zomer capsule, omdat ik van kleur houd en in de zomer een heel ander kleurenpalet draag dan in de winter. Ik houd ook bij hoe vaak ik mijn kledingstukken draag en maak om de drie maanden een overzicht – misschien is dat wat overdreven, maar ik ben dol op lijstjes en tabellen 😉 Zo is het voor mij gemakkelijker geworden om afscheid te nemen van kledingstukken die ik heel graag draag, maar die eigenlijk niet meer kunnen omdat ze versleten zijn. Ik spreek met mezelf af hoe vaak ik ze nog mag dragen (vb 5 of 10x) en daarna gaan ze weg.

  • Door Sophie

   Wat een goede tip! Zelf doe ik het liefst spullen weg als ik ze een jaar niet meer gebruikt heb, als je lijstjes bijhoudt dan kan je dat makkelijk in 1 overzicht zien natuurlijk. Vind ik niet overdreven hoor! 🙂

 • Door Becky

  Oh, en wat ik me nog afvroeg: jij had toch een duurzame jeans van Nudie jeans? Sorry dat ik zo nieuwsgierig ben, maar wat is de reden dat die niet in jouw capsule wardrobe zit? Ben je er niet meer tevreden over? Ik vraag dit omdat mijn huidige jeansbroeken beginnen te verslijten (ik heb er maar 2) en ik stilaan aan het uitkijken ben naar een nieuwe van een duurzaam merk.

 • Door Sophie

  Beetje off topic, maar even een vraag ale mede zwarte jeans liefhebber. Ik heb het gevoel dat zwarte jeans meestal wat sneller slijten dan “gewone” en vroeg me af of je het gevoel hebt dat je er zo langer mee doet (omdat je een aantal paar hebt) dan je er los van elkaar mee zou doen (net zoals bij hardloopschoenen)?

  • Door Sophie

   Ja! Dit is 1 van de reden waarom ik er een paar heb. Ik leef echt in zwarte jeans en als ik maar 1 paar zou hebben, dan zou ik die letterlijk 6 dagen in de week dragen waardoor hij na een paar maanden kapot is. Ik weet niet wat het is, zowel dure als goedkopere zwarte jeans slijten idd sneller dan blauwe jeans. Of misschien valt het bij de blauwe jeans minder snel op?

 • Door Karin

  Ik vind dit echt een heel inspirerend artikel! Toen ik de foto van de inhoud van je kast zag vond ik het heel erg weinig en dacht dat je dan vaak hetzelfde zou dragen. Maar alles zo apart op de foto valt dat erg mee. Knap dat alles zo goed bij elkaar past, je hebt echt een duidelijke stijl zo, waar je volgens mij eindeloos veel combinaties mee kunt maken! Ik probeer ook bewuster te zijn met kleding, heb dit hele jaar nog niets gekocht en dat is voor mijn doen al een hele overwinning. Ik wil alleen nog iets kopen als het bijzonder is en echt iets toevoegd aan wat ik al heb. Ik probeer voor mezelf ook een bepaalde stijl te kiezen en vaste kleuren zodat alles te combineren is. Ik zou het erg leuk vinden als je een post zou maken met daarin wat outfit combinaties die je graag draagt!

 • Door Iris

  Wat een superleuk artikel Sophie! Heel inspirerend!! Echt heel leuk om te lezen: meer van dit soort posts:)!
  Ik heb sinds mijn terugkomst in NL ook besloten dat het nu eens afgelopen moestzijn met al die overbodige kleding en heb drie kwart eruit gegooid om te gaan verkopen tijdens de volgende IJ-hallen markt. ZO! dat voelt goed! Ik ben heel benieuwd eigenlijk als ik zou tellen, op hoeveel kledingstukken ik dan uitkom.. (wordt vervolgd!) het zijn er in ieder geval wel meer dan in jouw kast, maar zolang ik alles nog met plezier draag is dat inderdaad helemaal prima:)! Liefs

 • Door Michelle

  Interessant om te zien. Ik heb erg veel kledingstukken die ik bijna niet draag, gelukkig koop ik niet vaak kleding ( ik denk 3 a 4 keer per jaar) dus dat valt nog wel mee. Misschien wel eens een idee om een grondige, vroege lente schoonmaak te houden. Lijkt me heerlijk om zo\’n opgeruimde kast te hebben!

 • Door Just-a-name

  Dit soort artikelen vind ik echt heel leuk om te lezen! Zelf probeer ik ook minder spullen te krijgen,zo heb ik al veel schoenen weggedaan en probeer ik van verzorging producten van alles 1 te hebben. Ik probeer eerst iets op te maken voor dat ik iets nieuws aanschaf en ik merk echt dat hoe minder spullen hoe meer rust het mij geeft. Ook koop ik pas iets als ik het echt wil en komen twijfel gevallen er niet meer in. Ik zie graag je schoenen accessoires en sieraden 🙂 Liefs

 • Door Manon

  Hoi, ik kwam alweer een tijdje geleden via Un-fancy uit bij het onderwerp capsule wardrobe. En sindsdien laat het idee me niet meer los. Jouw capsule vind ik erg leuk. Ik ben zelf al wat ouder, 45 jaar, en ik merk dat ik niet meer alles zomaar kan dragen. Ik mis op dit moment bloggers die capsules laten zien voor vrouwen boven de veertig. Zou ik erg leuk vinden. Als je zo\’n blogger kent, houd ik me aanbevolen.
  Op dit moment wissel ik kleren die ik wegdoe, in voor duurzame exemplaren. Miss Green is ook een hele goede site.
  Ben benieuwd naar je schoenen, accesoires en sieraden.

 • Door Klaartje

  Wat een fantastische kast ???????? En een inspirerend artikel! Meteen zin om aan de slag te gaan. Nog eens kritisch mijn kast langslopen en alles op de foto zetten voor Catching the Glow. Op mijn to-do-lijstje 🙂

 • Door Shana

  Echt een super artikel !! Mijn kast hangt vol met dingen die ik eigenlijk heel weinig draag, en ik heb nog steeds van die momenten dat ik totaal niet weet wat dragen.
  Dit wordt mijn volgende streefdoel, fijn dat alles bij elkaar past !!

  Heb je misschien nog tips over hoe ik hiermee het best kan beginnen?

 • Door Anne-Sterre

  Wat leuk om te lezen, een goede manier om het aantal kledingstukken beperkt te houden. Hier kan ik nog wat van leren, al komt een groot deel van mijn kleding bij tweedehandswinkeltjes vandaan, wat het voor mijn idee wat beter maakt.

 • Door Natasja

  Wat mooi om te zien zeg! Ik wil ook graag minder kledingstukken in mijn kast, ik moet daar toch echt eens voor gaan zitten want ik zie nu door de bomen het bos niet meer, haha. Het laten matchen met elkaar probeer ik steeds meer wanneer ik iets koop. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *