• Home
  • Blogs
    • Alle blogs
    • Bewust leven
    • Bloggen & carrière
    • Boekentips
    • Kinderloos
    • Minimalisme
    • Opinie
    • Social media
    • Spiritualiteit
    • Persoonlijk
  • Info
    • Over mij & mijn blog
    • Freelance werk
  • Contact
Logo
Logo
Bewust leven Boekentips

Leef meer, denk minder

Sophie
geen reacties
6 oktober 2021
4 minuten lezen

Leef meer, denk minder

Ik ben iemand die veel nadenkt: over mijn leven, mijn gevoelens, de wereld en allerlei gebeurtenissen. Ik kan verdwijnen in mijn gedachten en soms zelfs fantasiewerelden. In de afgelopen jaren heb ik geleerd om zoveel mogelijk positief, of in ieder geval “neutraal”, te denken. Want dat is beter voor je gemoedstoestand, toch? Nee, zegt psychologe Pia Callesen in haar boek “Leef meer, denk minder”. Als je je gelukkig wilt voelen, moet je juist minder denken.

Meer of “goed” denken maakt niet gelukkig

Ik had in het begin van haar boek een beetje moeite met dit concept. Er is toch niets mis met even lekker wegdromen in een fantasiewereld of door middel van “The Law of Attraction” positieve gedachten op te roepen? Daarnaast denk ik graag na over problemen en hoe ik deze op kan lossen. Maar Pia Callesen gelooft niet dat veel nadenken en piekeren ons helpt:

“Wanneer we voortdurend ons eigen welbevinden in de gaten houden en waarnemen hoe wij ons voelen, brengen we onszelf in een neerwaartse spiraal die depressieve symptomen als somberheid en energieverlies kan veroorzaken en in stand houden. Dat gebeurt ook als we rationeel, positief of zorgvuldig over onszelf proberen te denken. Je kunt niet je probleem van te veel denken overwinnen door meer te denken of ‘goed’ te denken, alleen door minder te denken”.

Teveel nadenken maakt me al jaren somber

Die kwam wel even binnen. Na jaren veel spirituele- en zelfhulpboeken gelezen te hebben, die juist aanraden om vaak positief te denken en je welbevinden in de gaten te houden, was ik niet anders gewend. Als ik minder met al die gedachten, wat gebeurt er dan? Ik geloof immers dat mijn gedachten mij beter laten voelen en voor oplossingen zorgen. Maar toen ik het boek uit had moest ik haar toch gelijk geven. Door te veel te denken, voel ik me inderdaad somberder.

Het is niet voor niets dat ik in periodes waar ik weinig te doen heb – bijvoorbeeld als ik een paar maanden tussen twee opdrachten/banen heb zitten – me moe voel en me af begin te vragen of ik weer depressief aan het worden ben. Ik sta al snel niet meer vroeg op en blijf uren in bed liggen nadenken. Ik ben me bewust van dit gedrag en sluit mijn gedachten daarom altijd positief af. Dat is er de afgelopen jaren genoeg ingedramd door al die zelfhulpboeken en coaches waar ik naar luisterde. Ik had daarom niet door dat juist dit gedrag mij somberder aan het maken was.

Elke avond een ‘piekeruurtje’

De enige oplossing hiervoor is om minder na te denken. Dus niet steeds in je gedachten zijn en deze proberen om te draaien en positief te maken. De oplossing is ook niet om eindeloos naar oplossingen te zoeken of meerdere keren per dag te checken hoe je je voelt (waar geheid weer meer gedachten uit voortkomen). Minder denken, meer leven dus. Maar hoe dan?

In haar boek geeft de psychologe verschillende tools om minder te piekeren. Zo kan je voor jezelf elke dag een uurtje inplannen om vrijuit te piekeren, bijvoorbeeld ’s avonds tussen 19 en 20 uur. Als je merkt dat je overdag piekert, dan schuif je deze gedachten even door naar later op de dag. ’s Avonds heb je je ‘piekeruurtje’ en laat je je gedachten de vrije loop gaan. Na een uur – of eerder – laat je de gedachten weer los en ga je iets anders doen. Er staan ook oefeningen in het boek om te leren dat jij altijd de controle hebt om aandacht aan je gedachten te geven of juist niet.

Laat al dat gepieker los

Iedereen heeft weleens negatieve gedachten, voelt zich somber of denkt aan iets uit het verleden dat niet zo prettig was. Dat is heel normaal en hoef je je niet voor te schamen. Door af en toe negatieve gedachten te hebben word je ook niet depressief. Je gaat je volgens Pia Callesen depressief voelen als deze gedachten dagelijks uren van je tijd opeisen. Of als je denkt deze gedachten niet los te kunnen laten of het idee hebt dat je erover na moet denken. Ik geloof nu dat mijn vele gedachten, het nadenken over mijn leven en bepaalde (wereld)problemen, mij niet gelukkig maken. Ik mag ze wat vaker loslaten. Ik hoef niet continu mijn gedachten te beheersen en positief te houden… Want dat werkt behoorlijk averechts.

Ik ben me in de afgelopen weken bewuster geworden van mijn vele gedachten. Waar ik voorheen overtuigd was dat deze gedachten mij hielpen, ben ik daar nu niet meer zo zeker van. Ik heb nog geen dagelijks piekeruurtje ingesteld, maar probeer mijn gedachten over een bepaald probleem of gebeurtenis onder de vijf à tien minuten te houden. Als ik merk dat het langer duurt, dan mag ik er later op de dag verder over piekeren. Maar meestal ben ik het ’s avonds alweer vergeten.

Leef minder in je hoofd

Ik geloof nog steeds dat een positieve mindset helpt in het leven, maar ik ben er nu minder mee bezig. Want als ik eerlijk ben, dan heeft al dat filosoferen de afgelopen jaren mij niet heel veel gebracht. Natuurlijk helpt het af en toe om bepaalde dingen anders te bekijken of iets te verwerken. Maar of het nu echt nodig is om een hele middag na te denken over een bepaalde situatie of probleem? Dat betwijfel ik. De meeste gedachten kan ik inmiddels in veel kortere tijd verwerken. Het resultaat? Ik leef de laatste weken een stuk minder in mijn hoofd en meer in het nu.

Pia Callesens boek “Leef meer, denk minder” is te koop bij bol.com voor €9,99 (e-book) of €20,99 voor de paperback versie.

Bron afbeelding: Karolina Grabowska via Pexels.
Dit artikel bevat een affiliate link. Ik heb het boek zelf aangeschaft.

boek boektip leef meer denk minder pia callesen
Deel
Door

Sophie

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.
Write Comment
Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig artikel

Het loslaten van je (ideale) online persona

Volgend artikel

Zes maanden zonder social media: besta ik nog?

Ook interessant
Je bent niemand iets verschuldigd
Bewust leven

Je bent niemand iets verschuldigd (behalve jezelf)

4 minuten lezen
6 augustus 2018

Als er iets is dat ik in de afgelopen maanden geleerd heb, is dat ik niemand iets verschuldigd ben. Niet jou, niet mijn familie, niet mijn vrienden en al zeker niet mensen die ik helemaal niet ken. Toch heb ik altijd gedacht dat ik mezelf maar beter kan uitleggen, discussies aan moet gaan en mensen …

Hoe we elke 7 jaar veranderen
Bewust leven

Hoe we elke 7 jaar veranderen

5 minuten lezen
8 februari 2019

Ik denk de laatste tijd vaak aan de veranderingen in mijn leven. Niet voor niets schrijf ik de hele week al over het onderwerp verandering – dit heeft mede te maken met mijn verjaardag. Ik word vandaag 35 jaar en voor mij is dit een belangrijk jaar. Ik geloof namelijk dat we elke 7 jaar …

Dit is wat ik geleerd heb na 2,5 jaar minimalistisch(er) leven
Bewust leven Minimalisme

Dit is wat ik geleerd heb na 2,5 jaar minimalistisch(er) leven

5 minuten lezen
10 juli 2017

Het is nu zo’n 2,5 jaar geleden dat ik besloot om minimalistischer te gaan leven. De reden was simpel: ik had teveel spullen in huis en er bleven maar spullen bijkomen. Het hielp ook niet dat ik een blog had, waarvoor bedrijven me constant producten opstuurden en er tientallen ongebruikte producten in mijn kast lagen. …

Privacy Policy. © sophiecarleen.nl 2014 - 2023
Logo
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Voorkeuren
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Voorkeuren
{title} {title} {title}