Kies wat vaker voor JOMO (The Joy Of Missing Out)

Kies wat vaker voor The Joy of Missing Out

FOMO, de ‘Fear Of Missing Out’, klinkt je vast bekend in de oren. Er is altijd wel iets gaande: een borrel op werk, je nichtje die gaat trouwen, een babyshower, een nieuw restaurant dat opent, een nieuwe film in de bioscoop die je echt moet zien… Voor je het weet staat je hele agenda vol met afspraken. Je neemt die volle agenda maar voor lief, want wat als jij net dat ene geweldige feestje mist? Gelukkig is er een tegengeluid op FOMO, genaamd JOMO: de Joy Of Missing Out. Ik pleit ervoor om wat vaker voor JOMO te kiezen, ook in de drukke decembermaand.

Van FOMO naar JOMO

Nu heb ik eigenlijk makkelijk praten, want ik ben vrij introvert en heb geen probleem met ‘nee’ zeggen. Een tweede feestje deze week? Nee dankje. Drie afspraken op een dag? Gaat niet gebeuren. Ik ben ervan bewust dat afspraken met mensen mij energie kosten en dat ik alleen in mijn eentje weer op kan laden. Een volle agenda heb ik daarom nooit. Maar ook ik leed aan FOMO, voornamelijk toen ik nog wat jonger was. Zo wilde ik er altijd voor mijn vriendinnen zijn en ging ik dus van het ene feestje, etentje en borrel naar de andere. Ik wilde niet als ‘saai’ of ‘ongezellig’ gezien worden, dus deed vrolijk mee. Vanbinnen voelde ik me uitgeput, maar ik was in ieder geval aanwezig en miste niets.

Vandaag de dag ben ik heel selectief met afspraken maken geworden. Door mijn tijd heel bewust in te delen raak ik niet meer uitgeput en heb ik plezier tijdens afspraken. Als ik doordeweeks naar een etentje ga, dan zorg ik ervoor dat ik de avond ervoor en erna thuis ben. In het weekend plan ik maar op één dag afspraken in, zodat ik de andere dag voor mezelf heb. FOMO heeft nu plaats gemaakt voor JOMO, want ik geniet echt van de tijd die ik thuis in mijn eentje (oké en grotendeels met mijn vriend, met wie ik samenwoon) spendeer.

Wat vind jij echt belangrijk?

Stel jij wilt ook wat vaker bewuster voor JOMO kiezen. Hoe pak je dat aan? Ik adviseer om voor jezelf te beslissen wat jij echt belangrijk in het leven vindt en dat op te schrijven. Misschien is dat familie, je beste vrienden, je partner, je kinderen of juist alleen zijn. Of misschien vind jij het belangrijk om jezelf te ontwikkelen, door te studeren of zit je nu in een periode waar werk belangrijk is. Denk ook na over wat voor activiteiten jij leuk vindt om te doen. Kan je deze activiteiten alleen uitvoeren of heb je hier andere mensen voor nodig? En waar spelen deze activiteiten zich af? Zo krijg je een beetje een overzicht van wat jij belangrijk en leuk vindt om te doen. Er zijn geen verkeerde antwoorden, iedereen is anders en zal andere dingen opschrijven.

Wat kan je schrappen?

Leg dit overzicht nu naast je agenda. Wat valt je op? Hoeveel tijd besteed je aan de dingen die jij belangrijk en leuk vindt? Als je tot de conclusie komt dat je veel dingen doet die je eigenlijk helemaal niet (meer) leuk vindt, kijk dan wat je kunt schrappen. Voorbeelden van dingen die ik over de jaren heen grotendeels geschrapt heb: lunches en borrels met oud-collega’s en studiegenoten die ik nooit meer spreek, weekendjes weg met familie/familiedagen en netwerkborrels. Ook boeit het me echt niet meer als ik in de eerste maand bij een opening van een nieuw restaurant of bar nog niet langs ben geweest. En dat ik daarom niet altijd ergens over mee kan praten. Wat kan jij schrappen?

Plan lege avonden en dagen in

Mijn tip op heel bewust JOMO in te plannen: blokkeer avonden en dagen in je agenda. Geef het een naam, zoals JOMO of iets anders dat je aanspreekt, en houd deze uren voor jezelf. Vraag jezelf pas op de dag zelf af wat je wilt doen. Waar heb je nu behoefte aan? Waar heb je zin in? Wat heb je al lang niet meer gedaan? Ga dat nu doen. Er zijn geen regels, dus je mag deze tijd helemaal voor jezelf invullen. Heerlijk toch? Ga bijvoorbeeld comfortabel op de bank met een boek liggen, kook een uitgebreide maaltijd, maak een wandeling of kijk een serie. Of pak een oude hobby op, ga de stad in naar je favoriete winkel of schrijf je in voor een cursus.

Hoe ik JOMO ervaar: bewust gelukkig zijn met wie je bent en wat je hebt. Je bent goed genoeg. Je hoeft niet met alles mee te doen. Je hoeft niet overal ‘ja’ op te zeggen. Je mag voor jezelf kiezen. Door tijd alleen te spenderen en dingen te doen die je echt wilt doen, laad je weer op en creëer je balans in je leven. Zo kan je die drukke werkweek aan en kan je gezellig mee uit eten of drinken wanneer je een belangrijke afspraak hebt staan. Kies daarom wat vaker voor het geluk dat JOMO je geeft. Ik weet zeker dat het een positieve invloed op je leven gaat hebben!

PS een dag zonder technologie of een social media detox zijn erg JOMO-proof en aan te raden 😉

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

1 Reactie

  • Door Judith

    Mooie inspiratie en goed idee om op die manier praktisch je waarden naast je agenda te leggen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *