Join the club, word ook een MLM girlboss

Join the club, word ook een MLM girlboss

Ben jij jouw kantoorbaan ook zo zat? Voel jij diep van binnen dat jij succesvol hoort te zijn? Wat als ik jou kan helpen met het vinden van jouw droombaan, waarmee je makkelijk duizenden euro’s in de maand kunt verdienen vanuit huis? Stuur me een DM voor meer info, dan word ook jij binnenkort een echte girlboss! 😍”

Steek je hand in de lucht als jij ook dit soort Instagram ads voorbij ziet komen. Ik volg al jaren vol verbazing verhalen en documentaires over MLM (multi level marketing) bedrijven. Omdat maar zo’n 1% van mensen die begint met een MLM-bedrijf er daadwerkelijk van kan leven (1) en er genoeg negatief nieuws over te vinden is, verbaas ik me er altijd over dat dit soort bedrijven nog steeds bestaan.

Wat is een MLM?

Mocht je niet weten wat een MLM precies is: een MLM-bedrijf verkoopt producten via verkopers. Deze verkopers zijn niet in dienst van het bedrijf, maar kopen de producten in en verkopen ze vervolgens weer door. Op zich niets mis mee als je er zo naar kijkt. Maar waar het meeste geld mee te verdienen valt zijn niet de producten, maar met het recruiten van nieuwe verkopers. Voor elke nieuwe verkoper die jij binnenhaalt, krijg jij een geldbedrag. Over elke verkoop die hij of zij maakt, verdien jij een percentage. Haalt deze verkoper onder jou vervolgens ook weer verkopers binnen? Dan verdien jij ook aan deze verkopen weer een percentage. Een heel lucratief verdienmodel dus, mits je genoeg verkopers onder jou hebt zitten.

Nu bestaan er uitzonderingen: verkopers die zich puur op het verkopen van producten focussen. Ik geloof best dat een aantal van deze bedrijven prima producten maken. Ik heb geen probleem met MLM-verkopers die een webshop starten en de producten zo aan consumenten verkopen. Waar ik me wel aan erger zijn verkopers die zich puur richten op het recruiten van meer verkopers. Die onzin verkopen op social media en liegen over hun verdienmodel. En waarvan steeds meer ook als “coach” werken, om zo andere MLM-verkopers te laten geloven dat zij met de juiste support ook rijk kunnen worden.

De data liegt er niet om: 99% van MLM-verkopers kan niet van dit werk leven (1). De meeste verkopers geven meer geld uit dan dat er binnenkomt. Waarom lijken MLM-bedrijven opeens populair te worden onder jonge vrouwen?

De social media girlboss

Join the club, word ook een MLM girlbossEen typische post van een MLM-recruiter op social media

Social media speelt een grote rol in de populariteit van MLM-bedrijven. Ik zie ze bijna dagelijks voorbij komen op Instagram: advertenties van jonge vrouwen die op zoek zijn naar boss babes die ook een eigen bedrijf willen starten. Wat ze bieden: een eenvoudig verdienmodel, waarmee je vanuit huis geld kunt verdienen. Je hoeft enkel wat selfies te plaatsen en over de producten te schrijven om geld te verdienen. Veel van deze meiden creëren online een imago van een succesvolle girlboss. Een girlboss die haar eigen bedrijf runt, op vakantie gaat, mooie kleding draagt en kan werken waar en wanneer ze wilt. Wie wil dat nou niet?

Veel MLM-verkopers zullen je het volgende vertellen over hun “baan”:

– Ik werk waar en wanneer ik wil 💅
– Ik werk met allemaal toffe girlbosses samen 😍
– Ik heb weinig kosten en hoge inkomsten 💶
– Ik bepaal zelf hoeveel ik verdien 💰
– Ik werk vanuit huis met mijn baby, wat een heerlijk leven! #mompreneur 👶

Klinkt goed of niet? Veel van de producten zijn ook nog eens gericht op jongvolwassenen en vrouwen. Denk aan cosmetica, supplementen, afslankmiddelen en essentiële oliën. Allemaal met wonderlijke claims natuurlijk, zoals de geneeskrachtige werkingen van oliën die kanker en de ziekte van Lyme zouden kunnen genezen (2). Ik begrijp dat jonge vrouwen hier interesse in hebben. De producten zien er mooi uit en lijken nog goed voor je te zijn ook. En als je de verkopers moet geloven kan je er ook nog eens heel veel geld mee verdienen én word je onderdeel van een succesvolle groep girlbosses… Al is dat één grote leugen (net zoals het online imago dat de meesten creëren).

De MLM-coach

Join the club, word ook een MLM girlbossVerdien je niet genoeg met je MLM-bedrijf? Huur dan een MLM-coach in, die je voor een paar honderd euro al haar trucjes leert

Om al die producten goed te verkopen heb je support nodig. 99% van de verkopers verdient immers geen geld met MLM. Maar maak je geen zorgen: daar bestaan nu MLM-coaches voor. Zogenaamde succesvolle MLM-verkopers die al hun verkooptrucjes met jou zullen delen, zodat ook jij op social media een succesvolle verkoper kunt worden. Voor maar €497 kan jij hun exclusieve programma kopen. Voor een extra €197 in de maand geven ze je persoonlijk advies via een coaching call. Maar wie onderzoek doet, trekt dit al snel in twijfel.

Als ik de Instagram-profielen van deze MLM boss babes bekijk, zie ik maar een paar honderd volgers en weinig interactie. Je zou denken dat een succesvolle online ondernemer in ieder geval wat meer volgers en comments op haar content krijgt. Bewijs van inkomsten of succesverhalen van klanten ontbreken ook. Naar mijn idee zien deze coaches meer heil in het coachen van verkopers dan in het recruiten en verkopen van producten. Want als zo weinig verkopers daadwerkelijk geld verdienen met MLM, dan zal er vast interesse zijn in mensen die je leren om beter te worden in sales en verkoop via social media.

Mijn eerlijke mening?

Gewoon niet doen. Blijf ver weg van MLM-bedrijven en hun verkopers die je proberen te recruiten. Geloof niet in de praatjes van verkopers over succes en rijkdom en geef vooral geen geld uit aan een starterspakket of bijeenkomst. Doe zelf onderzoek en je zult zien dat de meeste mensen geen of weinig geld verdienen met MLM-verkoop. De meeste mensen die wel geld verdienen, zijn al vroeg begonnen met de MLM en staan daarom aan de top met veel verkopers onder hun…

Denk je er toch over na om het te doen?

Ben je onlangs benaderd door een MLM-bedrijf en ben je overtuigd van deze kans? Doe dan goed onderzoek naar a) wat je verkoopt en b) hoe de meeste mensen met dit MLM-bedrijf geld verdienen. Vraag naar informatie over inkomsten, doe online onderzoek naar ervaringen en lees je goed in qua producten en ingrediënten. Veel MLM-bedrijven zijn in het verleden al aangeklaagd door grote groepen mensen en dat is niet voor niets. Daarnaast delen steeds meer ex MLM-verkopers hun eerlijke ervaringen op YouTube en social media.

Ben je al verkoper en deel je jouw liefde voor de producten in je eigen webshop of op social media? Ga gerust je gang. Maar wees wel eerlijk naar nieuwe verkopers toe als je die wilt recruiten. Laat ze transparante data zien over inkomsten en verschillende verdienmodellen. En verkoop geen onzin of leugens, want je valt op een gegeven moment door de mand.

Meer weten over MLMs? Check de volgende links:

Rambam aflevering – Multi Level Marketing via BNNVARA
Het anti-MLM subreddit op Reddit
Vice docu op YouTube: Why Women Are Quitting Their Side Hustle: Leaving LuLaRoe

Lees ook:

Werken met een (online) coach: is dat het waard?

Cultish – Waarom ook jij kunt vallen voor een cult

Bronnen:

1 – The Case (for and) against Multi-level Marketing, Jon M. Taylor voor de FTC (pdf)
2 – Gezondheidsclaims verkopers etherische olie ‘misleidend en gevaarlijk’, NOS
Afbeeldingen: Marten Bjork & Humphrey Muleba via Unsplash en Instagram

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

12 Reacties

 • Door Maria

  Gewoon niet doen, klaar. Zo misleidend! Dank voor het delen, Sophie.

 • Door Sandra CH

  Ugh fijn dat je dit aankaart. Ik heb een paar docu’s over MLMs gezien en het is zo deprimerend. Ze richten zich specifiek op vrouwen omdat die vaak flexibeler willen/moeten zijn ivm gezin/mantelzorg/etc. Het is zo triest want het is zo gepushed op dat ‘je eruit haalt wat je erin stopt’, dus het is ook nog de ‘schuld’ van de slachtoffers als ze geen succes hebben!
  Ik volg(de) een paar influencers op instagram die nu een bepaalde business bundle pushen en het is zo misleidend! Het is geen MLM maar wel hetzelfde principe “wordt een insta influencer met deze bundle ebooks, en heb een geweldig leven!!”. As if…Niet iedereen kan een insta-influencer worden en daarvan leven! De markt is gewoon beperkt.

  • Door Sophie

   Haha ik moet toegeven dat ik die business bundle vorige maand heb aangeschaft (als we het over dezelfde hebben, ik denk het wel) :’) Er zat een membership in die ik wilde hebben voor de aanschafprijs, dus het leek me wel een goede deal. Maar met die 95 cursussen die erbij zitten heb ik dus nog helemaal niets gedaan! 😀 Mocht er iets tussen zitten van die influencers die je volgt waar je misschien interesse in hebt stuur me een mailtje, dan stuur ik het naar je toe 🙂

   • Door Sandra CH

    Haha, ja ik denk dat we het over dezelfde bundle hebben. Prima toch, als je sowieso een boek ervan wilde hebben. Ik heb een eerdere bundle gekocht met vegan boeken, ik wilde er 1 boek van hebben maar die hele bundel was even duur dus tja 🙂 Daar zaten wel een paar interessante bij, maar ik heb 75% nog niet bekeken.
    Ik denk dat die business bundle goed is voor mensen die een bedrijf hebben/willen hebben en veel met social media doen. Maar als er een verhaal om heen wordt gespannen van ‘start je eigen bedrijf en werk altijd vanaf het strand als influencer’…tja dat is gewoon niet voor ons allemaal bereikbaar. Ik ben overigens een gelukkig loonslaaf dus ik had er geen interesse in, maar ik zag de advertenties van sommige influencers en ik had er mijn vraagtekens bij 🙂

    • Door Sophie

     Helemaal mee eens! Ik wil hier ook nog een keer een artikel over schrijven. Want om de één of andere reden lijkt het bijna alleen maar jonge en knappe mensen te lukken om zo te leven :’)

     • Door Sandra CH

      Ja, apart is dat 🙂 Die toevallig al van een gegoede familie komen (met connecties) of een rijke partner hebben…Ik ben benieuwd naar jouw inzichten daarover 🙂

 • Door Martin Swinkels

  Ik ben een fan van MLM maar ik denk dat het nog makkelijker kan. Het is nu eenmaal zo dat geld altijd van domme en goedgelovige mensen naar sluwe en uitgekookte mensen stroomt. Dat is bijna een natuurwet. Sluwe mensen hebben gewoon het recht om domme goedgelovige mensen hun geld afhandig te maken. En MLM helpt daar bij.
  Maar MLM is wel een ingewikkelde manier. Doe hieronder de test en ontdek wat bij jou past:

  Vraag: denk je dat het een goed idee is om MLM producten te gaan verkopen?

  Als je antwoord ‘NEE’ is: Prima. Je hebt voldoende gezond verstand om op een eerlijke manier een redelijk inkomen te genereren. Dus je hoeft geen MLM te doen.

  Als je antwoord ‘JA’ is: Ook prima! Maar geef je geld liever rechtstreeks aan iemand die rijker en minder goedgelovig is dan jij. Dat spaart je een hoop tijd en moeite.

 • Door Mariëlle

  Wat goed dat je dit deelt Sophie! Ik krijg hier altijd kriebels van (niet alleen MLM coaching, maar ook essentiële olie inderdaad, ook zo’n mega grote sector stiekem denk ik).. Gelukkig voel ik het meteen als het niet zuiver is, maar er zijn zoveel mensen die ‘er in trappen’. Mega veel investeren (in tijd of geld of moeite of wat dan ook) en er dan niets uithalen, vaak juist mensen die bijvoorbeeld al krap bij kas zitten en hopen dat dit hét is. Dus goed dat je dit onder de aandacht brengt!

  • Door Sophie

   Heb je de ‘Unwell’ aflevering op Netflix gezien over essentiële olie? Die duiken in deze wereld, inclusief MLM, super interessant!

 • Door jolanda

  Dit is wel heel zwart/wit. Ik denk dat je gelijk hebt als het gaat om de verkoop van producten. je moet namelijk zelf de producten al kopen en de verkoper onder je ook. In het slechtste geval moet je een abonnement afsluiten en ben je iedere maand, half jaar, of misschien zelfs twee keer in de maand de klos.
  Echter zit ik zelf in drie netwerkmarketing bedrijven. Het is leuk om EXTRA te verdienen als ik mensen inschrijf. Maar schrijf ik geen mensen in dat krijg ik 300% op mijn aangeschafte licentie. Ik kan éénmalig een licentie aanschaffen en die laten groeien, ik kan wekelijks een licentie aanschaffen, of maandelijks net wat ik zelf wil.
  Ik kan en wil je de resultaten laten zien.
  Ik ben dus vrij of ik wel of geen meerdere licenties aanschaf
  Ik kan mensen inschrijven, maar als ik dat niet doe dan groeit mijn licentie nog steeds
  MLM is dus niet altijd een hele slechte business. Het is maar net in welk bedrijf je zit.

Reacties are closed.