Nu ik zo’n anderhalve maand in mijn no-buy challenge zit heb ik tijd om mijn garderobe en cosmeticacollectie onder handen te nemen. Wat gebruik ik nog en wat kan ik beter weggeven? Passen de items die ik heb nog wel bij mijn waarden? Vandaag deel ik 5 stappen en tips om je cosmeticacollectie (alle huid-, lichaam-, haarverzorging & make-up) wat duurzamer te maken.
Stap 1: Bepaal wat jouw criteria zijn
“Duurzaam” betekent voor iedereen iets anders. Misschien betekent een duurzame cosmeticacollectie voor jou dat alle producten gecertificeerd natuurlijk of biologisch zijn. Maar duurzaam kan ook betekenen dat de producten lokaal geproduceerd zijn, geen dierlijke ingrediënten bevatten of zo simpel en puur mogelijk zijn. Dit is mijn lijstje van wensen, de eerste 2 zijn eisen en daaronder zijn het wensen (dus geen absolute must):
– Dierproefvrij.
– Minimaal vegetarisch, het liefst veganistisch.
– Minimaal 50% natuurlijke ingrediënten, het liefst geheel natuurlijk.
– Een natuurlijk, bio en/of dierproefvrij keurmerk.
Ik gebruik zelf enkel dierproefvrije producten en daarnaast vind ik het belangrijk dat voor mijn verzorgingsproducten en make-up geen dieren gedood zijn. Dat betekent dat ik er op let dat de producten bijvoorbeeld geen karmijn, collageen of zijde bevatten (want: niet vegetarisch). Daarnaast vind ik het een grote plus als ze geheel vegan zijn. Het enige ingrediënt waar ik eigenlijk nog een uitzondering voor maak is duurzame honing. Mijn huidverzorging is het liefst zo natuurlijk en biologisch mogelijk, voor make-up vind ik dit minder belangrijk want dat draag ik niet elke dag.
Zo heb jij vast ook een idee wat duurzaam voor jou inhoudt. Houd dit in gedachten tijdens de volgende stappen.
Stap 2: Beoordeel al je producten
Pak al je cosmeticaproducten en leg ze op een tafel of op je bed. Alle producten: shampoo, bodylotion, make-up, douchegel, handcrème, lippenbalsems… Wanneer je alles bij elkaar legt merk je pas vaak hoeveel je eigenlijk al hebt. Bedenk nu welke criteria voor jou belangrijk zijn en kijk hoeveel producten hier al aan voldoen. Als deze producten nog houdbaar zijn en je ze graag gebruikt kan je ze terugleggen.
Bij alle producten die nog niet aan jouw duurzame criteria voldoen kan je nu kijken of je ze nog gaat gebruiken of niet. Gebruik je een product met plezier? Leg het dan terug, ook al is het niet “duurzaam”. Onthoud dat je niet alles 100% hoeft te doen. Alle producten die over datum zijn kan je weggooien (check eerst of je het kunt recyclen). Overige producten die nog goed zijn, maar die je eigenlijk niet meer gebruikt kan je weggeven of doneren. Dit ruimt in ieder geval je collectie al een stuk op, wat an sich ook al duurzaam is 😉
Stap 3: Maak een lijstje van wat je wilt vervangen
Heb je een aantal producten weggegeven of weggegooid en mis je deze in je collectie? Maak dan nu een lijstje van deze producten die je wilt vervangen. Ga bij elk product na of je het echt moet vervangen of dat je denkt dat je het moet vervangen. Wat ik hiermee bedoel: ga je een soortgelijk product echt gebruiken? Of heeft een beautyblogger of tijdschrift je ooit verteld dat je dit item in je bezit moet hebben, maar gebruik jij het eigenlijk nooit? Wees kritisch en zet enkel producten op het lijstje die je echt gebruikt. Ik zou dit lijstje op je smartphone maken, zodat je hem ook tijdens het winkelen bij de hand hebt.
Stap 4: Ga op onderzoek uit
Nu begint het leuke werk (vind ik dan…): ga op onderzoek uit! Je weet waar je naar op zoek bent, qua waarden en producten, dus je kunt gericht te werk gaan. Ga bijvoorbeeld op zoek naar:
– Dierproefvrije of vega(n) producten en merken.
– Lokale winkels in de buurt die merken en producten verkopen waar jij achterstaat.
– Webshops, zowel in Nederland als daarbuiten, die merken verkopen waar je benieuwd naar bent.
– Houd je van DIY’s? Kijk dan of je zelf cosmeticaproducten kunt maken.
– Beautybloggers en vloggers die kennis hebben van producten die jij wilt kopen.
Alhoewel beauty niet echt meer mijn passie is, vind ik het nog wel leuk om nieuwe merken te ontdekken. Wanneer winkels een nieuw dierproefvrij of vegan merk toevoegen aan hun collectie ben ik superblij en trots dat deze beweging, die jaren geleden nog zo klein was, steeds groter wordt. Duurzame cosmetica is inmiddels in zo goed als elke drogist, parfumerie en webshop verkrijgbaar. Je moet er alleen wat extra onderzoekwerk naar doen.
Stap 5: Maak een verlanglijstje
Weet je wat je nodig hebt en bij welke merken of winkels je dit kunt kopen? Maak dan een verlanglijstje met alle producten die je graag wilt aanschaffen. Gebruik het onderzoekwerk dat je gedaan hebt en neem de tips mee die je bent tegengekomen. Ik heb standaard een mapje onder mijn favorieten staan genaamd ‘Beauty’ met producten die ik graag wil uitproberen. Soms staan hier maar 2 producten in, soms wel 10. Ik koop niet altijd alles, maar wanneer ik iets nodig heb is het fijn om al wat suggesties te hebben.
Bepaal voor jezelf wat je als eerste wilt aanschaffen en koop op deze manier elke maand iets nieuws. Je hoeft niet alles duurzaam te kopen, maar als je een commitment kunt maken om bijvoorbeeld de helft van je collectie duurzamer te maken maak je al zo’n verschil! En dat duurzame verschil maken voelt goed 🙂
bron afbeelding: annie spratt via unsplash