Jouw Ikigai vinden: De reden van je bestaan

Jouw Ikigai vinden: De reden van je bestaan

Heb je weleens van Ikigai gehoord? Volgens Japanse traditie is Ikigai de reden van jouw bestaan. Ikigai geeft jou een reden om van het leven te genieten, om door te zetten in moeilijke tijden en om succesvol te worden. Ik leg je vandaag uit wat Ikigai precies is en hoe ik dit heb toegepast in mijn leven.

Ikigai bestaat uit verschillende onderdelen. Al deze onderdelen vormen samen een geheel en jouw Ikigai is verbonden met al deze onderdelen. Dit is essentieel en doordat het een geheel is, past het ook echt bij jou. Zo kun je bijvoorbeeld ergens heel goed in zijn, maar word je er niet gelukkig van. Ik was bijvoorbeeld heel goed in mijn werk bij een callcenter, maar wat vond ik het verschrikkelijk om daar te werken. Dat het goed betaalde en dat ik complimenten kreeg, was dus niet voldoende voor mij om daar gelukkig van te worden. In een callcenter werken is dus niet mijn Ikigai 😉

De onderdelen van Ikigai

Jouw Ikigai vinden: De reden van je bestaan

Ikigai bestaat uit de volgende onderdelen:

Waar je van houdt;
Wat de wereld nodig heeft;
Waar je voor betaald kan worden;
Waar je goed in bent.

Deze onderdelen zijn met elkaar verbonden door passie, missie, roeping en werk. Het draait dus niet alleen om geld verdienen, om iets te doen wat je leuk vindt of wat de wereld nodig heeft. Het is een combinatie van al deze onderdelen, aangevuld met wat jij wilt en kunt doen in het leven.

Ik voel de afgelopen jaren al aardig goed aan dat ik op het juiste pad zit. Waar ik over 5 of 10 jaar ben weet ik niet (wat haatte ik die vraag altijd bij sollicitatiegesprekken haha), maar ik heb er vertrouwen in dat het goed komt. In de afgelopen jaren heb ik stappen durven zetten waar ik voorheen te onzeker voor was. Ik lees weer veel boeken, spreek met interessante mensen en probeer uit elke situatie iets te leren. Dit vind ik belangrijk, want door open te staan en te durven kom je ergens. Ik wil niet vast blijven zitten in een comfortabele routine, ik wil blijven leren.

Mijn Ikigai

Toen ik voor het eerst over Ikigai hoorde “klikte” het meteen. Ik geloof dat als jij jouw reden van bestaan vindt, je gelukkiger zult worden en alles op zijn plek zal vallen. Als ik de onderdelen invul, dan komt er ongeveer dit uit:

Waar ik van houd: lezen, schrijven, ontdekken, organiseren, persoonlijke ontwikkeling, reizen, koffiedates, mensen inspireren, mooie spullen, lekker vega eten.
Wat de wereld nodig heeft: mensen die zichzelf durven te zijn, duurzame(re) ontwikkelingen, spirituele groei, kindness.
Waar ik voor betaald kan worden: schrijven, online marketing en communicatie, presentaties geven.
Waar ik goed in ben: bloggen, organiseren, leren, (online) communiceren.

Mijn passie(s): bloggen, bewuster en duurzamer leven, mensen inspireren.
Mijn missie(s): mezelf blijven ontwikkelen, zodat ik andere mensen kan inspireren om dit ook te doen.
Mijn roeping: schrijven, duurzame ontwikkelingen steunen, mensen helpen.
Mijn werk: bloggen, (online) communicatie & marketing.

Als ik dit zo bekijk dan kan ik concluderen dat ik al doe wat ik moet doen in het leven. Mijn Ikigai is mijn blog (of in de toekomst wellicht een ander platform). Door mijn blog blijf ik mezelf ontwikkelen, help ik anderen en doe ik iets waar ik goed in ben. Ik blog over een aantal passies van mij en door mijn blog doe ik dingen waar ik van houd. En ik word hier ook nog eens voor betaald! 🙂

Een paar jaar geleden had ik deze onderdelen nog heel anders ingevuld. Toen was ik namelijk nog teveel bezig met oppervlakkige zaken: er mooi uitzien, veel mooie kleding en make-up bezitten, een bepaalde status krijgen en ik wilde door iedereen aardig/leuk/mooi gevonden worden. Dit was niet alleen vermoeiend, maar ook ver van mijn ware ik. Door langzaam stap voor stap te ontdekken wie ik echt ben, ben ik dichterbij mijn Ikigai gekomen.

Wat is jouw Ikigai?

Ik heb de onderdelen van de Ikigai samen gezet in onderstaande afbeelding:

Jouw Ikigai vinden: De reden van je bestaan

Mijn tip voor jou voor vandaag: pak pen en papier of open een nieuw tekstbestand en vul alle onderdelen in. Denk er niet teveel bij na, schrijf gewoon op wat er bij je naar boven komt. Wat vind je leuk om te doen? Waar ben je goed in? Wat kan jij bijdragen aan deze wereld? Het is niet altijd makkelijk om te achterhalen wat jouw missie in het leven is, maar dit kan hierbij helpen. Kijk of je bepaalde overlappingen ziet en hoe deze samen kunnen komen tot jouw Ikigai. Wie weet verandert jouw Ikigai over een paar jaar, omdat je tegen die tijd anders in het leven staat. Maar ik denk dat als je luistert naar je hart, je diep van binnen al weet wie je bent of wie je wilt zijn.

Ik vind het hele concept van Ikigai fascinerend: iedereen heeft namelijk een reden van bestaan. En die reden is voor iedereen anders! Door jezelf de juiste vragen te stellen en naar je hart te luisteren kan ook jij jouw reden van bestaan vinden. Wil je meer over Ikigai te weten komen? Dan is het boek Ikigai, geschreven door Francesc Miralles en Héctor Garcia een aanrader.

Heb jij al eens gehoord van Ikigai?

Dit artikel bevat een affiliate link.

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

10 Reacties

 • Door Mariëlle

  Oh wat tof zeg! Ik kende dit helemaal niet, maar ik wil hier inderdaad eens voor gaan zitten, bedankt 🙂

 • Door Marianne

  Wat interessant! Normaal heb ik niet zo veel met oosterse spiritualiteit, maar dit principe spreekt me wel aan. Hier ga ik echt even voor zitten, die afbeelding zal goed helpen. Heb jij met met Japan? Ook ivm de naam naoki?

  • Door Sophie

   Nee niet echt haha, dit kwam net zoals de naam Naoki toevallig op mijn pad en sprak me aan 🙂

 • Door Inge

  Deze week de mijne op papier gezet! Was zo fijn om te doen, te weten waar ik nog aan kan werken om mijn doelen te realiseren. Dit maakt me zo blij! En zo te lezen ben jij al heel goed bezig! Moet vast een heel fijn gevoel geven 🙂

  • Door Sophie

   Ja absoluut – het geeft veel rust. Ik ben niet meer zo op zoek naar wat ik wil en wie ik moet zijn. Ik heb het gevoel dat ik al op het juiste pad zit 🙂

 • Door Yvonne

  Ik heb een tijdje geleden voor het eerst van Ikigai gehoord en het artikel hangt nog in mijn inbox. Het komt zo natuurlijk op me over, misschien omdat ik al heel jong riep dat ik wilde doen waar ik gelukkig van zou worden, en als je ergens goed in bent dat je daar dan ook je werk van kunt maken. Ik wil er ook echt een keer voor gaan zitten om het eens concreet in te vullen. Die boektip sla ik ook gelijk even op!

 • Door Lidia

  Dat klinkt ontzettend interessant! Wat grappig dat modellen die je tegenwoordig veel ziet soms al eeuwenoud zijn..

 • Door Judith

  Klinkt goed, ik ga hier ook eens voor zitten! Zelf zie ik het als een soort ‘flow area’ waar je gelukkig in bent en wat bij kan dragen, een gevolg van al je ervaringen, genen etc, een proces er achter te komen wat dat voor jou is, voor mij gaat het niet om een (vaststaande) ‘reden van bestaan’. Ik voel niet dat ik een reden aan mijn bestaan wil hangen, ik besta en dat bestaan kan ik op n bepaalde manier invullen. Volgens gaat het wel allemaal om het in je element zijn en evt een pad ervaren, ook al is hoe je het plaatst binnen je wereldbeeld dan persoonlijk verschillend. Dankje voor het delen 🙂

 • Door Rechelle

  Al die vragen heb ik bijna zelfde antwoorden als de jouwe. Alleen bij de vraag van waar ben je goed in: dus bloggen en schrijven is niet waar ik goed in ben. Hoe doe je dat dan. Als de rest vragen zelfde antwoorden zijn. Maar dat de antwoord bij de vraag van waar je goed in bent anders uitkomt? Betekent dat dan dat de antwoorden bij de rest vragen niet meer klopt? Bedankt voor je reactie.

  • Door Sophie

   Die vraag kan alleen jij beantwoorden 🙂 Als het niet schrijven is, wellicht is het presenteren? Of mensen (en/of bedrijven) met elkaar verbinden? Op de communicatie of HR afdeling werken bij een duurzaam bedrijf? Misschien mensen coachen? Er zijn zoveel mogelijkheden, probeer gewoon van alles uit wat op je pad komt en dat past bij waar je van houdt en waar je goed in bent. En blijf mediteren (of als je dat nog niet deed, begin ermee), dan komt het antwoord vanzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *