Ik ging de social media detox uitdaging aan

Ik ging de social media detox uitdaging aan

24 uur lang geen social media checken en gebruiken, dat was afgelopen week donderdag mijn uitdaging. Nu denk je misschien, “maar 24 uur, dat kan iedereen – is dat wel een uitdaging?”. Maar als je eens bij gaat houden hoe vaak je even snel je social media checkt op een dag, dan lijkt het net een verslaving. Ik documenteerde de hele dag en hoop ook jou te inspireren om een dagje zonder te doen 😉

De ochtend zonder social media

8:30 – Ik word wakker en lig nog even in bed. Normaal check ik nu als eerste mijn Instagram feed, gevolgd door mijn Twitter feed. Plus natuurlijk mijn likes, comments en DM’s die ik veelal meteen beantwoord. Maar vandaag begin ik de dag anders. Om niet te vergeten dat ik vandaag een social media detox doe, heb ik mijn smartphone voor het slapen gaan op vliegtuigmodus gezet. In plaats van de social media apps te openen, check ik even mijn mail en het weer van vandaag. Na een minuut ben ik klaar en leg ik mijn telefoon weg. Het is een beetje een raar gevoel: normaal ben ik toch al snel een half uur bezig met mijn smartphone voordat ik opsta. In plaats daarvan laat ik de katten in de slaapkamer en speel en knuffel ik met zo voordat ik opsta. Een heel ander begin van de dag en eigenlijk ook veel leuker!

9:30 – Ik heb me opgefrist en maak koffie. Ik zet mijn computer aan en wil als eerste Facebook openen (de app heb ik een tijdje geleden al verwijderd van mijn telefoon, daarom check ik Facebook enkel op mijn computer), maar dat mag vandaag natuurlijk niet. Om niet alsnog per ongeluk Facebook te openen verwijder ik de website uit mijn favorieten, evenals Twitter. Even denk ik “maar wat check ik dan nu terwijl ik mijn koffie drink?”, maar al snel open ik een entertainment website waarmee ik me een kwartiertje vermaak. Ik begin daarna met werk, waar ik vandaag geen social media voor nodig heb.

Ik ging de social media detox uitdaging aan

10:05 – Ik pak uit automatisme mijn telefoon en wil bijna Instagram checken. Net op tijd
voorkom ik dat ik de app open. Het voelt een beetje gênant dat ik net een kwartiertje aan het werk ben en nu al als afleiding Instagram wil checken. Ik leg mijn telefoon weer terug en focus me op werk.

10:30 – Ik pak weer mijn telefoon erbij om even iets te checken. Maar wat eigenlijk? Ik realiseer me dat ik meerdere keren op een dag mijn telefoon “even check”: een ronde Instagram, mijn mail en WhatsApp. Maar wanneer Instagram wegvalt, is het minder interessant om mijn telefoon erbij te pakken. Want mijn mail check ik ook op mijn computer en van belangrijke WhatsApp berichten krijg ik een melding. Ik leg mijn telefoon weer weg en probeer me weer op werk te focussen.

11:30 – Ik maak ontbijt en pak mijn telefoon erbij terwijl ik op mijn brood wacht dat in de toaster zit. Weer besef ik dat ik uit automatisme mijn telefoon erbij pak om mijn ronde social media te doen, dus leg ik mijn telefoon nog voordat ik hem ontgrendel weer terug. Ik staar naar mijn brood en wacht geduldig totdat mijn ontbijt klaar is, wat ik daarna op eet – zonder door mijn social media feeds te scrollen.

Ik ging de social media detox uitdaging aan

De middag zonder social media

12:45 – Ik beantwoord al mijn mail en besef dat er vandaag comments en vragen zijn die niet beantwoord zullen worden. Ik ontvang elke dag DM’s en comments van jullie op social media, maar die lees ik vandaag niet. Ik voel me er een beetje schuldig over – wat als iemand een belangrijke vraag stelt? Wat als een vriendin me een berichtje via Instagram stuurt en ze denkt dat ik haar negeer? Maar als ik er reëel naar kijk besef ik dat die hele belangrijke vragen die enige vorm van spoed hebben niet zo vaak voorkomen. En dat mijn vriendinnen ook mijn telefoonnummer hebben waar ze me op kunnen bereiken. Er is eigenlijk dus niets aan de hand.

14:00 – Ik eet een snack en bekijk een YouTube video. Plotseling besef ik dat ook YouTube social media is: moet ik de video nu sluiten? Ik besluit om YouTube niet te verbannen vandaag, maar dat ik het enkel gebruik om in mijn pauzes video’s te bekijken die ik graag wil kijken. Ik zal geen discussies aangaan, geen comments lezen en geen willekeurige video’s aanklikken. Ik houd het bij mijn abonnementen en bekijk door de dag heen een aantal nieuwe video’s van YouTubers die ik graag volg.

14:30 – Ik ga de deur uit om lopend boodschappen te doen. Ik mis net het stoplicht en weet dat ik bij dit kruispunt een minuut moet wachten op groen licht. Ik wil bijna naar mijn telefoon grijpen, maar doe het niet. Want wat ga ik checken? Zonder social media is er weinig te doen op mijn smartphone. Ik wacht dus netjes op groen licht en mijn telefoon blijft het komende half uur in mijn tas.

15:20 – Ik merk dat ik vandaag extra vaak mijn mail check. Iets wat ik normaal niet doe, want ik word er soms een beetje nerveus van (mailtjes die ik beantwoord krijgen vaak binnen een uur weer een response en zo kan ik bezig blijven). Ik doe dit omdat ik met mijn muis over mijn favorieten heenga en Facebook of Twitter aan wil klikken, maar die staan er vandaag niet tussen. Ik klik dan voor de zoveelste keer op mijn mail, maar daar ga ik nu mee stoppen. Ik heb een tijdje geleden besloten dat ik niet altijd bereikbaar wil zijn per mail, dus ik besluit de komende paar uur mijn mail niet te checken. Ik vraag me tevens af hoe vaak ik op een normale dag eigenlijk social media check als afleiding, volgens mij best vaak…

16:10 – Ik ben klaar met werk vandaag. Ik voel me ergens rustig, alsof ik eindelijk echt klaar ben met werk. Mijn werk (mijn blog, mail, social media) gaat eigenlijk altijd door. Vooral social media en mijn mail. Ik krijg vragen, comments en likes en wil daar altijd van op de hoogte zijn. Maar vandaag is anders. Ik hoef social media niet te checken en daarom is mijn werk voor het eerst in lange tijd echt af. Dat geeft rust – iets dat ik normaal niet voel op een werkdag.

17:00 – Ik merk dat ik mijn smartphone eindelijk minder vaak aanraak. Ik check mijn mail bewust niet meer en dus heb ik mijn smartphone verder niet echt nodig. Ik kijk een serie, waar ik echt mijn aandacht aan kan geven. Normaal zou ik tijdens het kijken tevens mijn social media feeds doornemen. Dit voelt best fijn!

Ik ging de social media detox uitdaging aan

De avond zonder social media

19:20 – De laatste twee uur heb ik mijn telefoon bijna niet gecheckt, behalve wanneer ik een WhatsApp notificatie ontving. Na het avondeten kijk ik niet meer als eerste op mijn telefoon – normaal zou ik dat meteen doen voor als ik iets had gemist – en ga ik met de katten spelen. Even denk ik eraan om mijn telefoon erbij te pakken zodat ik een foto kan maken, maar ik laat hem toch maar in de studeerkamer liggen zodat ik me 100% op de katten kan focussen.

20:45 – Ik kijk een serie met mijn vriend en mis mijn telefoon steeds minder. Aan Instagram, Facebook en Twitter denk ik amper. Wat een vrijheid opeens, om niet steeds met social media bezig te zijn! Alles wat ik vandaag doe, heeft mijn volledige aandacht. Ik word niet meer zo snel afgeleid en ik voel meer rust.

22:50 – De afgelopen twee uur heb ik zonder telefoon tijd met mijn vriend en katten gespendeerd en wat is dit heerlijk. Waarom doe ik dit niet vaker? Ik denk na over hoe ik dit na vandaag vorm wil gaan geven zodat ik minder tijd aan social media spendeer.

23:45 – Ik lig in bed nog een boek te lezen, terwijl ik normaal nogmaals al mijn feeds zou doornemen, met name Instagram. Mijn telefoon staat inmiddels alweer op vliegtuigmodus en raak ik niet meer aan. Ik ben benieuwd hoeveel berichten ik gemist heb als ik morgenochtend mijn social media weer check, maar ik heb zo het idee dat dat reuze meevalt en dat ik dit experiment gerust kan herhalen.

Conclusie

Ik wil dit vaker doen. De rust die ik vandaag gevoeld heb, is nieuw voor mij. Je moet je voorstellen dat ik voor mijn werk (oké, eerlijk toegeven: ook privé) altijd online ben. Ik ben altijd beschikbaar, lees comments en beantwoord vragen. Tijdens werkuren, maar ook ’s ochtends als ik net wakker ben en ’s avonds voordat ik naar bed ga. Het houdt nooit op, want ik wil niemand teleurstellen en ik ben graag op de hoogte van wat anderen aan het doen zijn. Tevens is social media een groot onderdeel van mijn sociale leven. Het is hoe ik contact heb met vrienden, familie en collega-bloggers en -influencers. Maar een groot deel van de tijd die ik op social media besteed is niet echt “sociaal”. Denk aan het eindeloos scrollen door feeds, op foto’s klikken en comments lezen, verder klikken op andere profielen, suggesties bekijken, meer doorklikken, video’s bekijken… Volgens mij ben ik hier al snel 1-2 uur per dag mee bezig. En als ik eerlijk ben denk ik niet dat het echt wat toevoegt aan mijn leven.

Ook heb ik vandaag meer tijd besteed met mijn katten en ’s avonds met mijn vriend. Met uitzondering van de korte updates schrijven voor dit artikel was ik immers klaar met werk, ik hoefde niets meer te checken en dus kon ik makkelijker wegblijven van mijn smartphone. Ik heb soms wel gedacht dat ik misschien iets belangrijks zou missen, maar ik denk dat dat wel meevalt. Zo belangrijk zijn mijn feeds eigenlijk helemaal niet: ze bestaan voornamelijk uit foto’s van influencers, meningen van anderen en video’s en artikelen die ik vaak maar half bekijk.

Ik denk dat ik vanaf nu vaste tijden in ga stellen wanneer ik mijn social media feeds bekijk en vragen beantwoord. Ik denk dat het veel rust geeft als ik niet meer altijd online ben, ook niet om “even” mijn feed te checken – ik denk dat ik er teveel tijd mee verspil.

Ik ben benieuwd hoe jullie hiermee omgaan: denk je dat je ook stiekem teveel tijd besteedt aan social media? Of misschien heb jij al een aantal accounts verwijderd? Laat het vooral weten in de comments!

bron afbeeldingen: rawpixel & ylanite kloppens via pexels.

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

13 Reacties

 • Door Tessa

  Confronterend he, als je merkt hoe vaak je je telefoon pakt. Ik deed het ook, terwijl ik het eigenlijk helemaal niet nodig had voor werk ofzo. Ik ben inmiddels een jaar gestopt met facebook en instagram heb ik vier maanden geleden verwijderd. De reden voor facebook was: ik vond het alleen leuk om op de hoogte te blijven voor evenementen, maar alle andere onzin die mensen plaatsen vond ik echt vervelend. Ik kon 5 min. op facebook zitten en vervolgens een uur nadenken over een reactie die ik had gelezen op een of ander bericht.
  Instagram heb ik verwijderd omdat ik het niet meer zo leuk vond als in het begin, omdat ik het heel veel eenheidsworst vind, omdat er super veel gesponsorde berichten zijn ipv authentieke, artistieke dingen en ook omdat ik de vormgeving saai vind. Ik volg liever blogs die er uniek uitzien dan al die vierkante foto’s met filters.
  Ik heb alleen nog tumblr, volg blogs via bloglovin en kijk af en toe wat op YouTube, maar nooit meer via mijn telefoon. Ik heb echt veel meer focus gekregen. Ik kan weer uren tekenen of een boek lezen, of gewoon echt luisteren naar muziek, zoals ik vroeger als kind deed.

  • Door Sophie

   Wat goed dat je er zo bewust mee bezig bent! Ik heb mijn persoonlijke Facebook account onlangs zo aangepast dat ik van niemand, behalve mijn vriend, beste vrienden en zus, meer updates zie op mijn feed. Daarnaast heb ik heel veel mensen verwijderd die ik niet echt persoonlijk ken. Hierdoor is Facebook veel minder een afleiding geworden, ik kan het echt iedereen aanraden om wat selectiever te zijn 🙂

   Ik zou Instagram zonder blog denk ik ook allang verwijderd hebben. Alleen is social media een verlengstuk van Naoki.nl en heb ik veel contact met lezers, vooral via Instagram. Mocht ik ooit stoppen met Naoki, dan is Instagram de eerste app die ik verwijder :’)

 • Door Jessica J.

  Ik ken het. Ik zit ook erg vaak doelloos door Instagram en Twitter te scrollen, zelfs terwijl we een serie aan het kijken zijn. Daar krijgt m\’n vriend het – begrijpelijk – op z’n zenuwen van. Nu Schermtijd in iOS 12 zit, werkt dat misschien zo confronterend dat ik afkick. :’) Ik doe weleens een social media detox, maar dan is dan vooral wanneer ik een seizoensfinale van een of andere serie nog niet gezien heb en heel het internet vol spoilers staat.

  • Door Sophie

   Oeh ik ga Schermtijd meteen even opzoeken op mijn iPhone haha! Ik doe het sinds donderdag wel steeds minder – als ik een serie kijk, dan kijk ik een serie en raak ik mijn telefoon niet aan. Als ik even boodschappen doe, neem ik mijn telefoon niet meer mee. Hopelijk helpen die kleine dingen ook 🙂

 • Door Judith

  Mooi experiment! Ik ben zelf steeds bewuster van het vullen van \’lege momenten\’ met de telefoon, ik probeer als ik ergens moet wachten of in de rij sta soms gewoon even niets te doen ipv telefoon erbij.
  Ik gebruik niet superveel social media, maar check veel te vaak mijn mail. Het is echt een soort drang naar iets nieuws.

 • Door Mariëlle

  Wat super leuk om te lezen! Goed dat je dit hebt gedaan 🙂 Ik zit ook teveel op social media naar mijn zin, maar daar werk ik aan. Ik heb Snapchat en Twitter al niet meer op mijn mobiel staan.

 • Door Kim

  Ik probeer het ook zo nu en dan, maar het is me nog niet gelukt om het structureel te minderen. Maar ik herken de onrust. Soms merk ik dat ik gewoon meerdere keren door hetzelfde heen aan het scrollen ben en verklaar mezelf dan voor gek. Dan leg ik mn telefoon snel weg. Misschien moet ik dat nu ook maar weer doen voor vanavond:)

 • Door noor

  Door bij te houden hoe vaak je precies social media gebruikt, besef je pas echt hoe erg het is, haha, ik heb het zelf ervaren. Deze zomer was ik het beu dat ik continu YT checkte. Ik heb het er dan maar afgezwierd. En dan terug opgezet. En er dan terug afgehaald. Voortaan zou ik filmpjes enkel op vrijdag- of zaterdagavond bekijken. Zalig was dat! Uiteindelijk bekijk ik helemaal geen video’s meer omdat het gewoon iets meer tijd vraagt.

  Ook ik heb de Facebook-app niet op mijn gsm en check het dus enkel wanneer ik zin heb. IG en Twitter heb ik niet.

  Ik kan me overigens wel voorstellen dat je continu social media checkt, aangezien dit jouw baan is. Ik check Whatsapp enkel na het ontbijt en voor ik ga slapen. Trouwens, je hoeft je niet schuldig te voelen als je denkt dat je ‘mensen negeert’. Als het dringend is gaat er niemand iets sturen via IG o.i.d. 🙂

 • Door Kayleigh

  Wat een goed en interessant artikel! Ik ga het morgen meteen toepassen en ik ben echt benieuwd hoe vaak ik m’n telefoon pak om ‘even te checken’. Het scheelt dat ik alleen fb en ig heb, maar dan alsnog.

 • Door Marjolijn

  Ga jij discussies aan op YouTube?? Dapper!

  • Door Sophie

   Haha af en toe om mensen te verdedigen en om zelf dingen uit leggen als het op mijn eigen kanaal gebeurt. Maar eigenlijk steeds minder vaak, want ik heb zo het idee dat het meestal verspilde moeite is 😉

 • Door Eline

  Bizar de timing van dit artikel. Ik heb sinds ongeveer 2 maanden twitter en ik merkte dat mijn internetbundel wel erg snel op ging.. komt dus gewoon omdat ik heel de dag maar aan het refreshen ben zonder nut! (Wat ik dus eerst niet deed)
  Daarom bedacht: alleen nog maar met wifi twitter checken! En dat scheelt al een hele hoop. Ben in het ov weer lekker naar buiten aan het kijken 🙂
  Maar even positief, ik ben wel beter op de hoogte van het nieuws!

 • Door April

  Mijn vriend vroeg me laatst of ik een maand zonder social media zou kunnen. Misschien heel erg, maar het eerlijke antwoord daar op is nee. Maar, zo nu en dan een dag zonder social media lijkt me echt een goed idee als ik jouw ervaringen zo lees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *