Hoe we elke 7 jaar veranderen

Hoe we elke 7 jaar veranderen

Ik denk de laatste tijd vaak aan de veranderingen in mijn leven. Niet voor niets schrijf ik de hele week al over het onderwerp verandering – dit heeft mede te maken met mijn verjaardag. Ik word vandaag 35 jaar en voor mij is dit een belangrijk jaar. Ik geloof namelijk dat we elke 7 jaar veranderen, wat ik hieronder zal uitleggen.

De 10 antroposofische fasen van het leven

Volgens de antroposofie ronden wij elke 7 jaar een fase af en starten we weer een nieuwe cyclus. De cyclus waar ik nu in kom, wordt hierbij gezien als de fase van het ontvouwen. In de afgelopen 7 jaar heb ik geleerd wie ik wil zijn, wat ik wil doen en stond ik open voor verschillende ideeën en manieren om hierachter te komen. In de volgende fase wordt dit zichtbaar. Kortweg gezegd zijn er 10 verschillende fases waar we allemaal doorheen gaan. Dit zijn ze:

0-7 jaar – de fase van de goedheid

Je lichaam wordt gevormd en je krijgt van jongs af aan inzichten uit je directe omgeving. Idealiter is dit een fase van warmte, geborgenheid en veiligheid – goedheid dus. Je begint je te ontwikkelen – lichamelijk, mentaal en sociaal. Je leert de beginselen van zelfstandig zijn en leert je grenzen kennen.

7-14 jaar – de fase van de schoonheid

In deze fase begin je te ontdekken wie jij bent, je individualiteit wordt gevormd en je leert jezelf uit te drukken. Je leert je plek kennen in de wereld en uit je op een manier dat bij jou past. Je ervaart schoonheid in het ontdekken en beoefenen van zelfexpressie.

14-21 jaar – de fase van de waarheid

Tijdens deze fase ga je opzoek naar jouw eigen waarheid. Klopt het wel wat jouw ouders je geleerd hebben of wat er op school verteld wordt? Ja gaat dingen uitproberen en onderzoeken. Je leert verantwoordelijk te zijn. Je ontdekt wat je leuk vindt en doet je eigen ding.

21-28 jaar – de fase van verfijning

Je wordt volwassen en neemt je plek in in de wereld. In deze fase leer je te navigeren in de wereld. Je vormt je eigen mening en begint na te denken over hoe jij je leven in wilt vullen. Je past je aan, maar tegelijkertijd wordt jouw individuele pad duidelijker.

28-35 jaar – de fase van het inzicht

In deze fase vindt er vaak een “tweede geboorte” plaats. Jouw eigen persoonlijkheid komt tevoorschijn en je weet nu beter wie je bent en waar je voor staat. Je blijft ontdekken en probeert te achterhalen wat jouw missie in dit leven is. Je komt hier langzaam achter, samen met nog meerdere inzichten in het leven.

35-42 jaar – de fase van het ontvouwen

Jouw missie wordt zichtbaar en je gaat hier actief mee aan de slag. Je wordt rustiger en krijgt meer vertrouwen in jezelf en jouw pad. Je weet hoe je moet navigeren in de wereld. Sommige mensen beginnen in deze fase met hun “tweede geboorte”.

42-49 jaar – de fase van uniciteit

Jouw levensweg is gevormd en jouw pad is helder. Je hebt je dagelijkse routine en vindt hier tevredenheid en rust in. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren, in dat geval maak je een ommezwaai en verandert jouw houding en wellicht wel jouw leven.

49-56 jaar – de fase van het overzicht

In deze fase kan je een grotere verantwoordelijkheid op je nemen tegenover de wereld om je heen. Je kunt mensen gaan helpen, waarbij je doorgeeft wat jij hebt geleerd. Indien je in de vorige fase vast bent komen te zitten en niet meer groeit, kan het zijn dat je nu stilstaat in het leven.

56-63 jaar – de fase van de intuïtie

Hier is wederom een nieuwe “geboorte” mogelijk. Je spirituele beleving kan nu makkelijker en zonder schaamte doorbreken. De vorige fases worden duidelijk voor je en je ziet in wie jij bent geworden als individu. Wanneer je niet tevreden bent, kan je in deze fase een angst ontwikkelen voor de dood.

63 jaar en ouder – de fase van de voorbereiding

Dit is de laatste fase voor de dood. Deze fase uit zich op twee manieren: of je straalt liefde en wijsheid uit omdat je volledige verantwoordelijkheid hebt genomen over al je ervaringen, of je verliest het gevoel voor het leven en ontwikkelt angst en een gevoel van leegheid.

Hoe we elke 7 jaar veranderen

Mijn nieuwe cyclus

Het belang van een 7-jarige cyclus vind je ook terug in de astrologie, numerologie en je chakra’s (we hebben er 7). Zo wordt er in astrologie gesproken over een uitdaging die na een fase van 7 jaar komt, mede door invloed planeten die een directe verbinding hebben met het getal 7. Elke chakra staat voor een 7-jarige fase in jouw leven. Als je online het getal 7 opzoekt, dan vind je veel informatie over cyclussen en het belang van dit getal.

Natuurlijk hebben we uiteindelijk zelf de controle over ons leven en hoeft dit getal niets voor jou te betekenen. De een hangt wat langer in een cyclus dan een ander en je bent altijd vrij om van mening en richting te veranderen. Maar toch voel ik dit keer dat er een grote verandering plaatsvindt. De afgelopen maanden brachten heel wat uitdagingen met zich mee. Nu ik op het punt sta een nieuwe cyclus te beginnen heb ik weer meer energie en vertrouwen. Er heeft zich langzaam een nieuw pad gevormd waar ik nu op loop en waar ik veel zin in heb. Ik geloof dat alle uitdagingen in het verleden mij alleen maar sterker hebben gemaakt en mij hier hebben gebracht. Ik kan me dus wel vinden in bovenstaande cyclussen en ben heel benieuwd hoe ik mijn missie ga volbrengen.

Maar dat even terzijde: ik ben gewoon heel blij met wie ik in de afgelopen jaren ben geworden. Ik zit lekkerder in mijn vel dan ooit tevoren en voel me gelukkig. Ik ga vandaag op mijn verjaardag dan ook lekker genieten van latte’s en taart. En maak je geen zorgen: na vandaag even geen artikelen over verandering haha. Ik heb voor volgende week wat luchtigere artikelen in de planning staan.

Herken jij jezelf in de antroposofische cyclussen?

bron antroposofische cyclussen: De levenscyclus van zeven jaar – Antroposofischleven.nl
bron afbeeldingen: kitera dent via pexels

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

17 Reacties

 • Door Ingeborg

  Gefeliciteerd! Geniet van de taart! 🙂 En ik hou van je artikelen over verandering hoor.

 • Door Yvonne

  Gefeliciteerd met jouw 35e! Wat leuk, ik las vorige week al dat we kort na elkaar jarig zijn, maar ik ben toevallig ook nog eens 35 geworden (5 dagen geleden). Aangezien ik momenteel in een intensieve medische behandeling zit, voelt het voor mij echt alsof ik binnenkort eindelijk kan gaan werken aan een nieuwe, en hopelijk zelfs nog veel betere, versie van mijn oude zelf. Je artikel is mooi om te lezen, het is nog eens extra symbolisch om met mijn 35-worden aan een nieuwe fase te beginnen. Toen ik de titel van je blog las, dacht ik trouwens dat het zou gaan over het totale vernieuwen van je hele fysieke lichaam (de een zegt dat dat elke 7 jaar gebeurt, de ander zelfs dat je al sneller elke cel in je lijf hebt vervangen. Hoe dan ook, zeker in mijn situatie een hele geruststellende gedachte!). Dank voor je wijsheid en geniet van jouw dag vandaag! (en de nieuwe fase in je leven, hihi)

 • Door Nathalie | Want for Wellness

  Ten eerste, gefeliciteerd met je 35e verjaardag! En wat fijn om te horen dat je zo goed in je vel zit; dat gun ik je 🙂

  Ik ben verrast, maar ik herken me enorm in de fasen die je beschrijft! Interessant om te lezen. Ik ga komend jaar volgens deze methodiek ook een volgende fase in, en deze klinkt veelbelovend!

 • Door Jellie

  Gefeliciteerd! Ik herken een hoop in de fases die je beschrijft (en al het andere waar je over schrijft :-)). Ik ben zelf 38 geworden vandaag en krijg inderdaad steeds meer vertrouwen in mijn pad en missie. Een interessante fase, maar dat zijn ze eigenlijk allemaal. Spirituele ontwikkeling speelt een belangrijke rol, merk ik. Ik sta op mijn verjaardag vaak even stil bij het afgelopen jaar en wat ik het komende jaar allemaal zou willen doen en ontwikkelen, en deze blogpost past daar mooi bij. Ik wens jou een heel fijne verjaardag en een een boeiende nieuwe levensfase!

 • Door Dagmar

  35? Ik dacht 28, ergens rond die leeftijd! Gefeliciteerd!

  PS: heb je een tip voor goede scheermesjes van een dierproefvrij merk?

  • Door Sophie

   Ah dankjewel haha, ik word wel vaker jonger geschat. Ik koop ze zelf van Etos eigen merk, die gaan bij mij het langst mee waardoor ik ze niet zo vaak opnieuw hoef te kopen 🙂

   • Door Dagmar

    Dank je wel! Hoop dat je een hele fijne dag hebt gehad. Je gaat een mooie fase tegemoet. Wees trots op jezelf!

 • Door Lena

  Mooie theorie! Ik vraag me wel af of hij klopt voor de 63 jaar en ouder cyclus nu mensen steeds ouder worden. Mijn ouders zijn 62 en mijn Oma is 84 en ze hebben alledrie de laatste 5 jaar weer een transformatieve fase doorgemaakt. Misschien komen er nu extra fases bij nu we ouder worden? Of duren fasen juist langer?

  • Door Sophie

   Ik denk dat er nog meer fases zijn, maar dat de levensverwachting destijds nog wat lager lag en dat het daarom eerder ophoudt. Ik zie bij mijn ouders ook nog steeds groei en zie gelukkig dat je in de jaren 60 en 70 ook nog veel kunt ontdekken en veranderen inderdaad!

 • Door Mariëlle

  Allereerst gefeliciteerd!! En ik heb dit weleens voorbij zien komen, maar heb me er nooit echt in verdiept. Toch herken ik het tot nu toe zeker wel, wat cool! Ik ga dit onthouden en me er verder op inlezen 🙂

 • Door Frauke Beekhuizen

  Gefeliciteerd lieve Sophie! En dank voor je mooie artikel!

 • Door Katrijn

  Happy birthday!

 • Door Lenneke

  Ik vind dit heel interessant en ik geloof er heel erg in. Ik geloof dat ik al in de fase zit vanaf 28, ondanks dat ik 27 ben. En waar ik het vroeger heel heftig vond om ouder te worden, vind ik het nu vooral heel leuk. Je wordt steeds meer jezelf en dat vind ik onbetaalbaar om mee te maken en te voelen. Oh — en nog van harte gefeliciteerd! Ik wens je een heel mooi, warm en liefdevol jaar.

 • Door Rachel

  Wauw wat goed dat je dit hebt gedeeld zeg en ik geloof hier ook erg in. Op dit moment ben ik 26 en ik heb wel op dit moment door wat ik echt graag zou willen in het leven. Maar… mijn leven moet nu wel stabiel gaan worden, trouwen, samenwonen etc.

 • Door Maudy

  Nou, twee dagen te laat maar ik zeg het toch maar: (nog) van harte gefeliciteerd Sophie! ☺️ Heel interessant artikel ook, ik herken me er best wel in. Grappig!

 • Door Natasja

  Wat een ontzettend interessant artikel! En ik geloof hier ook heilig in. Ik ben op het moment 28 en heb ook echt het idee dat ik de volgende fase in gaan, hoe bijzonder?!
  Oh, en een beetje laat, maar nog van harte met je verjaardag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *