Het is oké om geen girlboss of influencer te willen zijn

Het is oké om geen girlboss of influencer te willen zijn

Het idee om een #girlboss of populaire influencer te zijn klinkt voor velen vast heel aantrekkelijk (volgens een studie uit 2017 wil 75% van de kinderen later het liefst ‘YouTuber’ worden). Alleen in Nederland zijn er al duizenden succesvolle influencers die met social media hun geld verdienen. Ook qua boeken en blogs op carrièregebied zie ik een switch: waar eerst jezelf omhoog werken bij een bedrijf iets was om naartoe te werken, zijn nu de “side hustles” en je eigen baas zijn bijna de norm. Maar is dit wel iets om te aspireren?

Not everything is as it seems

Natuurlijk ben ik ietwat bevooroordeeld: ik verdien met mijn website Naoki geld en ben een “influencer” op het gebied van een cruelty-free en duurzame lifestyle. Daar ben ik trots op en ik ben blij dat ik dit werk mag doen. Maar ik zie ook de keerzijden. Er is behoorlijk wat concurrentie, er wordt gesjoemeld met (nep)volgers en statistieken en er wordt veel van je verwacht. Je lezers en volgers hebben verwachtingen, maar ook de mediabureaus en klanten. Ik kan hier redelijk goed mee omgaan, maar het is tevens één van de aspecten die ik het minst leuk vind aan mijn werk.

Je kunt namelijk nooit al je lezers tevreden houden. Je moet daarom om kunnen gaan met kritiek en ongevraagd “advies”. Volgens bepaalde klanten is je engagement niet goed genoeg, je prijs te hoog en je volgersaantallen te laag. Je moet daarom goed kunnen onderhandelen en weten wat je waard bent. Een online ondernemer zijn geeft aan de ene kant vrijheid, aan de andere kant brengt het extra verantwoordelijkheden en zorgen met zich mee.

De lat blijft omhoog gaan

Wij ‘girlbosses’, influencers en ondernemers leggen vervolgens de lat ook nog eens extreem hoog. Hoe ziet het leven eruit van een succesvolle influencer? Als ik een aantal Instagram accounts en blogs moet geloven is een influencer altijd aan het hustlen. Ze gaat alle feestjes en evenementen af, geeft of woont seminars bij, heeft een groot netwerk van andere influencers en schrijft, fotografeert en filmt er heel wat op los. Ze doet er alles aan om succesvol te worden en te blijven en maakt regelmatig werkweken van 60+ uur. Het “hoort erbij” als je succesvol wilt worden, althans dat vertellen we onszelf. Want ondertussen ligt een burn-out op de loer en vragen volgens mij steeds meer influencers zich af wat ze eigenlijk aan het doen zijn. Ik zie steeds vaker wekenlange social media detoxes voorbij komen en blogs die maandenlang niet meer worden bijgehouden.

Wat is er mis met een “gewone” baan?

Ik spreek regelmatig lezers van Naoki en bijna allemaal willen ze ook iets online doen. Een succesvol Instagram account beheren, YouTuber worden of een webshop beginnen waar alvast een 10-jaar plan aan vast hangt. Als dit echt je passie is: go for it. Als je heel graag schrijft of filmt, dan is het logisch dat je daar iets mee wilt doen. Ik juich het dan ook altijd toe, want ik vind dat je het in ieder geval moet proberen. Maar besef dat er tevens niets mis is met een “gewone” baan. Je vaardigheden kan je ook toepassen op een kantoor, in een winkel, op een school of waar dan ook. Tijdens elke baan leer je wel iets nieuws en zul je groeien. Je succes (en nog belangrijker, je geluk) hangt niet samen met het wel of geen “girlboss” zijn.

Jouw geluk en succes hangt wellicht samen met het opvoeden van kinderen of met het steunen van mensen om je heen. Of de kleine geluksmomenten die je dagelijks creëert. De vrije tijd die je hebt als je parttime kunt werken. Het is helemaal oké om geen bedrijf te starten, om niet in de spotlight te willen staan en niet alles online te delen.

In elke vrouw schuilt een girlboss

De term girlboss kan je daarnaast ook toepassen op andere zaken dan werk. Je kunt jezelf als een girlboss voelen als je onafhankelijk bent en je eigen keuzes maakt. Wanneer je buiten je comfortzone gaat leven. In elke vrouw zit denk ik wel een girlboss – alleen wat dat precies inhoudt verschilt per persoon. Zo voel ik me een girlboss als ik een goede maand met Naoki heb, maar ook wanneer ik iets nieuws probeer en een angst overwin.

Ik ben me er heel bewust van dat het leven niet alleen om carrière maken en geld verdienen draait. Veel belangrijker dan dat is mijn geluk en gezondheid. Daarom streef ik er ook niet naar om de allerbeste te worden in mijn niche. Ik hoef geen honderdduizend volgers of miljoenen euro’s op de bank te hebben staan. Ik leef mijn leven liever op mijn eigen manier. Dat houdt voor mij in dat ik me op sommige dagen als een echte ondernemer voel en dat ik op andere dagen overweeg om weer in loondienst te gaan werken. Beiden prima, zolang ik me maar gelukkig voel.

Wil jij ook graag een girlboss, influencer of ondernemer worden? Of lijkt het je juist helemaal niets?

bron afbeeldingen: brooke lark via unsplash

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

15 Reacties

 • Door Mariëlle

  Super goed artikel! Ik voel ook niet de druk om miljoenen volgers te hebben. Maar ik voel wel dat ik niet blij wordt van fulltime op kantoor zitten, dus ik doe het half/half haha…

  • Door Sophie

   Haha ja heel herkenbaar, zo heb ik het ook jaren gedaan. Ik voel me ook niet altijd een “echte” influencer en wie weet neem ik in de toekomst ook weer eens een freelance of tijdelijke opdracht aan.

 • Door Hermien - KouweKleren

  Ik vind het superleuk om op mijn eigen stukje internet te schrijven over wat ik belangrijk vind en helemaal tof als dat mensen raakt of aan het denken zet, maar waak er juist voor dat dit een aanvulling blijft en geen baan of verplichting wordt. Ik wil vrij kunnen zijn om alleen iets te schrijven als ik iets te melden heb en zet mijn talenten verder liever praktisch in op een andere manier. De hele influencerwereld gaat vaak toch over het verkopen van dingen en dat past nou niet echt bij me (hoewel ik grappig genoeg ook in een winkel werk). Ik volg eigenlijk ook maar weinig mensen bij wie het bloggen of instagrammen echt een baan is. Jij bent een van de weinigen, juist omdat jij het op een manier aanpakt die mij aanspreekt.

  • Door Sophie

   Begrijp ik heel goed! Ik vind het ook jammer dat het zoveel om de verkoop draait, dat is soms wel lastig als je ook over duurzaamheid en minimalisme schrijft 😉 Daar probeer ik altijd een goede balans in te vinden. Lief dat je zegt dat mijn manier je aanspreekt 🙂

 • Door Jessica J.

  Ik krijg eerlijk gezegd de kriebels van het woord ‘girlboss’. Ik blog zelf ook, maar heb helemaal niet de aspiraties om van mijn blog mijn baan te maken. Ik ben voltijds in loondienst en vind het juist fijn dat mijn blog een – arbeidsintensieve en tijdrovende, dat wel – hobby is. Zo heb ik geen verplichtingen en hoef ik niet te publiceren omdat het moet, maar omdat ik dat wil. Natuurlijk wil ik dat mijn schrijfsels gelezen worden, maar ik staar me niet blind op de cijfertjes. Ik vind het jammer te zien dat sommigen het bloggen opgeven omdát ze hun unieke bezoekers per maand niet omhoog zien gaan. Dan blog je toch niet meer omdat je het leuk vindt?

  • Door Sophie

   Haha bij mij heeft het ook even geduurd totdat ik de term ging gebruiken, volgens mij heb ik zelfs ooit een artikel geschreven over dat ik de term ‘girlboss’ vervelend vind 😀 En ik begrijp helemaal waarom je ervoor kiest om je blog als hobby aan te houden, zo blijf je alle vrijheid houden 🙂

 • Door Sterre

  Wat een ontzettend eerlijk en mooi artikel! Dit is nodig om gehoort te worden! Dit is ook een van de dingen waar ik de laatste tijd veel over na denk. Ik wilde altijd een echte girlboss worden, iemand die vol voor haar carrière ging en daar haar voldoening uit haalt. De stress en de drukte kon ik wel aan dacht ik. Tot ik me realiseerde dat ik erg gevoelig voor een burn-out ben. Ik trok mezelf in twijfel en ging na wat ik nou echt belangrijk vindt in het leven. Met die zoektocht ben ik nog steeds bezig maar de echte girlboss toekomst heb ik losgelaten. Ik heb nu ontzettend gefascineerd door mensen die heel gelukkig zijn en al hun voldoening hebben door er “gewoon te zijn.” Ik ben erg benieuwd naar waar die zoektocht mij verder nog brengt. Bedankt voor je eerlijke en fijne artikel! X

  • Door Sophie

   Ik denk dat veel vrouwen hier last van kunnen krijgen, het wordt zo mooi gepresenteerd om een echte ‘girlboss’ te worden, maar de realiteit is dat er zowel voor- als nadelen aan verbonden zijn en dat in loondienst werken soms beter bij je past. Zo lijkt het mij fijn om niet altijd met mijn werk bezig te zijn, dat mis ik soms wel van mijn vorige banen. Ik krijg altijd, ook in het weekend en ’s avonds, mailtjes, comments, DM’s, ik word getagd, krijg vragen op social media en daarom sta ik bijna altijd “aan”, tenzij ik uit huis ga zonder smartphone. Maar goed, er zijn ook wel weer voordelen aan verbonden waar ik dan weer erg blij mee ben, dus voor nu is dit wat ik wil doen 🙂

 • Door Charlotte

  Yesss, wat een fijn artikel weer! De laatste tijd begin ik je soms wat zweverig te vinden, maar dit soort down to earth artikelen van je vind ik zo fijn! Ik wilde een paar jaar geleden ook ontzettend graag van mijn blog mijn full-time job maken, maar daar begin ik zo langzamerhand op terug te komen. Ik vind het ontzettend leuk om te doen, maar ik heb nu een fijne vaste baan en hou mijn blog liever als (uit de klauwen gelopen) hobby ernaast.

  • Door Sophie

   Ik kan me goed voorstellen dat jouw blog ook voor jou fijner werkt als hobby! En haha ja, dat “zweverige” hoort er (helaas voor jou :P) wel bij vanaf nu, het is wie ik ben (al jaren, maar voorheen durfde ik er niet over te schrijven) 😉

 • Door Julie

  Ik heb mijn eigen blog. Maar voel me helemaal geen influencer of girlboss. Werk wel als freelance digital marketeer. Maar online communiceer ik er heel weinig over. Doordat heel veel van mijn tijd naar mijn werk gaat, komen weinig nieuwe dingen op de blog. In het begin vond ik dat heel lastig …. ik had schrik om volgers te verliezen. Maar ondertussen heb ik er vrede mee genomen. Ik hoef niet te groeien. Ik wil eigenlijk geen influencer zijn. Laat me maar gewoon mijn werk doen,

 • Door Marjolijn

  Ik heb laatst in mijn eentje mijn 2-persoonsmatras van mijn bed gesjord, omgedraaid en weer terug op het bed gehannest. Toen voelde ik mij behoorlijk girlboss! 😀

 • Door Michelle

  Het klinkt allemaal leuk: de persreisjes de gratis producten die je opgestuurd krijgt maar door sneak peeks in blogger/vloggers hun leven weet ik inmiddels wel beter. Ik zou niet graag willen ruilen. Hoewel ik soms wel graag iets ‘meer ‘zou willen doen, zou ik geen influencer of girlboss willen zijn. Ik mag namelijk graag mijn eigen gang gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *