Ik heb nog nooit zoveel reclame voorbij zien komen over hoe je groot wordt op Instagram als in de afgelopen maanden. Van succesformules die je in een Masterclass gaat leren tot uitgebreide cursussen van €5000. Ik heb in de afgelopen jaren al een paar van dit soort trainingen gevolgd en ben achter het geheim van veel van dit soort accounts gekomen. Ben je benieuwd naar hoe je echt groot wordt op Instagram? Lees dan verder.
Het geheim
De succesformule om populair te worden op Instagram is… jong en knap zijn. Dat is helaas slecht nieuws voor de meesten van ons. En als je onderzoek doet, zul je merken dat de meeste populaire accounts al voor 2015 actief waren en destijds veel volgers hebben verzameld. Waarom ik er zo over denk? Omdat zeker 80% van de cursussen, e-books en “Masterclasses” over Instagram gegeven worden door jonge en knappe mensen die vroeg met hun account gestart zijn. En natuurlijk willen zij jou alles leren over hoe ook jij net zo populair kunt worden op Instagram. Er komen tips voorbij zoals:
– Wees consistent en plaats het liefst elke dag content.
– Zoek de interactie op met je volgers en de accounts die jij volgt.
– Vind een niche en wijk hier niet teveel van af.
– Gebruik dezelfde filters op je foto’s, zodat je grid er mooi uitziet.
– Maak gebruik van relevante hashtags waar nog niet teveel gebruik van wordt gemaakt.
Prima tips, maar wat geen van deze mensen toegeeft is dat hun looks bijgedragen hebben aan hun succes. Het is een stuk makkelijker om regelmatig mooie foto’s van jezelf te plaatsen als je fotogeniek bent. Mensen volgen nu eenmaal graag accounts met mooie foto’s en video’s. Het voelt als volger toch een beetje alsof je vriendinnen bent met deze knappe en vaak populaire mensen. In mijn ervaring zullen “normale” mensen en bedrijven op Instagram toch echt meer hun best moeten doen om veel volgers te krijgen.
Minder groei
Daarnaast zie ik dat de meeste accounts minder hard groeien dan voorheen. Ik zag dit rond 2018 al toen ik aan een social media project werkte. De groei van influencers begon destijds een beetje te stagneren. Toen Instagram nog niet zo groot was, was het makkelijk om aan nieuwe volgers te komen. Mensen wilden graag veel accounts volgen. Maar nu iedereen op Instagram zit, zijn veel mensen denk ik een beetje moe geworden van al die accounts volgen. Door de algoritmes zie je niet meer wat je wilt zien en er bestaat behoorlijk wat clutter van accounts die veel content plaatsen.
Ik ken weinig accounts die anno 2020 nog veel groei zien. Als ik naar een aantal populaire accounts kijk (bijvoorbeeld via Social Blade, dat volgers bijhoudt van populaire accounts), dan zie ik dat veel accounts die rond 2014-2017 hard gegroeid zijn, inmiddels maandelijks volgers verliezen. Het feit dat Instagram nepvolgers harder aanpakt zal hier ook mee te maken hebben. Zelf volg ik ook steeds minder accounts. Ik ben van meer dan 300 naar zo’n 100 accounts gegaan die ik op dit moment nog volg.
Tips die nog wel kunnen helpen
Wil je toch groeien op Instagram, om je bedrijf te ondersteunen of omdat je misschien een belangrijke boodschap wilt verkondigen? Dan helpen de volgende tips wellicht.
– Zorg voor kwaliteit, zeker als je een bedrijf hebt en omzet moet draaien. Een selfie, foto van je ontbijt of een grappige foto van je kat zal weinig nieuwe volgers aantrekken. Zorg in plaats daarvan voor kwalitatieve foto’s en video’s. Denk aan infographics die je zelf maakt (of laat maken door een expert) en professionele foto’s van jezelf, je klanten en producten. Schrijf duidelijke captions en deel tips en ervaringen.
– Probeer te achterhalen waar jouw volgers op zoek naar zijn en geef ze deze content. Zijn er bepaalde vragen die je vaak krijgt? Beantwoord deze vragen in Instagram posts, video’s en Stories. Sluiten jouw producten of diensten aan op een huidige trend? Speel daar op in en zorg ervoor dat je relevant bent én blijft.
– Wees consistent qua wat voor content je deelt. Sta je ergens voor of heb je ergens een mening over? Deel deze mening, maar zorg ervoor dat je hier wel consistent in bent. Volgers haken zo af als ze denken dat je niet eerlijk bent. Ga dus geen samenwerkingen aan met anderen als zij jouw mening niet delen of als dit jouw account minder geloofwaardig maakt.
Ik kan nog wel meer tips bedenken, maar ik denk dat door aan de kwaliteit van de posts te werken en rekening te houden met je (potentiële) volgers je al een heel eind komt. Daarnaast denk ik dat er altijd plek is voor echte creatievelingen, mensen die veel kennis bezitten en accounts die originele content maken om nog groot te worden.
Het alternatief? Gewoon je eigen ding doen
Denk je nu “Maar Sophie, hier heb ik helemaal geen zin in. Ik wil gewoon af en toe een selfie plaatsen en leuke dingen delen”. Snap ik! Ik ben zelf ook zo. Ik heb voor werk aan verschillende social media accounts gewerkt en weet dat het veel werk is om te groeien. Zelf hoef ik niet groot te worden op Instagram. Daarom neem ik regelmatig een social media detox en verwijder ik de apps van mijn telefoon. Ik plaats soms weken niets en dan opeens weer meerdere keren in de week, omdat ik iets te delen heb. Ik let niet op de volgers die ik erbij krijg of verlies. Instagram is voor mij een leuk platform waar ik af en toe content op deel. Ik onderhoud er ook bepaalde relaties op en ben dankbaar voor een aantal vriendschappen die ik via het platform erbij heb gekregen. Maar meer hoeft het me niet op te leveren.
Als je geen bedrijf hebt, geen influencer wilt worden en Instagram niet voor een belangrijk doel wilt inzetten: wees dan gewoon jezelf. Plaats wanneer jij dat wilt. Antwoord op de berichten die jij wilt beantwoorden en negeer de rest. Het hoogtepunt van Instagram is denk ik voorbij. Influencers krijgen minder campagnes en er is een steeds grotere groep van mensen die de app verwijdert. Negeer dus berichten en reclames die je proberen te overtuigen dat jij ook groot op Instagram moet worden. En wees extra sceptisch als een 22-jarige knappe meid je al haar geheimen wilt verkopen over succes op Instagram 😉
bron afbeeldingen: amanda vick & mateus campos felipe via unsplash