Help, ik heb een enorme studieschuld en ga daarom op een budget leven

Help, ik heb een enorme studieschuld en ga daarom op een budget leven

2022 wordt voor mij een iets ander jaar dan voorafgaande jaren: ik ga namelijk op een budget leven. Gelukkig niet omdat ik weinig geld verdien of in de financiële problemen zit. Ik ga dit doen omdat ik mijn studieschuld wil aflossen en ik over drie jaar klaar wil zijn.

Over zo’n studieschuld wordt vaak net iets te makkelijk gedacht. ‘Die wordt toch straks kwijtgescholden’ of ‘er zit geen rente op, dus betaal ik enkel de minimale aflosbedragen’. Zo dacht ik er ook lang over. Ik heb nu een paar jaar die minimale bedragen betaald en soms een beetje meer, van een paar tientjes in de maand tot een paar honderd euro. Omdat ik een enorme schuld heb – dat krijg je na jarenlang studeren zonder af te studeren – zag ik aan het eind van het jaar amper een verschil in mijn studieschuld. Maar dat vond ik niet erg, want ‘na vijftien jaar wordt hij kwijtgescholden’. Toch?

Wordt een studieschuld na 15 jaar kwijtgescholden?

Dat kwijtschelden volgens de oude regels klopt, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Woonde je in de jaren dat je afloste samen met een partner? Dan wordt na de vijftien jaar ook naar hun inkomen gekeken en mag je nog wat jaren doorbetalen. Eigenlijk scheldt DUO je schuld alleen kwijt als je al die jaren met weinig geld rondkwam en geen partner had. In mijn geval komen er dus vrijwel zeker wat jaren bij, aangezien ik al tien jaar met mijn vriend samenwoon die altijd gewerkt heeft. Ik geef hem nu bewust niet op als mijn partner – we zijn niet getrouwd en hebben geen geregistreerd partnerschap – want dan moet hij meebetalen. Aangezien het mijn schuld is, wil ik hem hier niet mee belasten.

Voor mijn gevoel moet ik deze schuld aflossen

Maar het wel of niet kwijtschelden van je studieschuld is niet de enige reden waarom ik hem nu eindelijk wil aflossen. Als er iets zoals karma bestaat, dan moet ik hem wel aflossen. Want hoe je het ook bekijkt: het is mijn schuld (letterlijk en figuurlijk). Ik koos er bewust voor om geld te lenen, zodat ik in Amsterdam kon wonen tijdens mijn studie, veel uit kon gaan en in mooie kleding kon rondlopen. Tijdens mijn studie kreeg ik een relatie met iemand in het buitenland, waardoor een deel van het geld ook naar vliegtickets ging. Het is dus niet zo dat ik het geld enkel gebruikte om me goed te kunnen focussen op het studeren. Omdat ik uiteindelijk gestopt ben met mijn studie is mijn schuld erg hoog. Zonder diploma moet je namelijk ook de basisbeurs en ov-kaart terugbetalen.

Het voelt gewoon niet meer goed om met zo’n enorme schuld rond te lopen, ook al bestaat er een kans dat een deel wordt kwijtgescholden. Voor mijn geweten wil ik die schuld aflossen, tot op de laatste cent. Maar dat is nog een behoorlijke opgave, aangezien ik nog tienduizenden euro’s te gaan heb… Daarom ben ik op 1 januari dit jaar begonnen met budgetteren.

Voor het eerst budgetteren

Ik heb hiervoor veel onderzoek gedaan, want alhoewel ik al jaren bijhoud hoeveel geld ik uitgeef in de maand, heb ik nog nooit op een echt budget geleefd. Met een budget bedoel ik een vast bedrag in de maand en dat weer onderverdeeld per categorie. Al het geld dat overblijft die maand, gaat naar mijn studieschuld. Alle extra inkomsten, zoals verjaardagsgeld of geld verdiend met freelanceklussen, wil ik ook naar mijn studieschuld overmaken. Mijn doel voor 2022? Om minimaal €10.000 af te lossen (en als het meezit een beetje meer).

Dat klinkt als een enorm bedrag, maar ik denk dat het gaat lukken. Mijn budget heb ik gebaseerd op mijn gemiddelde uitgaven van de afgelopen twee jaar. Ik keek per categorie (bijvoorbeeld ‘eten bestellen’ en ‘kleding’) hoeveel ik gemiddeld uitgaf in een maand. Per categorie dacht ik na over hoeveel ik kon besparen en van hoeveel ik denk rond te kunnen komen. Is het bijvoorbeeld echt nodig om elke week eten te bestellen? Nee, ik kan ook vaker koken. Qua kleding kan ik besparen door simpelweg minder te kopen. Zo kan ik in bijna elke categorie wel iets besparen en heb ik mijn variabele kosten kunnen halveren. Op papier ziet dat er goed uit, maar gaat het me in de praktijk ook lukken? Dat weet ik niet, maar ik ga het wel proberen!

Sparen of extra aflossen?

Door minder geld uit te geven bespaar ik aardig wat geld, maar ga ik de €10.000 in een jaar niet halen. Ik heb in de afgelopen anderhalf jaar elke maand een beetje gespaard en heb nu genoeg geld om zo’n vijf maanden van rond te komen, mocht ik een tijdje zonder werk zitten of als ik een onverwachte uitgave heb. Alhoewel ik graag door blijf sparen, lijkt het me slimmer om al mijn extra geld de komende jaren te gebruiken voor het aflossen van mijn studieschuld. Online zijn hier de meningen over verdeeld. Alhoewel je spaargeld vrijwel niets meer oplevert, zou je het geld kunnen investeren en hiermee je geld laten groeien. Technisch gezien zou je dan na een paar jaar meer geld hebben en een grotere aflossing kunnen doen richting je studieschuld.

Maar de markt is onvoorspelbaar en investeringen kunnen ook in waarde dalen. Stel ik moet nog €10.000 aflossen en over de jaren heen heb ik €10.000 geïnvesteerd. Helaas staat op dat moment de markt al maanden in het rood en is de waarde van mijn investering nog maar €7.000. Dat zou ontzettend zonde zijn, want dan moet ik er nog langer doen om de schuld af te lossen. Ik weet dat de markt ook kan groeien, maar perfect timen lukt nooit. Als ik klaar ben met mijn studieschuld aflossen, dan ga ik me verdiepen in slim investeren.

In 2022 ga ik ervoor…

Ik deel dit omdat ik merk dat wanneer ik iets online zet, de kans groter is dat ik me er ook echt aan houd. Ik weet natuurlijk nog niet precies hoe ik de schuld uiteindelijk in zijn geheel ga aflossen en wanneer ik klaar ben. Ik weet zelfs niet wat mijn inkomsten zijn voor 2022! Ik werk als zzp’er/freelancer, dus ik baseer mijn verwachte inkomen op wat ik de laatste jaren gemiddeld verdiend heb. Maar ik weet wel dat als ik me ergens op focus, ik resultaten behaal. En ik ben klaar voor een uitdaging! Ik wil daarom niet alleen het doel van €10.000 behalen, maar ga mijn best doen om nog meer af te lossen in 2022.

Om mezelf een beetje extra te motiveren, zal ik in dit artikel elke maand delen hoeveel ik al heb afgelost. En misschien schrijf ik om de zoveel maanden een vervolg, want ik weet nu al dat ik hier vast wat lessen uit ga halen. Heb jij ook een (studie)schuld en heb je tips? Laat vooral een reactie achter!

Afgelost in 2022: €7.200


Update december 2022:

Die €10.000 heb ik helaas niet gehaald. De voornaamste reden is dat ik in april verhuisd ben en ik dubbele huur, borg en verhuiskosten moest betalen. Ook wilden we een aantal nieuwe meubelstukken voor ons (eindelijk ruimere) appartement kopen. Hierdoor ging er een flink bedrag van mijn spaarrekening af. Voordat ik verder ging met het extra aflossen van mijn studieschuld, wilde ik eerst mijn spaarrekening weer aanvullen. Toen dat gelukt was, heb ik nog een aantal extra aflossingen gedaan en heb ik uiteindelijk €7.200 afgelost in één jaar. Ook niet slecht! Volgend jaar verwacht ik niet opnieuw te verhuizen, dus probeer ik gewoon weer opnieuw die €10.000 extra af te lossen 😉

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

7 Reacties

 • Door Nina de Haan

  Wat leuk dat je hier zo eerlijk over schrijft! Ik ben benieuwd hoe het je vergaat. Het lijkt me ook leuk om te lezen op welke dingen je specifiek niet wilt bezuinigen. Zeker omdat soms duurzame keuzes duurder zijn (of lijken) dan niet-duurzame keuzes, en jij net als ik duurzaamheid belangrijk vindt.
  Ik heb mijn inkomsten en uitgaven nooit in een overzicht gezet, maar misschien ga ik dat dit jaar wel doen. Ik heb namelijk voor het eerst een baan die ik denk lange tijd te kunnen doen, en tegelijkertijd gaan er allerlei kosten omhoog zoals energiekosten en zorgverzekering, en moet de gemeenschappelijke corona-rekening ook nog komen in wat voor vorm dan ook. Dus het is een goed moment om ermee te beginnen! Bedankt voor de motivatie daarvoor. 🙂

  • Door Sophie

   Wat goed dat je ook zo’n overzicht gaat maken! Het kost even tijd, maar dan heb je ook wat en als het staat is het makkelijk om bij te houden 🙂

   Qua uitgaven: ik denk dat ik bijvoorbeeld qua kleding en cosmetica simpelweg minder ga kopen de komende tijd. Want ik wil niet opeens alles bij de H&M en Hema kopen, dat past niet helemaal bij mijn waarden. Ik hoop dat door echt minder te kopen (ik heb het uitgerekend, zo’n 70% minder kleding en accessoires) ik nog steeds af en toe een mooi duurzaam kledingstuk aan mijn garderobe kan toevoegen. Hetzelfde qua cosmetica/verzorging; minder (of bijna geen) make-up meer kopen, zodat ik wel nog mijn fijne duurzame huidverzorging kan kopen. Ik zal hier zeker een keer een update over schrijven!

   • Door Nina de Haan

    Ik ben benieuwd!
    Zo doe ik het ook een beetje: ik koop weinig maar wat ik koop is relatief verantwoord. 🙂
    Ik las vorige week trouwens dat de nieuwe baas van Hema wil dat ze gaan inzetten op duurzaamheid. Ik ben erg benieuwd daarnaar! Hopelijk past het dan wel weer bij jouw en mijn waarden haha.

 • Door Kaat

  Hoi,

  Ik ben sinds een aantal jaren begonnen met YNAB en dat is voor mij echt een uitkomst. Ik vond geld altijd maar lastig en ingewikkeld, net als rekeningen en uitgaven en rondkomen. Sinds YNAB voel ik me een heel succesvolle volwassene, haha. Het kost je een bedrag per maand maar dat haal je er echt met gemak uit, mocht dit systeem ook voor jou werken. Het is het in mijn ogen in ieder geval waard om eens naar te kijken. Het kan soms als ingewikkeld worden ervaren, de eerste keer dat je naar het programma kijkt. Stel vooral een vraag als je er niet uitkomt, ik help je graag. Het heeft namelijk voor mij echt heel veel veranderd.

  Groetjes, Kaat

 • Door Carina

  Herkenbaar! Nu was mijn studieschuld vrij laag (thuis blijven wonen, en studie was zo intens dat ik er naast geen tijd had voor echt andere dingen behalve een relatie en een bijbaan..) maar heb die schuld echt zo snel mogelijk afbetaald. Voelt zo veel beter om geen schulden te hebben.
  Ik doe nu iets vergelijkbaars voor mijn hypotheek, die wil ik ook versneld aflossen.
  Ik heb zelf een overzicht in Excel met in en uitgaven (vaste lasten en wanneer die worden afgeboekt, maar ook richtbedragen voor eten, benzine en de hond) wat mij helpt om het een beetje bij te houden. Al mijn inkomsten hebben een doel. Al is er ook nog wel wat ruimte per maand om leuke dingen te doen. Ik zag gisteren tijdens mijn maandelijkse finance-update dat ik in januari ruim €160 aan boodschappen heb besteed, 2x zo veel als normaal.. dus daar ga ik nu weer wat meer op letten.
  Oh en als je ook wat meer wilt weten over financien enzo is de Elfin-community misschien wat voor jou. Een plek waar vrouwen praten over all things finance maar ook duurzaamheid komt voorbij

  Succes met aflossen!

  • Door Sophie

   Dank voor de tip! Ik heb het er ook al met mijn vriend over gehad, als mijn studieschuld weg is kunnen we eindelijk een huis kopen – dat we vervolgens ook versneld willen aflossen.

   Ik ga de website dit weekend uitgebreid bekijken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *