PersoonlijkGelukkig blijven in tijden van corona

Gelukkig blijven in tijden van corona

Gelukkig blijven in tijden van corona

Ik schrijf dit artikel op maandag 12 oktober, een dag voordat er waarschijnlijk weer strengere maatregelen komen in verband met corona. Ik werk nu al zo’n half jaar thuis, heb mijn favoriete restaurants al tijden niet meer van binnen gezien en ik winkel voornamelijk online. Ondanks alles dat er op dit moment gaande is, voel ik me vrij gelukkig. Ik sta namelijk niet stil. Ik blijf mezelf uitdagen en zorg goed voor mezelf. Daarom deel ik vandaag een aantal tips, waar jij hopelijk ook wat aan hebt!

Wat doe ik op dit moment?

Allereerst: waar houd ik me op dit moment mee bezig? Ik werk doordeweeks aan twee opdrachten, een vaste redactionele opdracht die ik voor het hele jaar heb en een freelance opdracht waar ik zo nu en dan een aantal uur aan werk (check hier wat ik doe). Daarnaast werk ik ook aan mijn blog (al heb ik daar bewust de afgelopen weken even niet aan gewerkt) en bedenk ik wat ik daarnaast nog wil doen. Ik heb ideeën genoeg: eindelijk een podcast beginnen, een aparte blog over slow living, spiritualiteit en/of persoonlijke ontwikkeling of wellicht aan een boek werken. Ik heb zoveel interesses, dat de knoop doorhakken vooral daar een beetje vastloopt: welke onderwerpen kan ik samenvoegen tot één project waar ik me in ieder geval een jaar op wil richten? Ik hoop dat ik daar de komende weken een keuze in kan maken.

Daarnaast lees ik veel boeken (op dit moment: Olive van Emma Gannon), kijk ik series (Emily in Paris!), maak ik wandelingen en spendeer ik veel tijd met mijn katten. Gelukkig waren dit ook voor corona al mijn hobby’s, dus die kan ik allemaal nog uitvoeren 😉 Naast dat ik werk en tijd aan mijn hobby’s besteed, heb ik een aantal bewuste keuzes gemaakt die me geestelijk en lichamelijk gezond houden.

Ik blijf mezelf uitdagen

Ik weet dat wanneer ik me verveel of teveel vrije tijd heb, ik snel lui en onproductief kan worden. Zit ik te lang in zo’n periode, dan krijg ik depressieve gevoelens. Enige structuur, doelen en iets te doen hebben zijn daarom voor mij heel belangrijk. Daarom heb ik mezelf uitgedaagd om in april weer te gaan sporten en gezonder te eten. Ik ben in de afgelopen jaren een aantal kilo aangekomen en merkte dat ik bepaalde kledingstukken niet meer paste. Ik besloot daarom om die extra kilo’s aan te pakken, zonder mezelf teveel regels op te leggen. Ik ben begonnen met intermittent fasting en sportte ik 2-3 keer in de week zo’n 30-40 minuten (meestal met behulp van workout video’s op YouTube). Het resultaat na zes maanden: zeven kilo eraf, waardoor ik weer op mijn gewicht van zo’n vijf jaar geleden zit.

Nu ik lekkerder in mijn vel zit en al mijn favoriete kleding weer past, is mijn huidige focus om op gewicht te blijven. Ik sport op dit moment iets minder, maar wandel elke dag en eet niet teveel. Het hebben en bereiken van dit doel gaf me motivatie in tijden van deze crisis en liet me goed voelen over mezelf, ook op wat sombere dagen.

Gelukkig blijven in tijden van corona

Ik maak projecten voor mezelf

Nog iets waar ik me mee bezig houd: ons huis op orde krijgen. Hier maak ik kleine projecten van, zodat ik weet wat ik nog moet doen en ik progressie zie. Wat ik al gedaan heb:

– Spullen die we niet meer gebruiken verkopen of doneren.

– Een nieuwe capsule wardrobe maken, inclusief een lijstje maken van items die ik mis.

– Wat beter schoonmaken. Normaal is ons huis ook wel opgeruimd en schoon, maar stel ik bepaalde klusjes uit of doe ik alleen wat onderhoud. Nu zijn alle voegen in de badkamer schoon, stofzuig ik alle meubels naast de enkel de grond en maak ik al mijn cosmeticaproducten twee keer in de maand schoon en zet ik alles mooi neer.

– Ook denk ik samen met mijn vriend na over in wat voor huis we straks willen wonen. We willen volgend jaar verhuizen en kijken nu naar onze opties. Wordt het een stadsappartement in een nieuw gebouw? Een klein huisje net buiten de stad? En willen we een extra slaapkamer of kiezen we voor een grotere woonkamer? We doen samen onderzoek en zo komen we er steeds beter achter wat bij ons past.

Het maken van projecten en hier onderdelen van afronden geeft een goed gevoel. Hierdoor sta ik niet stil, blijf ik bezig en boek ik ergens progressie in. Ik kan dan ook zeker aanraden om een project, of meerdere, voor jezelf te beginnen als je hier tijd voor hebt. Zo kan je straks op deze periode terugkijken en ben je trots op alles wat je gedaan hebt, hoe klein dan ook.

Ik zorg goed voor mezelf

Ik zorg ervoor dat ik lekker bezig ben en dat ik progressie boek, maar tegelijkertijd besef ik dat we in een pandemie zitten. Daarom neem ik ook absoluut rust wanneer ik dit nodig heb. Omdat ik de afgelopen weken zoveel bezig was met toekomstige projecten, had ik weinig inspiratie om artikelen voor deze persoonlijke blog te schrijven. Maar aangezien ik niet meer met contentkalenders en mediabureaus samenwerk, hoeft dat ook niet. Wat is het fijn om dit gewoon zelf te mogen bepalen! Tevens heb ik in de afgelopen maanden al meerdere keren de social media apps van mijn telefoon verwijderd. Ik vind het heerlijk om af en toe even minder afleiding te hebben en niet alles mee te hoeven krijgen van wat anderen doen.

Ook gun ik mezelf een beetje luxe en verwennerij in deze rare tijden. Zo ga ik sinds het weer mag naar de kapper om daar mijn haar te laten knippen en verven. Dit deed ik jaren zelf, maar wat vind ik het fijn om deze klusjes door een expert te laten doen! Over een paar weken laat ik balayage in mijn haar zetten, waar ik nu al naar uitkijk. Ik vond dit vroeger veel te duur en dacht dat ik het ook prima zelf kon. Maar na de zoveelste poging om mijn haar mooi blond te krijgen en ik weer met gelig haar rondliep, vond ik het tijd om dit uit te besteden. Hier heb ik tot nu toe nog geen spijt van gehad.

De komende maanden

Ik kom deze periode wel door, ook als er deze week weer maatregelen bijkomen. Ik ben van plan om weer wekelijks voor deze blog een artikel schrijven en hoop volgende maand aan een nieuw online project te kunnen werken. Dit blijft toch wel mijn passie – iets online opzetten en onderhouden – dus ik kijk hier echt naar uit. Ik heb nog een hele lijst van boeken die ik wil lezen en series die ik wil kijken. Ook kijk ik nu al uit naar alle lekkernijen die voor de kerstperiode vast weer in de schappen komen te liggen 😉

Iets waar ik me in deze tijd nog bewuster van ben geworden, is dat ik in de afgelopen jaren de juiste keuzes heb gemaakt. Zoals voor nu kleiner blijven wonen (zodat we genoeg geld hebben en kunnen rondkomen mochten we even geen werk hebben), niet aan kinderen beginnen (ik besef dat ik hierdoor in een luxepositie zit qua tijd voor mezelf), parttime werken en mijn werk sowieso veel vanuit huis doen. Hierdoor is er niet heel veel veranderd en kan ik blijven werken en leven op een manier die bij mij past. Ik snap heel goed dat niet iedereen zich in deze positie bevindt en deze periode juist als stressvol of verdrietig kan ervaren…

Hoe jij deze periode ook ervaart: zorg voor jezelf en neem rust waar nodig. En als je tijd over hebt, creëer een project of stel een doel voor jezelf dat binnen een paar maanden haalbaar is. En mocht je je gestrest voelen: verwijder de social media en nieuws apps eens een week van je telefoon. Je hoeft niet altijd op de hoogte te zijn van alles en iedereen. Je mag jezelf op de eerste plaats zetten. Nu én na deze rare tijd!

Bron afbeeldingen: Nguyen Thu Hoai, via Unsplash

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

4 Comments

 • Noor

  Super fijn om te lezen. Momenteel ben ik werkzoekende (net afgestudeerd) waardoor ik elke dag thuis zit, me kapot verveel en alle vacaturewebsites voor de duizendste keer afga😅 ik herkende me dan ook in jouw stuk dat je je snel verveelt als je tijd teveel hebt. Moest er geen corona zijn, zou ik op resto gaan, cinema, vrienden bezoeken, naar de fitness gaan, maar dat kan dus niet. Waardoor ik me enorm verveel haha.

  • Sophie

   Als je tijd overhebt kan je kijken of je online een gratis cursus kunt volgen. Google heeft bijvoorbeeld gratis cursussen & certificaten rondom online marketing en data. Ik weet niet in welk vakgebied je zit, maar er is vast iets te vinden waar je iets aan hebt. Staat ook goed op je CV en LinkedIn profiel! Succes met je zoektocht! 🙂

 • michelle

  ik vind het een lastige tijd , veel om over na te denken en te piekeren en helaas kan je niks leuks doen meer spontaan,
  ik word er beetje depressief van , ik wou dat het gewoon over was . maak me constant zorgen over mijzelf en mijn naasten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.