Edelstenen: de een voelt zich enorm aangetrokken tot deze stenen en de ander vindt het maar onzin. Ik heb al jaren een aantal edelstenen in mijn bezit en ben mijn collectie dit jaar gaan uitbreiden. Want ik behoor duidelijk tot de eerste groep en vind edelstenen geweldig 🙂 Vandaag een introductie + een groot deel van mijn collectie edelstenen.
Wat zijn edelstenen?
Edelstenen zijn mineralen die van nature gevormd worden door stenen, lava, magma en overige sedimenten. Door hitte, water of veranderingen in de omgeving vormen zich edelstenen. Dit is een proces dat vele jaren duurt. De edelstenen worden gevonden onder het aardoppervlak en in en aan het water. Door de vele omgevingsfactoren zijn er veel verschillende edelstenen te vinden en zijn er van bepaalde edelstenen verschillende kleuren verkrijgbaar. Edelstenen worden zowel in groepen van grote clusters gevonden als in kleinere hoeveelheden en worden nog vaak ‘per toeval’ gevonden in mijnen.
De werking van edelstenen
Edelstenen zien er bijzonder en vaak mooi uit, maar dat is niet de enige reden waarom mensen edelstenen in huis halen of dragen als sieraad. Door de kleur, structuur, trilling en energie van de stenen heeft elke edelsteen een aparte werking. Zo zijn er edelstenen die je helpen om kalm en rustig te worden, om meer liefde te voelen, iemand te vergeven, geluk aan te trekken of die helpen bij meditatie en bidden. Voor elk ‘kwaaltje’ is er wel een edelsteen die je hierbij kan helpen.
Edelstenen kunnen ook energie vasthouden. Dat betekent dat je zelf kunt kiezen om een edelsteen voor een bepaald doel te gebruiken, bijvoorbeeld voor extra bescherming. Met een specifieke intentie kan je zo een edelsteen ‘programmeren’ en zal de steen je met dit doel helpen. Omdat edelstenen ook negatieve energie kunnen vasthouden, is het belangrijk om edelstenen regelmatig te reinigen. Dit kan bijvoorbeeld onder zon- of maanlicht, in stromend water of met salie. Hoe een edelsteen het beste gereinigd kan worden, verschilt per steen.
Soorten edelstenen
Edelstenen komen in allerlei soorten en maten. Je kunt grote clusters kopen die vele kilo’s wegen en die prachtig in je interieur staan. Maar er zijn ook kleine gepolijste stenen te koop die je vast kunt houden tijdens het mediteren of die je bij je kunt dragen in je handtas of in je broekzak. In principe hebben zowel ruwe als gepolijste stenen dezelfde werking, al zijn er mensen die liever ruwe stenen gebruiken omdat deze minder bewerkt zijn en daarom krachtiger zouden zijn.
Ik gebruik zowel ruwe als gepolijste stenen en ervaar bijna geen verschil. Wanneer je edelstenen bij je draagt los of als sieraad, dan is een gepolijste steen toch wat liever voor je huid of kleding 😉 Ruwe stenen vind ik dan weer mooier in mijn interieur staan. Ik heb ook een aantal speciale vormen, zoals punten en hartjes. Deze zijn mooi om als cadeau te geven of om mee te mediteren, omdat ze fijn aanvoelen.
Hoe kies je je eerste edelsteen uit?
Je kunt online en in gespecialiseerde winkels en webshops veel informatie vinden over de werking van verschillende edelstenen. Zo kan je specifiek op een probleem of doel dat je hebt focussen en een passende steen vinden. Maar je kunt edelstenen ook op gevoel kopen. Ik heb al vaker gehoord dat de edelsteen die jij nodig hebt meteen een bepaald gevoel bij je oproept. Het is misschien dan niet de allermooiste of bijzonderste steen, maar waarschijnlijk wel precies wat jij nodig hebt.
De eerste edelsteen die ik kocht was een kleine cluster van amethist (linksboven op de eerste foto), puur omdat ik hem er mooi uit vond zien. Mijn laatste aanschaf is de gepolijste labradoriet (rechts naast de amethist), die ik standaard onder mijn kussen heb liggen en die me makkelijker in slaap laat vallen. Een aantal van mijn stenen kocht ik op gevoel, anderen omdat ik ze er simpelweg mooi uit vond zien of omdat de werking me aansprak. Ik heb er nu zo’n 30 in huis, inclusief een aantal sieraden. Ik draag edelstenen namelijk ook graag als ketting: het ziet er niet alleen mooi uit, het geeft ook extra energie of bescherming.
Ik koop edelstenen vaak online (de meeste stenen die ik heb komen bij Dyona en Etsy vandaan) maar ook af en toe in winkels als ik er toevallig tegenaan loop. Check bij Etsy altijd de reviews voordat je iets koopt, er zijn duizenden verkopers die de mooiste edelstenen aanbieden (ook binnen Europa waardoor je geen importkosten hoeft te betalen), maar soms zijn de goedkoopste stenen geen echte edelstenen. Let hier dus op en koop geen mooie steen voor €3 als andere verkopers voor een vergelijkbare steen minimaal €10 vragen.
Mijn favoriete edelstenen
Natuurlijk zijn alle edelstenen in mijn collectie favoriet, maar er zijn een paar die ik bijzonder vind en die ik vaak gebruik.
Hierboven zie je een geslepen citrien punt. Citrien is een kwarts met een lichte citroengele kleur. Citrien geeft zelfvertrouwen, maakt je extravert en creatief. Het trekt ook geld en geluk aan. Ik heb dit citrienpunt standaard boven mijn bureau op een plank staan, aangezien ik deze eigenschappen en energie graag gebruik tijdens het werken.
Dit is een gepolijste labradoriet. Labradoriet is ontzettend mooi om naar te kijken. Het licht laat verschillende kleuren naar voren komen en je ontdekt steeds iets nieuws in de steen. Labradoriet geeft inzicht en helpt bij je spirituele groei. Ik gebruik deze edelsteen bij het mediteren, maar ook tijdens het slapen. Ik merk dat labradoriet goed werkt om sneller in slaap te vallen, dus dit exemplaar ligt meestal onder mijn kussen.
Dit amethist cluster is ook een van mijn favorieten. Deze gebruik ik vooral als decoratie in huis en ook weleens als accessoire bij het fotograferen van producten. Amethist heeft een zuiverende en beschermende werking. Samen met bergkristal en rozenkwarts geeft amethist harmonie in huis, deze twee liggen er dan ook meestal naast. Amethist en labradoriet zijn trouwens goede stenen voor watermannen, misschien dat ik me daarom zo aangetrokken voel tot beiden.
Ik ben heel benieuwd: heb jij ook edelstenen in huis en zo ja, waarvoor gebruik je ze? Indien je denkt ze niet te hebben, check dan toch voor de zekerheid even je sieradencollectie. (Half)edelstenen worden namelijk vaak gebruikt in hangers, ook al wordt het niet altijd specifiek aangegeven.