SpiritualiteitEen introductie tot edelstenen (+ mijn favorieten)

Een introductie tot edelstenen (+ mijn favorieten)

Een Introductie Tot Edelstenen (+ mijn favorieten)

Edelstenen: de een voelt zich enorm aangetrokken tot deze stenen en de ander vindt het maar onzin. Ik heb al jaren een aantal edelstenen in mijn bezit en ben mijn collectie dit jaar gaan uitbreiden. Want ik behoor duidelijk tot de eerste groep en vind edelstenen geweldig 🙂 Vandaag een introductie + een groot deel van mijn collectie edelstenen.

Wat zijn edelstenen?

Een introductie tot edelstenen

Edelstenen zijn mineralen die van nature gevormd worden door stenen, lava, magma en overige sedimenten. Door hitte, water of veranderingen in de omgeving vormen zich edelstenen. Dit is een proces dat vele jaren duurt. De edelstenen worden gevonden onder het aardoppervlak en in en aan het water. Door de vele omgevingsfactoren zijn er veel verschillende edelstenen te vinden en zijn er van bepaalde edelstenen verschillende kleuren verkrijgbaar. Edelstenen worden zowel in groepen van grote clusters gevonden als in kleinere hoeveelheden en worden nog vaak ‘per toeval’ gevonden in mijnen.

De werking van edelstenen

Edelstenen zien er bijzonder en vaak mooi uit, maar dat is niet de enige reden waarom mensen edelstenen in huis halen of dragen als sieraad. Door de kleur, structuur, trilling en energie van de stenen heeft elke edelsteen een aparte werking. Zo zijn er edelstenen die je helpen om kalm en rustig te worden, om meer liefde te voelen, iemand te vergeven, geluk aan te trekken of die helpen bij meditatie en bidden. Voor elk ‘kwaaltje’ is er wel een edelsteen die je hierbij kan helpen.

Edelstenen kunnen ook energie vasthouden. Dat betekent dat je zelf kunt kiezen om een edelsteen voor een bepaald doel te gebruiken, bijvoorbeeld voor extra bescherming. Met een specifieke intentie kan je zo een edelsteen ‘programmeren’ en zal de steen je met dit doel helpen. Omdat edelstenen ook negatieve energie kunnen vasthouden, is het belangrijk om edelstenen regelmatig te reinigen. Dit kan bijvoorbeeld onder zon- of maanlicht, in stromend water of met salie. Hoe een edelsteen het beste gereinigd kan worden, verschilt per steen.

Soorten edelstenen

Een introductie tot edelstenen

Edelstenen komen in allerlei soorten en maten. Je kunt grote clusters kopen die vele kilo’s wegen en die prachtig in je interieur staan. Maar er zijn ook kleine gepolijste stenen te koop die je vast kunt houden tijdens het mediteren of die je bij je kunt dragen in je handtas of in je broekzak. In principe hebben zowel ruwe als gepolijste stenen dezelfde werking, al zijn er mensen die liever ruwe stenen gebruiken omdat deze minder bewerkt zijn en daarom krachtiger zouden zijn.

Ik gebruik zowel ruwe als gepolijste stenen en ervaar bijna geen verschil. Wanneer je edelstenen bij je draagt los of als sieraad, dan is een gepolijste steen toch wat liever voor je huid of kleding 😉 Ruwe stenen vind ik dan weer mooier in mijn interieur staan. Ik heb ook een aantal speciale vormen, zoals punten en hartjes. Deze zijn mooi om als cadeau te geven of om mee te mediteren, omdat ze fijn aanvoelen.

Hoe kies je je eerste edelsteen uit?

Je kunt online en in gespecialiseerde winkels en webshops veel informatie vinden over de werking van verschillende edelstenen. Zo kan je specifiek op een probleem of doel dat je hebt focussen en een passende steen vinden. Maar je kunt edelstenen ook op gevoel kopen. Ik heb al vaker gehoord dat de edelsteen die jij nodig hebt meteen een bepaald gevoel bij je oproept. Het is misschien dan niet de allermooiste of bijzonderste steen, maar waarschijnlijk wel precies wat jij nodig hebt.

De eerste edelsteen die ik kocht was een kleine cluster van amethist (linksboven op de eerste foto), puur omdat ik hem er mooi uit vond zien. Mijn laatste aanschaf is de gepolijste labradoriet (rechts naast de amethist), die ik standaard onder mijn kussen heb liggen en die me makkelijker in slaap laat vallen. Een aantal van mijn stenen kocht ik op gevoel, anderen omdat ik ze er simpelweg mooi uit vond zien of omdat de werking me aansprak. Ik heb er nu zo’n 30 in huis, inclusief een aantal sieraden. Ik draag edelstenen namelijk ook graag als ketting: het ziet er niet alleen mooi uit, het geeft ook extra energie of bescherming.

Ik koop edelstenen vaak online (de meeste stenen die ik heb komen bij Dyona en Etsy vandaan) maar ook af en toe in winkels als ik er toevallig tegenaan loop. Check bij Etsy altijd de reviews voordat je iets koopt, er zijn duizenden verkopers die de mooiste edelstenen aanbieden (ook binnen Europa waardoor je geen importkosten hoeft te betalen), maar soms zijn de goedkoopste stenen geen echte edelstenen. Let hier dus op en koop geen mooie steen voor €3 als andere verkopers voor een vergelijkbare steen minimaal €10 vragen.

Mijn favoriete edelstenen

Natuurlijk zijn alle edelstenen in mijn collectie favoriet, maar er zijn een paar die ik bijzonder vind en die ik vaak gebruik.

Een introductie tot edelstenen

Hierboven zie je een geslepen citrien punt. Citrien is een kwarts met een lichte citroengele kleur. Citrien geeft zelfvertrouwen, maakt je extravert en creatief. Het trekt ook geld en geluk aan. Ik heb dit citrienpunt standaard boven mijn bureau op een plank staan, aangezien ik deze eigenschappen en energie graag gebruik tijdens het werken.

Een introductie tot edelstenen

Dit is een gepolijste labradoriet. Labradoriet is ontzettend mooi om naar te kijken. Het licht laat verschillende kleuren naar voren komen en je ontdekt steeds iets nieuws in de steen. Labradoriet geeft inzicht en helpt bij je spirituele groei. Ik gebruik deze edelsteen bij het mediteren, maar ook tijdens het slapen. Ik merk dat labradoriet goed werkt om sneller in slaap te vallen, dus dit exemplaar ligt meestal onder mijn kussen.

Een introductie tot edelstenen

Dit amethist cluster is ook een van mijn favorieten. Deze gebruik ik vooral als decoratie in huis en ook weleens als accessoire bij het fotograferen van producten. Amethist heeft een zuiverende en beschermende werking. Samen met bergkristal en rozenkwarts geeft amethist harmonie in huis, deze twee liggen er dan ook meestal naast. Amethist en labradoriet zijn trouwens goede stenen voor watermannen, misschien dat ik me daarom zo aangetrokken voel tot beiden.

Ik ben heel benieuwd: heb jij ook edelstenen in huis en zo ja, waarvoor gebruik je ze? Indien je denkt ze niet te hebben, check dan toch voor de zekerheid even je sieradencollectie. (Half)edelstenen worden namelijk vaak gebruikt in hangers, ook al wordt het niet altijd specifiek aangegeven.

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

22 Comments

 • Mariëlle

  Ik heb er ook steeds meer, vind het héél interessant! Leuk artikel dus <3

 • Nathalie | Want for Wellness

  Ik heb er een aantal, maar puur omdat ik ze mooi vind. Ze staan dan ook in de kast, ongeslepen.

  Ik heb eens op mijn oude adres een bergristal puntje in de brievenbus gevonden. Zonder briefje of wat erbij. Aangezien ik nooit heb begrepen hoe dat daar terecht is gekomen en waarom, is dat een mysterie dat me nog steeds kan bezig houden!

 • Stella de Smit

  mijn oma had 4 kasten vol met edelstenen, enorm groot of heel klein. Prachtig vond ik ze! Haar stenenliefde heb ik een beetje over genomen, maar ik geloof zelf niet in de werking als in wat jij beschrijft.

 • Marjolijn

  Ik vond die kracht van edelstenen als kind heel interessant, maar nu geloof ik daar niet meer in. Ik vind edelstenen nog wel steeds mooi om te zien 🙂 maar ik begrijp niet hoe iets dat niet leeft een energie zou kunnen hebben die vervolgens weer invloed heeft op mij. Misschien ben ik daar te wetenschappelijk voor ingesteld haha xD

  Jouw collectie ziet er heel mooi uit!

 • Ingeborg

  Weer een mooi artikel.
  Heb sinds twee weken ook een labradoriet onder mijn kussen liggen en slaap sinds weken weer hele nachten door!

 • Dagmar

  Wat leuk dat je hierover ook gewoon een artikel durft te schrijven aangezien dit een onderwerp is waar veel mensen een beetje cynisch over doen. Daarnaast zie je vaak twee soorten artikelen als het om spiritualiteit gaat; het wordt óf compleet opgehemeld, óf door het zogenaamd nuchtere intellect volledig de grond in gestampt. Ik vind het altijd mooi hoe jij in je schrijven voldoende ruimte overlaat om mensen zelf hun standpunt te laten ontwikkelen. Misschien is dat omdat je zelf ook een beetje tussen de dreadlockgoeroe en de nuchtere onderzoeker in zit. Maar dat weet je zelf het beste natuurlijk.
  Zelf heb ik een boel hangertjes met edelstenen omdat het voor mij goed voelt om ze mee te dragen. De meeste maken me rustiger en emotioneel sterker. Niet allemaal; amethyst en ik gaan helemaal niet goed samen. Daarvan kreeg ik het gevoel dat ik adhd kreeg. Ik werd ontzettend druk in mijn hoofd en honderden gedachten tegelijk beheersten mijn denkvermogen. Zo zie je, dat ze echt niet allemaal hetzelfde lieve energietje hebben.
  Dank je voor je leuke verhalen altijd, je bent een topper!

  • Sophie

   Dankjewel Dagmar! 🙂 Ik krijg bij dit soort artikelen altijd wel een paar comments en mails van mensen die het onzin vinden, maar dat is oké, ik ben het inmiddels gewend 😉 Ik probeer het altijd informatief/inspirerend over te brengen maar niet te ‘woowoo’-achtig haha, zodat ik hopelijk een paar lezers kan inspireren om er zelf eens in te duiken of het te proberen.

 • Dagmar

  PS: Wellicht is groene aventurijn ook een mooie steen voor jou

 • Floor

  Ik heb een aantal edelstenen en ik vind ze heel fascinerend, maar ik weet niet precies welke het zijn. Ik heb ze als kind gekregen en was er toen nog niet heel erg mee bezig, ik zou nu mijn collectie wel wat uit willen breiden.

 • Natasja

  Wat toevallig! Ik heb gisteren bij de bibliotheek het handboek Geneeskrachtige stenen (Michael Gienger) geleend. De laatste tijd voel ik me erg aangetrokken tot edelstenen. Ik schilder ook heel graag edelsteen slices, die doorsnede met al die kleuren is zó prachtig.
  Vroeger in mijn puberteit had ik dat ook en ik heb toen een tijdje een ketting gedragen met een steentje eraan. Die liefde verwaterde toen, maar sinds een tijdje heb ik weer echt oog voor edelstenen. Hier in Groningen zit een spiritueel winkeltje met prachtige stenen en ik heb steeds zin om een aan te schaffen. Ik loop er alleen tegenaan dat ik niet precies weet wat een \’echte\’ of een \’nep\’ edelsteen is. Wat jij al schreef, de prijs zal hier ook een indicatie van geven.

  Ik ga het handboek doornemen en op zoek naar een steen die helpt bij PMS en erge vermoeidheid (iets waar ik heel vaak last van heb). Bedankt voor je inspirerende artikel!

 • Anaïs L

  Normaal ben ik een scepticus tegenover edelstenen als drager van spirituele eigenschappen, maar ik bedacht me tijdens het lezen opeens iets. Enkele jaren geleden was ik in het Natuurhistorisch museum in Wenen en in de museumshop kocht ik enkele steentjes, o.a. in de vorm van een halve maan. Ik vind edelstenen en mineralen mooi, en ondanks dat ik niet geloof dat ze spirituele krachten hebben, vind ik dat mineralen iets van de natuur binnen brengen in huis. Enkele wilde ik voor mezelf houden, enkele wilde ik kado doen. Toen ik thuis kwam, was ik ze echter kwijt. Huh? Fast forward 4 jaar later en ik ben met mijn vriend in het geologisch museum in Kopenhagen (hij is aardrijkskundeleraar en amateur geoloog), ik koop opnieuw enkele steentjes in de shop … en bij het thuiskomen kan ik ze opnieuw niet vinden. Hoe vreemd is dit??

 • Kerstin

  Ik vind het fascinerend, maar ik merk dat ik er ook wel een beetje sceptisch over ben. Ondanks dat, heb ik toch wel een verzamelingetje. Het is begonnen toen ik ongeveer 10 was. Toen zag ik een hele mooie opaal. Maar de verkoopster (Tosca Tetteroo, bekende edelsteentherapeut) vond mij te jong voor zo,n krachtige steen. Toen heb ik een amethisthanger van haar gekregen. Maar heel gek, die viel steeds af. Toch trekt amethist me wel en heb ik later nog een paar meer gekocht. Omdat Tosca in de buurt woont, ben ik een paar jaar geleden naar haar geweest voor een steen die gewoon goed bij me past. Ze ‘test’ de steen die je hebt gekozen. Dat is een hele rare ervaring. Het is een labradoriet geworden. Maar ik voel me enorm opgesloten als ik ‘m draag. Nog een poosje een bergkristal erbij gedragen, maar die ging na een paar dagen kapot…. Later nog eens bij Tosca geweest voor mijn astmaklachten en heb toen een rutielkwarts gekregen, maar dat doet niets. Ik heb toen wel ook een andere labradoriet uitgezocht en die ligt op mijn nachtkastje. Met die steen heb ik iets, en wat jij ook zegt, ik slaap en mediteer beter. Nu was ik al een goede slaper, maar ik slaap nog sneller in en mijn dromen zijn net iets rustiger. Dus tja, zeg het maar…..
  Tosca heeft een interessant boek geschreven, Alles over edelsteentherapie.

 • Lisa

  Dank voor dit uitgebreide informatieve artikel. Ik heb dit altijd boeiend gevonden maar nooit de tijd genomen om me erin te verdiepen. Ik ben heel nuchter en analytisch maar weet dat er ook dingen niet te verklaren zijn. En omdat ik, na jaren voor anderen te zorgen, eindelijk sinds kort bedacht heb dat ik ook voor mezelf mag zorgen, ga ik meer erover lezen en mezelf een steentje kado doen. En fijn, de tips in de reacties.

 • Rachel

  Ik vind dit zo fascinerend, ik heb ook sinds een halfjaar edelstenen en ik kan er geen genoeg van krijgen.

 • Manou

  Ik heb zelf diverse soorten edelstenen in huis en ik draag een dierbare ring met Rhodochrosiet om mijn vinger. Als kind was ik al gefascineerd door stenen en daarmee doel ik op de steentjes die ik vond op het strand, bos of straat. In mijn bed lagen stenen ipv knuffels. Vele jaren later werk ik met edelstenen meer vanuit de spirituele edoch aardse manier. Voor mij is het belangrijk wat de klant ervaart. En dat kan van alles zijn, slechts het mooi vinden, want edelstenen hebben de eigenschap de innerlijke ekster bij de mens te kriebelen, maar ook meer zoals ik hierboven ook lees. En ja..daar horen ook sceptische mensen bij en ook mocht ik getuige zijn soms van zeer ontroerende momenten. En dat door een \”simpele\” edelsteen. Tja…

 • MindOfMine

  Ik draag al jaren een ketting met opaalsteen. Ik vind de kleuren zo mooi! Verder hou ik van rozenkwarts en amethyst. Edelstenen kan ik sowieso heel erg waarderen. Zelf ben ik niet (meer) bezig met de betekenis en werking, maar houd ik gewoon van de schoonheid ervan en dat alleen geeft al kracht en een goed gevoel.

 • Melinda

  Sinds enkele dagen ben ik me aan het verdiepen in edelstenen en de krachten hiervan. Ik vind het ontzettend boeiend om hier meer over te lezen en ik waardeer jou blogs ontzettend ♡ ik volg je al een aantal jaren en vind het mooi om te zien hoe jij je pad bewandeld.

  • Sophie

   Ah dankjewel voor je lieve comment Melinda! Fijn om te lezen dat jij meegroeit met mij en mijn blog 🙂

 • LdS

  Hi Naoki, ik kwam via-via op je blog, omdat ik je liefde voor edelstenen deel en zoekende ben naar betrouwbare webshops. Ik heb je artikel over waar je sieraden koopt gelezen, maar ben ook benieuwd waar je de citrien en amethist in dit artikel hebt aangeschaft? Je hebt tegenwoordig zoveel aanbod, ook via Etsy, maar ook commerciëlere shops zoals Rock your world en Happinez, maar ik wil natuurlijk geen fake stenen aanschaffen. Heb je voor een citrien punt specifiek een tip? Dank! 🙂

  • Sophie

   De citrienpunt heb ik via dyona.nl gekocht en de ruwe amethist via Etsy. Bij Etsy lees ik altijd de reviews voordat ik iets aanschaf en ik bestel alleen binnen Europa (een enkele keer Amerika), er zijn veel verkopers uit China maar dat vertrouw ik niet altijd want hun edelstenen zijn een stuk goedkoper. Ik doe het een beetje op gevoel, maar als de reviews goed zijn en de \’about\’ pagina van de verkoper geeft me een goed gevoel dan vertrouw ik het wel 🙂

 • Eline

  Super leuk artikel! Ik hoop dat je meer gaat schrijven over edelstenen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.