Een eerlijk artikel over menstruatie

Een eerlijk artikel over menstruatie

Vandaag wil ik het hebben over ongesteld zijn, aangezien dit onderwerp afgelopen week regelmatig in het nieuws kwam… en niet altijd op een positieve manier. Waarom vinden zoveel mensen het lastig om over dit onderwerp te praten, zonder ongemakkelijke blikken of grapjes? Wij vrouwen hebben er immers bijna allemaal mee te maken (gehad). Je zou denken dat anno 2018 het onderwerp een van de normaalste zaken van de wereld zou zijn, maar helaas.

De eerste keer ongesteld

Ik weet nog goed toen ik voor het eerst ongesteld werd. Ik was 11 jaar, zag bloed in de wc liggen en had lichte buikkrampen: dat kon maar 1 ding betekenen. Gelukkig had mijn moeder me al een beetje voorbereid en ging ik in de middag terug naar school met voor het eerst maandverband in mijn onderbroek. Ik voelde me niet heel anders, wel wat volwassener. Ik wist dat dit betekende dat ik langzaam van meisje naar vrouw zou veranderen. Ik deelde dit trouwens met niemand, omdat ik niet het idee had dat dit iets was waar je over sprak. Toen een paar maanden later een ander meisje in mijn klas voor het eerst ongesteld werd en hiermee gepest werd, wist ik dat ik maar beter mijn mond kon houden. Ik wilde immers niet ook gepest worden en had al snel door dat vooral de jongens in de klas totaal niet wisten hoe ze hier om mee moesten gaan.

Maandverband is “zo vies”

Een jaar later hoorde ik een populair meisje in de klas zeggen dat maandverband “zo vies” was. Dat alleen oude vrouwen maandverband gebruiken en dat ze zelf nooit maandverband zou dragen. Ik dacht er even over na en besloot, als onzekere 12-jarige, dat maandverband inderdaad vies was. Vanaf dat moment gebruikte ik alleen nog maar tampons, ook al deed het vaak pijn om ze in te brengen. Dat vieze maandverband zou ik nooit meer gaan dragen (haha, lacht de 34-jarige Sophie nu). Dat maandverband, maar ook tampons, bloed en ongesteld zijn “vies” en “ongemakkelijk” zijn, hoorde ik wel vaker. Vooral op tv, in tijdschriften en overige media. Niet direct, wel indirect via de vele reclames die ik overal voorbij zag komen. Je zal maar een druppel bloed lekken (ongemakkelijk!), iemand zal je maar ruiken of zien dat je ongesteld bent (vies!) of je zou maar last hebben van je menstruatie (niet gewenst). Maar geen nood: voor al deze ongemakken zijn er producten die je kunt kopen. Zo kan je je menstruatie verbergen en hier zo discreet en pijnloos mogelijk doorheen komen.

Een artikel over menstruatie

Elke menstruatie is anders

Ongesteld zijn is natuurlijk ook niet altijd een pretje: zo lig ik de eerste dag van mijn menstruatie voornamelijk op bed. Toen ik nog op kantoor werkte zorgde die eerste dag weleens voor problemen. Ik had zoveel buikkrampen dat ik me niet goed kon focussen. Ik was misselijk, had hoofdpijn en voelde me duizelig. Ik ben een keer onderweg naar werk, een uur nadat ik ongesteld was geworden, zelfs flauw gevallen in de tram en toen ik uitstapte heb ik op straat staan overgeven. Gevolgd door urenlange krampen in mijn buik, rug en benen. Nee, ongesteld zijn is niet altijd een pretje. Maar dat betekent niet dat we het moeten verbergen of ongemakkelijk over moeten doen. Helpt het niet veel meer als we het bespreekbaar maken? Als we doen alsof dit een van de normaalste zaken van de wereld is (want dat is het ook)?

De menstruatie van elke vrouw is anders. Je menstruatie kan de ene maand heviger zijn dan de andere maand. Zo had ik vroeger veel minder last van de krampen en misselijkheid. Pas toen ik met de pil stopte kreeg ik opeens veel pijn en overige klachten. Het duurde vervolgens zo’n vier jaar totdat mijn cyclus weer een beetje regelmatig was, ik niet meer elke maand onder de acne zat en ik eindelijk pijnstillers had gevonden die de pijn een beetje konden onderdrukken. Mijn blik op ongesteld zijn is veranderd in die laatste paar jaar en ik kan nu veel beter met mijn menstruatie omgaan.

Zo ben ik nu niet meer bang om erover te praten. Dat maandverband dat ik eerst had afgezworen wissel ik nu af met tampons. Ik merk namelijk dat het dragen van tampons mijn krampen op de eerste dag alleen maar verergert en dat maandverband dat niet doet. Het voelt ook eigenlijk veel fijner om het gewoon te “laten lopen”, zodat mijn lichaam zijn werk kan doen. Ik weet nu rond welke datum ik ongesteld word en zorg ervoor dat ik die dag de deur niet uit hoef. Ik doe het rustig aan en bedank, ook tijdens de pijn, mijn lichaam dat ik gezond ben en dat alles naar behoren werkt. Met als resultaat dat ik nu minder hevig ongesteld ben, de krampen korter duren en ik er niet meer zo tegenop kijk.

Free Bleeding

Toen ik vorige week het item van Editie NL zag over “free bleeding”, had ik al zo’n vermoeden hoe de gemiddelde Nederlander hierop zou reageren. “Gatver”, “aandachtshoer”, “doe normaal”, “ga je schamen”, “vies wijf”… Om zomaar een aantal reacties op hun Facebook pagina erbij te halen. Dat is volgens mij aardig in lijn met hoe de media en producenten van maandverband en tampons willen dat we hierop reageren: vol afschuw.

Maar wat is er precies mis met het opzoek gaan naar alternatieven voor reguliere tampons of maandverband, dat vaak parfum, kleurstoffen en plastic bevat? De dame in kwestie gaf zelfs in het bijhorende artikel (1) aan dat ze naast het “free bleeding” ook een menstruatie cup en wasbaar maandverband gebruikt. En dat ze op de dagen waar ze het meest bloed het liefst thuis blijft. Waarom walgen we hier allemaal zo van en hebben duizenden mensen de behoefte om haar te vernederen en uit te schelden? En dan heb ik het nog niet eens over sensatienieuwszender RTL, die het onderwerp maar ongemakkelijk behandelt en duidelijk erbij vermeld dat de zogenaamde “expert” (een huisarts) vindt dat dit een “absurde trend” is.

Jouw menstruatie is normaal

Kunnen we niet gewoon accepteren dat er dagelijks miljoenen vrouwen ongesteld zijn en dat zij hun menstruatie allemaal anders ervaren? Dat ze allemaal andere producten gebruiken, van tampons en maandverband tot aan cups en menstruatie-onderbroeken? Of het bloed gewoon “laten lopen” als zij zich daar prettig bij voelen? En laten we niet vergeten dat er ook vrouwen zijn die liever niet ongesteld willen worden en daardoor verdrietig zijn en er vrouwen zijn die juist ongesteld willen worden maar het niet worden. Maar ook dat veel vrouwen weinig last hebben van hun menstruatie en andere vrouwen juist veel pijn hebben. Menstrueren is normaal. De manier hoe jij omgaat met je menstruatie is normaal.

Ik ben een beetje klaar met het taboe rondom menstruatie. Ik ga me niet schamen omdat mijn lichaam gewoon haar werk doet. Ik heb geen zin meer om mijn tampons en maandverband “discreet” te verbergen. Ik ben er klaar mee om te doen alsof ik nooit ongesteld ben en dat ons bloed “vies” is. Onze menstruatie, hoe mild, hevig, kort, lang of soms absent dan ook, is immers de normaalste zaak van de wereld.

bron: 1 – Editie NL
bron afbeeldingen: Unsplash & Yoni.

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

23 Reacties

  • Door Marieke | Bluebell Forest

    Ik kan niet veel meer zeggen dan dat ik het echt volkomen met je eens ben! Ik vind dit soort artikelen van jou altijd zo fijn, je laat gewoon even je gedachten de vrije loop gaan en je mening weloverwogen horen.

  • Door Marianne - Groene stapjes

    Wat een steengoed artikel weer! Heerlijk hoe jij taboes wilt doorbreken en alles gewoon bespreekbaar maakt 🙂

    • Door Sophie

      Dankjewel Marianne! Als steeds meer vrouwen hier over spreken alsof het een van de normaalste zaken van de wereld is, dan is het straks geen ’taboe’ meer, net zoals met heel veel andere onderwerpen 🙂

  • Door Elinew

    Mooi verwoord!

  • Door Charlotte

    Amen! Sterk geschreven. <3

  • Door Bren

    Goed geschreven artikel. Het is een taboe, net zoals de overgang. Het wordt steeds meer bespreekbaar, maar heeft nog een lange weg te gaan.
    Gelukkig kan ik met mijn man hier openlijk over praten en hij vraagt ook heel veel.

    Mijn moeder, oma en schoonmoeder willen en kunnen dit absoluut niet. Jammer het is iets heel natuurlijks en hoort bij vrouw zijn.

    • Door Sophie

      Dat kan ik me goed voorstellen, want ik lees eigenlijk heel weinig over de overgang… Mocht ik tegen die tijd nog bloggen, dan zal ik er zeker aandacht aan schenken 😉

  • Door Heleen

    Vorige week was ik met enkele vriendinnen m’n afwas aan het doen na het eten. Ze vroegen me waarvoor ik het kleine potje gebruikte. Ik antwoordde doodleuk, “om een eitje te koken of om m’n cup te steriliseren”. Dat vonden ze degoutant. Dat ik m\’n cup steriliseer in de keuken en dat ik dat potje (dat na het steriliseren met warm water en zeep is afgewassen) nog durf gebruiken om een eitje te koken. Waarom zijn we toch zo vies van ons lijf?

    • Door Sophie

      Ja echt typisch dit – ik bedoel veel anders dan etenswaren koken (waar ook van alles op en in kan zitten) is het ook weer niet, plus het lijkt me dat het na een sopje toch gewoon weer helemaal schoon is…

  • Door Melinda

    Ik heb de hele ophef hierover gemist (gelukkig maar). Opnieuw verbaasd dat mensen over dit onderwerp zo uit hun dak gaan met beledigingen en scheldpartijen. Er zit geen rem meer op, maar dat ter zijde. Ik vind je artikel wederom geweldig, net als de vele andere die je hebt geschreven. Ik ga zelf sinds een jaar 1x per maand naar een acupuncturist die gespecialiseerd is in het vrouwelijk lichaam. Ik was altijd doodziek op dag 1&2 maar sinds ik bij haar kom is mijn cyclus stabiel en is de pijn met meer dan de helft afgenomen.

    • Door Sophie

      Je bent al de vijfde die me de acupuncturist tipt vandaag, misschien moet ik ook maar eens een afspraak maken? 🙂

      • Door Bo

        Hallo Melida, Ook ik ben hier heel benieuwd naar. Een collega van mij heeft er veel baat bij maar zei krijgt er ook veel kruiden bij waarvan ik denk dat die het meeste werk bij haar doen. Krijg jij er ook kruiden bij of merk je ook alleen met de naaldjes verschil?

  • Door Mariëlle

    Mij is helaas niet uitgelegd wat ongesteld worden is, dat hoorde ik van meisjes in mijn klas. Toen het zo ver was, wilde mijn moeder het niet echt geloven. Ik ben eeuwig dankbaar voor de Lady Cup, waardoor ik er geen hekel meer aan heb om ongesteld te zijn. Maar ik zie het gelukkig wel als een normaal iets dat er zeker bij hoort. Al vind ik de reactie van de dame erg heftig, dat free bleeding gaat me toch te ver hoor!

    • Door Sophie

      Wat vervelend, dat was niet de allerbeste start 🙁 Gelukkig ben je blij met de Lady Cup, ik hoor er zoveel goede verhalen over! 🙂

  • Door Ivon

    Wat een goed artikel. Vrouwen zouden elkaar hier juist in moeten steunen ja. Ook om te weten dat je niet “raar” bent als je veel bloed of juist weinig. Na de hele “perfect vagina” hype zou het me niet verbazen als er iets operatiefs wordt uitgevonden waardoor je niet meer ongesteld bent.. Hoewel ik de hormonen en de hele cyclus soms vervloek (heb een spiraaltje omdat ik echt iedere maand doodziek was, maar nog steeds heb ik om de 3 a 4 weken opgezette eierstokken, buik en rugkrampen, weinig energie etc etc..) Het hoort bij vrouw zijn. En vrouw zijn is iets waar ik trots op ben!!

    • Door Sophie

      Yes, ik ook! Wel vervelend dat je nog steeds last hebt ondanks het spiraaltje trouwens 🙁

  • Door Judy

    Haha, voor elk (niet bestaand) probleem hebben wij product X die u weer zorgeloos&gelukkig maakt!
    Wat goed dat je dit bespreekbaar maakt. Ik had een blog gelezen van iemand die haar menstruatie als een positieve tijd voor meer introspectie zag, sindsdien ben ik wel meer bewust van het negatieve beeld dat ik heb meegekregen. Ik ben nu ook dankbaarder voor mijn gezonde lichaam en sta het mezelf toe om iets rustiger aan te doen, eerder deed ik dat niet omdat het er \’gewoon bij hoort\’.

  • Door Citlali

    Mooi geschreven zeg!

  • Door Anaïs

    ‘Ik ga me niet schamen omdat mijn lichaam gewoon haar werk doet. Ik heb geen zin meer om mijn tampons en maandverband “discreet” te verbergen.’
    Hear hear!

  • Door mijntje

    Geweldig artikel! Gelukkig heb ik die hele ophef gemist. En helaas houd ik mij wijselijk stil over mijn wasbaar maandverband.

  • Door Nina

    Heel fijn artikel! Ik vind het ook altijd storend als er ongemakkelijk word gekeken als je zegt dat je ongesteld bent. Het is doodnormaal, en de ongemakken die erbij horen mogen daarom ook serieus genomen worden.

    Zelf heb ik PCOS en word ik daarom maar 2 keer per jaar ongesteld. Daarom ben ik juist blij met mijn menstruatie, omdat dat betekent dat ik tenminste een ovulatie heb gehad en dus nog een béétje vruchtbaar ben. Maar voor die twee menstruaties per jaar heb ik wel een super fijne menstruatiecup die mijn ongesteldheid zooooveel makkelijker heeft gemaakt, echt een aanrader (en naar mijn mening ook schoner dan tampons) !

  • Door Bo

    Leuk artikel, ook ik hoor bij de mensen die elke maand 1 dag echt enorm veel pijn heeft. En ziezo 1 keer door lekt.Ik heb al van alles geprobeerd maar het juiste middel heb ik nog niet gevonden. Grappig dat je schrijft over de tampon dat die bij jou meer krampen geeft ik heb namelijk dat idee ook! Ik wil geen hormonen en ik slik ook liever geen pijnstillers deze pak ik pas als ik bijna ga flauwvallen van de pijn.
    Als ik meer rust neem heb ik ook minder last maar helaas kan dat niet als ik op mijn werk ben.
    Over dat ik heftig ongesteld ben mag van mij iedereen weten ik denk dat iedereen in mijn omgeving dat ook wel weet maar op het werk ga ik toch onopvallend met maandverband of een tampon naar de wc.
    Het voelt altijd wel als een hele reiniging die menstruatie want ik blijf maar naar de wc gaan haha.

    (Hoop dat als je een een naar een acupuncturist gaat je hier ook een artikel over wilt maken ben er namelijk heel erg benieuwd naar! )

    Liefs,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *