Als je me al een aantal jaar online volgt, dan weet je dat ik altijd van bloggen gehouden heb. De vrijheid om te plaatsen wat en wanneer je wilt, het creëren van een eigen community en contact met gelijkgestemden… Een blog hebben maakt dit mogelijk. Maar het bloglandschap is met de komst van social media in de afgelopen jaren erg veranderd. Toch begon ik eind 2019 een nieuwe blog: Be your own muse (naam inmiddels aangepast naar SophieCarleen.nl). Wil jij ook een blog beginnen, maar twijfel je of het zich nog loont? Ik zal je in dit artikel mijn eerlijke mening hierover geven.
Een blog vs. social media
Een blog is vaak een op zichzelf staande website of onderdeel van een website, geheel beheerd door de blogger zelf. Als blogger heb je volledige vrijheid over wat en wanneer je iets plaatst. Je kunt op een blog lange teksten en opiniestukken kwijt, eventueel aangevuld met foto’s. Wil je afwisselen met beeld en video’s? Ook dat kan prima op een blog. Zo kan je een persoonlijke plek op het internet creëren op een manier die voor jou werkt. Op een blog kunnen bezoekers meestal reacties achterlaten in de comments en wanneer je goede artikelen schrijft, zal Google je blog langzaam tonen in zoekresultaten, waardoor je nieuwe lezers kunt aantrekken.
Op social media heb je een account waarbij je grotendeels de controle hebt over wat je plaatst, maar het social media platform besluit wat jouw volgers te zien krijgen. En wat voor reclame daarvoor, tussen of na komt. Je hebt hier doorgaans wat minder vrijheid, omdat je je aan de regels van het platform moet houden. Voordeel is dat de meeste social media platformen gratis zijn en dat je hier makkelijker op ontdekt kunt worden dan wanneer je enkel een blog hebt. Veel influencers op Instagram noemen zichzelf bloggers, terwijl ze vaak geen eigen website hebben. Instagram is hun platform om te bloggen. Hier delen ze foto’s en verhalen en engagen ze met volgers in de comments. Op deze manier kan je een gratis social media platform dus als blog gebruiken en hoef je dit niet meer zelf te beheren.
Bloggen in 2010 vs. 2020
Toen ik bijna tien jaar geleden een blog had (een Engelstalige blog genaamd Soof the Geek) was het vrij makkelijk om ontdekt te worden en lezers aan te trekken. Social media en YouTube waren nog niet zo groot, dus bijna iedereen zocht via Google naar inspiratie en informatie. De blogscene was vrij klein en iedereen kende elkaar. Je kon daarom makkelijk samenwerkingen aangaan met andere bloggers, zoals gastartikelen voor elkaar schrijven, waardoor je nog meer lezers aan kon trekken en hierdoor je blog groeide. Ik zat destijds al op social media, maar dit was echt een ding voor ernaast. Rond 2010 ontstonden ook de eerste betaalde samenwerkingen op blogs en werd het duidelijk dat dit weleens een baan kon worden voor diegenen dit het serieus namen. Met deze blog stopte ik in begin 2011, maar later in dat jaar zette ik weer een blog online, Naoki, waar ik uiteindelijk mijn baan van heb gemaakt.
In 2020 is het niet meer zo makkelijk om groot te worden met een nieuwe blog. Inmiddels staan er miljoenen blogs online en volgen jonge mensen voornamelijk influencers op social media. Google geeft voorrang aan betaalde advertenties en daarom het is lastig om snel ontdekt te worden via Google. En waar je voorheen nog vrij makkelijk een blog kon beginnen en binnen een paar maanden een betaalde klus kon krijgen, is dat nu door de competitie en komst van social media een stuk lastiger geworden. Een blog beginnen in 2020 doe je dus voornamelijk voor jezelf, omdat je het echt leuk vindt. Of als onderdeel van een website/webshop en meestal samen met social media accounts. Een blog beginnen om snel bekend te worden of om geld te verdienen in 2020 is vrijwel onmogelijk zonder social media of een al bestaande groep volgers.
Waarom dan wel een blog beginnen in 2020?
Toch waag ik me er weer aan en zette ik de blog waar je nu naar kijkt onlangs online. Waarom, zul je je misschien afvragen? Omdat ik nog steeds in de kracht van blogs geloof. Ik ben door het bloggen veel interessante en leuke mensen tegengekomen in de afgelopen jaren. Ik las inspirerende blogposts bij andere bloggers, ontdekte nieuwe producten en merken en liet me inspireren door woorden en beeld. Ik deelde mijn eigen ervaringen, persoonlijke verhalen en kon mijn ei kwijt. Soms in een paar woorden, soms in artikelen wel tot 2000 woorden. Social media is erg vluchtig. Je moet er snel doorheen kunnen swipen, er moet vaak iets geplaatst worden en foto’s en korte video’s zijn hier heersend. En die foto’s en video’s worden steeds meer bewerkt. Social media voelt niet altijd “echt” aan. Ik leer er mensen niet echt door kennen, weet vaak niet waar ze nou echt voor staan en soms zelfs niet hoe ze er echt uitzien.
Blogs ervaar ik anders. Hier lees ik vaak interessante verhalen, meningen en visies waar ik geïnspireerd door raak. Ik leer er anders naar de wereld door kijken. Ik raak gemotiveerd om te veranderen en om beter te worden. Ik kan nog steeds super enthousiast over een mooie blog layout worden. Dit mis ik op social media, waar het platform er natuurlijk bij iedereen hetzelfde uitziet. Op een blog kan je jouw visie op het leven en de wereld delen, zonder gecensureerd te worden of je aan een bepaald aantal woorden te moeten houden. Blogs zijn daarom waardevol en nodig in de wereld. Ze hebben vaak meer inhoud dan posts op social media en blijven langer bestaan. Een post op social media kan ook inspirerend zijn, maar hoe vaak zie je hem daarna nog terug? Social media posts verdwijnen snel, terwijl goede blogposts nog jarenlang online gedeeld en gevonden worden.
Terugkomst van de blogs
Ik hoop stiekem dat blogs in 2020 weer wat populairder worden. Ik merk dat ik zelf steeds minder mensen op social media volg, maar juist weer blogs ben gaan volgen. De blogs van nu zijn net wat anders: minder artikelen (voorheen was dagelijks bloggen de norm, nu is het prima om één of twee keer in de week iets te plaatsen), meer inhoud en ze zijn persoonlijker geworden. Steeds meer bloggers durven hun mening te delen en zijn kritischer geworden. Dat vind ik veel interessanter om te lezen dan wat vluchtige captions onder bewerkte foto’s op social media.
Ik geloof niet dat social media verdwijnt hoor, dat blijft populair en onderdeel van ons leven. Maar ik geloof dat mooie blogs met inhoud ook iets kunnen toevoegen. Net zoals goede boeken dat kunnen doen, uitgebreide rapportages of interviews in tijdschriften en kranten. Ik ben daarom nog niet uitgeblogd en hoop dat ik dit jaar veel mooie blogposts mag gaan schrijven. En nieuwe blogs kan ontdekken!
Ik ben benieuwd: hoe kijk jij hier tegenaan? En heb je zelf ook een blog? Zo ja, deel hem dan hieronder en vertel kort waar jouw blog over gaat, dan neem ik een kijkje!