PersoonlijkDrie lessen die ik in 2020 geleerd heb

Drie lessen die ik in 2020 geleerd heb

Drie lessen die ik in 2020 geleerd heb

Nu het einde van het jaar in zicht is vind ik het altijd fijn om te reflecteren. Wat heb ik dit jaar geleerd? Wat had ik anders kunnen doen? Wat wil ik voortzetten in het volgende jaar en wat hoeft niet mee naar 2021? Ik deel drie van de lessen die ik dit jaar geleerd heb in dit artikel. Wie weet kan jij er ook iets voor jezelf uithalen 🙂

Les 1: Ik heb alleen invloed over mijn eigen gevoelens en gedachten

Ik denk dat niemand heeft kunnen voorspellen wat voor een jaar 2020 zou worden. Dat we massaal thuis zouden gaan werken, winkels en horeca dichtgingen en we allemaal met mondkapjes op boodschappen gingen doen. Over wat er allemaal om ons heen gebeurt hebben we niet zoveel invloed. Waar we wel invloed op hebben zijn onze gevoelens en gedachten. En daarom hoeven een nieuwe lockdown, extra maatregelen of negatieve verhalen in het nieuws je leven niet negatief te beïnvloeden.

Want als je zelf rustig en positief blijft, dan raak je niet snel in paniek. Dan kun je ondanks alles wat er gebeurt toch nog redelijk tevreden blijven. Aan het begin van de pandemie vond ik dit moeilijker dan nu. Ik hield destijds meerdere liveblogs in de gaten op nieuwswebsites, zat de hele dag door op Twitter en begon allerlei dingen persoonlijk aan te trekken. Terwijl dat echt nergens voor nodig was. Vlak voor de pandemie had ik een contract getekend voor een vaste opdracht voor heel 2020. Ik en mijn naasten zijn gezond. Ik woon in een fijne buurt waar ik alle essentiële winkels en een aantal fijne plekjes (hallo koffie to go!) op loopafstand heb. Toen ik begon in te zien dat ik het – ondanks alles dat er om me heen gebeurde – eigenlijk best goed had, liet ik de obsessie met ‘alles willen weten’ los. Ik focuste op wat ik kon doen: me aan de regels houden en op mijn eigen gezondheid en geluk focussen.

Vanaf dat moment gaat het eigenlijk heel goed. Telkens als ik me een beetje verdrietig of boos voel, laat ik de gevoelens toe en daarna laat ik ze weer los. Ik lees nog maar één nieuwswebsite, zodat ik wel op de hoogte ben maar niet meer alles meekrijg. Daarnaast zie ik dat uitdagingen en veranderingen ook kansen met zich meebrengen. Door de coronacrisis zal (deels) thuiswerken bijvoorbeeld heel normaal worden, iets waar ik al jaren op hoop. Ook heb ik nog nooit zoveel geld kunnen sparen in één jaar en hebben mijn vriend en ik veel in ons huis kunnen doen. De pandemie heeft mij persoonlijk dus ook veel moois gebracht en daar ben ik erg dankbaar voor.

Les 2: Ik wil geen ‘girlboss’ of ‘influencer’ meer zijn

Als je me al wat langer volgt, dan weet je misschien wel dat ik al meerdere websites heb gehad. Ik ben iemand die veel kansen ziet in de online wereld en ik houd ervan om zelf iets neer te zetten. Ik pak het ook altijd goed aan: een mooie website, nieuwe social media kanalen en als het even kan al een aantal samenwerkingen op de planning hebben staan. Maar wat *ik* echt wil en wat bij mij past, daar heb ik niet altijd goed op gelet. En dus stopte ik vaak al na een aantal maanden met die websites en werkte ik weer aan een nieuw idee (voor de astrologiekenners onder ons: ja, mijn ascendant is ram haha).

Een reden waarom ik graag nieuwe dingen oppak is omdat ik mezelf graag als ondernemer zie. Als een girlboss die haar eigen ding doet en succesvol is. Inmiddels ben ik erachter dat ik geen ondernemer met een mega succesvol bedrijf hoef te zijn. Ik werk het liefst als zelfstandig ondernemer en daarom zou ik niet meer zo snel (fulltime) in loondienst gaan. Op dit moment heb ik een opdracht voor 20 uur in de week die ik zelfstandig kan uitvoeren en dat past goed bij mij. Daaromheen doe ik nog wat korte klussen en werk ik aan mijn blog. Dit brengt me veel rust, een mooi inkomen en – zeker omdat ik nu geheel thuiswerk – ook vrijheid. Ik wil dit volgend jaar graag voortzetten.

Het volgende idee dat ik ga uitwerken (want die heb ik nog genoeg!) hoeft niet per se succesvol te worden. Het hoeft ook geen grote impact te hebben op anderen. Ik mag ook een keer iets maken omdat ik dat wil, niet omdat ik een gat in de markt zie. Het zal hopelijk iets zijn dat goed bij mij past en dat ik niet voor het geld of een bepaald imago neerzet. Naast mijn betaalde opdrachten wil ik alleen nog maar aan dingen werken die mij gelukkig maken. Onderwerpen bespreken en content maken over dingen die ik belangrijk vind. Het idee van een influencer of girlboss zijn heb ik dit jaar daarom achter me gelaten.

Les 3: Ik luister minder naar de (spirituele) lessen van anderen

De laatste les is vrij persoonlijk en wellicht niet voor iedereen herkenbaar, maar ik wil hem toch delen. Als je net zoals ik bepaalde spirituele auteurs, opiniemakers of healers volgt, dan weet je misschien wel waar ik het over heb. Tot mijn grote verbazing werden een aantal van deze mensen, inclusief hun aanhangers, dit jaar complotdenkers. Op zich niets mis met complottheorieën: ik denk dat bepaalde ideeën misschien wel (deels) kloppen en ik kijk ook weleens YouTube video’s over complottheorieën. Maar ik voel ook vaak aan dat wat ze verkondigen niet klopt. Dan merk ik dat ik naar iemand zit te luisteren die vooral zichzelf verheerlijkt en alleen maar aandacht wil.

Afgelopen week werd ik weer bedolven over bepaalde theorieën, ditmaal over een zogenaamd groot evenement op 21 december. Volgens meerdere mensen zouden aliens op aarde komen. Een andere groep geloofde dat zij en hun ‘woke’ volgers allemaal naar de ‘nieuwe aarde’ zouden gaan. En dat iedereen die niet ‘wakker’ was op de ‘oude aarde’ zou achterblijven. Onder ‘wakker’ bedoelden ze trouwens vooral mensen die zich niet aan de regels omtrent corona houden, want dat is natuurlijk allemaal nepnieuws. Deze ‘spirituele’ mensen zijn opeens Trump supporters geworden die blindelings de berichten van Qanon vertrouwen.

Nu zijn de verhalen over aliens en de ‘nieuwe aarde’ niet nieuw voor mij. Schrik niet, maar ik geloof 100% in aliens en in reïncarnatie, waardoor wij zelf misschien ook ooit ‘aliens’ geweest zijn. Ik wil ook graag geloven dat we naar een nieuw tijdperk op aarde gaan, wat je de ‘nieuwe aarde’ zou kunnen noemen. Maar ik geloof niet dat iemand zoals Trump onze redder is. Onze redder zal nooit een politici of beroemdheid zijn, maar wij zelf. Ik geloof dat je het beste zelf naar de antwoorden op zoek kunt gaan en nooit iemand blindelings moet vertrouwen. En dat als je op liefde, vergeving en acceptatie focust, je de antwoorden vindt. Ik zoek ze steeds minder op bij anderen. Ik lees nog wel wat spirituele en zelfhulpboeken, maar minder dan voorheen. En als ik ze lees, dan hoef ik het niet altijd eens te zijn met wat ik lees. Ik zie nu in dat de lessen van een ander persoonlijk zijn en vaak geen betrekking tot mijn leven hebben.

En hiermee wil ik dit artikel afsluiten: trek je minder aan van anderen, luister niet al teveel naar hun adviezen (ook niet naar die van mij) en volg je hart. Ik hoop dat je ondanks alles dat er in 2020 gebeurt is er alsnog een mooi jaar van hebt kunnen maken!

Bron afbeelding: Evie Shaffer via Pexels

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

6 Comments

 • NGK

  Mooie lessen! Dankjewel voor het delen! Misschien raar om te zeggen, maar ik sluit me erbij aan! Mooi dat je zo je hart & gevoel volgt!🙏

 • aida

  Mooi geschreven! Ik hoef ook geen girlboss te zijn 😄
  ❤️ you!

 • noor

  Ikzelf ervaar de lockdown niet als moeilijk, maar ik kan me goed voorstellen dat het voor singles, alleenstaande,… een moeilijke periode is. Momenteel werk ik thuis, fitness ik thuis,… mijn huis is een werk- en fitnessplaats 😂

  Overigens begrijp ik echt niet goed waarom de grenzen open zijn. De overheid heeft geen moeite met het zeggen dat we in “ons kot moeten blijven” (een bekende quote van een politici in België) maar ondertussen reizen er duizenden Belgen naar Europese bestemmingen. Bij ons is de horeca ook al maanden dicht omdat dat zogenaamd de oorzaak zou zijn voor het stijgen van de cijfers 🙄 Hoe kan je zeggen dat de “cijfers stijgen” en dat we “ons zorgen moeten maken” als de grenzen open zijn… Ik heb zo te doen met de zorgverleners. Als de zorgverleners zeggen “nu stoppen we ermee” dan gaan de ogen pas echt opengaan bij sommigen.

  Alvast fijne feestdagen gewenst xo

 • Marjolijn

  Mooi geschreven! Het schijnt trouwens dat hoe meer je bij jezelf blijft en iets doet omdat je daar zélf behoefte aan hebt, hoe meer mensen zich in je herkennen ^^ ik ben benieuwd wat je in de toekomst nog gaat doen. En dat van het minder luisteren naar het advies van anderen is ook een goeie voor mij 🙂

  Fijne feestdagen, Sophie!

 • Judith

  Mooi. Ik vind het ook wel opvallend hoe door zo’n pandemie veel meer mensen een sterke of misschien “extreme” politieke mening lijken te hebben, idd mensen waarvan je het niet verwacht die ineens een hele andere richting opgaan dan hun eerdere denkpatronen (bijv met complot theorieen)

  Fijne feestdagen en ben benieuwd wat je in 2021 met ons zult delen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.