Persoonlijke ontwikkelingDe mensen en situaties in jouw leven zijn een weerspiegeling van jezelf

De mensen en situaties in jouw leven zijn een weerspiegeling van jezelf

De mensen en situaties in jouw leven zijn een weerspiegeling van jezelf

Toen ik het volgende concept voor het eerst hoorde dacht ik dat het onzin was. “Wat bedoel je, anderen zijn een weerspiegeling van mijzelf? Ik ben helemaal niet zoals hem of haar. En deze negatieve situatie? Daar kon ik niets aan doen.” Wat kan er veel veranderen in een aantal jaar, want inmiddels geloof ik dat dit concept klopt. Waarom ik hierin geloof leg ik je graag uit in dit artikel.

Misschien ben je de volgende Engelstalige quote weleens tegengekomen: “The other person is your mirror”. Ik voeg daar bewust situaties aan toe, want ook de situaties in ons leven zijn weerspiegelingen van onszelf. Wat bedoel ik hier precies mee?

Hoe werkt het?

Ik geloof dat alle mensen en situaties in ons leven een weerspiegeling zijn van onze gedachten en gevoelens. De positieve, maar ook negatieve. Dit heeft alles te maken met de “Law of Attraction”. Kort gezegd: alles wat je aandacht geeft, groeit. Maak jij je vaak druk, zelfs om de kleinste dingen? Dan kan je ervan uitgaan dat je steeds weer tegen dingen aanloopt waar je je druk over kunt maken. Je geeft dan eigenlijk continu een signaal af dat zegt “ik maak me graag druk, dus kom maar op met nog meer dingen waar ik me druk over kan maken.” Gelukkig werkt het ook rondom positieve ervaringen, dus wanneer jij je focust op liefde en geluk, zul je steeds meer situaties en mensen aantrekken waarin deze gevoelens zich zullen uiten.

Wanneer jij verandert, verandert jouw omgeving

Iets waar ik een groot verschil in merk qua weerspiegelingen zijn de gesprekken en ontmoetingen die ik met dierbaren om mij heen heb. Het moment dat ik hun (en dan heb ik het over mijn partner, familie en vrienden) vergaf en accepteerde, veranderde er iets in onze relaties. Voorheen liepen een aantal van deze relaties wat stroef, werd er geroddeld en waren er vanuit beide kanten regelmatig wat frustraties. Nu ik focus op vergeving en acceptatie (van mezelf en anderen), “zie” ik dit niet meer. Niet dat ons leven nu perfect is, maar ik trek geen nare situaties meer aan. Er wordt minder geroddeld, er zijn geen ruzies meer en wanneer ik met deze mensen afspreek heb ik het naar mijn zin. Ik denk niet dat dit toeval is, maar dat mijn relaties veranderd zijn omdat ik veranderd ben.

Nu is niemand immuun voor frustraties en negatieve gedachten: het overkomt ons allemaal weleens. Dus ook al ben ik veranderd in de afgelopen jaren, ook ik word nog weleens met mijn neus op de feiten gedrukt. Zo ben ik niet altijd goed in het maken van definitieve beslissingen, bijvoorbeeld voor mijn werk. En dus kom ik op dit moment continu verschillende adviezen tegen, boeken die verschillende boodschappen verkondigen en mensen die me in verschillende richtingen willen sturen. Ik twijfel en de wereld twijfelt met mij mee. Ik weet zeker dat wanneer ik een duidelijke beslissing neem, dat de wereld om mij heen met mij mee verandert en mij weer duidelijke signalen geeft.

Weerspiegelingen laten jou zien wat je liever niet wilt zien

Ik merk ook af en toe waar ik aan mag werken door de comments en mails die ik via mijn blogs ontvang. Gelukkig zijn deze meestal positief, maar soms krijg ik kritiek of ongevraagd “advies”. Hierbij kan ik goed merken of ik ergens mee zit of niet. De mails die me niet boeien en die ik meteen archiveer, gaan over zaken waar ik niet mee zit. Dat zie ik dus niet echt als weerspiegelingen van mijzelf (al kan het feit dat ik kritiek krijg wel weer iets betekenen – ben ik bijvoorbeeld onzeker over iets?). Maar de mails die mij raken, die me toch een beetje boos maken of een andere emotie in mij losmaken: die gaan over dingen waar ik nog in kan groeien of iets mee moet doen. Die weerspiegelen iets naar mij dat ik eigenlijk liever niet wil zien.

Laatst was dat iemand die zei dat ze mij en mijn werk niet vertrouwde, omdat ik geen “echte” veganist ben. Ik lachte het eerst een beetje weg, maar later maakte ik me er toch druk over. “Waarom zegt ze dat? Wat gemeen! En wat stom dat ze mijn advies meteen wegwuift, simpelweg omdat ik niet aan haar ‘vegan standaard’ voldoe.” Ik wilde in eerste instantie niet toegeven dat dit een typisch geval van een weerspiegeling was, maar dat was het wel. Ik heb namelijk ook mijn voorkeuren en meningen, ook over bepaalde mensen en groepen. Hun advies neem ik daarom ook niet altijd aan, want ik voel me ergens beter dan hun. Beter geïnformeerd bijvoorbeeld of beter qua gedrag. Dat iemand dat gevoel dus ook bij mij heeft, is daarom begrijpelijk. Haar commentaar liet me uiteindelijk inzien dat ik misschien iets opener mag staan voor adviezen vanuit deze groepen, want misschien kan ik juist ook van hun iets leren.

Iedereen ervaart een andere weerspiegeling

Vraag de volgende keer als jij je ergens aan ergert af of dit iets met jou persoonlijk te maken heeft. Is er iets waar jij aan wilt werken? Waar jij je voor schaamt of een bepaald gedrag wat jij eigenlijk wilt veranderen? Waarschijnlijk erger jij je niet zozeer aan iemand anders of om een situatie, maar aan jezelf. Als jij je hiervan bewust bent, dan zul jij je zwakke punten kunnen herkennen en hieraan kunnen werken. Je zult ook snel zien dat iedereen zo hun eigen struggles heeft en dat we allemaal anders tegen situaties en mensen aankijken. Dat verklaart waarom jij je ergens aan kan ergeren en de ander niet – de ander ziet namelijk een heel andere weerspiegeling van zijn of haar gevoelens en gedachten dan jij. Interessant om eens over na te denken!

Geloof jij dat jouw omgeving eigenlijk één grote weerspiegeling van jezelf is?

bron afbeelding: caique silva

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

10 Comments

 • Mariëlle

  Jaaaa dit is zo waar!! Ik was \’vroeger\’ ook zo en nu probeer ik altijd te kijken wat iets of iemand me kan leren 🙂

 • Sabine

  Heel interessant! Als ik bij mezelf merk dat mijn ego in verzet gaat bij een situatie of persoon dan weet ik dat het vooral over mezelf gaat, een bepaalde gedachte of een gevoel wat nog niet helemaal doorvoeld of \’gezien\’ is. Door er dan aandacht aan te geven zakt dat verzet wat meer, soms ook niet. Hoe dan ook zegt het meer iets over mij dan over de ander.

 • Sandra CH

  Zeker wel. (Met een disclaimer, je hebt niet overal invloed op.. als iemand heel ziek wordt denk ik niet dat het komt omdat ze niet positief genoeg zijn. Bad things happen to good positive people too) Maar ik denk wel dat hoe je een situatie interpreteert erg van je eigen stemming, gedachten en geschiedenis afhangt. Ik las ooit dat de dingen die je ergeren in een ander vaak de dingen zijn waarin je je ergert aan jezelf en dat is wel heel erg waar.

  Ik las toevallig laatst een mooi verhaaltje over het idee dat je omgeving een spiegel voor jezelf is : http://www.galactanet.com/oneoff/theegg_mod.html

 • Judith

  Mooi beschreven en interessant om te horen hoe je dit toepast, ook met mails bijvoorbeeld. Ik geloof zelf ook heel erg dat als iets je raakt, dat het dan vooral iets over jezelf zegt, ook al maak je je in de eerste instantie vooral boos over de ander (ook al geloof ik zelf niet in de theorie achter de law of attraction). En ook al denk je dat de ander iets op een andere manier had kunnen/moeten aanpakken, daar kun je weinig mee (als diegene zelf niet wil veranderen), terwijl je zelf wel echt groei uit de situatie kunt halen door naar je eigen patronen te kijken. Ik vind het altijd fijn als mensen bereid zijn om dit bij zichzelf te doen, wat misschien niet vaak is (het is ook moeilijk).

  • MindofMine

   Hi Sophie! Dit doet me heel erg denken aan Byron Katie met \’The Work\’ of in het Nederlands het boek \’4 vragen die je leven veranderen\’. Daarbij keer je de gedachte die je over de ander hebt om, zodat je er anders over gaat denken. Wellicht ken je haar werk al, maar zo niet, is het echt de moeite waard om haar boek(en) te lezen. Haar technieken zijn niet alleen bekend in de zelfhulpwereld, maar we gebruiken het als psychologen ook in de ggz, omdat het deels gebaseerd is op cognitieve herstructurering. Wilde ik even delen 🙂

   • Maria

    Ben haar boek nu aan het lezen.
    Ik merk dat ik het met tegenzin doe.

    Haha wat zou dat nu zijn.
    Groetjes Maria

 • Sharon van Bommel

  Wat een interessant artikel dit! Ik geloof hier ook in. Grappig ook dat mail-stukje, dat herken ik best wel namelijk.

 • Marjolijn

  Hoi Sophie, heeft dit misschien ook te maken met het sociale aspect van het mens-zijn? Want er bestaan ook spiegelneuronen en spiegelgedrag, bijvoorbeeld dat iemand die tegenover jou zit onbewust in dezelfde houding gaat zitten als jij. Volgens mij is dat een overlevingsstrategie van een sociale soort ofzo…

  Ik geloof niet dat mijn HELE omgeving een afspiegeling van mezelf is, maar ik weet wel dat als ik chagerijnig ben en chagerijnig reageer, ik dat van anderen terugkrijg 😛 En als ik in een omgeving terecht kom waar een negatieve sfeer hangt (is eens gebeurt met een bijbaantje) ik daar zelf ook een negatief mens van wordt (wat een nachtmerrie was dat bijbaantje!) xD

 • Rachel

  Wat heb je dit allemaal mooi omschreven.. en daar geloof ik ook echt wel in. Ik probeer ook elke dag iets goeds te doen voor een ander. Puur omdat iedereen wel eens per dag een compliment of een glimlach verdient. Een zwerver, geef ik geld. Ik heb genoeg.. ik ben een rijk mens, ik hoef niet onder een brug te slapen, elke dag staat er eten voor mij klaar. Ik ben het eens met als je gelukkig bent kan je ook geluk uitstralen

 • Corry Postmus

  Ben benieuwd wat je hier van vindt: 300 meter verderop wonen mensen die zó hard gillen en krijsen, dat de omwonenden buikpijn van de ergernis krijgen. Is zoiets ook ‘law of attraction’?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *