De digitale detox: delete, unfollow & repeat

De digitale detox

Minimalisme draait bij mij inmiddels niet enkel meer om spullen. Ik voer het door in heel mijn leven, zo ook digitaal. Waarom ik vind dat we dat allemaal weleens mogen doen en wat de voordelen zijn, zal ik uitleggen in dit artikel.

Een aantal jaar geleden twijfelde ik of ik nog wel op social media aanwezig wilde zijn. De constante afleiding, het vergelijken, de likes en comments en vooral heel veel onzin die voorbij komt: ik was er klaar mee. Ik halveerde mijn “vrienden” (bewust tussen aanhalingstekens, want hoeveel vrienden kan iemand echt hebben) op Facebook. Ik bekeek kritisch wie ik volgde op Instagram, Twitter en YouTube en ontvolgde veel accounts. Eindelijk rust in mijn feed! Dat proces heeft zich inmiddels meerdere keren herhaald en elke keer verbaas ik me er weer over wie ik volg, want elke keer wordt de lijst met accounts die ik nog wil volgen kleiner.

Vaarwel Twitter

Een paar weken geleden ben ik gestopt met updates plaatsen op Twitter. Vroeger was Twitter mijn favoriete social media kanaal, maar nu komt er teveel voorbij dat ik niet wil zien. Neem een trending hashtag bijvoorbeeld, onlangs “Buitenhof”. Nu woon ik in Den Haag, dus als “Buitenhof” trending is ben ik benieuwd waarom. Ik klikte op de hashtag en de eerste tweet die ik zag was een video waarin jihadisten mensen vermoordden. Thanks Twitter! Precies wat ik wilde zien op mijn zondagmiddag. Afgelopen week maakte ik na de verkiezingen de fout om even te checken wat mensen te zeggen hadden over de uitslag. Nu volg ik gemiddeld wat meer linkse dan rechtse stemmers, maar de haat die voorbij kwam vanuit links was niet niets. Alsof ze even vergeten dat Nederlanders die rechts stemmen ook gewoon mensen zijn, maar dan met een andere mening dan zij. Ik klikte maar snel weer weg.

Het lijkt een beetje een spelletje geworden over wie de meeste aandacht kan krijgen door gemene dingen te schrijven, te klagen, schokkende beelden te delen of anderen aan te vallen. Nu heb ik ook weleens geklaagd op Twitter hoor. In een van mijn laatste tweets klaagde ik zelfs nog over pr-bureaus die mijn wensen niet respecteren. Maar dat klagen en de negativiteit het is soms het enige dat ik nog voorbij zie komen in mijn feed. Op een gegeven moment begon ik me af te vragen of dit nog wel een platform is waar ik dagelijks tijd op wil spenderen. Ik logde vorige week uit en heb sindsdien niet meer ingelogd. Misschien dat ik mijn account binnenkort ook compleet verwijder.

Instagram

Sommige weken ben ik super actief op Instagram, deel ik foto’s en schrijf ik stukjes die (hoop ik) iets toevoegen aan de feed van mijn volgers. Ook plaats ik bijna dagelijks meerdere Stories. Op andere dagen open ik de app amper en erger ik me een beetje aan wat er voorbij komt. Het platform is natuurlijk super visueel, dus foto’s van jezelf doen het altijd het beste. Helaas maak ik niet zo vaak foto’s van mezelf, daarom plaats ik soms een week niets (ik wil mijn volgers ook niet continu vervelen met foto’s van mijn katten haha). Omdat ik dagelijks DMs van lezers krijg open ik de app wel elke dag om deze te beantwoorden, maar op dat soort dagen haal ik er voor mezelf weinig uit. Ik probeer inspirerende mensen te volgen of accounts waar ik iets van kan leren, maar soms lijkt het allemaal op elkaar en komen de posts die ik graag wil zien niet in mijn feed terecht.

Ik ga daarom zeker elke één à twee maanden even door alle accounts heen die ik volg, om het overzichtelijk te houden en om een aantal accounts te ontvolgen. Dat ontvolgen doe ik niet om gemeen te doen, maar omdat ik enigszins de controle wil behouden over wat ik zie. Plaatst een account die ik voorheen volgde voor spiritualiteit of vegan tips opeens alleen nog maar selfies, dan is er een grote kans dat ik die account na een tijdje ontvolg. Hetzelfde geldt voor bedrijven, coaches en merken die alleen maar reclame voor zichzelf maken (ik vraag me ook altijd af of dat wel werkt?). Ook accounts die me onzeker laten voelen of die continu producten promoten, zeker als dit producten zijn zoals detox-thee of supplementen, ontvolg ik. Op deze manier gebruik ik de app nog wel graag, alleen ben ik op sommige dagen gewoon wat minder actief.

Update: inmiddels ben ik helemaal gestopt met Instagram.

De digitale detox

Mijn mailbox

Als ik ergens niet tegen kan, dan is dat het mailbox icoontje op mijn smartphone met een rode stip inclusief het aantal ongelezen berichten. Die lees ik dus altijd meteen. Het beantwoorden van belangrijke mails doe ik ook vaak snel, in ieder geval dezelfde dag mits ik tijd heb. Mijn mailbox is hierdoor bijna altijd vrijwel leeg, wat echt een heerlijk gevoel geeft. Ik beantwoord trouwens niet meer elke mail, ook niet die ik via mijn blog ontvang, omdat dit teveel werk kost. Bijna alle mails waarbij ik aangesproken word met “Beste Naoki/Naomi”, “Beste blogger”, “Geachte mevrouw/meneer” archiveer ik vrijwel direct. Negatieve mails of ongevraagd advies/kritiek (de typische “wat jammer dat…” of “…had ik niet van je verwacht” mail) beantwoord ik ook niet meer. Tenzij hij van een vaste lezer van Naoki komt, dan ben ik bereid om te luisteren. Maar als ik je naam niet herken en je eerste mailcontact begint op zo’n toon, dan delete ik hem direct 😉

Een opgeruimde mailbox = een opgeruimd hoofd. Zo ervaar ik het in ieder geval! Indien jouw inbox nog 1862 ongelezen mails bevat is het misschien even wat werk om hier doorheen te gaan. Alhoewel: waarschijnlijk kan je 95% hiervan meteen deleten. Als je eenmaal dat getal naar ‘0’ hebt gebracht zal je je zo opgelucht voelen! Daarnaast zal je hierna de mailbox waarschijnlijk netjes opgeruimd willen houden. Schrijf je daarom uit voor alle nieuwsbrieven die je toch nooit leest. Blokkeer desnoods een aantal mailadressen en beantwoord één keer per dag al je mail.

Een digitale detox

Onlangs hield ik een digitale detox van 24 uur lang (vrijdagavond tot zaterdagavond) en dit beviel zo goed! Ik heb een boek uitgelezen en werkte plannen voor Naoki uit op papier. Ik ging twee keer naar buiten voor een wandeling en heb een lang bad genomen. Het beviel zo goed dat ik dit vaker wil doen, minimaal één keer in de maand. Het klinkt misschien wat extreem, maar als je 24 uur lang niets digitaals doet merk je pas hoe verslaafd je eigenlijk bent.

Als jij denkt dat je ook wel wat mag minderen met social media of de tijd die je achter je pc spendeert, probeer het eens. Ook al is het enkel op een zaterdag overdag of een avond na school of werk. Ik beloof je dat je rust vindt, misschien wel met een heel tof idee komt of eindelijk iets kunt afmaken dat al heel lang op je to-do lijst staat.

Ik denk dat het slim is om kritisch te zijn met waar jouw tijd en aandacht naartoe gaat online. Irriteert iets je? Geeft een account je een naar gevoel? Of volg je zoveel mensen dat je eindeloos kunt scrollen? Kijk dan of er accounts zijn die je kunt ontvolgen. Of als je echt helemaal klaar bent met een bepaald platform of app, verwijder hem dan gewoon. Bescherm je tijd, je energie en geef je aandacht aan dat waar jij blij van wordt 🙂

bron afbeelding: nicole honeywill via unsplash

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

13 Reacties

 • Door Edith

  Wauw goed bezig! Zet mij aan het denken. Ik probeer steeds minder op mijn telefoon te zitten. Maar als de meldingen binnenstromen kan ik het vaak toch niet laten om even een kijkje te nemen.
  Misschien deze week maar eens een avondje zonder mobiel, kijken hoe dat gaat en voelt.

  • Door Sophie

   Gewoon doen! 🙂 En de meldingen kan je uitzetten, scheelt veel verleiding om steeds je telefoon te checken 😉

 • Door Marielle

  Ik heb volledig geïnspireerd zojuist tijdens mijn ochtendkoffie door de accounts op Insta heen gescrolld en heb er zonder een moment van twijfel al meteen 50 ontvolgd (met name influencers en bedrijven die me niet meer aanspreken). Binnenkort wil ik er nog een keer kritisch doorheen lopen om ook mensen te ontvolgen die ik al jaren niet meer spreek en zie, en die ik eigenlijk niet perse \’wil\’ volgen.

  Bedankt voor het geven van dat zetje om dit te doen! Wat een rust, it feels good! 🙂

  • Door Sophie

   Wat goed Marielle! Voelt fijn hè? Het scheelt ook tijd, want je bent sneller klaar met scrollen en je zult hopelijk meer inspirerende posts zien 🙂

  • Door Eline

   Ik miste je al op twitter! Ik snap je verder helemaal hoor na de verkiezingen heb ik ee hoop mensen ontvolgd. Ik volgde je daar zodat ik zag wanneer er een artikel online kwam, maar nu check ik het handmatig of in de nieuwsbrief, ook prima eigenlijk 🙂

 • Door Anouk

  Een digitale detox klinkt als een heel fijn iets, ik denk dat ik me dan heel bewust word van hoeveel uur ik op youtube doorbreng in het weekend.

  • Door Sophie

   Absoluut, ik kan ook af en toe ‘verdwalen’ op YouTube door steeds door te klikken haha. Is niets mis mee, maar een break is ook af en toe fijn 🙂

 • Door Jessica J.

  ik ga ook geregeld kritisch door de Instagram-accounts die ik volg. Ik volg er nu nog “maar” 334, een getal dat m’n feed nog steeds overvol maakt. Als ik zie dat sommige mensen die ik volg daar een veelvoud van volgen … Ik denk dat ik binnenkort nog maar eens een ontvolgrondje ga doen. Het lucht zo ontzettend op. Ik vraag me soms echt af waaróm ik bepaalde accounts volg.

 • Door Judith

  Ik heb toen met je meegedaan met de detox, en vond het inderdaad heel rustgevend! Vaak mis je ook helemaal niet zoveel als je denkt qua berichten enzo.
  Ik twijfel over het ontvolgen van een account waar ik vaak echt inspiratie uithaal, maar waar ook veel negatieve berichten staan. Daar kan ik dan weer niet op selecteren (al zou ik kunnen proberen om minder de comments te lezen).

  Mij kost mijn eigen mailverslaving het meeste energie denk ik, ik wil steeds up to date zijn en kijken of er iets nieuws is maar daardoor doorbreek ik mijn eigen concentratie.

 • Door Mariëlle

  Leuk om te lezen hoe jij hiermee omgaat. Ik ben er door minimalisme ook veel bewuster door geworden! Ik twijfel de laatste tijd ook echt of ik Twitter nog wel moet houden..

 • Door Yvonne

  Ohhh wat erg van dat filmpje op Twitter, bah! Ik lees (nouja, meer scannen dan lezen) eigenlijk alleen nog mijn feed tegenwoordig, zoiets heb ik dus gelukkig nog nooit gezien. Ik vind het nog steeds een fijne nieuwsvoorziening omdat ik verder bijna geen nieuws kijk of lees. Maar inderdaad, ik merk ook geregeld dat ik me erger. Ik maak er daarom wel steeds meer een gewoonte van om zo’n account dan echt direct te ontvolgen. Goed plan om alles weer eens rigoureus op te schonen trouwens, echte lenteschoonmaak.

 • Door Marjolijn

  Dat van Twitter herken ik goed! Ik zit er amper op, maar toen Heel Holland Bakt op tv was, wilde ik soms wel even kijken wat anderen van de taarten vonden. Toen zag ik soms ook zulke verschrikkelijke haatberichten voorbij komen, dat ik dacht: laat maar.

  Op Facebook zou ik sommige mensen ook wel willen ontvolgen, vooral tijdens de Sinterklaasperiode en de pietendiscussie, wanneer die mensen racistisch doen. Maar dat zijn dan mensen die ik in het echte leven ken en als ik die zou ontvolgen, ben ik bang dat ik daar vragen over krijg en dat het als \’laf\’ gezien wordt, want: lekker makkelijk om te ontvolgen in plaats van een discussie aan te gaan. Tijdens de Sinterklaasperiode scrol ik dus wat sneller door mijn feed heen, om zo weinig mogelijk racisme te hoeven lezen 🙁

  • Door Sophie

   Je kunt mensen ontvolgen op Facebook, dan ben je nog wel vrienden maar zie je hun posts & likes niet meer voorbij komen in je feed. Scheelt veel frustratie en zij hebben het niet door 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *