De 5 Basis Items In Mijn Capsule Wardrobe

De 5 Basis Items In Mijn Capsule Wardrobe

Vandaag deel ik 5 onmisbare items uit mijn capsule wardrobe. Dit zijn de 5 items die ik het meest draag en waar ik niet zonder kan. Het zijn wellicht niet de standaard items die tijdschriften en boeken je zullen aanraden, want daar geloof ik niet zo in. Net zoals jouw garderobe er vast ook heel anders uitziet dan die van mij. Iedereen heeft namelijk een andere smaak, eisen en verwachtingen van kledingstukken en accessoires. Ik geloof dat als je daar goed naar kijkt, je een aantal basisstukken kunt uitzoeken die in jouw garderobe thuishoren.

Het perfecte t-shirt

De 5 basis items in mijn capsule wardrobeT-shirt – Berschka (al heel oud)

Het perfecte t-shirt is voor mij een model dat iets losjes zit, een v-hals heeft en in een neutrale kleur. Voor mij is dat op dit moment grijs. Ik heb er dan ook 1 in een lichtgrijze en 1 in een donkergrijze kleur. Ik merk dat ik t-shirts met een ronde hals gewoon niet zo vaak draag, geen idee waarom. Een t-shirt dat perfect zit past bij alles: op een jeans, rokje of nette broek. Je draagt hem met sneakers, hoge hakken of laarsjes. In mijn capsule wardrobe dus onmisbaar en dit donkergrijze model draag ik dan ook al langer dan 5 jaar.

De oversized trui

De 5 basis items in mijn capsule wardrobeTrui – H&M

Wanneer het wat koeler wordt leef ik in truien die lekker ruim zitten. Deze trui draag ik het hele jaar door: in de winter met een tanktop eronder en in de zomer op koele avonden. Ook qua truien kijk ik naar kleuren die neutraal zijn, zoals beige, donkerblauw of lichtgrijs. Een trui die lekker ruim zit, zit altijd comfortabel en dat vind ik toch wel belangrijk. Vroeger droeg ik liever strakke truien, maar ik weet nog hoe vaak ik mijn buik aan het einde van een grote maaltijd in moest houden en hoe ongemakkelijk ik me daar altijd bij voelde… Daar hoef ik me hierbij geen zorgen om te maken.

Een blouse die je graag draagt

De 5 basis items in mijn capsule wardrobeBlouse – Selected (gemaakt van gerecycled polyester)

Zo’n twee jaar geleden investeerde ik in een dure witte blouse. Want in elk artikel over “basis kledingstukken” wordt een witte blouse aangeraden. Ik heb hem volgens mij welgeteld 2 keer gedragen en daarna hing hij een jaar te verstoffen in mijn kast. Een witte blouse dragen past gewoon niet bij mij. Onlangs schafte ik een blouse aan met print waar ik veel blijer van word. De kleuren zijn mooi in balans en hij kan zowel casual als netjes gedragen worden. Veel meer mijn stijl en ik mis die witte blouse totaal niet (die heb ik onlangs weggegeven).

Zwarte jeans

De 5 basis items in mijn capsule wardrobeJeans – Monki (gemaakt van biologisch katoen)

Verreweg het kledingstuk dat ik het meest draag: mijn geliefde zwarte jeans. Of een strakke zwarte broek. Zolang hij maar comfortabel zit, een skinny (niet te strak) model heeft en zacht aanvoelt. Er zijn dagen dat ik geen zwarte broek draag en me niet helemaal “Sophie” voel, zo graag draag ik zwarte jeans haha. Zwart past bij alles en een zwarte broek staat iedereen, zeker als je het met een top combineert die goed bij jouw gezicht staat qua kleur. Een mooie zwarte broek is tijdloos, kan met alles gecombineerd worden en staat mooi bij elk paar schoenen. Ik heb onlangs een tweede paar van deze jeans aangeschaft, omdat hij zo comfortabel zit en ik het altijd jammer vind wanneer ik hem moet wassen en ik hem niet kan dragen 😉

Schoudertasje voor dagelijks gebruik

De 5 basis items in mijn capsule wardrobeTasje – Denise Roobol

Het vijfde item is geen kledingstuk, maar een accessoire. Ik heb namelijk naar mijn complete garderobe gekeken en met uitzondering van bovenstaande 4 items, is de rest in mijn garderobe vervangbaar. Maar wat ik bijna dagelijks gebruik en waar ik niet zonder kan, is dit schoudertasje. Net groot genoeg om al mijn belangrijke spullen in te stoppen, maar klein en licht genoeg om de hele dag te dragen. Bij tassen let ik er altijd op dat het gemaakt is van vegan materialen en dat al mijn essentials erin passen. Plus nog wat ruimte voor een opvouwbaar tasje, mocht ik gaan shoppen of toch extra ruimte nodig hebben. Deze is echt perfect en gebruik ik heel graag.

Deze 5 basisstukken die in mijn garderobe zitten zijn vast anders dan jouw must-haves en daarom vind ik dit soort artikelen meestal onzin. Zo ben ik er allang achter gekomen dat ik geen “little black dress” nodig heb, een paar hoge hakken die pijn doen of een witte blouse. Ik vind het ook niet nodig om alles duur te kopen, al kijk ik wel altijd eerst bij de duurzame(re) merken of naar vegan items. Soms kan een goedkoop t-shirt (zie bovenstaand bewijs van fast-fashion keten Berschka) jaren meegaan en hangt een duur item ongedragen in je kast…

Ik denk dat het slim is om te kijken naar wat jij graag draagt en wat bij jou past. Daar moet de basis uit bestaan. Wanneer je die basisstukken gevonden hebt kan je de rest van je garderobe daaromheen bouwen. Dan heb je altijd iets om te dragen waar je je echt fijn in voelt!

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

13 Reacties

 • Door Hermien - KouweKleren

  Ik vind dit soort artikelen juist heel leuk en ook nuttig, omdat jij er tussen de regels door bij vertelt hoe je je favorieten kunt herkennen. Daar kan iedereen iets van leren!

  • Door Sophie

   Ja precies, dat probeer ik ook te doen in plaats van anderen te vertellen wat ze zogenaamd “moeten” bezitten 😉

 • Door Manou

  Dankjewel weer voor je inspirerende blog! Met veel plezier gelezen. Vraagje; ik zie op je foto helemaal bovenin 2e van links; een prachtige kleur, groenachtig, met een boothals. Waar komt die vandaan?

 • Door Eline

  Hee Sophie,
  Fijn dat je jouw persoolijke basis items beschrijft! Vind het inderdaad in de tijdschriften zo basic, want ik heb nog nooit een witte blouse gehad of gemist. (Wel een little black dress, nooit gedragen..)
  Ik duik straks mijn kledingkast maar eens in 😉
  Liefs, Eline

  • Door Sophie

   Mee eens, meestal zijn de artikelen zo basic en raden ze allemaal hetzelfde aan, alsof wij vrouwen allemaal hetzelfde zijn :’). Veel plezier met het uitzoeken van je kleding!

 • Door Mariëlle

  Op de blouse na, geldt dit ook voor mij helemaal 🙂 Ik draag zelf nooit blousejes, vind het materiaal vaak niet zo lekker haha. Maar de rest van de items zijn voor mij ook echt onmisbaar!

 • Door Linda

  Je hebt zo gelijk! Ook ik heb geprobeerd te leven naar de standaard lijstjes. De zwarte jurk is omgetoverd tot een begrafenisjurk en zelf alle hakken staan zo’n 364 dagen van het jaar in de kast. En ik geloof dat ik niet eens een witte blouse heb! Al ben ik daar wel naar opzoek, een iets romantischer en een iets meer boho model. De hele nette en strakke standaard, daar kan ik mij ook niet mee meten. En dat is maar goed ook.

  Ik vind het juist leuk om een kijkje te nemen in een échte kast, waarvan alle items écht met liefde worden gedragen! Ook ik ben om naar een 50/50 wardrobe. Niet alles is van duurzame merken, ik kijk namelijk iets breder en wél altijd naar de materialen waar een stof van is gemaakt. Je lekker voelen in je kleding vind ik namelijk net zo belangrijk als het milieu etc. En bewust inkopen doen staat natuurlijk stipt bovenaan 🙂 Wat dat betreft ben je echt een inspiratie bron voor mij!

 • Door Sara | MevrouwMiauw

  Leuk artikel weer! Grappig dat ik juist alleen shirts met een ronde hals draag. Dat vind ik beter bij mijn, in mijn ogen, langwerpige hoofd staan. De blouse vind ik trouwens echt prachtig. En zonder zwarte jeans kan ik ook echt niet.

 • Door MindOfMine

  Thanks voor deze inspiratie! Ik ga de volgende keer bij Monki langs voor een jeans 🙂

 • Door Marieke

  Vraagje.. hoeveel kleding heb jij op dit moment in huis, dus winter/lente/zomer/herfst? Is dit dan INCL of excl tassen schoenen etc..
  Ik zit op dit moment op de ongv 100stuks dit is dan wel INCL werkkleding(alleen zwart), alle seizoenen, schoenen, ondergoed, onderhempjes, sjaals etc..

  Soms het gevoel dat ik nog veel heb…..

  • Door Sophie

   Het getal maakt eigenlijk niet uit – zolang je alles draagt is het prima toch? 🙂 Ook als je een paar items hebt om naar te kijken omdat ze zo bijzonder zijn / je er mooie herinneringen aan hebt. Ik heb nu precies 45 kledingstukken voor alle seizoenen, maar dat is exclusief mijn tassen, schoenen, wat lounge/slaap/sport kleding en ondergoed. Ik denk dat daarmee het totaal ook op ongeveer 90-100 items uitkomt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *