De “30 wears” regel: Zo voorkom je miskopen

De

Doe jij nog weleens miskopen qua kleding? Hangen er bijvoorbeeld ongedragen kledingstukken in je kledingkast? Gelukkig overkomt mij dit steeds minder vaak, maar een aantal jaar geleden was dit nog een heel ander verhaal. Indien jij ook wat bewuster kleding wilt kopen is deze tip iets voor jou!

De “#30wears” regel is een aantal jaar geleden in het leven geroepen door Livia Firth. Het is heel simpel, de vraag die jij je stelt wanneer je een nieuw kledingstuk wilt aanschaffen is dit: “Ga ik dit kledingstuk minimaal 30 keer dragen?”. Indien het antwoord meteen een positieve “ja!” is: kopen. Indien het antwoord een duidelijke “nee” is of wanneer je twijfelt: niet kopen.

Waarom de 30 wears regel?

In de praktijk zal je door deze regel veel minder miskopen doen. Dat ene jurkje dat er nu super trendy uitziet en dat je in alle bladen voorbij ziet komen is misschien leuk voor nu, maar ga je het volgende zomer nog steeds dragen? Bij de meeste “must-haves” items van nu zal het antwoord op de #30wears vraag waarschijnlijk “nee” zijn. Misschien is het voor jou een “misschien”. Daarbij kunnen de volgende vragen helpen die ik mezelf weleens stel:

– Past dit item in mijn (capsule) garderobe?
– Kan ik dit item combineren met minimaal 5 kledingstukken die ik graag draag?
– Zie ik mezelf dit item volgend jaar nog steeds dragen?
– Is dit item gemaakt van duurzame materialen die lang meegaan?

Door deze regel te hanteren en mezelf bovenstaande vragen te stellen, koop ik eigenlijk niets meer waarvan ik denk dat het niet lang meegaat. Een goedkoop shirtje van €9,95 zal waarschijnlijk niet lang meegaan en is dus niet 30 wears-waardig. Kledingstukken of accessoires met een felle, trendy kleur of print zijn volgend seizoen waarschijnlijk niet meer in de mode en zal ik ook niet snel aanschaffen. Natuurlijk hebben we allemaal een andere stijl en voorkeuren, dus een felle print past misschien weer prima in jouw garderobe. Door de 30 wears regel te hanteren kom je er vanzelf achter of iets een goede aankoop gaat worden of niet.

In de praktijk

Omdat ik al sinds 2016 een compacte capsule wardrobe heb weet ik ongeveer hoe vaak ik een kledingstuk draag. Nu ben ik niet perfect, maar ik kan gelukkig wel zeggen dat ik veel kledingstukken die ik al sinds 2016 of 2017 heb, ik in ieder geval 30 keer gedragen heb. Als ik naar mijn huidige 41 kledingstukken kijk, dan kom ik ongeveer uit op de volgende aantallen:

Vaker dan 30 keer gedragen: 24
Minder dan 30 keer, wel al vaker dan 15 keer gedragen: 7
Minder dan 15 keer gedragen: 10

De kledingstukken die ik minder dan 15 keer heb gedragen zijn over het algemeen nog wat nieuwer. Hier heb ik simpelweg nog niet de tijd voor gehad om ze vaker dan 30 keer te dragen. De items tussen de 15 en 30 keer zijn o.a. 2 jurkjes die ik niet heel vaak draag, een body en blouse die wat netter zijn dan ik gewend ben en een broek die ik iets lastiger vind om te combineren. Sommige items zijn nu eenmaal wat specialer of draag je niet in het alledaagse leven, dus dit aantal lijkt me heel normaal. Ik hoop dat de meeste kledingstukken die ik nog niet 30 keer gedragen heb in ieder geval nog even meegaan, zodat ze de 30 wears uiteindelijk wel halen 😉

Een antwoord op de fast fashion cultuur

Nog een reden om van de 30 wears regel gebruik te maken is om je bewuster te worden van de fast fashion cultuur. Het wordt ons te makkelijk gemaakt om vaak en veel kleding te kopen voor een goedkope prijs. Niemand kijkt meer op van een shirtje voor €4,95 of een jeans van €12,95, terwijl kleding eigenlijk helemaal niet voor deze prijzen gemaakt kán worden. Iemand anders dan de consument betaalt hier de prijs voor. En dat is altijd iemand die het al moeilijk heeft, zoals de maker van de kleding of het milieu.

Door bewuster je geld uit te geven aan kleding, komen er in ieder geval minder ongedragen kledingstukken jouw kast binnen. Stel jezelf bij je volgende aankoop dus de volgende vraag: “Ga ik dit item minimaal 30 keer dragen?”. Bij twijfel: overslaan of nog even over nadenken. Bij een volmondig “ja”: geniet van je aankoop!

bron afbeelding: ARMEDANGELS

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

20 Reacties

 • Door Martine

  Ik probeer ook steeds bewuster te zijn met mijn aankopen en ik denk inderdaad heel goed na: past dit bij mijn andere kledingstukken, is het mijn stijl en kan ik het vaak dragen.
  Helaas ga ik ook nog wel eens de fout in maar dat is met name gebeurd wanneer ik een speciale gelegenheid had, een bruiloft in Spanje, waar ik iets voor moest kopen.
  Ik wilde niet als een boerin uit het noorden overkomen en heb toen een geel jurkje gekocht.
  Er waren echt een aantal rode vlagen (geel is echt niet mijn kleur, ik draag niet graag een diepere V-hals en dat had dit jurkje dus wel) maar ik heb deze volledig genegeerd.
  Met als gevolg dat ik ‘m maar 1x heb aangehad en ik het nu weer heb verkocht.
  Les van de dag: blijf bij je eigen stijl en smaak, ook voor een bruiloft 🙂

  • Door Sophie

   Heel herkenbaar! Voor speciale gelegenheden ben ik ook vaker de mist in gegaan. Kom bij mij ook alsjeblieft niet aan met themafeesten o.i.d., want dat vind ik zo zonde van mijn geld haha. Gelukkig heb je het jurkje kunnen verkopen en iemand anders blij mee kunnen maken! 🙂

 • Door michelle

  ik ben ook bezig met duurzame kleding & minimalisme, goede tips 🙂

 • Door Lisa

  Zeker een handige manier om te helpen keuzes maken, thanks! Bedoel je met 1 ‘keer’ dragen, totdat het gewassen wordt, of één dag? Kleding als rokjes en spijkerbroeken was ik nl. niet vaak.

  • Door Sophie

   Met 1 keer dragen bedoel ik dat je het een dag gedragen hebt – misschien draag je het 3 keer voordat je het wast of maar 1 keer. Mijn zwarte skinny jeans bijvoorbeeld, die heb ik al zeker 100 keer gedragen maar misschien maar 20 keer gewassen. Maar ik zie het wel als 100 keer dragen 🙂

 • Door Lynn

  Ik vind het al een prestatie dat je exact weet hoeveel kledingstukken je hebt. Dit is voor mij nog een stapje te ver denkik . Hihihi

 • Door Mariëlle

  Ja super goede regel zeg! Ik heb in het verleden zoveel miskopen gedaan.. Als ik dat maar had geweten toen 😉 Gelukkig heb ik tot nu toe heel wat stappen gezet!

 • Door Lisa

  Wat een fijne tips! Onbewust doe ik het al met aankopen, maar toch leuk om deze regel eens toe te passen. Volgende week doe ik een andere kleding challenge ‘duurzame garderobe’ van Sewnatural.

 • Door Jessica J.

  Ik wist niet eens dat deze regel bestaat! Ik ga nu al geruime tijd bewust om met m’n kledingaankopen en heb dan ook vrijwel geen miskopen meer gedaan. De laatste miskoop die ik deed, was een jurkje voor een huwelijk. Ik heb het tot nu toe welgeteld één keer gedragen … Er staan intussen een vijftal kledingtassen klaar om weg te gaan, misschien dat ik het jurkje meteen mee wegdoe. Ruimt zo lekker op! ????

  • Door Martine

   hahahahaha, hoe herkenbaar (zie mijn commentaar hier boven).
   Ik vind het voor een bruiloft toch lastig aan om mijn eenvoudige kledingstijl vast te houden met als gevolg dat je een jurkje koopt dat na 1x weer weg kan….

   • Door Judith

    Mijn laatste impulsieve niet-duurzame aankoop was ook voor een bruiloft xp

    Misschien toch eens door het jaar heen kijken naar iets voor zulke gelegenheden ipv specifiek daarvoor dat lijkt me wel relaxt dat je dat al hebt liggen

   • Door Marieke

    Voor bruiloften en “officiële” gelegenheden heb ik een aparte ‘capsule’ lange jurk: die de komende 10 jaar nog voor klassiek door gaat, korter jurkje… W blazers Paar schoenen en een zomer variant. Streven is dat deze stukken de komende 15 jaar voldoen, tijdloos zijn.
    Moet zeggen dat dat wel veel makkelijker kiezen wordt nu ik door de 40 en grijs ben. Kleding is nu vaker wel in stijl en tijdloos dan toen ik 20 was. Toen was een kleine garderobe geen probleem, maar een soort tijdloze gelegenheden ‘capsule’ was toen echt moeilijker. Je veranderd zelf ook nog veel sneller qua smaak enzo

 • Door Marjolijn

  Jup, laatst een ‘halve’ miskoop, want ik moest noodgedwongen naar de H&M voor een nieuwe broek, omdat ik rode (!) sap op mijn eigen broek had gemorst in een restaurant en dat zag er niet uit. Kwam ik thuis met de nieuwe broek, zat er al een gat in 🙁 Die heb ik maar gewoon even zelf gerepareerd. Hopelijk gaat hij nu toch nog een beetje lang mee.

 • Door Anouk

  Ik had nog nooit van deze regel gehoord. Over het algemeen doe ik al weinig miskopen omdat ik sinds ik bezig ben met duurzaamheid veel kritischer ben over wat ik koop. In de kringloopwinkel ben ik iets minder kritisch, als dat niet leuk was was het in elk geval niet duur en het is ook niet zo erg voor het klimaat

 • Door Kitty

  De 30x dragen regel kende ik nog niet. Wel kijk ik of ik t kledingstuk niet al heb (de zoveelste spijkerbroek?) of dat t past bij mijn garderobe.

  Ik heb een echt kleurige garderobe, dus een miskoop is er niet echt. Ook doe ik heel lang met kleding. Voor mijn beroep moet ik zwart dragen, daar merk ik nu dat een aantal kledingstukken echt vaal aan t worden zijn.
  Misschien eens denken aan verven.

  Ik woon in zuidlimburg, daar is weinig eerlijke kleding te vinden. Dus 2ehands is voor mij gemakkelijker. En ik mis soms wat vlottere kleding bij eerlijke merken online.

  Bedankt voor jouw tips Sophie!

 • Door Carool

  Ik heb niet veel kleding, geschat 47 stuks en maar 6 paar schoen zomer/winter.
  Ik worstel alleen erg met dat ik het haast niet veel draag omdat ik het dan zonde vind dat het kapot gaat of vies (stom, kleding is om te dragen natuurlijk) maar draag juist sneller afgedragen truien en vestjes met basic shirtjes waarvan ik daar gauw al 3 tot 4 precies dezelfde kleuren heb!
  Met gevolg, ongedragen weinig kleding in de kast en geen afwisseling..

  Ik heb veel combinatie mogelijkheden voor het hele jaar hoor, maar gek genoeg pak ik sneller die oude trui omdat deze gewoon zo fijn zit.

  Stom.

  • Door Carool

   Grappig om op mijn vorige comment terug te komen: met alleen mijn 47 kledingstukken die ik nu op dit moment heb, deze gecombineerd kom ik op 365 outfits! Schoenen niet meegerekend.
   Kan dus als ik elke dag een outfit-combinatie draag mezelf precies een jaar mee kleden.

   Toch maar eens doen, heb trouwens de oude truitjes en vestjes weggegooid!

   • Door Sophie

    Wat goed Carool! En wat een slim idee om eens na te denken over hoeveel outfits je eigenlijk kunt maken met al je kledingstukken. Zo kijk je er toch weer anders tegenaan en zie je meer mogelijkheden 🙂

    • Door Carool

     Dankje voor je reactie!

     Je hebt een super leuke interessante blog en lees al jaren graag mee!

 • Door Mosje

  Dit is een zeer handige regel! Ik wil hier ook mee aan de slag. Maar ik vind het nogal lastig om te beginnen. Mijn kledingkast is namelijk een allegaartje (lees: troep). Hoe begin je dan? Ik zie door de bomen het bloesje niet meer. ???? Zijn er tips om te starten?

  En daarnaast nog duurzame garderobe tips bij een wisselend gewicht?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *