Boekentip: ‘Olive’ door Emma Gannon (misschien wel mijn favoriete boek dit jaar!)

Boekentip: 'Olive' door Emma Gannon

Ken je dat gevoel dat je in een boek begint en je niet kunt wachten om hem uit te lezen? Dat had ik met Olive van Emma Gannon. Ik keek steeds uit naar mijn volgende leesmoment en las hem in een paar dagen uit. Daarom deel ik dit boek vandaag in een boekreview, want ik weet zeker dat ik lezers heb die net zoveel van dit boek gaan houden als ik.

Olive gaat over een vrouw van in de dertig die in Londen woont. Ze is werkzaam als redacteur en het is net uit met haar vriend. Het boek heeft verschillende tijdlijnen: in het nu, maar ook de jaren ervoor en in het laatste hoofdstuk erna worden aangehaald. Dit heeft een goede reden: het geeft Olive en haar relaties, voornamelijk met haar vriendinnen, wat meer diepgang en zo krijg je meer context over wat er in het ‘nu’ gebeurt.

Wel of geen kinderen?

Mijn mening over dit boek is wellicht een beetje bevooroordeeld: ik herken me namelijk erg in het hoofdpersonage Olive. Ik heb weliswaar een relatie, maar woon ook in de stad, heb ongeveer dezelfde leeftijd en ben net zoals Olive werkzaam als redacteur. En niet geheel onbelangrijk: ook ik ben bewust kinderloos. In dit boek volg je Olive met haar worstelingen rondom deze keuze: wil ze eigenlijk wel kinderen? Haar beste vriendinnen wel: één heeft er al een paar, een ander is zwanger en een derde vriendin probeert zwanger te raken.

Haar worstelingen hierin herken ik heel erg, want ook ik heb jarenlang nagedacht of ik wel kinderen wil. De meeste vrouwen, net zoals in Olive haar leven, namelijk wel. In mijn omgeving zie ik dezelfde taferelen als in het boek: vrouwen die moeiteloos zwanger raken en bij wie het moederschap allemaal vanzelf lijkt te gaan. Maar ook vrouwen die jarenlang met moeite proberen zwanger te raken, met alle ellende vandien. In het boek wordt ook eerlijk beschreven hoe dit vriendschappen verandert. Want een baby eist toch heel wat aandacht op en lijkt meestal het voornaamste gespreksonderwerp te zijn bij (nieuwe) ouders.

“Respect your past self and her choices”

In het boek zijn ook hier en daar mooie adviezen verwerkt. Bijvoorbeeld van Dorothy, een oudere vrouw die tegenover Olive woont. Zo zegt zij op een gegeven moment tegen Olive:“You must remember that no decision is ever really the wrong decision. Because it’s the decision you made at that time. Respect your past self and her choices.” Ik kon dit niet vaak genoeg highlighten!

Het boek leest snel weg, ook al is het in het Engels geschreven. Mocht je het soms lastig vinden om boeken in het Engels te lezen: dat zal met dit boek wel meevallen. Ik leefde mee met Olive, maar ook in bepaalde situaties met haar vriendinnen. Het was gewoon allemaal zo herkenbaar! Ik heb meerdere keren tegen mijn vriend gezegd: “Is dit boek over mij geschreven?!”

Ik vond het erg fijn om een boek te lezen waar het hoofdpersonage twijfels heeft over kinderen en waarbij het eens niet “vanzelf” gaat. Ik zie zo vaak het zogenaamde “perfecte” plaatje in de media en boeken: een vrouw wordt verliefd, gaat trouwen en krijgt twee kinderen. Terwijl zo’n 20% van alle vrouwen geen kinderen zullen krijgen. Ik zeg: meer van dit soort boeken. Met sterke en interessante vrouwelijke personages die een andere weg inslaan wat betreft trouwen en kinderen.

Mijn eindoordeel: een 9.5/10*

Ik kan dit boek zeker aanraden als jij je in bovenstaande herkent, maar ook als jij wel een kinderwens hebt of al kinderen hebt, maar een vrouw in je leven hebt die dit niet heeft. Ik beloof je dat je deze vrouwen beter zult begrijpen en dat dit je vriendschappen wellicht nog hechter maakt.

Het boek is te koop in een hardcover versie voor €16,99 en het e-book kost €11,99.

* Net geen 10, omdat ik ietsjes teleurgesteld was in een bepaalde verhaallijn tegen het einde van het boek, wat ik hier vanwege spoilers niet kan plaatsen 😉

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

3 Reacties

 • Door maria

  Olive staat bij mij op de stapel boeken die ik nog moet lezen, maar ik kan bijna niet wachten. Heel erg benieuwd! 🌻

 • Door Shirley

  Ik heb dit boek al een tijdje op mijn Goodreads-lijstje staan. Na je review ben ik nog benieuwder. Ik ben een ongeduldige lezer en in het Nederlands lees ik sneller. Ik ben dus eigenlijk op de vertaling aan het wachten.

 • Door Judith

  Ben benieuwd!
  Zelf heb ik net Elena’s vlucht uitgelezen, een mooie roman over het zigeunerleven waarin het spirituele en het dagelijks leven met elkaar verweven zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *