24 uur lang zonder technologie: #unplug

24 uur lang zonder technologie: #unplug

Morgen begint de dag van “unplugging”: de National Day of Unplugging. Een dag waar een steeds groter wordende groep mensen bewust 24 uur lang zonder technologie leeft. Ik had er tot voor kort nog nooit van gehoord, maar toen dit deze week op mijn radar kwam wist ik meteen dat ik het ook wilde proberen. Ik ga daarom de uitdaging aan, jij ook?

24 uur lang offline

De dag van het “offline” gaan krijgt elk jaar meer tractie en daardoor kwam ik er dit jaar ook in aanraking mee. Ik was meteen geïntrigeerd, want een dag offline gaan: wat houdt dat precies in? In het geval van deze uitdaging betekent het dat je 24 uur lang, van zonsondergang op vrijdag 1 maart tot zonsondergang op zaterdag 2 maart, geen technologie gebruikt. Dus geen smartphone, pc/laptop, tablet/e-reader of overige digitale services en producten. Het doel van deze uitdaging is dat we bewuster met technologie omgaan, niet steeds op onze smartphone kijken en bewust tijd maken om offline tijd te spenderen.

En hoe moeilijk kan dat nu echt zijn? Ik kan me herinneren dat ik als kind nooit online was. Ik was een jaar of dertien toen we thuis internet kregen op onze computer. Dat is wanneer mijn liefde voor online begon (ik maak sindsdien al websites en was op bijna elk social media platform aanwezig) en deze interesse is nooit geëindigd. Inmiddels heb ik van online werkzaamheden mijn werk kunnen maken en ben ik vaak online. Maar daarvoor was ik nooit online en kwam ik de dag ook wel door.

Wat kan je dan wel doen?

Ik weet nog wel dat ik als kind veel las, ik schreef korte verhalen, ik tekende, organiseerde mijn spullen, maakte collages met afbeeldingen uit tijdschriften en ik ging naar buiten. Veel daarvan doe ik nu nog steeds en wil ik dan ook vrijdagavond en overdag op zaterdag gaan doen. Dit klinkt op zich heel leuk, maar ik weet ook wel dat het vast een uitdaging wordt. Een aantal maanden geleden heb ik 24 uur lang geen gebruik gemaakt van social media en dat vond ik al een uitdaging. Nu ben ik van plan om mijn smartphone op te bergen en mijn computer van vrijdag- tot zaterdagavond uit te zetten. Ik ben benieuwd of dit me gaat lukken!

Wil jij de uitdaging ook aangaan, maar heb je geen idee wat je dan met je tijd moet gaan doen? Een aantal ideeën:

– Voer een uitgebreid avondritueel uit op vrijdagavond. Geniet van een uitgebreid bad of lange douche, zorg voor je huid en haar, mediteer en ga wat vroeger naar bed.

– Ga zaterdag naar buiten en maak een wandeling in de natuur, ga in een park zitten met een boek, bestel een koffie of thee bij je favoriete lunchroom en rust lekker uit.

– Spreek af met een vriend of vriendin en doe iets leuks waardoor de tijd voorbij vliegt. Iets waar je normaal misschien niet zoveel tijd voor hebt, maar waar je nu al je aandacht aan kan geven. Dit kan natuurlijk ook met je partner of kinderen.

– Lees eindelijk dat ene boek uit waar je nooit de tijd voor hebt. Of ga door de stapel tijdschriften die al maanden op je liggen te wachten (en geef ze daarna meteen weg of gooi ze in de papierbak).

– Ruim iets op, bijvoorbeeld je kledingkast of keuken. Vul een doos of zak met spullen die je niet meer gebruikt en waar je iemand anders blij mee kunt maken of die je kunt doneren of recyclen. Dit geeft zoveel rust in huis en ik weet zeker dat je daarna geïnspireerd raakt om verder op te ruimen.

– Zoek een recept op in een kookboek (of eventueel al van te voren online), koop de beste ingrediënten en neem de tijd om zaterdag uitgebreid te koken.

Wat ik ga doen

Ik geef mezelf ten eerste de ruimte om te doen wat ik wil doen en waar ik behoefte aan heb, maar ik heb wel een aantal ideeën. Vrijdagavond ga ik uiteten en kom ik wat later thuis, dus dat wordt een makkelijke start. Ik ga bij thuiskomst waarschijnlijk wat vroeger naar bed met een boek. Op zaterdag wil ik nadenken over wat mijn volgende project voor Naoki wordt. De afgelopen maanden heb ik hard gewerkt aan mijn e-book. Deze week rust ik daarom wat uit, maar volgende week wil ik weer iets nieuws oppakken. Ik ga al mijn ideeën opschrijven en een aantal uitwerken op papier. Ik heb daarnaast nog een aantal boeken om te lezen, ik wil een nieuw fotoalbum maken en wat opruimen en schoonmaken in huis. Zaterdag ga ik ook vast even de deur uit voor een koffie, boodschappen en een wandeling.

Wat ik hoop te bereiken is om even niet de hele tijd “aan” te staan, even geen mailtjes en DM’s te lezen en ontvangen, geen notificaties te zien en gewoon even uit te rusten. En door deze rust misschien wat nieuwe ideeën op te doen. Ik ben benieuwd of dit me lukt, ik ga het in ieder geval proberen!

Interesse om ook mee te doen? Lees meer op de website van National Day of Unplugging. Ik ben benieuwd of ik lezers heb die deze uitdaging ook aan willen gaan!

bron afbeelding: jimmy chang via unsplash.com

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

13 Reacties

 • Door Mariëlle

  Ik kende het nog niet, maar wat goed! Ik doe zelf niet mee dit keer, ik ben morgen jarig en ga uit. Op stap wil ik graag meeten met collega’s en dan is een telefoon wel zo handig haha 😉 Toch ben ik wel héél bewust van hoeveel ik op mijn mobiel zit en werk ik daaraan. Zo heb ik gisteren 2 uur gelezen 🙂

 • Door Jessica J.

  Ik had hier nog nooit van gehoord. Ik doe niet mee, want wij vertrekken morgenavond naar Londen en ik heb daar toch echt wel mijn telefoon nodig. 😉 Ik wil het zeker weleens proberen, maar dan op een andere dag. Volgens mij is dat gebruiken van technologie echt een automatisme geworden. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat we ons bewust zijn van hoe vaak we die technologie gebruiken. Trouwens op zich wel grappig dat de dag een hashtag heeft, haha. Veel succes en geniet van je welverdiende rust, Sophie.

 • Door Judith

  Haha ’toen kwam ik de dag ook wel door’ inderdaad. Ik had er nog nooit van gehoord. Misschien wel een goed idee. Al wou ik in die tijd wel online jouw boek bestellen haha (a)
  Ik ga zaterdag naar een afspraak in de nieuwe plaats, dan maar een wegenkaart uitproberen of toch Google maps in offline stand? Of navigatie niet meetellen?

  • Door Sophie

   Haha bestel het e-book zaterdagavond als beloning 😉

   Ik zou voor je eigen veiligheid een uitzondering maken voor je navigatie. Het gaat er meer om dat je een dag niet constant op je smartphone kijkt of urenlang achter je pc of laptop zit, maar als je de deur uitgaat en je navigatie je daar veilig helpt te komen zou ik dat wel gebruiken 🙂

 • Door Puck

  Wel cash meenemen hè. Want pinnen kan dus ook niet…

 • Door Mariska

  Als persoon die in plaats van 2 handen een hand en een smartphone heeft denk ik dat ik dit intens zou moeten voorbereiden, haha. Ik zit nu al van ‘wat als je af hebt gesproken met iemand maar je bent te laat?!’ Goede manier om eens te realiseren hoeveel technologie je eigenlijk gebruikt.

 • Door Sanne

  Ik had hier nog niet eerder van gehoord, maar ben ook geïnteresseerd. De eerste vraag die in me opkwam was “Wat ga ik dan doen met mijn tijd?”, maar met de tips die je geeft moet ik wel een heel eind komen. Denk dat ik dit nog wel eens ga proberen!

 • Door Marielle

  Wat een goed idee! Ik ben al te laat om echt 24 uur mee te doen, en denk ook niet dat ik dat meteen vol houd (wat zijn we toch ook eigenlijk gewoon verslaafd aan die smartphone zeg).
  Maar ik ga morgen wel proberen om overdag mee te doen! Koffie en goed boek, ik heb er nu al zin in! 🙂

 • Door Anne

  Oh wat grappig, wist niet dat daar een officiële dag voor was! Heb het laatst ook gedaan, alleen 1x toch telefoon gepakt: er werd iemand in elkaar geslagen en ik vond het toch wel noodzakelijk de politie te bellen.

  (Heb er destijds over geblogd trouwens, mijn link gaat daarnaartoe.)

  Succes Sophie!

 • Door Rachel

  Oh dit lijkt mij echt heerlijk maar dit zou ik wel alleen doen als ik samenwoon. haha ik wil namelijk elke dag wel weten of mijn vriend weer veilig thuis is gekomen. maar ik zeg altijd, ik wil weer terug naar het tijdperk waar wij allemaal niet zo enorm geprikkeld werden. Geen telefoon.. geen schermen.. niks maar alleen samen bordspellen doen en boeken lezen, heerlijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *