10 dagen zonder social media: Doe je mee?

10 dagen zonder social media: doe je mee?

Ik voel dat ik behoefte heb aan een break. Aan een social media break, welteverstaan. Een ‘detox’ van een aantal dagen, waar ik even geen constante updates en meningen hoef te lezen op Twitter. Ik wil ook stoppen met scrollen op Instagram, want ik merk dat ik een beetje moe word van continu content consumeren. Ik ga daarom vanaf 1 januari tien dagen zonder social media doen. Doe je mee?

Ik was eigenlijk van plan mezelf uit te dagen om in heel januari 2021 geen social media te gebruiken. Maar als ik naar mijn planning kijk, dan wordt dat lastig. Social media is nu eenmaal onderdeel van mijn werk. Als ik daar een hele maand mee stop, dan moet ik ook bepaalde werkzaamheden uitstellen en dat doe ik liever niet. Tien dagen lijkt me daarom een prima compromis. Het is uitdagender dan een dag of weekend zonder social media (dat doe ik al regelmatig), maar ook weer niet onmogelijk.

Waarom 10 dagen zonder social media?

Ik zie mezelf niet als social media ‘verslaafd’, maar toch zag ik mijn gebruik de afgelopen maanden toenemen. Instagram gebruik ik steeds minder, omdat ik daar minder mensen op ben gaan volgen. Maar de tijd die ik op Twitter en LinkedIn spendeer is wel toegenomen. Dat is eigenlijk vreemd, want ik plaats misschien maar één of twee keer in de week zelf iets op Twitter en op LinkedIn misschien maar één keer in de maand. De tijd die ik op deze websites spendeer gaat dus vooral op aan het consumeren van de content van anderen. En juist daar wil ik mee minderen.

Want als ik heel eerlijk naar mezelf ben en afvraag wat voor updates op LinkedIn me zijn bijgebleven, dan kan ik bijna niets opnoemen. Op Twitter kan ik wel wat updates bedenken: links naar wat goede artikelen en een paar interessante opinie-draadjes. Maar zou ik nou echt iets belangrijks missen als ik tien dagen niet inlog? Ik betwijfel het. Ik kan op 11 januari alsnog de bijdragen van een aantal mensen even bijlezen. Mijn favoriete websites kan ik nog steeds bezoeken, dus ik zal ongetwijfeld ook zonder Twitter een aantal goede artikelen tegenkomen.

Daarnaast weet ik van vorige social media ‘detoxes’ dat ik na de eerste twee dagen – waar ik uit automatisme nog steeds bepaalde websites of apps wil openen – veel rust ervaar. Ik laat mijn smartphone dan gerust in een andere kamer liggen en spendeer minder tijd achter mijn laptop. Deze rust is waar ik op dit moment naar verlang.

Dit zijn de regels

Dit is wat ik op 1 januari ga doen en waar ik me vervolgens t/m 10 januari aan ga houden:

– Ik log uit en verwijder alle social media apps van mijn smartphone.
– Ik verwijder tevens de links naar social media websites uit mijn browser.
– In deze tien dagen log ik niet in op Twitter, Instagram en LinkedIn. Ik check ook geen ontvangen reacties en berichten op deze platformen.

Ik heb erover nagedacht om ook te stoppen met YouTube, maar omdat ik vrij gericht video’s bekijk en niet het gevoel heb dat ik veel tijd verdoe op dit platform, mag dat nog wel. Ik heb geen Facebook account meer, dus daar hoef ik niets mee te doen. Andere social media apps en platformen gebruik ik niet.

Doe ook mee!

Wil je ook meedoen? Bedenk dan voor jezelf waar je in deze tien dagen mee wilt stoppen. Welke social media apps en platformen gebruik je? Kan je met al deze platformen stoppen of kies je de meest verslavende uit? Is het belangrijk om je volgers te laten weten dat je even afwezig bent of kan je op 1 januari zonder problemen uitloggen? En is het nodig om alle apps te verwijderen of verplaats je de apps naar een andere map?

Ik weet van mezelf dat het beter werkt als ik de apps echt van mijn smartphone verwijder – dan bestaat er geen verleiding – maar misschien is dit niet nodig voor jou. Denk hier even over na en maak dan een beslissing. Zo ga ik op 31 december mijn volgers een fijn nieuwjaar wensen en vermeld ik erbij dat ik tien dagen afwezig ben van social media.

Wat ik met de extra tijd wil doen

Volgens mijn iPhone spendeer ik gemiddeld 33 minuten per dag op Instagram. Mijn browserextensie (ik gebruik sinds kort Web Activity Time Tracker in Chrome) laat zien dat ik gemiddeld 29 minuten per dag op Twitter spendeer en 13 minuten op LinkedIn. Dat is gemiddeld 75 minuten per dag en komt neer op zo’n 12,5 uur in tien dagen. Met deze extra tijd kan ik veel andere dingen doen!

Zo wil ik in de eerste dagen nadenken over wat ik in 2021 wil bereiken. Dit ga ik uitwerken tot doelen die ik verwerk in een digitaal bestand. Daarnaast zit ik erover na te denken om een podcast op te zetten. De microfoon en het onderwerp heb ik al, maar hoe ik een podcast opneem, bewerk en uiteindelijk deel weet ik nog niet. Dat kan ik in deze dagen vast uitvogelen! Verder hoop ik dat ik ’s avonds wat eerder mijn laptop uitzet en ’s ochtends niet meteen naar mijn smartphone grijp. Ik hoop dat ik die 33 minuten per dag op Instagram niet aan een andere app ga spenderen, maar dat de schermtijd na de tien dagen echt verminderd is.

Ben je ook toe aan een break van social media? Ik zou het heel leuk vinden als je mee wilt doen. Als tien dagen je wel erg lang lijkt, probeer dan komend weekend zonder social media door te komen. Ik weet zeker dat je het kan! Ik wens je in ieder geval een fijne jaarwisseling en hoop je in 2021 weer op mijn blog te mogen verwelkomen 🙂

Bron afbeelding: Cottonbro via Pexels

Door

Hi, ik ben Sophie Carleen! Op mijn blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een bewuster leven. Ik schrijf artikelen over (digitaal) minimalisme, spiritualiteit, feminisme, duurzaamheid en carrière.

5 Reacties

 • Door TIEN

  Super! Ga ik ook doen! Ik ga alleen nog een stapje verder en laat me smartphone bij me ouders leggen en neem oud basic telefoontje waarmee je alleen kan bellen en smsen . Kijken hoe dat bevalt 😀

  • Door Sophie

   Wat goed! Succes, ik ben heel benieuwd hoe het bevalt zonder smartphone! 🙂

   • Door Tien

    Hey Sophie , even om te reageren over de 10 dagen zonder smartphone:
    Ik heb helemaal niks gemist eigenlijk…..XD Zelfs met mensen praten online en offline niet…
    Nou heb ik ook geen echte social mediakanalen die ik gebruik behalve YouTube ( geen twitter, linkedin , facebook ect.), het was meer vanwege messenger & whatsapp & tijd verspillen .

    Vond het niet telkens 24/7 bereikbaar wel erg lekker ook 🙂

    Maar zit nu wel te denken om misschien toch weer naar de gewone goeie ouwe Nokia over te stappen ,die ene waarmee je iemand kon doodgooien en als je hem oplaadde , je er gewoon een volle week mee kon doen 😛

    • Door Sophie

     Wat goed Tien! De volgende keer neem ik Whatsapp misschien ook mee in mijn detox, want daar mag ik ook wel mee minderen haha. Lijkt me inderdaad heel fijn om even niet bereikbaar te zijn 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *